Βικιπαίδεια:Αφαίρεση προβεβλημένων λημμάτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
 Προβεβλημένα λήμματα Υποψήφια Αρχείο συζητήσεων Αφαίρεση προβεβλημένων Αρχείο αφαίρεσης προβεβλημένων 

Αν πιστεύετε ότι ένα λήμμα που περιλαμβάνεται στα Βικιπαίδεια:Προβεβλημένα λήμματα δε θα έπρεπε πλέον να χαρακτηρίζεται προβεβλημένο, εδώ μπορείτε να προτείνετε τον αποχαρακτηρισμό του. Μόνο σελίδες που δεν πληρούν τα κριτήρια των προβεβλημένων λημμάτων μπορούν να μπουν εδώ. Φυσικά, θα πρέπει να αναλύσετε τους λόγους για τους οποίους πιστεύετε ότι δεν πληροί τα συγκεκριμένα κριτήρια. Αν ένα προβεβλημένο λήμμα φέρει σήμανση περί πηγών και ουδετερότητας και το πρόβλημα δεν λυθεί εντός εύλογου χρονικού πλαισίου, τότε το λήμμα αφαιρείται αυτόματα από τα προβεβλημένα.

Διαδικασία[επεξεργασία κώδικα]

Υποβολή προτάσεων[επεξεργασία κώδικα]

 1. Ελέγξτε τα κριτήρια που θα πρέπει να πληροί ένα προβεβλημένο λήμμα.
 2. Προσθέστε στη πιο κάτω λίστα υποψηφιοτήτων την παράμετρο {{Συζήτηση:ΟΝΟΜΑΛΗΜΜΑΤΟΣ/Αφαίρεση προβεβλημένου}} και αποθηκεύστε.
 3. Πατήστε στο «κόκκινο σύνδεσμο», ώστε να δημιουργηθεί η σχετική σελίδα συζήτησης.
 4. Τοποθετήστε το όνομα του λήμματος ως υποεπικεφαλίδα στην καινούργια σελίδα ( ===ΟΝΟΜΑΛΗΜΜΑΤΟΣ=== ). Ακολούθως γράψτε τους λόγους για τους οποίους πιστεύετε πως το συγκεκριμένο λήμμα θα πρέπει να αφαιρεθεί από τα προβεβλημένα λήμματα της Βικιπαίδειας. Υπογράψτε με τις τέσσερις περισπωμένες και αποθηκεύστε τη σελίδα.
 5. Προσθέστε το πρότυπο {{Υποψήφιο αφαίρεσης προβεβλημένου}} στην κορυφή της σελίδας συζήτησης του λήμματος.

Ψηφοφορία[επεξεργασία κώδικα]

Αν έχετε σκοπό να ψηφίσετε υπέρ ή κατά μιας υποψηφιότητας για αφαίρεση, παρακαλείστε πρώτα να διαβάσετε προσεκτικά το σχετικό λήμμα, λαμβάνοντας υπόψιν τα κριτήρια επιλογής λημμάτων ως προβεβλημένα, που εκτίθενται πιο κάτω. Βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε το περιεχόμενό του και ότι οι αιτιάσεις σας σχετίζονται με τα κριτήρια της συμπερίληψης του λήμματος στα προβεβλημένα. Εντέλει βεβαιωθείτε ότι δεν αρκεί η επιμέλεια για να απαλειφθούν τα "ελλαττώματα" του συγκεκριμένου λήμματος.

 • Επιλέξτε την επιλογή "Επεξεργασία" δίπλα από τον τίτλο του υποψήφιου λήμματος.
 • Αν εγκρίνετε να αποχαρακτηριστεί το λήμμα γράψτε Υπέρ και στη συνέχεια τους λόγους για την επιλογή σας.
 • Αν δεν εγκρίνετε την υποψηφιότητα, γράψτε Κατά.
 • Αν δεν θέλετε να ψηφίσετε αλλά θέλετε να πείτε κάτι γράψτε Σχόλιο και την άποψή σας.
 • Αν θέλετε να ακυρώσετε την αρχική σας αντίθεση, διαγράψτε τη με <s>...</s>

Το χρονικό όριο για την αφαίρεση των λημμάτων από τον κατάλογο με τα προβεβλημένα είναι δύο μήνες. Για την τελική απόφαση που αφορά την αφαίρεση ενός λήμματος απαιτείται κοινή συναίνεση. Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθούν τουλάχιστον πέντε θετικές (υπέρ της αφαίρεσης) ψήφοι ή εκκρεμούν διαφωνίες για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε οι σχετικές συζητήσεις θα μετακινούνται στο Βικιπαίδεια:Αφαίρεση προβεβλημένων λημμάτων/Αρχείο. Τέλος, οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα να επεκτείνουν το χρονικό όριο σε ψηφοφορία, αν κρίνουν ότι χρειάζεται και να αφαιρέσουν πάραυτα ένα προτεινόμενο λήμμα από την ψηφοφορία, αν ξεκάθαρα και χωρίς αμφισβήτηση καλύπτονται τα απαιτούμενα κριτήρια του προβεβλημένου.

