Γεώργιος Γκίζας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γεώργιος Γκίζας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Γεώργιος Γκίζας (Ελληνικά)
Γέννηση2  Ιανουαρίου 1916
Θάνατος5  Νοεμβρίου 2022[1]
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας

Ο Γεώργιος Γκίζας (2 Ιανουαρίου 1916 - 5 Νοεμβρίου 2022) ήταν Έλληνας πολεμιστής του Έπους του ’40. Είχε υπηρετήσει ως στρατιώτης στο ιστορικό 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων, το οποίο αποτελούσε μέρος της 8ης Μεραρχίας Πεζικού και ήταν μια από τις πρώτες ελληνικές στρατιωτικές μονάδες που πολέμησαν τους Ιταλούς το 1940.[2][3][4]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γκίζας γεννήθηκε στις 2 Ιανουαρίου του 1916 στην Ελευθέριανη της ορεινής Ναυπακτίας. Γονείς του ήταν ο Θωμάς και η Βασιλική Γκίζα, ενώ η σύζυγος του ονομαζόταν Ελένη, με την οποία είχαν αποκτήσει τρία παιδιά.

Το 1936 παρουσιάστηκε για να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία στο 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων. Μετά την βασική του εκπαίδευση μετέβη στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα όπου έλαβε μέρος στην κατασκευή των Οχυρών της «Γραμμής Μεταξά», έχοντας την ευθύνη μεταφοράς υλικών ως ημιονηγός. Το 1939 απολύθηκε, ολοκληρώνοντας την θητεία του στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού.

Τον Οκτώβριο του 1940 και με την εισβολή των Ιταλών στην ελληνοαλβανική μεθόριο, επιστρατεύτηκε και παρουσιάστηκε μαζί και άλλους συγχωριανούς του στο Κεφαλόβρυσο Αιτωλοακαρνανίας, κοντά στο Αιτωλικό. Μετέβη στο Μέτωπο ως στρατιώτης σε Τάγμα του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, το οποίο ήταν από τα πρώτα τμήματα του Ελληνικού Στρατού που συγκρούστηκε με τις ιταλικές δυνάμεις.

Απεβίωσε στις 5 Νοεμβρίου του 2022, πλήρης ημερών, σε ηλικία 106 ετών και 10 μηνών, ως ο τελευταίος εύζωνας του Μετώπου του ’40.[3][4]

Είχε τιμηθεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος με το «Μετάλλιο Εκστρατείας 1940-41» κατά την 28η Οκτωβρίου του 2019 στο χωριό του την Ελευθέριανη, ενώ το 2021 ανήμερα πάλι της εθνικής επετείου του «ΟΧΙ» του απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα από τον Δήμο Ναυπακτίας, σε εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Φαρμάκη της πόλης της Ναυπάκτου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]