Κάρολος Εμμανουήλ Β΄ της Σαβοΐας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κάρολος Εμμανουήλ Β΄
Carlo Emanuele II di Savoia.jpg
δούκας της Σαβοΐας
Περίοδος 1638 - 1675
Προκάτοχος Φραγκίσκος Υάκινθος
Διάδοχος Βίκτωρ Αμαδαίος Β'
Γέννηση 20 Ιουνίου 1634
Τορίνο, Πεδεμόντιο
Θάνατος 12 Ιουνίου 1675 (ετών 40)
Τορίνο, Πεδεμόντιο
Σύζυγος Φραγκίσκη Μαγδαληνή της Ορλεάνης
Μαρία-Ιωάννα Σαβοΐας
Επίγονοι Βίκτωρ-Αμαδαίος Β'
Οίκος Σαβοΐας
Πατέρας Βίκτωρ-Αμεδαίος Α'
Μητέρα Χριστίνα Βουρβόνων
Θρησκεία Καθολικός Χριστιανός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Κάρολος Εμμανουήλ Β' (20 Ιουνίου 1634 - 12 Ιουνίου 1675) ήταν δούκας της Σαβοΐας (1638-1675), μαρκήσιος του Σαλούτζο, κόμης της Αόστης, Γένουας, Μοριάνα και Νίκαιας. Ήταν δευτερότοκος υιός του Βίκτωρος Αμεδαίου Α' δούκα της Σαβοΐας και της Χριστίνας Βουρβόνων, κόρης του Ερρίκου Δ΄ βασιλιά της Γαλλίας.

Η ζωή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαδέχθηκε το μεγαλύτερο αδελφό του Φραγκίσκο-Υάκινθο σε ηλικία 4 ετών με αντιβασίλισσα τη μητέρα του. Όταν ενηλικιώθηκε το 1648 κάλεσε τη μητέρα του να συνεχίσει τη διακυβέρνηση· προτιμούσε την ευχάριστη ζωή μακριά από τις υποθέσεις του κράτους.

Στην εποχή του το παλαιό θρησκευτικό κίνημα του Πέτρου Βάλδεν αναζωπυρώθηκε προσχωρώντας στη Μεταρρύθμιση. Ο Κάρολος-Εμμανουήλ Β' δίωξε τους οπαδούς του, τους Βαλδένσιους, με αποκορύφωμα τη σφαγή τους το 1655. Αυτή ήταν τόσο βίαιη που ο ποιητής Τζον Μίλτον έγραψε το σονέτο Στην αλησμόνητη σφαγή του Πεδεμοντίου. Ο Όλιβερ Κρόμβελ κάλεσε σε ετοιμότητα τη Βρετανία και πρότεινε να στείλει το Ναυτικό αν δεν σταματούσε η σφαγή, ενώ συγκέντρωνε χρήματα για να βοηθήσει του Βαλδένσιους. Αργότερα έγραψε και την Ιστορία των Ευαγγελιστών του Πεδεμοντίου.

Όταν απεβίωσε η μητέρα του το 1663 ανέλαβε ουσιαστικά την εξουσία. Για να αποκτήσει πέρασμα εις βάρος της Γένουας προκάλεσε το 2ο Πόλεμο Γένουας-Σαβοΐας, αλλά ατελέσφορα. Με δυσκολία κρατούσε την επιρροή της ισχυρής Γαλλίας. Η ανάπτυξη του λιμένα της Νίκαιας και η διάνοιξη δρόμου διαμέσου των Άλπεων προς τη Γαλλία, βελτίωσε σημαντικά το εμπόριο και επέφερε πλούτο στο δουκάτο. Μεταρρύθμισε το στρατό, αντικαθιστώντας τους ως τότε μισθοφόρους με 5 Συντάγματα, αναδιαμόρφωσε το ιππικό και εισήγαγε στολές. Αποκατέστησε τις οχυρώσεις. Έκτισε στο Τορίνο το Βασιλικό Ανάκτορο και άλλα καλαίσθητα κτήρια.

Απεβίωσε το 1675 και ετάφη στον Καθεδρικό του Τορίνο. Τον διαδέχθηκε ο 9ετής υιός του με αντιβασίλισσα τη μητέρα του.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κάρολος-Εμμανουήλ Β' είχε ερωτευθεί τη Μαρία-Ιωάννα της Σαβοΐας[1], αλλά η μητέρα του διαφώνησε και του πρότεινε την ανιψιά της Φραγκίσκη Μαγδαληνή της Ορλεάνης, κόρη του Γκαστόν δούκα της Ορλεάνης. Τη νυμφεύτηκε το 1663· σε λίγους μήνες απεβίωσε η μητέρα του και το 1664 η σύζυγός του, έτσι μπόρεσε να νυμφευτεί τελικά τη Μαρία-Ιωάννα Σαβοΐας το 1665. Υιός του από τον δεύτερο γάμο του ήταν ο

  • Βίκτωρ-Αμεδαίος Β' 1666 - 1732, ο οποίος στον Πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής συμμάχησε με την Αυστρία και ως αντάλλαγμα έγινε βασιλιάς της Σαρδηνίας.

Από τρεις εκτός γάμου σχέσεις είχε νόθα τέκνα, από τα οποία αναγνώρισε τα πέντε.

O θυρεός της Σαβοΐας

Σημειώσεις - παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ήταν 4η εξαδέλφη του

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Oresko, Robert (2004). "Maria Giovanna Battista of Savoy-Nemours (1644-1724): daughter, consort, and Regent of Savoy". In Campbell Orr, Clarissa. Queenship in Europe 1660-1815: The Role of the Consort. Cambridge University Press. pp. 16–55. ISBN 0-521-81422-7.