Ιουλία η Νεότερη (αδελφή του Καίσαρα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Να μην συγχέεται με την Ιουλία τη Νεότερη, εγγονή του Αυγούστου.


Ιουλία η Νεότερη
M443883 Julia-Minor-sister-of-Julius-Caesar-wife-of-Marcus-Atius-Balbus-and-maternal-grandmother-of-Augustus.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Iulia (Λατινικά)
Γέννηση2ος αιώνας π.Χ.
Ρώμη
Θάνατος51 π.Χ.
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Οικογένεια
ΣύζυγοςMarcus Atius[1]
ΤέκναΑτία Βάλβα[2]
Atia[2]
ΓονείςΓάιος Ιούλιος Καίσαρ[2] και Αυρηλία Κόττα[2]
ΑδέλφιαΙούλιος Καίσαρας[1]
Ιουλία η Πρεσβύτερη[2]
ΟικογένειαJulii Caesares

Η Ιουλία η Νεότερη, λατιν. Julia Minor (101 - 51 πΧ) από το γένος των Ιουλίων, ήταν η μικρότερη αδελφή της Ιουλίας της Πρεσβύτερης, αδελφή του Ιουλίου Καίσαρα και εκ μητρός γιαγιά του Αυγούστου.

Η Ιουλία η Νεότερη, αδελφή του Ιουλίου Καίσαρα και γιαγιά του Αυγούστου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη του Γαΐου Ιουλίου Καίσαρα ανθυπάτου και της Αυρηλίας Κόττας, κόρης του Λεύκιου Αυρήλιου Κόττα υπάτου το 119 π.Χ. Κατά τη συνήθεια των Ρωμαίων, όλες οι κόρες έφεραν το ίδιο όνομα (nomen), αυτό της γενιάς τους· δεν είχαν μικρό όνομα (prenomen). Αν ήταν δύο, προσδιοριζόταν ως "η Πρεσβύτερη" και "η Νεότερη", αλλιώς prima, secunda, tertia, κ.ο.κ.

Το 61 πΧ ο Πούμπλιος Κλόδιος Πούλχερ μεταμφιέστηκε σε γυναίκα και εισήλθε στο σπίτι του Ιουλίου Καίσαρα, όπου μόνο γυναίκες εόρταζαν την Αγαθή Θεά (Bona Dea). Όταν ανακαλύφθηκε, ο Π. Κ. Πούλερ κατηγορήθηκε για ασέβεια και η Ιουλία η Νεότερη (ή η αδελφή της) μαζί με τη μητέρα της κατέθεσαν εναντίον του, δίνοντας ακριβή περιγραφή του τι έγινε. Ένεκα του σκανδάλου, ο Καίσαρας διαζεύχθηκε τη σύζυγό του.

Παντρεύτηκε τον Μάρκο Άτιο Βάλβο πρωτεύοντα (praetor) και επίτροπο (commissarius), που προερχόταν από οικογένεια συγκλητικών, πληβείας καταγωγής. Έκανε κόρες: την Ατία Βάλβα Πρίμα, που παντρεύτηκε τον Λεύκιο Μάρκιο Φίλιππο· την Ατία Βάλβα Σεκούνδα/Καισονία, μητέρα της Οκταβίας της Νεότερης, μητέρας του Αυγούστου.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ιουλία η Νεότερη παντρεύτηκε τον Μάρκο Άτιο Βάλβο πρωτεύοντα (praetor) το 62 πΧ και κυβερνήτη της Σαρδηνίας και είχε τέκνα:

Αν ο γάμος του Μ. Ά. Βάλβου με την Κλαυδία έγινε πρώτος, τότε η αρίθμηση πρέπει να αλλάξει, δηλ. η παραπάνω Ατία Τέρτια θα είναι Ατία Πρίμα, μητέρα του Ά. Ι. Σιλουανού και αντίστροφα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Suetonius - The Twelve Caesars - Caesar and Augustus.
  • Julia, Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Julia Minor (sister of Caesar) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).