Κλείσιμο[επεξεργασία κώδικα]

 1. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αφαιρέστε το πρότυπο {{Υποψήφιο αφαίρεσης προβεβλημένου}} από την κορυφή της σελίδας συζήτησης του λήμματος.
 2. Αφαιρέστε την παράμετρο {{Συζήτηση:ΟΝΟΜΑΛΗΜΜΑΤΟΣ/Αφαίρεση προβεβλημένου}} από τη λίστα των υποψηφιοτήτων.

Κριτήρια επιλογής προβεβλημένων προς θεώρηση[επεξεργασία κώδικα]

Πώς πρέπει να είναι ένα προβεβλημένο λήμμα:

 1. Πρέπει να είναι παράδειγμα καλής και ποιοτικής δουλειάς.
 2. Πρέπει να είναι καλογραμμένο, πλήρες, ακριβές, ουδέτερο και σταθερό. Δηλαδή:
  1. καλογραμμένο σημαίνει ότι ο λόγος του είναι στρωτός.
  2. πλήρες σημαίνει ότι το λήμμα καλύπτει ολόκληρο το θέμα χωρίς να παραλείπει σημαντικές πληροφορίες ή λεπτομέρειες
  3. ακριβές σημαίνει ότι οι πληροφορίες που δίνονται στηρίζονται με συγκεκριμένα στοιχεία και παραπομπές.
  4. ουδέτερο σημαίνει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για την ακεραιότητα του λήμματος ως προς την ουδετερότητά του.
  5. σταθερό σημαίνει ότι το λήμμα δεν μεταβάλλεται σημαντικά από μέρα σε μέρα (εκτός από βελτιώσεις σύμφωνα με τα σχόλια των χρηστών)
 3. Πρέπει να πληροί το κριτήριο των παραπομπών σε πηγές έτσι ώστε το λήμμα να είναι αξιόπιστο και έγκυρο
 4. Πρέπει να είναι συμβατό και ομοιόμορφο με την μορφή των υπόλοιπων λημμάτων της Βικιπαίδειας και λημμάτων παρόμοιου θέματος. Δηλαδή:
  1. να υπάρχει μια εισαγωγική παράγραφος όπου γίνεται περίληψη του θέματος
  2. να είναι σωστά ιεραρχημένο με επικεφαλίδες
  3. να υπάρχει ένας καλός αλλά όχι υπερβολικά μεγάλος πίνακας περιεχομένων
 5. Να υπάρχουν εικόνες όπου χρειάζεται, με σωστές περιγραφές και χωρίς να παραβιάζουν πνευματικά δικαιώματα· χωρίς όμως να σημαίνει ότι οι εικόνες είναι απαραίτητες για ένα προβεβλημένο λήμμα.
 6. Πρέπει να έχει ένα λογικό μέγεθος, να είναι επικεντρωμένο στο θέμα χωρίς περιττές λεπτομέρειες.

Υποψηφιότητες[επεξεργασία κώδικα]

Μακεδονία (ορολογία)[επεξεργασία κώδικα]

 • Ανενημέρωτο. Πλέον δεν είναι πλήρες, δεν καλύπτει ολόκληρο το θέμα χωρίς να παραλείπει σημαντικές πληροφορίες ή λεπτομέρειες.
 • Οι περισσότερες παραπομπές έχουν πρόβλημα.

Xaris333 (συζήτηση) 16:51, 15 Φεβρουαρίου 2019 (UTC)

Σχόλιο Σε πρώτο χρόνο, θεωρώ πως θα έπρεπε να τοποθετηθεί το Πρότυπο:Ενημέρωση στην κορυφή του λήμματος, ώστε να επισημαίνεται η αναγκαιότητα για επέκταση και ενημέρωση του λήμματος με τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις... Σε περίπτωση όπου, κατόπιν εύλογου χρονικού διαστήματος, ουδεμία μεταβολή υπάρξει ως προς την εικόνα του λήμματος, τότε, ναι, ας προταθεί για αφαίρεση από τα προβεβλημένα... --Fleur de lys (or).svg Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 17:19, 15 Φεβρουαρίου 2019 (UTC)

