Βικιπαίδεια:Αφαίρεση προβεβλημένων λημμάτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
  Προβεβλημένα λήμματα   Υποψήφια   Αρχείο συζητήσεων   Αφαίρεση προβεβλημένων   Αρχείο αφαίρεσης προβεβλημένων  


Cscr-star piece.png

Αν πιστεύετε ότι ένα λήμμα που περιλαμβάνεται στα Βικιπαίδεια:Προβεβλημένα λήμματα δεν θα έπρεπε πλέον να χαρακτηρίζεται προβεβλημένο, εδώ μπορείτε να προτείνετε τον αποχαρακτηρισμό του. Μόνο σελίδες που δεν πληρούν τα κριτήρια των προβεβλημένων λημμάτων μπορούν να μπουν εδώ. Φυσικά, θα πρέπει να αναλύσετε τους λόγους για τους οποίους πιστεύετε ότι δεν πληροί τα συγκεκριμένα κριτήρια. Αν ένα προβεβλημένο λήμμα φέρει σήμανση περί πηγών και ουδετερότητας και το πρόβλημα δεν λυθεί εντός εύλογου χρονικού πλαισίου, τότε το λήμμα αφαιρείται αυτόματα από τα προβεβλημένα.

Διαδικασία[επεξεργασία κώδικα]

Υποβολή προτάσεων[επεξεργασία κώδικα]

 1. Ελέγξτε τα κριτήρια που θα πρέπει να πληροί ένα προβεβλημένο λήμμα.
 2. Προσθέστε στην πιο κάτω λίστα υποψηφιοτήτων την παράμετρο {{Συζήτηση:ΟΝΟΜΑΛΗΜΜΑΤΟΣ/Αφαίρεση προβεβλημένου}} και αποθηκεύστε.
 3. Πατήστε στον «κόκκινο σύνδεσμο», ώστε να δημιουργηθεί η σχετική σελίδα συζήτησης.
 4. Τοποθετήστε το όνομα του λήμματος ως υποκεφαλίδα στην καινούργια σελίδα ( ===ΟΝΟΜΑΛΗΜΜΑΤΟΣ=== ). Ακολούθως γράψτε τους λόγους για τους οποίους πιστεύετε πως το συγκεκριμένο λήμμα θα πρέπει να αφαιρεθεί από τα προβεβλημένα λήμματα της Βικιπαίδειας. Υπογράψτε με τις τέσσερις περισπωμένες και αποθηκεύστε τη σελίδα.
 5. Προσθέστε το πρότυπο {{Υποψήφιο αφαίρεσης προβεβλημένου}} στην κορυφή της σελίδας συζήτησης του λήμματος.

Συζήτηση[επεξεργασία κώδικα]

Αν έχετε σκοπό να τοποθετηθείτε υπέρ ή κατά μιας υποψηφιότητας για αφαίρεση, παρακαλείστε πρώτα να διαβάσετε προσεκτικά το σχετικό λήμμα, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα κριτήρια επιλογής λημμάτων ως προβεβλημένων που εκτίθενται πιο κάτω. Βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε το περιεχόμενό του και ότι οι αιτιάσεις σας σχετίζονται με τα κριτήρια της συμπερίληψης του λήμματος στα προβεβλημένα. Εντέλει βεβαιωθείτε ότι δεν αρκεί η επιμέλεια για να απαλειφθούν τα ελαττώματα του συγκεκριμένου λήμματος.

 • Επιλέξτε την επιλογή "Επεξεργασία" δίπλα από τον τίτλο του υποψήφιου λήμματος.
 • Αν εγκρίνετε να αποχαρακτηριστεί το λήμμα, γράψτε Υπέρ και στη συνέχεια τους λόγους για την επιλογή σας.
 • Αν δεν εγκρίνετε την υποψηφιότητα, γράψτε Κατά.
 • Αν δεν θέλετε να πάρετε θέση υπερ ή κατά, αλλά θέλετε να πείτε κάτι, γράψτε Σχόλιο και την άποψή σας.
 • Αν θέλετε να ακυρώσετε την αρχική σας αντίθεση, διαγράψτε τη με <s>...</s>

