Γεώργιος Ζυγομαλάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γεώργιος Ζυγομαλάς
Georgios Zygomalas 010.JPG
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1840
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδιπλωμάτης
πολιτικός

Ο Γεώργιος Ζυγομαλάς ήταν Έλληνας διπλωμάτης του 19ου αιώνα. Κινδύνεψε να αποτελέσει αφορμή διατάραξης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στη τουρκοκρατούμενη τότε Κρήτη.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1840. Νεότερος αδελφός του ήταν ο βουλευτής Αττικής και Υπουργός δημοσίας Εκπαιδεύσεως Αντώνιος Ζυγομαλάς.

Σε ηλικία δεκατεσσάρων χρονών ήταν έτοιμος να πάρει μέρος στην επανάσταση της Θεσσαλίας. Οι γονείς του όμως τον έστειλαν στη Μασσαλία για να τελειώσει το σχολείο.

Στην προξενική υπηρεσία εισήλθε από το 1862, και από το 1874 εργάστηκε ως γραμματέας του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας. Προάχθηκε σε υποπρόξενο και αργότερα έγινε Διευθυντής του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στα Χανιά. Κατά την εκεί παρουσία του δεν έχαιρε και ιδιαίτερης εκτίμησης εκ μέρους της Υψηλής Πύλης που φέρεται κάποιες φορές να ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση την ανάκλησή του ως persona non grata, και αυτό ίσως είτε από κάποια ιδιαίτερη εθνική δράση του, είτε ακόμα και από πιθανές σε βάρος του ραδιουργίες με πολιτικό χαρακτήρα.

Τιμήθηκε από τον Βασιλέα Γεώργιο Α΄ με τον Σταυρό του Σωτήρα για τις υπηρεσίες του στην Κρητική Επανάσταση του 1878.

Σημείωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γεώργιος Ζυγομαλάς, όταν γνώρισε τον νεαρό τότε Ε. Βενιζέλο, εκτιμώντας την έμφυτη τάση του για μόρφωση, φέρεται να ήταν εκείνος που παρότρυνε τον πατέρα του να τον στείλει για ανώτερες σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπως και έγινε.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]