Γκερέκ της Βρετάνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκερέκ της Βρετάνης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση10ος αιώνας
Θάνατος988
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιεράρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςAremburge d'Ancenis
ΤέκναΑλαίν, κόμης της Νάντης
ΓονείςΑλαίν Β΄ της Βρετάνης και Judith, concubine of Alan II
ΑδέλφιαΟέλ Α΄ της Βρετάνης
Δρόγων της Βρετάνης
Gerberge of Nantes
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαεπίσκοπος

Ο Γκερέκ της Βρετάνης, Κόμης της Νάντης και Δούκας της Βρετάνης (981 - 988) ήταν δεύτερος νόθος γιος του Αλαίν Β΄ της Βρετάνης και της Ιουδήθ, διαδέχθηκε τον αδελφό του Οέλ Α΄ της Βρετάνης. Διορίστηκε επίσκοπος της Νάντης (981) αλλά δεν καθιερώθηκε ποτέ επίσημα επειδή κλήθηκε την ίδια χρονιά να διαδεχτεί τον αδελφό του. Ο Αλβέρτος ο Μέγας περιγράφει με θαυμασμό την "ευσέβεια και την αυστηρότητα του", στάθηκε πάντοτε ο πνευματικός ηγέτης στην εκκλησία της Νάντης. Τα επτά χρόνια στα οποία διετέλεσε δούκας της Βρετάνης διατήρησε την πνευματική ηγεσία της επισκοπής. Με την άνοδο του κλήθηκε από τον αδελφό του να τον βοηθήσει στον πόλεμο με τον Κόναν Α΄ της Βρετάνης. Με Συνθήκη (982) ο Γουλιέλμος ΣΤ΄ της Ακουιτανίας επιβεβαίωσε τις κτήσεις της Νάντης νότια από τον Λίγηρα που είχε αποκτήσει ο πατέρας του (942).[1] Την επόμενη χρονιά (983) πήγε στην αυλή του βασιλιά στην Δυτική Φραγκία Λοθάριου για να του δηλώσει όρκο υποτέλειας.[2] Με την επιστροφή του τον συνέλαβε αιχμάλωτο ο Γοδεφρείδος Α΄ του Ανζού, τον ελευθέρωσε επειδή πρώτα τον ανάγκασε να δηλώσει υποτέλεια στην Νάντη.[3] Ο Κόναν Α΄ της Βρετάνης που με τις ενέργειες του είχε οργανώσει την δολοφονία του αδελφό του Οέλ Α΄, φρόντισε να δηλητηριαστεί και να πεθάνει και ο Γκερέκ. Ο γιος και διάδοχος του Αλαίν, κόμης της Νάντης τον διαδέχθηκε σε νηπιακή ηλικία αλλά πέθανε πρόωρα δύο χρόνια αργότερα (990)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. André Chédeville & Noël-Yves Tonnerre La Bretagne féodale XIème-XIIIème siècles. Ouest-France Université Rennes (1987)
  2. Paul Jeulin « L'hommage de la Bretagne en droit et dans les faits ». In Annales de Bretagne. Τομ. 41, Νο. 3-4, 1934. σ. 410
  3. Noël-Yves Tonnerre Naissance de la Bretagne. Géographie historique et structures sociales de la Bretagne méridionale (Nantais et Vannetais) de la fin du VIIIème siècle à la fin du XIIème siècle, Presses de l’Université d’Angers, Angers (1994), σ. 291

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • André Chédeville & Noël-Yves Tonnerre La Bretagne féodale XIème-XIIIème siècles. Ouest-France Université Rennes (1987)
  • Noël-Yves Tonnerre Naissance de la Bretagne. Géographie historique et structures sociales de la Bretagne méridionale (Nantais et Vannetais) de la fin du VIIIème siècle à la fin du XIIème siècle, Presses de l’Université d’Angers Angers (1994)


Γκερέκ της Βρετάνης
 Θάνατος: 988
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Οέλ Α΄
Δούκας της Βρετάνης
981 - 988
Διάδοχος
Αλαίν, κόμης της Νάντης
Κόμης της Νάντης
981 - 988