Το χρονικό όριο για την αφαίρεση των λημμάτων από τον κατάλογο με τα προβεβλημένα είναι δύο μήνες. Για την τελική απόφαση που αφορά την αφαίρεση ενός λήμματος απαιτείται κοινή συναίνεση. Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθούν τουλάχιστον πέντε θετικές (υπέρ της αφαίρεσης) ψήφοι ή εκκρεμούν διαφωνίες για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε οι σχετικές συζητήσεις θα μετακινούνται στο Βικιπαίδεια:Αφαίρεση προβεβλημένων λημμάτων/Αρχείο. Οι συζητήσεις αφαίρεσης προβεβλημένων λημμάτων μπορούν να κλείνουν από οποιονδήποτε χρήστη, εφόσον το αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρο και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί εύκολα. Σε αμφιλεγόμενες περιπτώσεις το κλείσιμο μπορεί να γίνει από διαχειριστή. Οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα να επεκτείνουν το χρονικό όριο σε συζήτηση, αν κρίνουν ότι χρειάζεται, και να αφαιρέσουν πάραυτα ένα προτεινόμενο λήμμα από τη συζήτηση, αν ξεκάθαρα και χωρίς αμφισβήτηση δεν καλύπτονται τα απαιτούμενα κριτήρια.

Κλείσιμο[επεξεργασία κώδικα]

 1. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, προσθέστε τον κωδικό {{κλείσιμο συζήτησης|<--Εδώ καταγράφεται εν συντομία το σκεπτικό κλεισίματος-->~~~~ ακριβώς κάτω από τον τίτλο της σελίδας. Στο τέλος της σελίδας προσθέτετε τον κωδικό |}
 2. Αφαιρέστε το πρότυπο {{Υποψήφιο αφαίρεσης προβεβλημένου}} από την κορυφή της σελίδας συζήτησης του λήμματος.
 3. Αφαιρέστε την παράμετρο {{Συζήτηση:ΟΝΟΜΑΛΗΜΜΑΤΟΣ/Αφαίρεση προβεβλημένου}} από τη λίστα των υποψηφιοτήτων.
 4. Προσθέτετε τη συζήτηση αφαίρεσης προβεβλημένου στο Αρχείο αφαίρεσης προβεβλημένων, ανεξάρτητα αν κρίθηκε να αφαιρεθεί το λήμμα από τα προβεβλημένα ή όχι.
 5. Αν το λήμμα έχει αποφασιστεί να αφαιρεθεί από τα προβεβλημένα:

Κριτήρια επιλογής προβεβλημένων προς θεώρηση[επεξεργασία κώδικα]

Πώς πρέπει να είναι ένα προβεβλημένο λήμμα:

 1. Πρέπει να είναι παράδειγμα καλής και ποιοτικής δουλειάς.
 2. Πρέπει να είναι καλογραμμένο, πλήρες, ακριβές, ουδέτερο και σταθερό. Δηλαδή:
  1. καλογραμμένο σημαίνει ότι ο λόγος του είναι στρωτός.
  2. πλήρες σημαίνει ότι το λήμμα καλύπτει ολόκληρο το θέμα χωρίς να παραλείπει σημαντικές πληροφορίες ή λεπτομέρειες
  3. ακριβές σημαίνει ότι οι πληροφορίες που δίνονται στηρίζονται με συγκεκριμένα στοιχεία και παραπομπές.
  4. ουδέτερο σημαίνει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για την ακεραιότητα του λήμματος ως προς την ουδετερότητά του.
  5. σταθερό σημαίνει ότι το λήμμα δεν μεταβάλλεται σημαντικά από μέρα σε μέρα (εκτός από βελτιώσεις σύμφωνα με τα σχόλια των χρηστών)
 3. Πρέπει να πληροί το κριτήριο των παραπομπών σε πηγές, έτσι ώστε το λήμμα να είναι αξιόπιστο και έγκυρο
 4. Πρέπει να είναι συμβατό και ομοιόμορφο με τη μορφή των υπόλοιπων λημμάτων της Βικιπαίδειας και λημμάτων παρόμοιου θέματος. Δηλαδή:
  1. να υπάρχει εισαγωγική παράγραφος όπου γίνεται περίληψη του θέματος
  2. να είναι σωστά ιεραρχημένο με επικεφαλίδες
  3. να υπάρχει καλός αλλά όχι υπερβολικά μεγάλος πίνακας περιεχομένων
 5. Να υπάρχουν εικόνες όπου χρειάζεται, με σωστές περιγραφές και χωρίς να παραβιάζουν πνευματικά δικαιώματα· χωρίς όμως να σημαίνει ότι οι εικόνες είναι απαραίτητες για ένα προβεβλημένο λήμμα.
 6. Πρέπει να έχει λογικό μέγεθος, να είναι επικεντρωμένο στο θέμα χωρίς περιττές λεπτομέρειες.

