Οέλ Α΄ της Βρετάνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οέλ Α΄ της Βρετάνης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Hoel Iañ (Βρετονικά)
Γέννηση10ος αιώνας
Θάνατος981
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΤέκναJudicael de Nantes
Hoel II de Bro-Gwened
ΓονείςΑλαίν Β΄ της Βρετάνης και Judith, concubine of Alan II
ΑδέλφιαGerberge of Nantes
Δρόγων της Βρετάνης
Γκερέκ της Βρετάνης
Οικογένειαd:Q4312895

Ο Οέλ Α΄ της Βρετάνης (πέθανε το 981), Κόμης της Νάντης και Δούκας της Βρετάνης (958 - 981) ήταν νόθος γιος του Αλαίν Β΄ της Βρετάνης και της Ιουδήθ. Ο προκάτοχος του Δρόγων της Βρετάνης δολοφονήθηκε από τον Φούλκων Β΄ του Ανζού και οι ευγενείς της Βρετάνης βρέθηκαν σε σύγκρουση για την διαδοχή.[1] Ο Πάπας Ιωάννης ΙΓ΄ παρουσίασε επιστολές στις οποίες απευθύνεται στον "Ιουδικαέλ Βερεγγάριο με τον γιο του Κόναν Α΄ και στον Οέλ με τον αδελφό του Γκερέκ". Ο Οέλ βρέθηκε σε σύγκρουση με τον Κόναν Α΄ της Βρετάνης, κόμη του Ρεν και γιο του Ιουδικαέλ Βερεγγάριο που έγινε δούκας της Βρετάνης όταν πέθαναν ο Οέλ Α΄ και ο αδελφός του Γκερέκ της Βρετάνης. Ο Κονάν Α΄ είχε υπό τον έλεγχο του τα βόρεια της Βρετάνης και θεωρούσε τον εαυτό του ως τον πραγματικό κυβερνήτη του δουκάτου. Τον Οέλ υποστήριζε ο Γοδεφρείδος Α΄ του Ανζού και ο στρατός του, τον Κόναν υποστήριζε αντίστοιχα ο Οίκος του Μπλουά. Στην μάχη που ακολούθησε ο Γοδεφρείδος Α΄ του Ανζού νίκησε τον Κόναν άν και το τελικό αποτέλεσμα της μάχης θεωρείται αμφίρροπο σύμφωνα με τα Χρονικά. Ο Οέλ Α΄ τοποθέτησε την επόμενη χρονιά (981) τον αδελφό του Γκερέκ επίσκοπο της Νάντης, κατόπιν έκανε επίσκεψη στην Μητρόπολη του Τουρ αλλά δολοφονήθηκε από έναν άνδρα που τελούσε υπό τις διαταγές του Κόναν Α΄. Ο αδελφός του Γκερέκ εγκατέλειψε την επισκοπή πριν γίνει η στέψη του ως επίσκοπος και τον διαδέχθηκε στην κομητεία της Νάντης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Chronique de Nantes, σσ. 109-110

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Chédeville, André; Tonnerre, Noël-Yves (1987). La Bretagne féodale- XIe - XIIIe. Rennes: Ouest-France Université Rennes.
  • Tonnerre, Noël-Yves (1994). Naissance de la Bretagne: Géographie historique et structures sociales de la Bretagne méridionale: Nantais et Vannetais de la fin du VIIIe siècle à la fin du XIIe siècle. Angers: Presses de l’Université d'Angers.


Οέλ Α΄ της Βρετάνης
 Θάνατος: 981
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Δρόγων
Δούκας της Βρετάνης
958 - 981
Διάδοχος
Γκερέκ
Κόμης της Νάντης
958 - 981