Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κόιντος Φάβιος Μέμμιος Σύμμαχος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κόιντος Φάβιος Μέμμιος Σύμμαχος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση4ος αιώνας
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
στρατιωτικός
Οικογένεια
ΤέκναΚόιντος Αυρήλιος Σύμμαχος (ύπατος το 446)
ΓονείςΚόιντος Αυρήλιος Σύμμαχος και Rusticiana
ΑδέλφιαGalla
ΟικογένειαΑυρήλιοι Σύμμαχοι
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΡωμαίος έπαρχος
Πραίτορας
Ταμίας (Quaestor)
Δίπτυχο Συμμάχων-Νικομάχων. Το αριστερό φύλλο βρίσκεται στο Εθνικό Μουσείο Μεσαίωνα, στο Παρίσι, το δεξί φύλλο στο Μουσείο Βικτώριας και Αλβέρτου στο Λονδίνο. Είναι πιθανό ότι αυτό το δίπτυχο, που τιμά τον δεσμό μεταξύ των δύο αριστοκρατικών και εθνικών (ειδωλολατρικών) οικογενειών των Συμμάχων και Νικομάχων, εκδόθηκε με την ευκαιρία του γάμου του Μέμμιου με μια γυναίκα των Νικομάχων το 401.

Ο Κόιντος Φάβιος Μέμμιος Σύμμαχος , λατιν.: Quintus Fabius Symmachus (383/384 - μετά το 402) ήταν πολιτικός της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, μέλος της με επιρροή οικογένειας των Συμμάχων.

Ήταν γιος του ρήτορα και πολιτικού Κόιντου Αυρήλιου Σύμμαχου και της Ρουστικιάνας, κόρης του Μέμμιου Βιτράσιου Ορφίτου. Ο Μέμμιος είχε μια μεγαλύτερη αδελφή, τη Γάλλα, η οποία παντρεύτηκε τον Νικομάχο Φλαβιανό τον Νεώτερο, γιο του Βίριου Νικόμαχου Φλαβιανού.

Στα δέκα του έτη έγινε ταμίας (quaestor), εορτάζοντας δημόσια παιχνίδια που συνδέονταν με την ανάληψη του αξιώματός του τον Δεκέμβριο του 393. Ο Μέμμιος είχε καλή εκπαίδευση και μελέτησε την Ελληνική γλώσσα. Ο πατέρας του ενέκρινε το στυλ του στο γράψιμο επιστολών, και το 401 μελέτησε με έναν Γαλάτη ρήτορα ως διδάσκαλό του. Το έτος 401 σηματοδότησε αρκετά σημαντικά γεγονότα στη ζωή του Μέμμιου: νυμφεύτηκε την εγγονή τού Βίριου Νικόμαχου Φλαβιανού. [1] Επίσης, εόρτασε τα παιχνίδια που συνδέονταν με τη δεύτερο θέση του στη σειρά αξιωμάτων (cursus honorum) του, το αξίωμα τού πραίτορα (αυτά τα παιχνίδια αναβλήθηκαν από το 400, για να επιτραπεί στον Αυρήλιο Σύμμαχο να είναι παρών, και κόστισαν 2000 λίβρες χρυσού).

Ήταν πιθανότατα ο Μέμμιος, που ανήκε σε μια οικογένεια που ασκούσε την παλαιά Ρωμαϊκή θρησκεία, ο οποίος έκτισε έναν ναό αφιερωμένο στη Φλόρα (Βλάστηση) στη Ρώμη. Είναι επίσης ο συγγραφέας μιας αφιερωματικής επιγραφής προς τιμήν του πεθερού του Φλαβιανού (CIL, VI,ΒΙ, 1782). Μετά το τέλος τού πατέρα του, π. 402, ο Μέμμιος επεξεργάστηκε μέρος τής αλληλογραφίας του (το οποίο ο ίδιος ο Σύμμαχος πιθανότατα είχε αρχίσει να κάνει). Γιος του ήταν ο Κόιντος Αυρήλιος Σύμμαχος (ύπατος το 446).

  • Arnold Hugh Martin Jones, ο John Robert Martindale, ο John Morris, "Q. Fabius Memmius Symmachus 10", Η Προσωπογραφία της Αργότερης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Cambridge University Press, 1971, ISBN , σελίδες 1046-1047.(ISBN 0-521-20159-4)