Η πρόταση δίνει την ευκαιρία σε όποιον ενδιαφέρεται να προβεί σε διορθώσεις. Δεν τελειώνει η συζήτηση σε 1-2 μέρες, θέλει ένα χρονικό διάστημα. Αν μέχρι τότε γίνει κάτι, τότε οι χρήστες μπορούν να αλλάξουν την άποψη τους. Έτσι όπως είναι τώρα, δεν γίνεται να το παρουσιάζουμε ως ένα από τα αξιόλογα λήμματα της ελληνικής ΒΠ. Xaris333 (συζήτηση) 17:32, 15 Φεβρουαρίου 2019 (UTC)

Ιωάννης Μεταξάς[επεξεργασία κώδικα]

Το λήμμα έχει αρκετά σοβαρά προβλήματα με τις ηλεκτρονικές πηγές, αρκετές από τις οποίες αφαιρέθηκαν καθώς δεν είναι πλέον διαθέσιμες. Επίσης, αρκετά σημεία του λήμματος δεν έχουν παραπομπές για σχετικά σοβαρές δηλώσεις, θέτωντας επίσης και ένα θέμα ουδετερότητας του συντάκτη. Παρακαλώ όπως εξετασθεί το εν λόγω λήμμα, το οποίο εδώ και μερικούς μήνες κουβαλούσε τη σήμανση περί πηγών. Nataly8 συζήτηση 08:06, 4 Αυγούστου 2016 (UTC)

Το ζήτημα με αυτό το λήμμα δεν έγκειται μόνο στην έλλειψη πηγών αλλά και στην έλλειψη περιεχομένου. Η ψυχοσύνθεση του Μεταξά, η πολιτική που ακολούθησε ως πρωθυπουργός, η σχέση/εξάρτηση που είχε από τον Βασιλιά και πολλά άλλα δεν αναφέρονται επαρκώς στις σχετικές ενότητες καθιστώντας το λήμμα μη ολοκληρωμένο.--Diu (συζήτηση) 10:25, 5 Αυγούστου 2016 (UTC)

Διαβάζω στην αντίστοιχη πολιτική «Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθούν τουλάχιστον επτά θετικές (υπέρ της αφαίρεσης) ψήφοι ή εκκρεμούν διαφωνίες για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε οι σχετικές συζητήσεις θα μετακινούνται στο Βικιπαίδεια:Αφαίρεση προβεβλημένων λημμάτων/Αρχείο. » Εδώ αφαιρέθηκε με δύο μόνο, εκ των οποίων ο ένας ήταν και ο χρήστης που έκλεισε τη συζήτηση με αφαίρεση. --C Messier 13:38, 4 Οκτωβρίου 2016 (UTC)

C: Θα ξεκινήσω λέγοντας πως τέτοια «λάθη» έχουν γίνει και στο παρελθόν: μπορεί κανείς να ρίξει μια ματιά εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ - γενικά, σπάνια τηρήθηκε η πολιτική κατά γράμμα. Πλέον έγινε άτυπος κανόνας να μη χρειάζονται επτά ψήφοι, εξάλλου από τη στιγμή που για να γίνει κάποιο λήμμα αξιόλογο χρειάζεται τουλάχιστον πέντε θετικές ψήφους, τότε γιατί να χρειάζονται επτά ψήφοι εδώ; Επίσης, η σελίδα αυτή δεν έχει τη δημοφιλία που έχει η σελίδα με τα υποψήφια αξιόλογα, κάτι που φαίνεται από τις συζητήσεις που παρέθεσα. Οπότε, μπορείς να θέσεις στην Αγορά το θέμα ανανέωσης της παρούσας πολιτικής. Όσο για το εν λόγω λήμμα, δεν υπήρξαν βελτιώσεις τη δίμηνη αυτή περίοδο και δεν εμφανίστηκαν χρήστες που να διαφωνήσουν με την πρόταση αφαίρεσης του λήμματος από τον κατάλογο των αξιόλογων. Nataly8 συζήτηση 18:57, 4 Οκτωβρίου 2016 (UTC)
Nataly8, επισημαίνω ότι με βάση τη παρούσα πολίτικη (αυτή που θέλει εφτά - άντε πέντε - εδώ έχουμε δύο μόνο) το λήμμα θα πρέπει να παραμείνει αξιόλογο. Δε χρειάζεται να ζητήσω ανανέωση της παρούσας πολιτικής για να υποστηρίξω τα λεγόμενά μου. --C Messier 20:39, 4 Οκτωβρίου 2016 (UTC)
Ωραία λοιπόν C, θα διατηρήσω το αστεράκι πάνω δεξιά στο λήμμα Ιωάννης Μεταξάς (αν και με τη σήμανση περί ουδετερότητας και έλλειψης πηγών, θα έπρεπε να αφαιρεθεί αυτόματα), αλλά καλό θα ήταν α) να επαναφέρεις το αστεράκι στα λήμματα, τα οποία παρέθεσα πάραπάνω και β) να οδηγήσεις το θέμα στην Αγορά, γιατί είναι φανερό πως η παρούσα πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοστεί (λόγω έλλειψης συμμετοχής, ακόμα και ένα λήμμα με σημάνσεις περί ουδετερότητας και έλλειψης πηγών παραμένει στα αξιόλογα). Nataly8 συζήτηση 05:18, 6 Οκτωβρίου 2016 (UTC)


