Γάντι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δύο μάλλινα γάντια.

Γάντι ονομάζεται το εξωτερικό ένδυμα που καλύπτει τα επάνω άκρα του ανθρώπινου σώματος, τα χέρια, συνήθως από το επίπεδο του καρπού. Τα περισσότερα γάντια εφαρμόζουν στο χέρι απόλυτα, ώστε να διευκολύνεται η κίνηση. Την εφαρμογή εξυπηρετούν τα διάφορα μεγέθη και σχέδια, καθώς και το υλικό κατασκευής τους. Κάποια, όπως τα χειρουργικά, προστατεύουν τον φέροντα αλλά και τον ασθενή εξαιτίας του υλικού τους, καθώς είναι αδιαπέραστα από τους μικροοργανισμούς. Τα γάντια υπάρχουν σε ποικιλία μεγεθών, αν και όχι σε όλα τα είδη, υλικού και μήκους.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα γάντια χρονολογούνται από την αρχαιότητα. Σε ορισμένες μεταφράσεις της Οδύσσειας του Ομήρου, περιγράφεται ο Λαέρτης να περπατά στον κήπο του με γάντια για να προστατευθεί από τα άγρια βατόμουρα ​​(σε άλλες μεταφράσεις παρουσιάζεται ο Λαέρτης να έχει τραβήξει τα μακριά μανίκια επάνω από τα χέρια του). Ο Ηρόδοτος, στην Ιστορία του (440 π.Χ.) αναφέρει ότι ο Λεωτυχίδης ενοχοποιήθηκε εξαιτίας ενός γαντιού γεμάτου με το ποσό των χρημάτων, με τα οποία δωροδοκήθηκε. Στην Κύρου Παιδεία, ο Ξενοφών αναφέρθηκε στους Πέρσες, οι οποίοι φορούσαν γάντια το χειμώνα.

Στην Ευρώπη, τον 13ο αιώνα, μερικές γυναίκες άρχισαν να φορούν γάντια ως στολίδια. Αυτά ήταν φτιαγμένα από λινό και μετάξι και, μερικές φορές, έφταναν μέχρι τον αγκώνα. Τον 16ο αιώνα, η βασίλισσα Ελισάβετ ξεκίνησε την μόδα των γαντιών με πλούσια κεντήματα και με σειρές από πολύτιμες πέτρες. Ο Ερρίκος Β΄ της Αγγλίας θάφτηκε με γάντια στα χέρια του. Επίσης, γάντια βρέθηκαν στα χέρια του βασιλιά Ιωάννη της Αγγλίας, όταν ο τάφος του ανοίχτηκε, το 1797, όπως και εκείνα του βασιλιά Εδουάρδου Α', όταν ο τάφος του ανοίχτηκε το 1774.

Κατασκευή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Γαλλία, οι επιχειρήσεις κατασκευής γαντιών (χρονολογούμενες από το 1342) εγκαταστάθηκαν κυρίως σε περιοχές, όπου ασκείται η εντατική εκτροφή αμνοεριφίων και όπου το νερό του ποταμού ήταν καθαρό και κατάλληλο για το μαύρισμα, όπως στο κέντρο Massif στο Saint-Junien (ή Millau), στο Dauphine (Γκρενόμπλ), στο νότο της Καμπανίας, στο Νιόρ (επεξεργασία δερμάτων αίγας) ή στο Caudebec-en-Caux. Γνωστός δρόμος κατασκευαστών γαντιών βρίσκεται στη Ρουέν (ο δρόμος των γαντοποιών του 14ου αι.) και η Caen, οδός κατασκευής γαντιών στο Πουατιέ.

Σήμερα, γάντια κατασκευάζονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Η πλειοψηφία των πρωτοτύπων και των μικρών σειρών των πολυτελών γυναικείων γαντιών συνεχίζουν να κατασκευάζονται στη Γαλλία και οι παραγωγές τους, συνήθως, εκτελούνται σε εργοστάσια στην Ανατολική Ευρώπη και την Ασία, όπως και στον Καναδά. Το Gloversville (από το αγγλικό glove, που σημαίνει γάντι) είναι ένα κέντρο παραγωγής γαντιών στις Η.Π.Α. Η παραγωγή των γαντιών εντοπίζεται, όλο και περισσότερο, στην Ανατολική Ασία.

Το γάντι ως εξοπλισμός πανοπλίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το gantelet είναι ένα είδος γαντιού που καλύπτεται με σιδερένιες λεπίδες στο πίσω μέρος του χεριού. Αποτελεί τμήμα της θωράκισης.

Γάντια εργασίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Γάντια εργασίας

Τα γάντια είναι απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας σε πολλούς τομείς (η γαντοφορία είναι υποχρεωτική στη Γαλλία, σύμφωνα με τον εργατικό κώδικα, για κάποιες εργασίες).

Κατηγορίες γαντιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εργασίας
  • Εποχικά
  • Στολισμένα: συνηθίζεται επάνω σε ύφασμα ποιοτικά καλό να αποτυπώνονται σχέδια κεντημένα με κλωστή ή άλλα υλικά (χάντρες, πούλιες).

Γάντια χωρίς δάχτυλα ή γάντια "γροθιά"[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υλικά κατασκευής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]