Γεώργιος Μέγας Κομνηνός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γεώργιος Α' Μέγας Κομνηνός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1255 (περίπου)
Τραπεζούντα
Υπηκοότητα Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας
Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Οικογένεια
Γονείς Μανουήλ Α' Μέγας Κομνηνός και Ειρήνη Συρίκαινα
Αδέλφια Ανδρόνικος Β' Μέγας Κομνηνός (ετεροθαλής αδελφός από πατέρα)
Ιωάννης Β' Μέγας Κομνηνός (ετεροθαλής αδελφός από πατέρα)
Θεοδώρα Μεγάλη Κομνηνή (ετεροθαλής αδελφή από πατέρα)
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Αυτοκράτορας της Τραπεζούντας (1266–1280)

Ο Γεώργιος Μέγας Κομνηνός (1255-μετά το 1284) ήταν Αυτοκράτορας της Τραπεζούντας από το 1266 ως το 1280. Ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Μανουήλ Α' και της τρίτης συζύγου του, της Τραπεζούντιας ευγενούς, Ειρήνης Συρίκαινας. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του οι προστριβές για την προσέγγιση η μη της ανασυσταθείσας Βυζαντινής Αυτοκρατορίας δημιούργησαν έντονη ρήξη στα εσωτερικά της Τραπεζούντας.

Διαδέχτηκε τον αδελφό του Ανδρόνικο Β' το 1266. Οι εσωτερικές διαμάχες ανάμεσα στους Κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες της Τραπεζούντας (η Κωνσταντινούπολη είχε ήδη απελευθερωθεί από την Αυτοκρατορία της Νίκαιας) και στην τοπική αριστοκρατία πήραν μεγάλες διαστάσεις. Οι μεγάλες οικογένειες της τοπικής αριστοκρατίας έβλεπαν με εχθρότητα τις επαφές που αναπτύσσονταν μεταξύ των αρχών της Τραπεζούντας και των αρχών της Κωνσταντινούπολης, όπως η αποτυχημένη προσπάθεια για μια επιγαμία ανάμεσα στους δύο αυτοκρατορικούς οίκους (Παλαιολόγων και Μεγάλων Κομνηνών). Η κρίση οξύνθηκε ιδιαίτερα και λόγω της θρησκευτικής πολιτικής του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Μιχαήλ Η' Παλαιολόγου ο οποίος υποστήριζε την ένωση των Καθολικής και Ορθόδοξης εκκλησίας.

Την ίδια εποχή η παρουσία Τουρκομανικών φύλων γίνονταν όλο και πιο έντονη. Σε μια εκστρατεία του κατά των Τουρκομάνων το 1280, στο Ταυρέζιο όρος, στα νότια της επικράτειας της Τραπεζούντας, ο Γεώργιος προδίδεται από τους τοπικούς άρχοντες και αιχμαλωτίζεται από τους εχθρούς.

Το 1282 όμως απελευθερώνεται, εν τω μεταξύ στον θρόνο έχει ανέβει ο αδελφός του Ιωάννης Β' Μέγας Κομνηνός. Ο Γεώργιος με τους οπαδούς του προσπάθησε να διεκδικήσει τον θρόνο, όμως τελικά ο Ιωάννης κατέστειλε την επανάσταση που προκάλεσε. Ο Ιστορικός Μιχαήλ Πανάρετος τον χαρακτήρισε «πλάνο», επειδή στα τελευταία χρόνια της ζωής του περιπλανιόταν εξόριστος.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με μια άγνωστη σύζυγο ή ερωμένη, ο Γεώργιος είχε μια κόρη, η οποία παντρεύτηκε κάποιο Γεωργιανό ευγενή. Μια ακόμη κόρη του (άγνωστων επίσης στοιχείων) παντρεύτηκε τον Δημήτριο Β' της Γεωργίας.

Νομίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έκοψε χάλκινα νομίσματα διαμέτρου 21 και 27 χιλ. με τον αυτοκράτορα όρθιο να κρατά σκήπτρο και σφαίρα ή λάβαρον. Επιγραφή: ΓΕΩΡΓΙΟC ΔΕCΠΟΤΗC ΚΟΜΝΗΝ. Στην άλλη ο άγ. Ευγένιος κρατώντας σταυρό ή ο άγ. Γεώργιος με επιγραφή Ο ΑΓΙΟC ΓΕΩΡΓΙΟC.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Εκδοτική Αθηνών. Τόμος Θ'. Οι Αυτοκράτορες της Τραπεζούντας, σελ. 332. ISBN 960-213-105-5.
Προηγούμενος
Ανδρόνικος Β' Κομνηνός
Αυτοκράτορας της Τραπεζούντας
1266 - 1280
Επόμενος
Ιωάννης Β' Κομνηνός