Στην εισαγωγική ενότητα της σελίδας Βικιπαίδεια:Αφαίρεση προβεβλημένων λημμάτων αναγράφεται:

Αν ένα προβεβλημένο λήμμα φέρει σήμανση περί πηγών και ουδετερότητας και το πρόβλημα δεν λυθεί εντός εύλογου χρονικού πλαισίου, τότε το λήμμα αφαιρείται αυτόματα από τα προβεβλημένα.

Αυτό που εγώ καταλαβαίνω διαβάζοντας το παραπάνω είναι ότι αν σε μερικές εβδομάδες (εύλογο χρονικό διάστημα) δεν έχουν αφαιρεθεί πινακίδες σήμανσης που έχουν τεκμηριωμένα τοποθετηθεί, τότε το λήμμα αφαιρείται από τα προβεβλημένα χωρίς να χρειάζεται να έχει προηγηθεί η διαδικασία αφαίρεσης (αυτόματα). Κατά τη γνώμη μου, λοιπόν, σωστά έπραξε ο Χρήστης:Nataly8, έστω και αν προηγήθηκε η διαδικασία αφαίρεσης.
Αντιγόνη (συζήτηση) 13:46, 25 Νοεμβρίου 2017 (UTC)

Έχεις δίκιο Αντιγόνη. --C Messier 14:48, 25 Νοεμβρίου 2017 (UTC)
Ευστοχες και οξυδερκείς οι παρατηρησεις σου Αντιγόνη. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 19:06, 25 Νοεμβρίου 2017 (UTC)


Στην παράγραφο Ψηφοφορία, της σελίδας Βικιπαίδεια:Αφαίρεση προβεβλημένων λημμάτων (δηλ. στην αρχή σχεδόν της παρούσης) αναγράφεται:

«Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθούν τουλάχιστον πέντε [η υπογράμμιση της σελίδας] θετικές (υπέρ της αφαίρεσης) ψήφοι ή εκκρεμούν διαφωνίες για μεγάλο χρονικό διάστημα, [η υπογράμμιση δική μου] τότε οι σχετικές συζητήσεις θα μετακινούνται στο Βικιπαίδεια:Αφαίρεση προβεβλημένων λημμάτων/Αρχείο.»

Πέντε ψήφους δεν μέτρησα και οι διαφωνίες παραμένουν. Συνεπώς ;

Αλλά και να υπήρχαν οι ψήφοι, διαβάζουμε αμέσως πριν από τα προηγούμενα :

«Για την τελική απόφαση που αφορά την αφαίρεση ενός λήμματος απαιτείται κοινή συναίνεση». [η υπογράμμιση δική μου]

Αυτό που εγώ καταλαβαίνω διαβάζοντας το παραπάνω είναι ότι αν κάποιος εναντιωθεί, το λήμμα δεν αφαιρείται. Εγώ εναντιώθηκα. Συνεπώς ;

Αυτά με την προϋπόθεση ότι το λήμμα είναι ακόμη στα προβεβλημένα. Από τα αστεράκια και τους πίνακες συμπεραίνω ότι είναι. Και δεν βλέπω να υπάρχει πλέον σήμανση. Βέβαια, έτσι που κατάντησε...

Τον αγαπητό Nataly8 τον παρακαλώ να μην ερμηνεύει τον νόμο (άτυπος κανόνας - γιατί να χρειάζονται επτά ψήφοι - δεν έχει δημοφιλία) και να δει τί γίνεται με το λήμμα Ιωάννης Καποδίστριας (υποψήφιο κι αυτό προς αποχαρακτηρισμόν, βλ. πιο πάνω). Εκεί δεν ισχύουν οι σημάνσεις ;--Ignoto (συζήτηση) 17:38, 26 Νοεμβρίου 2017 (UTC)

