Κορράδος της Ιβρέας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κορράδος της Ιβρέας
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος1001
Χώρα πολιτογράφησηςΔημοκρατία της Γένοβας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΓονείςΒερεγγάριος Β΄ της Ιταλίας και Βίλλα της Τοσκάνης
ΑδέλφιαΡοζάλα της Λομβαρδίας
Αδαλβέρτος Β΄ της Ιβρέας
Γκυ της Ιβρέας
Γκεμπέργκα της Ιβρέας
ΟικογένειαΟίκος της Ιβρέας

O Κορράδος (ιταλ. Corrado Conone, απεβ. 1001) από τον Οίκο της Ιβρέας ήταν μάργραβος της Ιβρέας (970-1001) και δούκας του Σπολέτο & Καμερίνο (996-1001).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο τρίτος γιος του Βερεγγάριου Β΄ της Λομβαρδίας ("Ιταλίας") & μαργράβου της Ιβρέας και της Βίλλας των Μποζονιδών, κόρης του Μπόζο μαργράβου της Τοσκάνης.

Μεγαλύτεροι αδελφοί του ήταν ο Άνταλμπερτ της Λομβαρδίας και ο Γκυ μάργραβος της Ιβρέας. Ο Κορράδος έγινε από τον πατέρα του κόμης της Βεντιμίλια, μάλλον ο πρώτος της περιοχής[1]. Στην εποχή του η Λομβαρδία με πρωτεύουσα την Παβία διεκδικούσε ανεξαρτησία από τον βασιλιά της Γερμανίας.

Οι Gesta Mediolanensium αναφέρουν ότι έκανε ειρήνη με τον Όθωνα Α΄ της Γερμανίας, ενώ ο πατέρας του και οι αδελφοί του όχι. Γι' αυτό το 957 έγινε κόμης του Μιλάνου. Το 962 ο Όθων Α΄ πήρε γαίες, που ανήκαν στον Γκυ και στον Κορράδο και τις έδωσε στον επίσκοπο της Μόντενα. Όταν το 965 ο Άνταλμπερτ εγκατέλειψε την Ιβρέα, ο Όθων Α΄ εγκατέστησε τον Κορράδο ως μάργραβό της.

Με το γάμο του με την κόρη του Αρδουίνου κόμη του Τουρίνου επιβεβαίωσε τη συμμαχία με το γειτονικό Τουρίνο. Περί το 990 παραχώρησε την Ιβρέα στον γιο του εξαδέλφου του, τον Αρντουίνο, μετέπειτα βασιλιά της Λομβαρδίας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πριν το 987 τη Ρικίλντα, κόρη του Αρντουίνου του φαλακρού κόμη του Τουρίνο.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Lightly probable: already adult in 957, count of Milan, the pretended son Corrado de Ventimiglia live in 980-1040: Karl Uhlirz,Jahrbücher des Deutschen Reiches unter Otto II. und Otto III, Berlin: Verlag Duncker & Humblot, 1967, 2., p.76, 216.