Φαυστίνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Φαυστίνος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3ος αιώνας
Θάνατος3ος αιώνας
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός

O Φαυστίνος Faustinus ήταν μία πολιτική μορφή του 3ου αι. μ.Χ., που ξεκινησε μία εξέγερση εναντίον τού Τέτρικου Α΄ αυτοκράτορα της Γαλατικής αυτοκρατορίας. Δεν γνωρίζουμε το πλήρες όνομά του ή το έτος γέννησής του. Σύμφωνα με έναν μικρό αριθμό γραπτών πηγών (Αυρήλιος Βίκτωρ, Ευτρόπιος και Πολέμιος Σίλβιος) ο Φαυστίνος πυροδότησε ανταρσία μέσα στα στρατεύματα τού Τέτρικου. Την εποχή της εξέγερσής του ο Φαυστίνος ήταν κυβερνήτης επαρχίας (praese), μάλλον της Βελγικής Γαλατίας, καθώς η ανταρσία ξεκίνησε στην πρωτεύουσά της, τους Τρεβήρους (Augusta Treverorum, νυν Τρηρ). Η εξέγερση του Φαυστίνου ήταν αρκετά τρομερή, σύμφωνα με τις γραπτές πηγές, καθώς οδήγησε τον Τέτρικο να ζητήσει από τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Αυρηλιανό συνδρομή εναντίον του σφετεριστή.

Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία το 271. Έχουν αποσχιστεί η Γαλατική αυτοκρατορία (με πράσινο) και αυτή της Παλμύρας (με κίτρινο).

Η ακριβής ημερομηνία της ανταρσίας δεν είναι βέβαιη, αλλά οι ερευνητές γενικά συμφωνούν σε κάποια στιγμή μεταξύ του τέλους του 273 και του θέρους του 274. Μερικές αρχαίες πηγές προτείνουν, ότι ο Φαυστίνος συνέχισε την εξέγερσή του, μετά από την παράδοση του Τέτρικου στον Αυρηλιανό, και πως ο Αυρηλιανός νίκησε και αυτόν το 274.

Ο Φαυστίνος ίσως είχε ιδιοκτησίες στη Βρετανία, οι οποίες κατασχέθηκαν έπειτα από την αποτυχία της εξέγερσής του.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Aurelius Victor 35.4, cited in Polfer (1999).
  • Eutropius, Breviarium 9.10-13.
  • Polemius Silvius, Laterculus 49, cited in Polfer (1999).