Η αφαίρεση προβεβλημένου από λήμμα με σημάνσεις δεν ειναι αποτέλεσμα που το κρίνει η ψηφοφορία. Αν υπάρχουν σημάνσεις για ευλογο διάστημα, σταματά η προβολή του. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 18:21, 26 Νοεμβρίου 2017 (UTC)

Ακόμη κι αν ίσχυε αυτό -που δεν ισχύει όπως κατέδειξα πιο πάνω- είναι μάταιη επιχειρηματολογία : το λήμμα για το οποίο συζητάμε, δεν έχει αυτή την ώρα σήμανση.--Ignoto (συζήτηση) 21:03, 26 Νοεμβρίου 2017 (UTC)


Απαράδεκτο το λήμμα[επεξεργασία κώδικα]

Στην συζήτηση του λήμματος εχω γράψει γιατί ειναι απαράδεκτα χαμηλής ποιότητας το λήμμα, και θεωρώ οτι πρέπει να αφαιρεθεί. Αντιγράφω:


Το παρόν λήμμα έχει αρκετά προβλήματα. Πιστεύω οτι πρέπει να πάψει να ειναι προβαλλόμενο λήμμα. Αναφέρω τι προβλήματα εχω εντοπίσει:

 1. Πρώτη παραγραφος: απουσιάζει παραπομπή.
 2. Δευτερη παράγραφος: Μη επαληθεύσιμη παραπομπή.
 3. Τρίτη παράγραφος: Μη επαληθεύσιμη παραπομπή.
 4. Τέταρτη παράγραφος: Μη επαληθεύσιμη παραπομπή
 5. ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Δεν εστιάζει στα σημαντικά στοιχεία της ζωής του, αφου αναφέρεται σε σχεδόν αδιάφορα γεγονότα. Ο ΙΜ ειναι σημαντικος για την περίοδο διακυβερνησης του, η οποία δεν περιγράφεται συνοπτικά στην εισαγωγή.
 6. ΠΡΩΙΜΑ ΧΡΟΝΙΑ:Γενικά καλή ενότητα, ομως με ορθογραφικά λάθη και παραπομπες σε μη επαληθεύσιμες πηγές. Παραπέμπει σε βιβλίο με τίτλο, συμφωνα με την παραπομή "ΗΓΕΤΕΣ: ο Ιωάννης πίσω από τον Μεταξά", ενω στον τιτλο του βιβλίου δεν υπάρχει η λέξη ηγέτες. Ισως ο συντάκτης να ήτανε τοσο biased υπερ του Μεταξα, που αισθάνθηκε την ανάγκη να το γράψει με κεφαλαία γράμματα, για έμφαση. Ηγετες ειναι απλά η σειρα βιβλίων που εκδόθηκε.
 7. ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ: Υπερμετρα μεγάλο κομμάτι, ανισοβαρές σε σχέση με τα πιο σημαντικά επόμενα χρόνια. Αναπαράγει μυθους χωρις παραπομπες (πχ η σημειωση ii). To μεγαλύτερο κομμάτι αυτης της ενοτητας ειναι χωρις παραπομπή. Απαράδεκτο για ενα προβεβλημένο άρθρο.
 8. ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ: Η ενοτητα αυτη αμφισβητείται για την ουδετεροτητα της. Και ομως το λημμα ειναι προβεβλημένο. Η πρώτη παραπομπή έρχεται απο (μη επαληθευσιμη πηγη πάλι) στην τρίτη παράγραφο. Το δε περιεχόμενο της ενότητας μαρτυρά ενα αχταρμά απόψεων με ισχυρα POV στοιχεία.
 9. ΕΞΟΡΙΑ: Σε μια μεγαλη ενότητα, μια παραπομπή υπάρχει μόνο, στα μεσα της δευτερης παραγράφου.
 10. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ: Ούτε μια πηγή σε μια τεραστια ενοτητα. Μονη αναφορα στην μικρασιατικη καταστροφη, ενα υπομνημα που παρεδωσε ο μεταξας το ...1914.

Δεν νομιζω να χρειαζεται να συνεχίσω για να δειξω πως το λημμα δεν πρέπει να ειναι προβεβημένο. Επίσης δεν θα συνεχίσω γιατι τα πολλά λάθη που θεωρω οτι υπάρχουν, πιθανον ορισμένοι να τα ονομάσουν POV δικά μου. Ωστόσο αν νομιζει καποιος οτι χρειάζεται, θα προχωρησω.Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 18:27, 6 Αυγούστου 2017 (UTC)

