Αγορά του Αυγούστου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αγορά του Αυγούστου
Foro di Augusto
Χάρτης
Είδοςαρχαιολογική θέση και ακίνητη περιουσία
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°53′39″N 12°29′12″E
Διοικητική υπαγωγήΜόντι[1] και Ρώμη[2]
ΧώραΙταλία[3][2]
Προστασίαιταλικό πολιτισμικό αγαθό[2]
Commons page Πολυμέσα

Η Αγορά του Αυγούστου, λατιν. Forum Augusti, είναι μία από τις Αυτοκρατορικές Αγορές της Ρώμης στην Ιταλία, που κτίστηκε από τον Οκταβιανό Αύγουστο· περιλαμβάνει στα βόρεια τον ναό του Άρεως Εκδικητού (Mars Ultor). Η Αγορά, αν και εγκαινιάστηκε 40 έτη μετά από την υπόσχεσή της, το 2 π.Χ., ήταν ακόμη ημιτελής.

Το βόρειο μέρος της Αγοράς του Αυγούστου με τον ναό του Άρη Εκδικητή (Mars Ultor).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Οκταβιανός ορκίστηκε να κτίσει έναν ναό προς τιμήν του Μαρς (Mars), του Ρωμαϊκού θεού του Πολέμου, κατά τη διάρκεια της μάχης στους Φιλίππους το 42 π.Χ.. Εκεί μαζί με τους Μάρκο Αντώνιο και τον Αιμίλιο Λέπιδο, τους υπόλοιπους της β΄ τριανδρίας, ο Οκταβιανός εκδικήθηκε τους δολοφόνους του μεγάλου θείου (και θετού πατέρα) του Ιουλίου Καίσαρα. Έγινε πρωτεύων (princeps) της Ρώμης το 27 π.Χ. με το όνομα Αύγουστος και ήθελε ο ναός να κτιστεί σε μία νέα Αγορά, που θα είχε το όνομά του. Ο Αύγουστος έκανε κοινωνική προπαγάνδα, με το να κτίσει κατά τη διαθήκη του Καίσαρα τον ναό του Μαρς Ούλτορ "μεγαλύτερο από κάθε άλλον που υπάρχει" και να την τοποθετήσει σε αυτόν. Ο λαός αγαπούσε τον Καίσαρα, που είχε θεοποιηθεί· έτσι ο Αύγουστος συνέδεσε το όνομά του με τον θεϊκό, θετό πατέρα του.

Το έδαφος που επρόκειτο να κτιστεί η Αγορά, ήταν στην ιδιοκτησία του Αυγούστου, αλλά τα σχέδια ήθελαν περισσότερο χώρο. Ο Αύγουστος, που -όπως αναφέρει ο Σουητώνιος- δεν ήθελε να πάρει με τη βία τις οικίες των γειτόνων, τροποποίησε τα σχέδια με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία ασυμμετρία, ειδικά στον ανατολικό περίβολο. Αυτή η πράξη του ήταν τουλάχιστον για να γλιτώσει χρήματα και δυσκολίες. Τα ιδιοκτησιακά αυτά θέματα και άλλες αρχιτεκτονικές ατυχίες, παρέτειναν την κατασκευή. Η ανολοκλήρωτη Αγορά και ο ναός εγκαινιάστηκαν 40 έτη μετά την αρχική υπόσχεση, το 2 π.Χ.. Το 19 μ.Χ. ο Τιβέριος πρόσθεσε δύο θριαμβικές Αψίδες εκατέρωθεν του ναού προς τιμή του γιού του Δρούσου του νεότερου (δυτικά) και του ανιψιού του Γερμανικού (ανατολικά) για τις νίκες τους στη Γερμανία.

Από την αφιέρωση (εγκαίνια) της Αγοράς του Τραϊανού το 112, ο αριθμός των επιγραφών -που βρέθηκαν- στην Αγορά του Αυγούστου αρχίζει να μειώνεται, που σημαίνει, ότι πολλές από τις λειτουργίες της μεταφέρθηκαν στον νέο χώρο· πάντως ο Αδριανός έκανε μερικές επιδιορθώσεις. Ανατολικά και δυτικά υπήρχε από ένα ημικύκλιο με έδρανα (exedrae) για συζήτηση, των οποίων η εκπαιδευτική και πολιτιστική χρήση καταγράφεται κατά την ύστερη αρχαιότητα. Η τελευταία αναφορά στην Αγορά γίνεται το 395. Τα αρχαιολογικά δεδομένα πιστοποιούν τη συστηματική αποδόμηση των κατασκευών κατά το πρώτο μισό του 6ου αι., μάλλον διότι είχαν βλαφτεί σημαντικά από σεισμό ή από τη διάρκεια των ετών. Η αγορά του Αυγούστου ήταν ένα από τα πρώτα μεγάλα δημόσια κτήρια της Ρώμης, που εξαφανίστηκαν και αυτό επίσης εξηγεί τη γρήγορη λήθη του αρχικού της ονόματος.

Χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάτοψη της Αγοράς του Αυγούστου με τα ημικύκλια με τα έδρανα (exedrae).

Αγάλματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 10082. Ανακτήθηκε στις 31  Ιουλίου 2018.
  2. 2,0 2,1 2,2 dati.beniculturali.it.
  3. (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. Ανακτήθηκε στις 30  Ιουλίου 2018.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Raaflaub. Between the Republic and Empire.
  • Luce, T.J. Livy Augustus and the Forum Augustum. pp. 123–138.
  • Galinsky, Karl. Augustan Culture. pp. 197–213.
  • Roth, Leland M. (1993). Understanding Architecture: Its Elements, History and Meaning (First ed.). Boulder, CO: Westview Press. p. 222. ISBN 0-06-430158-3.