Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βολούσιος Βενούστος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βολούσιος Βενούστος
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςλατινική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Περίοδος ακμής4ος αιώνας
Οικογένεια
ΤέκναΒίριος Νικόμαχος Φλαβιανός
ΟικογένειαΝικόμαχοι

Ο Βολούσιος Βενούστος, λατιν.: Volusius Venustus (άκμασε τον 4ο αι.) ήταν αριστοκράτης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Ο Βολούσιος Βενούστος εγκατέστησε ένα μνημείο στην Αγορά (Forum) της Κανόσα, προς τιμήν[1] του Κωνσταντίνου Α΄ και των δύο γιων του (το γεγονός ότι μόνο δύο γιοι τιμήθηκαν, σημαίνει ότι το μνημeίο δημιουργήθηκε μεταξύ 317 και 333, εκτός από την περίοδο μεταξύ 324 και 326). Το μνημείο αυτό αποτελεί στοιχείο, ότι ήταν από αυτή την πόλη στη νότια Ιταλία∙ ορίζει επίσης το αξίωμά του, του corrector Apuliae et Calabriae (κυβερνήτης της περιοχής που αντιστοιχεί στην σημερινή Απουλία).

Ένας Βενούστος μαρτυρείται το έτος 362, ως μέλος μιας συγκλητικής αντιπροσωπείας στην Αντιόχεια προς τον αυτοκράτορα Ιουλιανό, ο οποίος με την ευκαιρία αυτή όρισε αυτόν τον Βενούστο ως vicarius Hispaniarum (362-363). Το 370, μαζί με τον Βέτιο Αγόριο Πραιτεξτάτο και τον Mινέρβιο, αποτελούσε μια συγκλητική πρεσβεία στον Αυτοκράτορα Βαλεντινιανό Α', ζητώντας του να μη βασανίσει εκείνους τους συγκλητικούς που συμμετείχαν σε δίκες. Σύμφωνα με μια μακροχρόνια ανακατασκευή του Ότο Σέεκ, οι δύο προηγούμενοι αξιωματούχοι ήταν το ίδιο πρόσωπο, που ταυτίζονται με τον Βενούστο, πατέρα του Βίριου Νικόμαχου Φλαβιανού και παππού του Nικόμαχου Φλαβιανού τού νεώτερου, και ίσως έναν άλλο ανιψιό που ονομάζεται Βενούστος. Αυτός ο Βενούστος είχε, λοιπόν, συγγένεια με τον ρήτορα Κόιντο Αυρήλιο Σύμμαχο (επίσης πεθερό του Ν. Φλαβιανού του νεότερου), αφού ήταν κουνιάδος του Λεύκιου Αβιανού Σύμμαχου, πατέρα του Αυρήλιου. Ωστόσο, πρόσφατα αυτή η ερμηνεία αμφισβητήθηκε. Η πιο ευρέως αποδεκτή ανακατασκευή είναι, ότι ο Venustus Βενούστος corrector Apuliae et Calabriae και ο vicarius Hispaniarum είναι δύο διαφορετικά πρόσωπα. Ο πρώτος, ο Βολούσιος Βενούστος, θα ήταν μέλος των Ραγονίων, που ανήκε στη γενιά μεταξύ του υπάτου του Λεύκιου Ραγόνιου Βενούστου υπάτου το 240 και του Λεύκιου Ραγόνιου Βενούστου που έκανε ταυροβόλιον το 390. Ο δεύτερος, ο Βενούστος, μπορεί να ήταν ο πατέρας του Nικόμαχου.

Γένος των Νικομάχων

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Βολούσιος Βενούστος
corrector (;), vicarius
ΝΙΚΟΜΑΧΟΙ
Βίριος Νικόμαχος Φλαβιανός
ιστορικός, ταμίας, πραίτωρ,
έπαρχος του πραιτωρίου
Κόιντος Αυρήλιος Σύμμαχος
ύπατος το 391, ανθύπατος,
έπαρχος της πόλης
Κλημεντιανός ΝικόμαχοςΝικόμαχος Φλαβιανός
γραμματικός, consularis,
ανθύπατος, έπαρχος της πόλης,
έπαρχος του πραιτωρίου
Γάλλα Συμμάχων
ΣΥΜΜΑΧΟΙ
Κόιντος Φάβιος Μέμμιος Σύμμαχος
ταμίας,πραίτωρ
Άππιος Νικόμαχος Ντέξτερ
έπαρχος της πόλης
Γάλλα Νικομάχων
  • Marcella Chelotti, Vincenza Morizio, Marina Silvestrini, Francesco Grelle, Mario Pani, Le epigrafi romane di Canosa, Edipuglia, 1990, (ISBN 88-7228-065-6), pp. 21–23.
  • Rita Lizzi Testa, Senatori, popolo, papi: il governo di Roma al tempo dei Valentiniani, Edipuglia, 2004, (ISBN 88-7228-392-2), p. 268.