Σχόλιο Φίλε Τζερόνυμο, πρώτα πρώτα η συζήτηση έχει λήξει με απόφαση "Αφαιρείται από τα αξιόλογα". Δεύτερον, αυτά που γράφεις για "Μη επαληθεύσιμη παραπομπή" είναι ανακριβή. Κάνεις προφανώς το λάθος να θεωρείς μια έντυπη πηγή ως "μη επαληθεύσιμη" -υπονοώντας πως μόνο οι διαθέσιμες στο ίντερνετ είναι επαληθεύσιμες- πράγμα που δεν ισχύει. Μη επαληθεύσιμες είναι οι αδημοσίευτες ή ορισμένες πρωτογενείς πηγές που αν και έχουν τυπωθεί και διανεμηθεί, βρίσκονται μόνο σε Αρχεία (πχ διαφημαστικά υποψήφιων βουλευτών) ή εκδόσεις εκτός εμπορίου κ.λπ. Η πιθανή δυσκολία στην έρευση ενός βιβλίου δε σημαίνει μη επαληθευσιμότητα. Τέλος ως μη επαληθεύσιμες μπορούν να θεωηθούν και αόριστες πηγές, όπως αναφορά σε άρθρο εφημερίδας χωρίς ακριβή ημερομηνία, αλλά μόνο π.χ. χρόνο δημοσιεύσης, σε πολύτομο έργο χωρίς αναφορά σε τόμο και σελίδα κλπ. ——Nur noch ein Gott kann uns retten! aka Chalk19 (συζήτηση) 18:54, 6 Αυγούστου 2017 (UTC)

Chalk19, κι όμως ακόμη εκεί είναι γιατί άμα δεις από κάτω ο C messier εκτίμησε πως λόγω ανεπαρκούς συμμετοχής στην διαδικασία το λήμμα δεν μπορούσε να αφαιρεθεί από τα αξιόλογα... --Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 18:58, 6 Αυγούστου 2017 (UTC)
Σωστά! Διορθώνω το πρώτο τμήμα (η επικεφαλίδα κλεισίματος πάντως συνεχίζει να παραπλανά). ——Chalk19 (συζήτηση) 19:01, 6 Αυγούστου 2017 (UTC)

Αγαπητέ Chalk19, ακόμη και να ισχύει αυτο που λες για τις επαληθευσιμες παραπομπές, τα προβλήματα με το λήμμα είναι άφθονα. Πως ειναι δυνατον ολοκληρες ενοτητες χωρις παραπομπές, να υπαρχουν σε λημμα και μαλιστα προβεβλημένο; Για να μην πάμε παρακατω και να πούμε πως υποβαθμίζει τα βασανηστήρια της διακυβέρνησης του ΙΜ, αλλοιώνει το οτι ήμασταν εξαρτημένοι από την Αγγλία και δίνει την ευθύνη για το Οχι στον Μεταξα, μεσα σε τρεις γραμμες, ενω θα έπρεπε να υπήρχε ξεχωριστό κεφάλαιο. Γενικά, το λημμα υποφερει απο εντονα εθνικιστική POV η οποία είναι διάχυτη στην ΒΠ, δεν ευελπιστώ να αλλάξει συντομα αυτό, αλλά τουλάχιστον να μην ειναι και προβεβλημένες οι μυθοπλασίες του κάθε συντάκτη. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 19:06, 6 Αυγούστου 2017 (UTC)

@Τζερόνυμο: Δεν μπήκα στην ουσία των όσων έγραψες. Ήθελα να επισημάνω την παρεξήγηση σχετικά με τις πηγές. Όπως σου έχω αναφέρει με άλλη ευκαιρία δεν ασχολούμε με τις συζητήσεις για τα "προβεβλημένα". ——Chalk19 (συζήτηση) 19:13, 6 Αυγούστου 2017 (UTC)

Το μεγαλύτερο τμήμα του λήμματος έχει γραφτεί από μένα πριν δέκα χρόνια και βασίζεται σε πολύ μικρό τμήμα της βιβλιογραφίας. Γενικά θέλει πολλές προσθήκες, διορθώσεις κλπ ενώ πολλές απόψεις που περιεχονται σε αυτό είναι λανθασμένες ή πρόχειρογραμμένες. Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τις παρατηρήσεις του Τζερόνυμο (πολλά αρνητικά ακόμα μπορούν να αναφερθούν) και κατ'επέκταση με την αφαίρεση του λήμματος από την σχετική κατηγορία.--Diu (συζήτηση) 19:11, 7 Αυγούστου 2017 (UTC)

Απαράδεκτοι ισχυρισμοί[επεξεργασία κώδικα]

Φαίνεται ότι υπάρχουν δύο λήμματα για τον Ιωάννη Μεταξά, ένα που διάβασα εγώ και ένα που κρίνει ο Τζερόνυμο. Επειδή δεν έχω πρόσβαση στο δεύτερο θα αναφερθώ αναγκαστικά μόνο στο πρώτο.

