Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι
Νομική μορφήAktiengesellschaft
ΚλάδοςΜεταφορές
Ίδρυση1994
ΈδραΒερολίνο, Γερμανία, Γερμανία
Σημαντικά πρόσωπαΡίντιγκερ Γκρούμπε
Προϊόντα/
Υπηρεσίες
Σιδηροδρομικές μεταφορές
Προϊόντασιδηροδρομικές μεταφορές
Κύκλος εργασιώνΑύξηση 39,296 δις. (2012)[1]
Καθαρά έσοδαΑύξηση 2,708 δις. (2012)[1]
Σύνολο ενεργητικούΑύξηση 1,477 δις. (2012)[1]
ΙδιοκτήτηςΓερμανία[2][3]
Υπάλληλοι290.000 (2013)
ΜητρικήΓερμανία
ΘυγατρικέςDB Fernverkehr
DB Regio
DB Schenker Rail
Schenker AG
DB Stadtverkehr
ΣλόγκανDie Bahn kommt
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube Σελίδα στο Linkedin
Commons page Πολυμέσα
Το σιδηροδρομικό δίκτυο της Γερμανίας

Οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι (Γερμανικά: Deutsche Bahn) είναι η μεγαλύτερη σιδηροδρομική εταιρεία της Γερμανίας. Σήμερα το Ομοσπονδιακό κράτος της Γερμανίας είναι ο μοναδικός μέτοχός του.[4][5][6] Δημιουργήθηκε το 1994 από τη συνένωση των Deutsche Bundesbahn και την Deutsche Reichsbahn. Έδρα της εταιρείας είναι επίσημα το Βερολίνο, ωστόσο η διαχείριση της εταιρείας τοποθετείται στη Φραγκφούρτη. Προϊόντα της εταιρίας αποτελούν τα InterCity Express (Τραίνα υψηλής ταχύτητας), τα InterCity/EuroCity, τα RegionalExpress, ο S-Bahn (Προαστιακός) και οι εταιρείες φορτωτικής DB Cargo/Schenker. Το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι επίσης ιδιοκτησία της εταιρείας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενώ το σιδηροδρομικό δίκτυο της Γερμανίας χρονολογείται από το 1835, όταν τα πρώτα τμήματα είχαν μήκος μόνον 6 km/χλμ. (3,7 μίλια) διαδρομής μεταξύ Νυρεμβέργης και Fürth, η Deutsche Bahn έχει μια σχετικά πρόσφατη εξέλιξη στη γερμανική ιστορία σιδηροδρόμων. Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1994 ως ανώνυμη εταιρεία-, η Deutsche Bahn έχει σχεδιαστεί για να λειτουργούν οι σιδηρόδρομοι τόσο της πρώην Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας μετά την ενοποίηση, τον Νοέμβριο του 1989 ως μία ενιαία, ομοιόμορφη και ιδιωτική εταιρεία. Υπάρχουν τρεις κύριες περίοδοι ανάπτυξης σε αυτή την ενιαία γερμανική σιδηροδρομική εταιρία: ο σχηματισμός της, τα πρώτα χρόνια της (1994-1999), και η περίοδος από το 1999 έως σήμερα.

Κατά τη δημιουργία της εταιρίας, η Deutsche Bahn ανέλαβε τη συντομογραφία και το λογότυπο DB από την εταιρία τ σιδηροδρόμων του δυτικού γερμανικού κράτους Deutsche Bundesbahn, και αργότερα εκσυγχρονισε το λογότυπο. Ο Erik Spiekermann σχεδίασε το νέο εταιρικό λογότυπο της DB με μια νέα γραμματοσειρά .

Αρχικά, DB AG είχε την έδρα της στη Φρανκφούρτη , αλλά μετακόμισε στην Potsdamer Platz στο κέντρο του Βερολίνου, το 1996, όπου καταλαμβάνει έναν πύργο γραφείων 26 ορόφων που σχεδιάστηκε από τον Helmut Jahn στο ανατολικό άκρο του Sony Center και το όνομα "BahnTower"("Πύργος του σιδηροδρόμου") . Δεδομένου ότι η μίσθωση του κτιρίου θα έληγε το 2010, η DB είχε ανακοινώσει σχέδια για να μετεγκατασταθούν στο Berlin Hauptbahnhof , και το 2007 μια πρόταση για τη νέα έδρα του 3XN Architects κέρδισε ένα αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που περιλαμβάνονται, επίσης, Foster + Partners , Dominique Perrault και Auer + Weber . [ 6] Ωστόσο, τα σχέδια αυτά έχουν τεθεί σε αναμονή, και η BahnTower εκμισθωθεί για τουλάχιστον τρία επιπλέον έτη.


Από το 1999 έως σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το δεύτερο στάδιο της Bahnreform (μεταρρύθμιση των σιδηροδρόμων) διεξήχθη το 1999 Κάθε τροχαίο υλικό, κομμάτι, το προσωπικό, και πραγματικά περιουσιακά στοιχεία χωρίστηκαν μεταξύ της εταιρίας "holding" και τις πέντε κύριες θυγατρικές της DB:την DB Reise & Touristik AG (υπηρεσίες των επιβατών για ταξίδια μεγάλης απόστασης, που αργότερα μετονομάστηκε DB Fernverkehr AG),την DB Regio AG (περιφερειακές υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών, κατά τη διάρκεια της μεταρρύθμισης υπό την ευθύνη των ομοσπονδιακών κρατιδίων),την DB Cargo AG (υπηρεσίες μεταφορών, αργότερα άλλαξε σε Railion AG),την DB Netz AG (λειτουργικό σιδηροδρομικό σύστημα), και την DB Station & Service AG (λειτουργία των σταθμών). Αυτό το νέο οργανωτικό σχήμα εισήχθη τουλάχιστον για να εφαρμόσει κοινοτική οδηγία 91/440/ΕΟΚ που απαιτεί πρόσβαση στα σιδηροδρομικά συστήματα χωρίς διακρίσεις.

Τον Δεκέμβριο του 2007, η DB αναδιοργανώθηκε και πάλι, φέρνοντας όλες τις υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών στην DB Bahn,τα logistics υπό την DB Schenker και τις υποδομές και δράσεις στην DB Netze .

Η DB ανήκει στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία υποχρεούται να φυλάσσει (άμεσα ή έμμεσα) την πλειονότητα της υποδομής και η παρούσα DB Netze τις μετοχές.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Deutsche Bahn AG. «DB Mobility Logistics Facts and figures 2012» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 28 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2013. 
  2. ετήσια αναφορά.
  3. «Beteiligungsbericht des Bundes 2020». Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2021. σελ. 134.
  4. Reuters. «Germany quietly shelves idea of Deutsche Bahn privatisation» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2016. 
  5. joc.com. «Deutsche Bahn weighs partial privatization of DB Schenker logistics unit». Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2016. 
  6. Wirtschafts Woche. «Beschluss zu Bahn-Privatisierung erst 2016» (στα Γερμανικά). Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]