Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 35°20′30″N 25°07′36″E / 35.3418°N 25.1268°E / 35.3418; 25.1268

Natural History Museum of Crete Bldg.jpg

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης ιδρύθηκε το 1980 και εδρεύει στο Ηράκλειο Κρήτης[1]. Περιλαμβάνει τα τμήματα:

  • Ζωολογικό
  • Βοτανικό
  • Παλαιοντολογικό - Γεωλογικό
  • Ορυκτολογικό

Το μουσείο έχει κατά καιρούς αλλάξει χώρους της έκθεσης των συλλογών του. Η πρώτη έκθεση λειτούργησε το 1994 στο ενετικό φρούριο του Κούλε στο Ηράκλειο. Τον Ιούνιο του 1998 η έκθεση μεταφέρθηκε σε κτίριο στην οδό Κνωσού μέχρι το 2005 ενώ σήμερα η έκθεση του μουσείου στεγάζεται στο κτίριο της παλαιάς ηλεκτρικής Ηρακλείου στην λεωφόρο Σοφοκλή Βενιζέλου (Κόλπος Δερματά). Το 2012 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τη συμβολή στην προώθηση της επιστημονικής γνώσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων.[2]

Έκθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Macrovipera schweizeri.JPG

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης - Πανεπιστήμιο Κρήτης (ΜΦΙΚ) στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτίριο της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας του Ηρακλείου, που βρίσκεται στον κόλπο Δερματά. Προσφέρει στους επισκέπτες του µια μοναδική εμπειρία. Στους εκθεσιακούς του χώρους, που καλύπτουν 3.500 m2, αναδεικνύεται, µε τρόπο εντυπωσιακό και καινοτόμο, το φυσικό περιβάλλον της Κρήτης σε σύγκριση με αυτό της Ελλάδας και της ανατολικής Μεσογείου. Επιπλέον, στα τέσσερα διαφορετικά επίπεδα της έκθεσης, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα Διοράµατα, δηλαδή αναπαραστάσεις της φύσης σε φυσικό μέγεθος, στο Γιγάντιο Δεινοθήριο, το μεγαλύτερο προϊστορικό ζώο της Κρήτης που έζησε στο νησί πριν από 8,5 εκατομμύρια χρόνια, στο Ζωντανό Μουσείο, με ζωντανά ζώα χαρακτηριστικά της περιοχής, στον Ερευνότοπο, έναν χώρο ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά όπου μπορούν να εξερευνήσουν τη φύση της Κρήτης μέσα από διαδραστικά παιχνίδια, καθώς και στον Εγκέλαδο, έναν βιωματικό προσομοιωτή σεισμών όπου μπορεί ο επισκέπτης να νιώσει πραγματικούς σεισμούς που έχουν συμβεί σε διάφορα μέρη του κόσμου. Τη χρονιά αυτή, το 2016, φιλοξενούμε τρεις περιοδικές εκθέσεις. «Οι ακραίοι δεινόσαυροι» αφορά σε δεινόσαυρους με εντυπωσιακά και ακραία χαρακτηριστικά και μας ταξιδεύει εκατομμύρια χρόνια πριν, μας συστήνει τα πιο ιδιαίτερα πλάσματα εκείνης της εποχής και μας επιτρέπει να περπατήσουμε ανάμεσα σε κινούμενους δεινοσαύρους σε φυσικό μέγεθος, από τον μεγαλύτερο και τον μικρότερο δεινόσαυρο, τον αρχαιότερο, τον πιο γρήγορο αλλά και τον πασίγνωστο T-rex. Η δεύτερη έκθεση, τα «Φωτεινά Μυστήρια», περιλαμβάνει ολογράμματα, πειράματα και ψευδαισθήσεις οπτικής. Επιπλέον, υπάρχει και η περιοδική έκθεση «Κρήτη, μια ήπειρος σ’ ένα νησί», με πληθώρα εκθεμάτων και μικροδιοραμάτων για τη βιοποικιλότητα και γεωποικιλότητα της Κρήτης.

Σε όλους τους χώρους του Μουσείου ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί ελεύθερα ή να ξεναγηθεί από τους εξειδικευμένους ξεναγούς-μουσειοπαιδαγωγούς.

Επίσκεψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κόστος της γενικής εισόδου είναι 9€ ενώ διατίθενται και μειωμένα εισιτήρια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]