Γερβέργη (σύζυγος Καρλομάνου Α΄)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γερβέργη
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση8ος αιώνας
Θάνατος8ος αιώνας
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΚαρλομάνος Α΄[1][2]
ΤέκναΠιπίνος[3]
Cunegunda d'Austràsia
Ida of Herzfeld[4]
ΓονείςΔεζιδέριος και Ansa, Queen of the Lombards
ΑδέλφιαAdalgis
Λιουτπέργα
Adelperga
Anselperga
Δεζιδεράτα
ΟικογένειαΔυναστεία των Καρολιδών

Η Γερβέργα (έζησε τον 8ο αιώνα) ήταν σύζυγος του Βασιλιά των Φράγκων Καρλομάνος Α΄, κουνιάδος της ήταν ο πρώτος Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Καρλομάνος Α΄. Μετά τον πρόωρο θάνατο του συζύγου της δραπέτευσε στην αυλή του βασιλιά των Λομβαρδών Δεζιδέριου, συμμετείχε στους τελευταίους Φραγκο-Λομβαρδικούς πολέμους που έφεραν το Βασίλειο των Λομβαρδών στο τέλος του (774)[5]. Δεν είναι γνωστό τίποτα σχετικά με την καταγωγή της Γερβέργκας, η φήμη ότι ήταν κόρη του Δεζιδέριου βασίζεται στο γεγονός ότι μια άλλη κόρη του Δεζιδέριου η Ντεσιζεράτα παντρεύτηκε την ίδια εποχή τον κουνιάδο της Καρλομάγνο.[6] Ο Πάπας Στέφανος Γ΄ ανησυχώντας με τον γάμο του Καρλομάγνου με την Ντεσιζεράτα έστειλε επιστολή στα αδέλφια με την οποία τους έγραψε «ο πατέρας σας Πιπίνος ο Βραχύς επιθυμούσε να παντρευτείτε ωραίες γυναίκες από τη Φραγκία[7]».

Η Γερβέργα γέννησε στον Καρλομάν δύο γιους, ο μεγαλύτερος από αυτούς ονομάστηκε Πιπίνος προς τιμήν του πεθερού της[8] .

Χηρεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον πρόωρο θάνατο του συζύγου της πιθανότατα από ρινίτιδα διεκδίκησε την αντιβασιλεία στο όνομα του μεγαλύτερου ενήλικου γιου της[9][10]. Ο κουνιάδος της κατέλαβε με στρατό τις περιοχές του Καρλομάν και η Γερβέργα δραπέτευσε στην Λομβαρδία, ο βιογράφος του Καρλομάγνου Έινχαρντ γράφει «δραπέτευσε για άγνωστο λόγο[11]». Η Γερβέργα, οι γιοι της και ολόκληρη η συνοδεία της βρήκαν καταφύγιο στην πρωτεύουσα του βασιλιά των Λομβαρδών Δεζιδέριου Παβία. Ο Δεζιδέριος ήταν μεγάλος εχθρός με τον Καρλομάνος Α΄ τα τελευταία χρόνια την ζωής του και σύμμαχος με τον αδελγό του Καρλομάγνο που ήταν ταυτόχρονα γαμπρός του, το διαζύγιο όμως με την Ντεσιζεράτα τον οδήγησε να αλλάξει την υποστήριξη του και να συμμαχήσει με τον Καρλομάν. Ζήτησε από τον Πάπα Αδριανό Α' να στέψει τους γιους της βασιλείς των Φράγκων και να τους αναγνωρίσει διαδόχους του πατέρα τους[12]. Ο Καρλομάγνος επιτέθηκε στην Ιταλία όταν είδε ότι η συμμαχία του Δεζιδέριου με την Γερβέργα και τους γιους της απειλούσαν την θέση του, πολιόρκησε και κατέκτησε την πρωτεύουσα Παβία. Η Γερβέργα δραπέτευσε στη Βερόνα μία από τις ισχυρότερες Λομβαρδικές πόλεις, η Παβία έπεσε τον Ιούνιο του 774 αλλά η Βερόνα είχε είδε αλωθεί, η Γερβέργα και η συνοδεία της παραδόθηκαν στους άνδρες του Καρλομάγνου[13].

Η τύχη της είναι άγνωστη, στον Δεζιδέριο και την οικογένεια του ξυρίστηκαν τα κεφάλια και μεταφέρθηκαν σε μοναστήρια, το ίδιο έγινε πιθανότατα και με την οικογένεια της Γερβέργας[14]. Άλλοι συγγραφείς γράφουν ότι ο Καρλομάγνος ζήτησε να μην κακομεταχειριστούν κανέναν από τους ανεψιούς του και τους είχε πάντα στο μυαλό του[15].


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κριστιάν Σετιπανί: «La Préhistoire des Capétiens» (Γαλλικά) Βιλνέβ-ντ'Ασκ. 1993. σελ. 185-186. ISBN-13 978-2-9501509-3-6. ISBN-10 2-9501509-3-4.
  2. p67255.htm#i672542. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  3. Κριστιάν Σετιπανί: «La Préhistoire des Capétiens» (Γαλλικά) Βιλνέβ-ντ'Ασκ. 1993. σελ. 186. ISBN-13 978-2-9501509-3-6. ISBN-10 2-9501509-3-4.
  4. Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  5. Chris Wickham, Early Medieval Italy Central Power and Local Society 400 –1000. London: The MacMillan Press Ltd., 1981, σσ. 47–49
  6. Murray, Archibald Callander, and Goffart, Walter A., After Rome's Fall: Narrators and Sources of Early Medieval History
  7. Dutton, Paul, Carolingian Civilisation: A Reader
  8. Davis, Raymond (Editor), The Lives of the Eighth Century Popes, σελ. 102, σημ.76
  9. "Cathwulf, Kingship, and the Royal Abbey of Saint-Denis", by Joanna Story, Speculum
  10. Riche, Pierre, The Carolingians
  11. Einhard: The Life of Charlemagne
  12. McKitterick, Rosamond: The Frankish Kingdoms Under the Carolingians
  13. Chamberlin, Russell, The Emperor Charlemagne
  14. Chamberlin, Russell, The Emperor Charlemagne
  15. McKitterick, Rosamond, The New Cambridge Medieval History

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Chris Wickham, Early Medieval Italy Central Power and Local Society 400 –1000. London: The MacMillan Press Ltd., 1981
  • Davis, Raymond (Editor), The Lives of the Eighth Century Popes
  • McKitterick, Rosamond, The Frankish Kingdoms Under the Carolingians
  • McKitterick, Rosamond, The New Cambridge Medieval History
  • Murray, Archibald Callander, and Goffart, Walter A., After Rome's Fall: Narrators and Sources of Early Medieval History.