Υποψηφιότητες[επεξεργασία κώδικα]

Διγενής Ακρίτας[επεξεργασία κώδικα]

Πιστεύω πως το συγκεκριμένο λήμμα παρουσιάζει αρκετά προβλήματα με κυριώτερο της τεκμηρίωσης.

Ενότητες που παρουσιαζουν προβλημα τεκμηρίωσης είναι:

 • Υπόθεση του έργου (καμία παραπομπή)
 • Χειρόγραφα (καμία παραπομπή)
 • Πρόσληψη και απηχήσεις (καμία παραπομπή)
 • Φιλολογικά προβλήματα (Μια παραπομπή στην μέση της παραγράφου)
 • Σχέσεις μεταξύ των παραλλαγών (η δεύτερη παράγραφος δεν έχει ουτε μια παραπομπή)
 • Η παραλλαγή Ε (καμία παραπομπή)
 • Η παραλλαγή Κ (καμία παραπομπή)
 • Σχέση του έπους με τα ακριτικά τραγούδια (καμία παραπομπή)
 • Ο Διγενής στα δημοτικά τραγούδια (καμία παραπομπή)
 • Ο Διγενής στη νεότερη ελληνική λογοτεχνία (καμία παραπομπή)

Άλλα προβλήματα είναι:

 • Δεν ακολουθείται ενιαία μορφή παραπομπών (κριτήριο 2γ)
 • Η βιβλιογραφία αποτελείται απο έργα του 20ου αιώνα.
 • Η εισαγωγή δεν συνοψίζει το θέμα, ασχολείται κυρίως με το πρόσωπο του Διγενή και οχι το Έπος.
 • Χαρακτηριστικό των προβλημάτων του λήμματος είναι πως η πρώτη παραπομπή είναι προς το...google search!

Παρακαλώ τις γνώμες σας. Cinadon36 18:59, 10 Φεβρουαρίου 2020 (UTC)[απάντηση]

ΥπέρΣυμφωνω. Το λήμμα δεν διαχωρίζει αν αναφέρεται στον μυθικό ήρωα ή στο έπος ή και στα δύο μαζί. Δεν έχει αρκετές παραπομπές αν και έχει κάπως περισσότερες πηγές, πηγές όμως που δεν αναφέρονται όλες ρητά μέσα στο λήμμα. Επίσης , έχει μικρή έκταση.Soccererer (συζήτηση) 14:33, 15 Φεβρουαρίου 2020 (UTC)[απάντηση]

Μεγαρικό ψήφισμα[επεξεργασία κώδικα]

Λήμμα το οποίο όταν ψηφίστηκε - πιθανότατα - τα κριτήρια προβεβλημένων λημμάτων ήταν πιο χαλαρά, καθώς πάσχει από ορισμένα προβλήματα τα οποία δεν είναι δυνατό, προς το παρόν τουλάχιστον, να δικαιολογήσουν την παραμονή του ως προβεβλημένου λήμματος. Συγκεκριμένα, για αρχή, έχουμε τον αρκετό μικρό αριθμό παραπομπών συγκριτικά με το μέγεθος του λήμματος (με το οποίο δεν πρόκειται να ασχοληθώ επί του παρόντος), ενώ, παράλληλα, μεγάλος αριθμός εξ'αυτών προέρχεται από πρωτογενείς πηγές. Το τελευταίο, αν και από μόνο του δεν είναι απαραίτητα κακό, ωστόσο, εδώ, δημιουργεί το ζήτημα της μη αποστασιοποίησης (κάτι που θεωρείται απαραίτητο για μια εγκυκλοπαίδεια) από τα γεγονότα, καθώς από ένα σημείο και μετά το λήμμα περισσότερο μοιάζει να κάνει απλό narration ή περίληψη των όσων αναφέρονται εντός των πρωτογενών πηγών παρά να πηγαίνει... ένα κλικ παραπέρα. Παράλληλα, όσες δευτερογενείς πηγές χρησιμοποιούνται είναι αρκετά πεπαλαιωμένες (μεταξύ άλλων, αρχές 20ού αιώνα πχ.) με συνέπεια και αυτές να πάσχουν καθώς είναι προφανές πως, έναν αιώνα μετά την έκδοσή τους, αρκετά πράγματα έχουν αλλάξει και εξελιχθεί, αρκετές αρχαιολογικές ανακαλύψεις έχουν πραγματοποιηθεί (;) που πιθανώς και να έχουν ανατρέψει (;) τα όσα έγραφαν αυτές κτλ. Όσο για τις (λίγες) δευτερογενείς πηγές που χρησιμοποιούνται και χρονολογούνται από ένα λογικό χρονικό διάστημα (περίπου τέλη 20ού αιώνα) δεν θεωρώ πως είναι επαρκή προκειμένου να δικαιολογήσουν το status του προβεβλημένου λήμματος. --🇫🇷 Glorious 93 συζήτηση 13:54, 14 Απριλίου 2020 (UTC)[απάντηση]

