Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυρήλιοι Σύμμαχοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Αυρήλιοι Σύμμαχοι ήταν μια αριστοκρατική συγκλητική οικογένεια (gens) της μεταγενέστερης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Η οικογένεια έλαβε τα πρώτα της αξιώματα στις αρχές του 3ου αι. επί Αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου. Αυξήθηκε περαιτέρω το κύρος της, φτάνοντας την ακμή τον 4ο και τον 5ο αι. Μεταξύ των σημαντικότερων μελών αυτής της οικογένειας ήταν:

Η οικογένεια είχε αξιοσημείωτο ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία, και από τα παραπάνω μέλη της ήταν προστάτες, εκδότες και ιστορικοί οι εξής:

  • Λεύκιος Αυρήλιος Αβιάνιος Σύμμαχος, έγραψε μερικά επιγράμματα για μέλη της διοίκησης του Κωνσταντινούπολης και ένα άλλο άγνωστο λογοτεχνικό έργο
  • Κόιντος Αυρήλιος Σύμμαχος, έγραψε πολλές επιστολές εκδομένες σε δέκα τόμους, πέντε λόγους, τρεις πανηγυρικούς και 49 κείμενα σχετικά με το αξίωμά του, μεταξύ των οποίων το πιο διάσημο είναι το τρίτο, γραμμένο με σκοπό να ζητήσει την αποκατάσταση τού βωμού της Νίκης. Στο τελευταίο μέρος της ζωής του αφιέρωσε τον εαυτό του στην Φιλολογία.
  • Κόιντος Αυρήλιος Σύμμαχος (ύπατος το 446), στον οποίο ο Αμβρόσιος Θεοδόσιος Μακρόβιος αφιέρωσε το έργο του Περί των διαφορών ή συνειρμών των ελληνικών και λατινικών λέξεων (De differenis vel societatibus graeci latinique verbi).
  • Κόιντος Αυρήλιος Μέμμιος Σύμμαχος, έγραψε μία Ρωμαϊκή Ιστορία σε επτά βιβλία (τα οποία χάθηκαν), που χρησιμοποιήθηκαν ως πηγή από τον Ιορδάνη τον Αλανό για τη Romana του. Βοήθησε επίσης στην έκδοση των Σχολίων στο Όνειρο του Σκιπίωνα (Commentarii in Somnium Scipionis) από τον Α. Θ. Μακρόβιο, ακόμη και επεξεργαζόμενος άμεσα το έργο.[2] Ο Πρισκιανός αφιέρωσε σε αυτόν μερικά από τα έργα του.

Γένος των Αυρηλίων Συμμάχων

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Αυρήλιος Βαλέριος Τουλιανός
ύπατος το 330
Λεύκιος Αυρήλιος Αβιάνιος
έπαρχος της πόλης
∞ (κόρη Φάβιου Τιτιανού)
Κόιντος Αυρήλιος
έπαρχος της πόλης, ταμίας,
ύπατος το 391, πραίτωρ, ρήτωρ
∞ Ρουστικιάνα (κόρη Μέμμιου Βιτράσιου Ορφίτου)
Αυρήλιος Σύμμαχος
∞ Ανικία
Γάλλα Συμμάχων
Νικόμαχος Φλαβιανός
ΝΙΚΟΜΑΧΟΙ
Κόιντος Φάβιος Μέμμιος
ταμίας, πραίτωρ
Αυρήλιος Ανίκιος
ύπατος το 415,
έπαρχος της πόλης
Γάλλα ΝικομάχωνΚόιντος Αυρήλιος (ύπατος το 446)
Κόιντος Αυρήλιος Μέμμιος
ύπατος το 485,
έπαρχος πόλης
Γάλλα της Ρώμης
αγία
ΡουστικάναΑνίκιος Μάνλιος Σεβερίνος Βοήθιος
ύπατος, φιλόσοφος
Σύμμαχος (ύπατος το 522)Βοήθιος (ύπατος το 522)
  1. Martyn, John R. C. (2006-01-01). «A New Family Tree for Boethius». Parergon 23 (1): 1–9. doi:10.1353/pgn.2006.0082. ISSN 1832-8334. https://muse.jhu.edu/journals/parergon/v023/23.1martyn.html. 
  2. Aurelius Memmius Symmachus v.c. emendabam vel distinguebam meum Ravennae cum Macrobio Plotino Euexodio, «I, Aurelius Memmius Symmachus, vir clarissimus, corrected and put punctuation to my copy in Ravenna together with Macrobius Plotinus Eudoxius, vir clarissimus» (Hedrick, Charles W., History and Silence, University of Texas Press, 2000, (ISBN 0-292-73121-3), p. 183).
  • Ο Arnold Hugh Martin Jones, ο John Robert Martindale, ο John Morris, "Q. Fabius Memmius Symmachus 10", Η Προσοπογραφία της Αργότερης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Cambridge University Press, 1971, ISBN , σελίδες 1046-1047.(ISBN 0-521-20159-4) 
  • Τζον Μαρτίνταλ, Τζον Μόρις, Η Προσοπογραφία της Αργότερης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, τ. 2, Πρεσβεία του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, 1980, σ. 1044-1046.