Μανουήλ Β΄ Μέγας Κομνηνός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Μανουήλ Β' Μέγας Κομνηνός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1324 (περίπου)
Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας
Θάνατος21  Φεβρουαρίου 1333
Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας
Χώρα πολιτογράφησηςΑυτοκρατορία της Τραπεζούντας
Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηγεμόνας
Οικογένεια
ΓονείςΑνδρόνικος Γ' Μέγας Κομνηνός[1]
ΟικογένειαΔυναστεία Κομνηνών
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑυτοκράτορας της Τραπεζούντας (1332)

Ο Μανουήλ Β' Μέγας Κομνηνός (περίπου 1324 - 1333) ήταν αυτοκράτορας της Τραπεζούντας για μόλις οκτώ μήνες το 1332. Ήταν πιθανότατα νόθος γιος του Αυτοκράτορα Ανδρόνικου Γ' Μεγάλου Κομνηνού, που σε ηλικία οκτώ χρονών τον διαδέχτηκε στον θρόνο, τον Ιανουάριο του 1332.

Στην περίοδο αυτή η Τραπεζούντα δέχτηκε την επίθεση του Τούρκου Μπαϊράμ Μπέυ, άρχοντα της περιοχής των Χαλυβίων. Η επίθεσή του τελικά απωθήθηκε. Παρόλο όμως που απωθήθηκαν οι Τουρκομάνοι, η θέση του νεαρού Αυτοκράτορα ήταν ιδιαίτερα ανασφαλής και οι εχθροί στο εσωτερικό του κράτους ήταν αρκετά ισχυροί.

Το εγκλήματα του πατέρα του είχαν συγκλονίσει τον λαό, τόσο που τον είχαν διαιρέσει σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα. Η φιλοβυζαντινή μερίδα προσκάλεσε τον θείο του Μανουήλ, Βασίλειο, να επιστρέψει στην Τραπεζούντα. Ο Μανουήλ καθαιρέθηκε μετά από οκτώ μηνών βασιλεία και οι υποστηρικτές του στην αυλή της Τραπεζούντας εκτελέστηκαν. Το 1333 όμως πραγματοποιήθηκε ανεπιτυχής εξέγερση με σκοπό να επαναφερθεί στον θρόνο, στην οποία ηγήθηκε κάποιος μέγας δούκας Ιωάννης. Μετά από την κατάπνιξη της εξέγερσης ο Βασίλειος διέταξε και κατάφερε τη δολοφονία του.

Νομίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έκοψε αργυρά άσπρα. Στη μία όψη ο αυτοκράτωρ έφιππος. Επιγραφή Δ MA. Στην άλλη ο άγ. Ευγένιος.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Εκδοτική Αθηνών. Τόμος Θ'. «Οι Αυτοκράτορες της Τραπεζούντας», σελ. 333. ISBN 960-213-105-5.
Προηγούμενος
Ανδρόνικος Γ' Κομνηνός
Αυτοκράτορας της Τραπεζούντας
1332
Επόμενος
Βασίλειος Κομνηνός