Κάρολος Εμμανουήλ Β΄ της Σαβοΐας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κάρολος Εμμανουήλ Β΄
Charles Emmanuel II of Savoy - Venaria Reale.jpg
Περίοδος1638 - 1675
ΠροκάτοχοςΦραγκίσκος Υάκινθος
ΔιάδοχοςΒίκτωρ Αμαδαίος Β'
Γέννηση20 Ιουνίου 1634
Τορίνο, Πεδεμόντιο
Θάνατος12 Ιουνίου 1675 (ετών 40)
Τορίνο, Πεδεμόντιο
ΣύζυγοςΦραγκίσκη Μαγδαληνή της Ορλεάνης
Μαρία Ιωάννα Μπατίστη της Σαβοΐας-Νεμούρ
ΕπίγονοιΒίκτωρ-Αμαδαίος Β'
ΟίκοςΣαβοΐας
ΠατέραςΒίκτωρ-Αμεδαίος Α'
ΜητέραΧριστίνα των Βουρβόνων
ΘρησκείαΚαθολικός Χριστιανός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Κάρολος Εμμανουήλ Β' (20 Ιουνίου 1634 - 12 Ιουνίου 1675) ήταν δούκας της Σαβοΐας (1638-1675), μαρκήσιος του Σαλούτζο, κόμης της Αόστης, Γένουας, Μοριάνα και Νίκαιας. Ήταν δευτερότοκος υιός του Βίκτωρος Αμεδαίου Α' δούκα της Σαβοΐας και της Χριστίνας των Βουρβόνων, κόρης του Ερρίκου Δ΄ βασιλιά της Γαλλίας.

Η ζωή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαδέχθηκε το μεγαλύτερο αδελφό του Φραγκίσκο-Υάκινθο σε ηλικία 4 ετών με αντιβασίλισσα τη μητέρα του. Όταν ενηλικιώθηκε το 1648 κάλεσε τη μητέρα του να συνεχίσει τη διακυβέρνηση· προτιμούσε την ευχάριστη ζωή μακριά από τις υποθέσεις του κράτους.

Στην εποχή του το παλαιό θρησκευτικό κίνημα του Πέτρου Βάλδεν αναζωπυρώθηκε προσχωρώντας στη Μεταρρύθμιση. Ο Κάρολος-Εμμανουήλ Β' δίωξε τους οπαδούς του, τους Βαλδένσιους, με αποκορύφωμα τη σφαγή τους το 1655. Αυτή ήταν τόσο βίαιη που ο ποιητής Τζον Μίλτον έγραψε το σονέτο Στην αλησμόνητη σφαγή του Πεδεμοντίου. Ο Όλιβερ Κρόμβελ κάλεσε σε ετοιμότητα τη Βρετανία και πρότεινε να στείλει το Ναυτικό αν δεν σταματούσε η σφαγή, ενώ συγκέντρωνε χρήματα για να βοηθήσει του Βαλδένσιους. Αργότερα έγραψε και την Ιστορία των Ευαγγελιστών του Πεδεμοντίου.

Όταν απεβίωσε η μητέρα του το 1663 ανέλαβε ουσιαστικά την εξουσία. Για να αποκτήσει πέρασμα εις βάρος της Γένουας προκάλεσε το 2ο Πόλεμο Γένουας-Σαβοΐας, αλλά ατελέσφορα. Με δυσκολία κρατούσε την επιρροή της ισχυρής Γαλλίας. Η ανάπτυξη του λιμένα της Νίκαιας και η διάνοιξη δρόμου διαμέσου των Άλπεων προς τη Γαλλία, βελτίωσε σημαντικά το εμπόριο και επέφερε πλούτο στο δουκάτο. Μεταρρύθμισε το στρατό, αντικαθιστώντας τους ως τότε μισθοφόρους με 5 Συντάγματα, αναδιαμόρφωσε το ιππικό και εισήγαγε στολές. Αποκατέστησε τις οχυρώσεις. Έκτισε στο Τορίνο το Βασιλικό Ανάκτορο και άλλα καλαίσθητα κτήρια.

Απεβίωσε το 1675 και ετάφη στον Καθεδρικό του Τορίνο. Τον διαδέχθηκε ο 9ετής υιός του με αντιβασίλισσα τη μητέρα του.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κάρολος-Εμμανουήλ Β΄ είχε ερωτευθεί την κόρη της εξαδέλφης του, τη Μαρία Ιωάννα Μπατίστη της Σαβοΐας-Νεμούρ[1], αλλά η μητέρα του διαφώνησε και του πρότεινε την ανιψιά της Φραγκίσκη-Μαγδαληνή των Βουρβόνων, κόρη του Γκαστόν δούκα της Ορλεάνης. Τη νυμφεύτηκε το 1663· σε λίγους μήνες απεβίωσε η μητέρα του και το 1664 η σύζυγός του, έτσι μπόρεσε να νυμφευτεί τελικά το 1665 τη Μαρία-Ιωάννα-Μπατίστα, κόρη του Καρόλου-Αμεδαίου δούκα του Νεμούρ. Υιός του από τον δεύτερο γάμο του ήταν ο:

  • Βίκτωρ-Αμεδαίος Β' 1666-1732, δούκας της Σαβοΐας, ο οποίος στον Πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής συμμάχησε με την Αυστρία και ως αντάλλαγμα έγινε βασιλιάς της Σικελίας, που την αντάλλαξε με τη Σαρδηνία.

Από τρεις εκτός γάμου σχέσεις είχε νόθα τέκνα, από τα οποία αναγνώρισε τα πέντε.

Ο θυρεός της Σαβοΐας

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις - παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ήταν 4η εξαδέλφη του

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Oresko, Robert (2004). "Maria Giovanna Battista of Savoy-Nemours (1644-1724): daughter, consort, and Regent of Savoy". In Campbell Orr, Clarissa. Queenship in Europe 1660-1815: The Role of the Consort. Cambridge University Press. pp. 16–55. ISBN 0-521-81422-7.
Κάρολος Εμμανουήλ Β΄ της Σαβοΐας
Γέννηση: 20 Ιουνίου 1634 Θάνατος: 12 Ιουνίου 1675
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Φραγκίσκος-Υάκινθος
δούκας της Σαβοΐας
Arms of the House of Savoy.svg

1638-1675
Διάδοχος
Βίκτωρ-Αμεδαίος Β΄