Γιώργος Κοκκινίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γιώργος Κοκκινίδης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1955
Ηράκλειο
Θάνατος2012
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταποιητής

Ο Γιώργης Κοκκινίδης (1955 - 2012) ήταν Έλληνας ποιητής.

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γιώργης Κοκκινίδης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1955. Το 1973 ξεκίνησε σπουδές χημικού μηχανικού στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης, αλλά το 1978 διαγνώστηκε ψυχικά ασθενής και ξεκίνησε να θεραπεύεται κατά διαστήματα στο Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Χανίων[σημ. 1]. Έφυγε από τη ζωή το 2012 σε ηλικία 57 ετών[3][4].

Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποιήματά του δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά «Η φωνή μας» και «Νεώριον», σε συλλογική έκδοση του Θ.Ψ.Π. Χανίων (Ποιήματα Β΄. εισαγωγή - επιμέλεια: Ευδοκία Σκορδαλά-Κακατσάκη. Χανιά: Τμήμα Εργοθεραπείας του Θ.Ψ.Π. Χανίων. 1995. ), καθώς και στην προσωπική συλλογή «Το σκηνικό μιας αιτίας» που εκδόθηκε στα Χανιά το 1995.

Το σκηνικό μιας αιτίας είναι η μοναδική ποιητική συλλογή που εξέδωσε ο Γιώργης Κοκκινίδης στη διάρκεια της ζωής του. Κυκλοφόρησε σε 500 αντίτυπα τα οποία εξαντλήθηκαν πάραυτα.

Δύο από τα πιο γνωστά του ποιήματα είναι τα «Ψύχως» και «Το εξιτήριο μου»[5][6]. Άλλα ποιήματά του είναι τα «Σκορπίζω», «Άτιτλο» και «Στο εκτός της βαρύτητος»[7].

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Κοκκινίδης, Γιώργος (1995). Το σκηνικό μιας αιτίας. Χανιά: Έκδοση: Περιοδικό "Νεώριον". 

Ντοκιμαντέρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ψυλλάκη, «Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν» (1998)[8], έλαβε τον τίτλο του από στίχο ποιήματος του Γιώργου Κοκκινίδη, ενώ στο ντοκιμαντέρ εμφανίζεται και ο ίδιος ο ποιητής να μιλάει για την ψυχική ασθένεια και τη ζωή του στο ψυχιατρείο, αλλά και ν' απαγγέλει την αρχή της Οδύσειας του Νίκου Καζαντζάκη, ομότεχνό του που θαύμαζε και εκτιμούσε[9][3].

Δύο χρόνια πριν από τον θάνατό του ο Κοκκινίδης έλαβε μέρος και σε ένα άλλο ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ψυλλάκη, «Οι επιζώντες» (2010)[10], όπου «άνθρωποι με ψυχιατρική εμπειρία από την Ελλάδα και το εξωτερικό μιλούν για τη ζωή τους, τη στέρηση βασικών δικαιωμάτων και το βίωμα της ισόβιας φυλακής που χτίζει η ψυχιατρική διάγνωση, αλλά και για την δυναμική των κινημάτων αυτοβοήθειας»[11].

Εκδήλωση μνήμης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2013, στις 21 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, η «Ομάδα ανάδειξης του ποιητικού χρόνου» διοργάνωσε εκδήλωση μνήμης για τον ποιητή Γιώργο Κοκκινίδη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης[4].

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. To Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Χανίων έκλεισε το 2005[1].«Μια ψυχιατρική πιο ανθρώπινη, πιο θεραπευτική, ανοιχτή, κοινοτική, φιλελεύθερη, χωρίς ψυχιατρείο, χωρίς εγκλεισμούς, χωρίς βία και στιγματικές διαγνώσεις[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Κοκκινάκος, Γιώργος. «Ψυχιατρική μεταρρύθμιση, Το παράδειγμα της Κρήτης» (PDF). Κοινωνία & ψυχική Υγεία: Τριμηνιαία Επιστημονική Έκδοση για θέματα Υγείας και Κοινωνικού Αποκλεισμού, Τεύχος 2ο, Ιανουάριος 2007, σελ. 69-77. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Ψυχολογίας, Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2015. 
 2. Κοκκινάκος, Γιώργος. «Χαιρετισμός του Κοι.Σ.Π.Ε. ΧΑΝΙΩΝ». Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης Χανίων. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2015. 
 3. 3,0 3,1 Ζαϊμάκης, Δημήτρης; Μικράκης, Μανόλης (6 Σεπτεμβρίου 2012). «Έφυγε "ανεπαισθήτως"». Πατρίς. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2015. 
 4. 4,0 4,1 «Το σκηνικό μιας αιτίας». Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου «Επιμενίδης». 
 5. Τεμπέλη, Αικατερίνη (2 Φεβρουαρίου 2011). «Γιώργος Κοκκινίδης: Ο Ποιητής.». AikateriniTempeli's Weblog. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2015. 
 6. Κοκκινίδης, Γιώργος κ.ά. «Μαρτυρίες» (PDF). Κοινωνία & ψυχική Υγεία: Τριμηνιαία Επιστημονική Έκδοση για θέματα Υγείας και Κοινωνικού Αποκλεισμού, Τεύχος 2ο, Ιανουάριος 2007, σελ. 11-16. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Ψυχολογίας, Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2015. 
 7. Τεμπέλη, Αικατερίνη (Μαρτίου 21, 2014). «Γιώργος Κοκκινίδης: Τρία ποιήματα». AikateriniTempeli's Weblog. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2015. 
 8. «Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν». Apodoxi.gr. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2015. 
 9. Ψυλλάκης, Σταύρος (1998). «Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν». Ταινιοθήκη της Ελλάδος. 
 10. «Οι επιζώντες». Apodoxi.gr. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2015. 
 11. «Προβολή ντοκιμαντέρ "Οι Επιζώντες" και συζήτηση από την Αυτόνομη Συλλογικότητα ΑΝΤΙΔΟΤΟ». Κοινωνικό Κέντρο / Στέκι Μεταναστών. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]