Θεοβάλδος Β΄ του Σπολέτο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θεοβάλδος Β΄ του Σπολέτο
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση923 ή 925
957 ή 961
Θάνατος10ος αιώνας[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΤέκναWilla of Tuscany
ΓονείςBonifacio II di Spoleto
ΟικογένειαHucpoldingi family[2]

Ο Θεοβάλδος Β΄ (923/925 - Ιούλιος 957/961 ή 964) ήταν δούκας του Σπολέτo και μάργραβος του Καμερίνο από το 953. Ήταν γιος του Βονιφάτιου Β΄ του Σπολέτο και της Βαλντράντα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 959 ο Bερεγκάριος Β΄ μάργραβος της Ιβρέα με τον γιο του Γκυ της Ιβρέα ηγήθηκαν μίας αποστολής εναντίον του Θεοβάλδου Β΄. Τον νίκησαν και κατέλαβαν το Σπολέτο και το Καμερίνο. Ο δούκας Θεοβάλδος Β΄ καθαιρέθηκε από τον βασιλιά Όθωνα Α΄ της Γερμανίας γύρω στο έτος 964, λόγω της υποστήριξής του στον έκπτωτο πάπα Ιωάννη ΙΒ΄. Τα Χρονικά της Φάρφα υποδηλώνουν, ότι τον διαδέχθηκε ο Θρασαμούνδος κόμης του Καμερίνο, αλλά δεν υπάρχουν έγγραφα, που να πιστοποιούν αυτή τη διαδοχή. Αντίθετα, φαίνεται πιθανό ότι τον Θεοβάλδο Β΄ διαδέχθηκε ο πιστός υποστηρικτής του Όθωνα Α΄, Πάντουλφ Α΄ ο Σιδηροκέφαλος, ως πρίγκιπας.

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Edoardo Manarini, I due volti del potere. Una parentela atipica di ufficiali e signori nel regno italico, Milano, Ledizioni, 2019, ηλεκτρονική έκδοση στις [1] Academia.edu και [2] Leedizioni

Παραπομπές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 26  Νοεμβρίου 2018.
  2. «Dizionario Biografico degli Italiani». (Ιταλικά) Dizionario Biografico degli Italiani. 1960. Ανακτήθηκε στις 12  Νοεμβρίου 2021.