Γκερλίντε Καλτενμπρούνερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γκερλίντε Καλτενμπρούνερ
2015 Gerlinde Kaltenbrunner (19355498445).jpg
Προσωπικές πληροφορίες
Όνομα Γκερλίντε Καλτενμπρούνερ
Gerlinde Kaltenbrunner
Γέννηση 13 Δεκεμβρίου 1970 (1970-12-13) (48 ετών)
Κίρσχτορφ αν ντερ Κρεμς, Αυστρία
Επάγγελμα Νοσηλεύτρια, Ορειβάτης
Ιστοσελίδα http://www.gerlinde-kaltenbrunner.at/
Ορειβατική σταδιοδρομία
Γνωστός/ή για η πρώτη γυναίκα ορειβάτις που κατέκτησε τις 14εις κορυφές οκτώ χιλιάδων μέτρων χωρίς βοηθητικό οξυγόνο
Ενημέρωση 2 Σεπτεμβρίου 2014.

Η Γκερλίντε Καλτενμπρούνερ (Gerlinde Kaltenbrunner) (γενν 13 Δεκεμβρίου 1970) είναι Αυστριακή ορειβάτις. Τον Αύγουστο του 2011 έγινε η δεύτερη γυναίκα ορειβάτις που κατέκτησε τις δεκατέσσερις κορυφές οκτώ χιλιάδων μέτρων και η πρώτη γυναίκα που το έπραξε χωρίς τη χρήση βοηθητικού οξυγόνου ή βαστάζους μεγάλων υψομέτρων[1][2][3].

Ορειβασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ενδιαφέρον της για την ορειβασία αναπτύχθηκε σε νεαρή ηλικία και στην ηλικία των 13 είχε ήδη ολοκληρώσει ορειβατικές περιηγήσεις στο τοπικό Στούρτσχαν. Συγχρόνως με την εκπαίδευσή της στη νοσηλευτική στη Βιέννη, συνέχισε να αναπτύσσει τις ικανότητές της συμμετέχοντας σε διάφορες περιηγήσεις με σκι, σε τουρνουά παγοαναρρίχησης και αναρρίχησης βράχου. Σε ηλικία 32 ετών η Γκερλίντε σκαρφάλωσε την τέταρτη «οκτάρα» διαδρομή της στο Νάνγκα Παρμπάτ και αποφάσισε να αφιερωθεί στην επαγγελματική ορειβασία[4]

Κορυφές 8.000 μ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μαζί με την Εντούρνε Πασαμπάν είναι οι μόνες δύο γυναίκες που σκαρφάλωσαν τις 14εις οκτάρες, δεδομένου ότι αμφισβητήθηκε το ίδιο επίτευγμα της Ο Έουν-Σουν. Η Καλτενμπρούνερ σκαρφαλώνει χωρίς βοηθητικό οξυγόνο, κάτι που έκανε και στις 14εις κορυφές, όντας η μοναδική γυναίκα που έχει κατορθώσει τέτοιο επίτευγμα[5].

Κατέκτησε το Μπρόουντ Πικ στις 12 Ιουλίου 2007, μαζί με την Εντούρνε Πασαμπάν. Στις 1 Μαΐου 2008, η Καλτεμπρούνερ έφτασε στην κορυφή του Νταουλαγκίρι, όπως και η Πασαμπάν, εγκαθιδρύοντας επίσημα ανταγωνισμό για το ποια γυναίκα θα κατάφερνε πρώτη να σκαρφαλώσει και τις 14εις «οκτάρες».

Στις 6 Αυγούστου 2010, ο Φρέντρικ Έρικσον προσπάθησε μαζί με την Καλτενμπρούνερ να φτάσει στην κορυφή του K2. Ο Έρικσον είχε πτώση χιλίων μέτρων και σκοτώθηκε. Η Καλτενμπρούνερ βλέποντας την πτώση του Έρικσον, εγκατέλειψε την προσπάθειά της[6]. Η ορειβάτις απέτυχε στην κορυφή του Κ2 συνολικά 6 φορές πριν την επιτυχημένη ανάβαση στις 23 Αυγούστου 2011[1].

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]