Α) Κατά τον Τζερόνυμο λοιπόν το λήμμα που διάβασε «υποβαθμίζει τα βασανηστήρια της διακυβέρνησης του ΙΜ». Το λήμμα που διάβασα εγώ, λέει :

 • «Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της δικτατορίας ήταν η αστυνομική τρομοκρατία, η οποία στράφηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα κυρίως κατά των κομμουνιστών, αλλά και κατά δημοκρατικών πολιτών»
 • «Αι αυθαίρετοι συλλήψεις είναι συνήθη φαινόμενα. Πάμπολλοι είναι οι υποβληθέντες εις μεσαιωνικά μαρτύρια»
 • «οι βασανισμοί ήταν καθημερινό φαινόμενο στα αστυνομικά τμήματα»
 • «Οι συνθήκες διαβίωσης των εξόριστων ήταν τόσο άσχημες που μερικοί πέθαιναν από αρρώστιες»
 • «με βασανιστήρια, διώξεις και με πιστοποιητικά φρονημάτων επιχείρησε να περιορίσει την επέκτασή κτλ.»

Β) Κατά τον Τζερόνυμο επίσης το λήμμα που διάβασε «αλλοιώνει το οτι ήμασταν εξαρτημένοι από την Αγγλία». Το λήμμα που διάβασα εγώ λέει :

 • «η αντιβενιζελική παράταξη στην οποία ανήκε ο Μεταξάς είχε συντονιστεί με την πολιτική των κρατών της δυτικής Ευρώπης στα Βαλκάνια, ιδιαίτερα της Βρετανίας»
 • «o Μεταξάς πρότεινε στην αγγλική κυβέρνηση τη σύναψη αμυντικής συμμαχίας»
 • «Από το 1939 η Ελλάδα είχε ευθυγραμμιστεί απόλυτα με τους Βρετανούς»
 • «το επαναλαμβανόμενο δόγμα της Ελλάδας ήταν ότι δεν μπορούσε να βρεθεί σε αντίθετο στρατόπεδο εκτός εκείνου της Αγγλίας»
 • «τις οποίες ο Μεταξάς απέρριψε συνεπής με τη στρατηγική της ευθυγράμμισης με τη Μεγάλη Βρετανία»

Γ) Το λήμμα κατά τον ίδιο συντάκτη «δίνει την ευθύνη για το Οχι στον Μεταξα». Επί τέλους «στο ψητό» ! Όλα τα άλλα, παραπομπές, πηγές, βασανιστήρια, Άγγλοι κτλ. ήταν προπαρασκευαστικές βολές για να φτάσουμε στον στόχο : το Όχι. Εγώ θα πω μόνο ότι η ευθύνη δεν δίνεται αλλά ή ανατίθεται (που δεν είναι η περίπτωσή μας) ή επιρρίπτεται. Βεβαίως η προβαλλόμενη ένσταση δεν είναι επειδή κατηγορείται ο Μεταξάς αλλά επειδή από την αφήγηση και μόνο, χωρίς κανένα σχόλιο, προκύπτει ότι έπραξε το σωστό.

Κατά τα λοιπά :

 • Τί θα πει «μη επαληθεύσιμη παραπομπή» ; Ποιες είναι οι «επαληθεύσιμες παραπομπες» ; Αν είναι οι ιντερνετικές και μόνο, τότε αλίμονό μας. Και τί χρειάζονται στ’ αλήθεια οι παραπομπές της τρίτης και τέταρτης παραγράφου της εισαγωγής ;

Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες. Αλλά βλέπω ότι «το λημμα υποφερει απο εντονα εθνικιστική POV η οποία είναι διάχυτη στην ΒΠ» και τρίβω τα μάτια μου, καί αναφορικά με το παρόν λήμμα καί για τον «διάχυτο εθνικισμό στην ΒΠ». Όχι αγαπητέ Τζερόνυμο. Στην ΒΠ είναι διάχυτες όλες οι απόψεις, εθνικιστικές, διεθνιστικές και ανθελληνικές. Αλλά πολύ απότομα και αρκετά άστοχα ανέλαβες την ιδεολογική επίθεση εφ’ όλου του μετώπου. Σε συμβουλεύω για λίγον καιρό ν’ ασχοληθείς με λήμματα τέχνης ή αθλητισμού για να ηρεμήσεις (αν και σίγουρα πιστεύεις ότι «και τα γένια έχουν πολιτική»).

