Γαβριήλ Αβραμίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γαβριήλ Αβραμίδης
Βουλευτής της Βουλής των Ελλήνων
Περίοδος
6 Μαΐου 2012 – 31 Δεκεμβρίου 2014
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση1959, Θεσσαλονίκη
ΕθνότηταΕλληνική
ΥπηκοότηταΕλληνική
Πολιτικό κόμμαΑνεξάρτητοι Έλληνες (2014-)
Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών (2012-2014)
ΠΑ.ΣΟ.Κ. (1998-2010)
ΣύζυγοςΊνγκα Αβραμίδου
Παιδιά1 κόρη
ΣπουδέςΑριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΕπάγγελμαΦιλόλογος/Δημοσιογράφος
ΘρήσκευμαΧριστιανός Ορθόδοξος
Ιστοσελίδαavramidisgavriil.wordpress.com

Ο Γαβριήλ Αβραμίδης (γεν. Θεσσαλονίκη, 1959) είναι Έλληνας φιλόλογος και δημοσιογράφος. Διετέλεσε βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ σήμερα είναι περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσωπική ζωή και σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γαβριήλ Αβραμίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1959 και κατάγεται από ποντιακή οικογένεια. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ελληνική Φιλολογία και Γλωσσολογία, ενώ έλαβε και μαθήματα δημοσιογραφίας.[1]

Είναι παντρεμένος με την Ίνγκα Αβραμίδου καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας και έχει μια κόρη.

Εκτός από ελληνικά, ομιλεί και ρωσικά.

Πολιτική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γαβριήλ Αβραμίδης ασχολήθηκε με την πολιτική όταν συμμετείχε ως υποψήφιος βουλευτής με το ΔΗ.Κ.ΚΙ. στις εκλογές του 1996. Αργότερα προσχώρησε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και συμμετείχε στις νομαρχιακές εκλογές του 1998, όπου εκλέχτηκε νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης. Από τη θέση αυτή διετέλεσε πρόεδρος της επιτροπής του Νομαρχιακού Συμβουλίου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού και Παλιννοστούντων, μέλος της Κοινής Επιτροπής του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας και πρόεδρος της Επιτροπής Λαϊκών Αγορών.

Στις περιφερειακές εκλογές του 2010 συμμετείχε στο συνδυασμό του Παναγιώτη Ψωμιάδη, υποψηφίου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας με τη Νέα Δημοκρατία. Εκλέχτηκε περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας και διετέλεσε μέλος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης.

Το 2012 προσχώρησε στο Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών του Γιάννη Δημαρά και ανέλαβε υπεύθυνος του τομέα εξωτερικής πολιτικής του κόμματος.

Εκλέχτηκε πρώτος βουλευτής με τους Ανεξάρτητοι Έλληνες στην Α΄ περιφέρειας Θεσσαλονίκης στις 6 Μαΐου του 2012 και επανεξελέγη στις 17 Ιουνίου του 2012. Ως βουλευτής, διετέλεσε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής.

Άλλες δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1990 είναι παρουσιαστής ποντιακών εκπομπών στο Ράδιο Εγνατία και στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Καλαμαριάς. Υπήρξε βασικός συνεργάτης της Εγκυκλοπαίδειας Ποντιακού Ελληνισμού. Από το 1995 είναι δημοσιογράφος στο Ράδιο Ακρίτες και πολιτικός συντάκτης στη ΒΕΡΓΙΝΑ Τηλεόραση, την EURO TV και ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Τηλεόραση. Εργάστηκε από το 2001 έως το 2004 στο Κρατικό Ραδιόφωνο στα βραχέα, όπου παρουσίαζε εβδομαδιαία εκπομπή για τους απόδημους Έλληνες και εξέδωσε την εφημερίδα «ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΝΕΑ».

Είναι μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Μακεδονίας Θράκης (Ε.ΔΗ.ΠΗ.Τ.).

Διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών ΑΠΘ, μέλος της Φοιτητικής Ομάδας Εθελοντικής Αιμοδοσίας, από το 1985 δωρητής σώματος και μέλος της ΕΔΟΣΑ (Ένωση Δωρητών Οργάνων Σώματος Ανθρώπου), επίσης μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας και της Ένωσης για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών, Γενικός Γραμματέας του Ελληνορωσικού Συνδέσμου Επιχειρηματικής Συνεργασίας και συντονιστής της κίνησης Ελληνορωσική Συμμαχία–Ενωμένη Ελλάδα.

Έχει ανακηρυχθεί για την κοινωνική προσφορά του επίτιμο μέλος πολλών συλλόγων. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων και της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης. Υποστηρικτής της δράσης του Συνδέσμου Προβολής και Στήριξης των Ελληνικών Προϊόντων και Υπηρεσιών και της εφημερίδας Οικολογία και Περιβάλλον.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Γαβριήλ Αβραμίδης-Βιογραφικό». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2019. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]