Υπέρ, σημαντικό μέρος του λήμματος είναι χωρίς παραπομπές (ουτε α-γενείς, ούτε β-γενείς-πχ Το περιεχόμενο του ψηφίσματος). Οι λίγες παραπομπές που χρησιμοποιουνται ειναι σε ημιτελή μορφή (πχ “The outbreak of the Peloponnesian War“ του Donald Kagan) Ο πρόλογος δεν συνοψίζει το λήμμα (πχ δεν γράφει τιποτα για την στάση του Περικλή). Πολλά προβλήματα, τυπικό "προβαλλόμενο" λήμμα της ΒΠ, απο την παλιά εποχή. Cinadon36 19:39, 18 Απριλίου 2020 (UTC)[απάντηση]

Δολοφονίες γυναικών στη Σιουδάδ Χουάρες[επεξεργασία κώδικα]

Υπέρ Το λήμμα παρουσιάζει σημαντικότατα για προβεβλημμένο λήμμα ζητήματα τεκμηρίωσης, τα οποία, εφόσον δεν διορθωθούν, δεν δικαιολογούν την περαιτέρω παραμονή του ως τέτοιο. Πέραν του ήδη - δεδομένα - μικρού αριθμού παραπομπών, συνολικά, στο λήμμα, υπάρχει ένας εξίσου προβληματικός άνισος καταμερισμός τους με ολόκληρες παραγράφους ή και ενότητες κειμένου να παραμένουν χωρίς τεκμηρίωση. Μάλιστα, το περισσότερο προβληματικό από όλα, κατά την ταπεινή γνώμη μου πάντοτε, είναι πως η ενότητα η οποία καθορίζει το πλαίσιο (συνθήκες, τοπική κοινωνία κτλ.) μέσα στο οποίο θα κινηθεί το λήμμα και εντός της οποίας, μάλιστα, έχουμε αναφορές σε στατιστικά δεδομένα (αριθμοί, ποσοστά κτλ.), δεν έχει την παραμικρή τεκμηρίωση, θέτοντας, σχεδόν με το «καλημέρα», εμπόδια στην αξιοπιστία του λήμματος. Τουλάχιστον ως προβεβλημένο... --🇫🇷 Glorious 93 συζήτηση 08:09, 20 Μαΐου 2020 (UTC)[απάντηση]

Σχόλιο με την τοποθέτηση πηγών ιδίως στην ενότητα που αναφέρεσαι, νομίζω ότι θα είναι μια χαρά ("ΔώραΣ.'' (συζήτηση) 17:18, 6 Δεκεμβρίου 2020 (UTC))[απάντηση]

Σχόλιο Badseed επειδή είναι κρίμα να βγεί από τα προβεβλημένα λόγω και της θεματολογίας μήπως μπορείς να βοηθήσεις μιας και είχες πρωτο-δημιουργήσει το λήμμα; Θα επιχειρήσω να προσθέσω περιεχόμενο/πηγές εντός της εβδομάδας.--Diu (συζήτηση) 13:01, 12 Δεκεμβρίου 2020 (UTC)[απάντηση]

Σχόλιο Diu θα δω μήπως το προσπαθήσω, αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι εύκολο, έχουν περάσει και τόσα χρόνια... Πάντως όλες ή σχεδόν όλες οι πληροφορίες που περιέχονται στο άρθρο είχαν βασιστεί στις πηγές που αναφέρονται στις παραπομπές ή/και στους εξωτερικούς σύνδεσμους - Badseed απάντηση 23:46, 5 Φεβρουαρίου 2021 (UTC)[απάντηση]

