Γεώργιος, επίσκοπος Ουτρέχτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γεώργιος, επίσκοπος Ουτρέχτης
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΔεκαετία του 1500
Έχμοντ
Θάνατος26  Σεπτεμβρίου 1559[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΚάτω Χώρες των Αψβούργων
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία[2]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΟλλανδικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαθολικός ιερέας
Latin Catholic bishop (από 1535)[3]
Οικογένεια
ΓονείςΙωάννης Γ΄ του Έχμοντ
ΑδέλφιαΙωάννης Δ΄ του Έχμοντ
Βαλμπούργκα του Έχμοντ
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμααββάς
επίσκοπος της Ουτρέχτης (1534–1559, Diocese of Utrecht (695–1580))[3]
επίσκοπος[4]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γεώργιος, ολλανδ.: George/Joris van Egmont, bisschop van Utrecht (π. 1504, στο Έχμοντ - 26 Σεπτεμβρίου 1559, στο αβαείο Σαιντ-Αμάντ) από τον Οίκο του Έχμοντ ήταν χριστιανός θρησκευτικός άρχοντας και επίσκοπος, ο οποίος υπηρέτησε ως επίσκοπος της Ουτρέχτης από το 1535 έως το 1559.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γεώργιος ήταν γιος του Ιωάννη Γ΄ κόμη του Έχμοντ και κυβερνήτη της Ολλανδίας, Ζηλανδίας, Δ. Φρήσλαντ. Το 1526 έγινε μέλος του Συλλόγου του καθεδρικού και αργότερα διάκονος του Συλλόγου του καθεδρικού της Λιέγης. Στη συνέχεια έγινε ηγούμενος του αβαείου του Σαιντ-Αμάντ (καταστράφηκε στους πολέμους της Προτεσταντικής Μεταρρύθμισης και της Γαλλικής Επανάστασης) στο Σαιντ-Αμάντ-λεζ-Ω, νότια του Τουρναί. Ο Κάρολος Ε΄ της Γερμανίας τον διόρισε επίσκοπο της Ουτρέχτης το 1534 ως μία εύνοια προς τους Ολλανδούς ευγενείς. Επειδή έπρεπε να χειροτονηθεί πρώτα ως ιερέας, ο χειροτονία του ως επισκόπου καθυστέρησε για περισσότερο από έναν χρόνο. Ο Γεώργιος έμεινε στο Σαιν-Αμάντ και είχε έναν εκπρόσωπο (vicar) να διαχειρίζεται την επισκοπή γι' αυτόν. Ενήργησε ανεπιτυχώς ενάντια στην άνοδο του Καλβινισμού.

Υστεροφημία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γεώργιος φαν Έχμοντ εικονίζεται προσευχόμενος στη δεξιά πλευρά ενός μεγάλου υαλογραφήματος, που δώρισε στο Γιάνσκερκ της Γκούντα.
Κενοτάφιο με την καρδιά του Γεωργίου φαν Έχμοντ στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μαρτίνου, στην Ουτρέχτη.

Το υαλογράφημα, που δώρισε με θέμα τη Βάπτιση του Χριστού, υπάρχει ακόμη στο Γιανσκερκ της Χάουντα. Αυτό το παράθυρο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον Ντιρκ Κράμπετ το 1557-8.

Ο θυρεός του κόμη του Έχμοντ.

Μετά το τέλος του τάφηκε στο αβαείο του Σαιν-Αμάντ, αλλά η καρδιά του ενταφιάστηκε σε κενοτάφιο στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρτιν, στην Ουτρέχτη. Ένα πορτρέτο του Γεωργίου φαν Έχμοντ από το π. 1535, ζωγραφισμένο από τον φίλο του Γιαν φαν Σκόρελ, βρίσκεται στο Ρέικσμουζεουμ του Άμστερνταμ.

Παραπομπές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]