Γαλατική Αυτοκρατορία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γαλατική Αυτοκρατορία
Imperium Galliarum

260 – 274
Τοποθεσία {{{κοινό_όνομα}}}
Η Γαλατική Αυτοκρατορία υπό την ηγεσία του Τέτρικος Α΄ το 271 (πράσινο), μαζί με τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (κόκκινο) και την Παλμυριανή Αυτοκρατορία (κίτρινο)
Πρωτεύουσα Κολωνία
Γλώσσες Λατινική
Θρησκεία Ρωμαϊκός παγανισμός
Πολίτευμα Απόλυτη Μοναρχία
Αυτοκράτορας
 -  260-268 Πόστουμος
 -  268 Μάριος
 -  268-270 Βικτωρίνος
 -  270-274 Τέτρικος Α΄
 -  274 Τέτρικος Β΄
Ιστορική εποχή Ύστερη αρχαιότητα
 -  Ίδρυση 260
 -  Κατάλυση 274

Η Γαλατική αυτοκρατορία ή Γαλατία ήταν αυτοκρατορία με πρωτεύουσα την Κολωνία, διάδοχο κράτος του γεωγραφικού χώρου της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Τα όριά της μέσα στα εκτεταμένα χρονικά όρια ζωής άλλαξαν μερικές φορές, αλλά στη μεγαλύτερή της έκταση διοικούσε εδάφη, που περιελάμβαναν τη Γαλατία, την Αγγλία, τη Βρετάνη και μικρό τμήμα της Ιβηρικής χερσονήσου.

Κατάλογος αυτοκρατόρων της Γαλατίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αυτοκράτορες της Γαλατίας είναι κατ' αρχήν γνωστοί από τα νομίσματα, που έκοψαν. Η πολιτική και στρατιωτική ιστορία της Γαλατικής Αυτοκρατορίας μπορεί να σκιαγραφηθεί μέσα από τις σταδιοδρομίες αυτών των αυτοκρατόρων. Τα ονόματά τους είναι τα εξής:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Bourne, R. J. (2001) Aspects of the relationship between the Central and Gallic Empires in the mid to late third century AD with special reference to coinage studies. Archaeopress. p. 22.
  • Drinkwater 1987, p. 15
  • Drinkwater 1987, pp. 126–127
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Gallic Empire της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).