Υπέρ, δεν υπήρξε βελτίωση στο θέμα της τεκμηρίωσης. Cinadon36 10:58, 23 Μαρτίου 2021 (UTC)[απάντηση]

Μπάουχαους[επεξεργασία κώδικα]

Υπέρ Πιθανότατα όταν προτάθηκε και αξιολογήθηκε ως προβεβλημένο λήμμα το συγκεκριμένο λήμμα να κάλυπτε τα κριτήρια. Ωστόσο, σήμερα, φαίνεται να έχει «γεράσει» αρκετά άσχημα με εμφανή προβλήματα - καταρχάς - σε επίπεδο τεκμηρίωσης (πενιχρός ο συνολικός αριθμός παραπομπών) με ολόκληρες ενότητες κειμένου να μην υποστηρίζονται από κάποια παραπομπή ή παραγράφους αρκετών σειρών μεγέθους να βασίζονται αποκλειστικά σε μία ή δύο παραπομπές. Με βάσει τα υπάρχοντα κριτήρια και λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα εικόνα του λήμματος θεωρώ πως το συγκεκριμένο λήμμα δεν είναι δυνατό να παραμείνει ως προβεβλημένο. --🇫🇷 Glorious 93 συζήτηση 20:17, 29 Αυγούστου 2020 (UTC)[απάντηση]

Υπέρ της πρότασης. Συνηθίζεται να υπάρχει ελλειψη τεκμηρίωσης σε λήμματα τα οποία παλιότερα κρίιηκαν ως αξιόλογα. Cinadon36 10:57, 23 Μαρτίου 2021 (UTC)[απάντηση]

Ελευθεροτεκτονισμός[επεξεργασία κώδικα]

Δεν πληροί κανένα κριτήριο που να μπορεί να το "ανεβάσει " ποιοτικά στο επίπεδο του προβεβλημένου λήμματος. Προτείνω αφαίρεση από τη λίστα των προβεβλημένων. Ευχαριστώ πολύ Ιπποκράτης2020 (συζήτηση) 19:42, 3 Δεκεμβρίου 2020 (UTC)[απάντηση]

@Ιπποκράτης2020: Καλημέρα, θεωρώ πως θα ήταν σωστό να αναπτύξεις περαιτέρω σε ποια σημεία το λήμμα δεν είναι οκ, πχ. μορφοποίηση, πηγές, ύφος γραφής, POV; --🇫🇷 Glorious 93 συζήτηση 10:49, 21 Ιανουαρίου 2021 (UTC)[απάντηση]
@Glorious 93: Καλησπέρα glorious. Όπως ανέφερα, Δεν πληροί κανένα κριτήριο που να μπορεί να το "ανεβάσει " ποιοτικά στο επίπεδο του προβεβλημένου λήμματος. Συγκεκριμένα:
 • 1) H πλειοψηφία του λήμματος χρησιμοποιεί πρωτογενείς πηγές
 • 2) Η ενότητα "Γυναίκες και Ελευθεροτεκτονισμός", είναι παντελώς ατεκμηρίωτη. Δεν έχει ούτε μία παραπομπή
 • 3)Ανισομερή ανάπτυξη των ενοτήτων του λήμματος
 • 4) Χρησιμοποιούνται εκφράσεις του τύπου Ο ελευθεροτεκτονισμός στις διάφορες μορφές του διατηρεί σταθερές τις θεμελιώδεις αξίες του και την πίστη στο Υπέρτατο Ον. Δεν νομίζω να χρειάζεται κάποιο σχόλιο .

Πρόχειρα , αυτά βλέπω . Μπορεί το 2008 να θεωρούνταν καλό λήμμα, όταν όμως υπάρχουν λήμματα που είναι γεμάτα από αξιόπιστες πηγές και δεν θεωρούνται καν καλά, δεν αρμόζει στο συγκεκριμένο λήμμα να είναι προβεβλημένο.--Ιπποκράτης2020 (συζήτηση) 11:06, 21 Ιανουαρίου 2021 (UTC)[απάντηση]

Υπέρ Συμφωνώ με την πρόταση του Ιπποκράτη. Είναι οφθαλμοφανή τα προβλήματα του άρθρου, κυρίως στην τεκμηρίωση- αλλά όχι μόνο. Cinadon36 10:55, 23 Μαρτίου 2021 (UTC)[απάντηση]

Σημειώσεις[επεξεργασία κώδικα]