Λοιπόν, το λήμμα άπαξ και ψηφίστηκε, πρέπει να μείνει. Όποιος κρίνει ότι δεν πληροί τα κριτήρια, συνεισφέρει θετικά, όχι αρνητικά. --Ignoto (συζήτηση) 17:39, 7 Αυγούστου 2017 (UTC)


Ένα είναι το λήμμα αγαπητέ Ignoto. Τα οσα παραθέτεις δεν δίνουν την σωστή εικόνα. Παραδείγματος η σχεση εξάρτησης δεν συνάγεται απο το ότι είχε "συντονιστει" με τους Αγγλους, ούτε η πρόταση για αμυντική συμμαχία που δεν λέει αν έγινε αποδεκτή ή οχι. Επιπλέον, το οτι υπήρχε δόγμα να μείνουμε με τους Αγγλους, δεν δείχνει εξάρτηση, αλλά επιλογή. Βλέπεις, διαβάζουμε το ιδιο λήμμα. Επίσης, δεν σε είδα να λες τιποτα για το σκανδαλώδες γεγονος της μη ύπαρξης πηγών. Ίσως να τα έγραψες στην άλλη ΒΠ που διαβάζεις.
Το αν μείνει η φύγει το λήμμα, δεν μπορούμε να ξερουμε απο τωρα. Αν μείνει θα ειναι ενας λεκές στην ΒΠ που θα αμαυρώνει όλο το εγχείρημα. Τέλος, για αλλα λημματα ορισμένουν κανουν την τρίχια τριχία, και εδώ "καταπίνουν κάμηλο."

υγ-Βλέπω οτι ελλείψη ουσιαστικων επιχειρηματων για να υπερασπιστείς την κυρια κατηγορία, οτι το λήμμα ειναι χωρις πηγες, κανεις ad hominem ειρωνικές επιθέσεις, απο οτι κατάλαβα ειναι το εθνικό σπορ εδώ στην ΒΠ. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 18:16, 7 Αυγούστου 2017 (UTC)

 • Ξαναδιάβασε τί γράφω και τί μου απαντάς. Καλές διακοπές. --Ignoto (συζήτηση) 21:05, 7 Αυγούστου 2017 (UTC)
ΓΙΑ ΤΟ ΛΗΜΜΑ
Ξαναδιάβασα πολύ προσεκτικά.
 • Λεω οτι δεν λέει για την σχέση εξάρτησης απο την Αγγλία ->Λες οτι γράφει οτι ήμασταν σύμμαχοι (άλλο συμμαχοι, αλλο εξαρτώμενοι)
 • Λέω οτι υποβαθμίζει τα βασανηστήρια ->Λες οτι τα αναφέρει (άλλο αναφορά, αλλο υποβάθμιση)
 • Λέω οτι δεν γράφει για πηγές, εχει τεράστιες ενότητες χωρις καν παραπομπή -> Λες οτι το λήμμα θα μείνει προβεβλημένο.
 • ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΒΠ: Λες οτι η ΒΠ έχει όλες τις απόψεις, ε, δεν τις έχει. Θα ηταν καλό να γινοτανε μια εργασία ακαδημαϊκη ή ενδοΒΠ για μετρηση της αντικειμενικότητας. Ελλείψη αυτής όμως, σε παραπέμπω σε ενα παράδειγμα: στο λήμμα "Άλωση της Τριπολιτσάς" στην υποενοτητα "Ερμηνείς" που αναφέρει Διακρίνονται διάφορες ερμηνείες για τα αίτια της σφαγής, καθώς και κρίσεις για την ορθότητά της. Κρισεις για ορθότητα σφαγής εγγυων γυναικών. Απο το ιστορικό μάλιστα του λήμματος, θα δεις οτι προηγήθηκε διαλογος οπου το λημμα εγραφε τα αίτια της σφαγής" και αναφερότανε στην βαρβαρότητα των Τουρκων, τα 400 χρονια σκλαβια κα. Αναρωτιέμαι αν και για άλλα παρόμοιας φυσης θέματα, πχ για ποντιακη γενοκτονια, ολοκαύτωμα, Ιερά εξέταση, αν εξετάζουμε την ορθότητα του γεγονότος ή να αποδίδουμε τα αίτια στις πράξεις των θυματων. Βλέπεις η εντονα εθνικιστική POV είναι διάχυτη σε λήμματα της ΒΠ, κυρίως στα παλια χωρις παραπομπές λήμματα. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 04:52, 8 Αυγούστου 2017 (UTC)

Αφαίρεση προβεβλημένου[επεξεργασία κώδικα]

Παρακαλω οπως αφαιρεθει το συγκεκριμενο κομματι το συγκεκριμενο κομματι μιλαει για αποψεις χωρις να λεει ποιανου ειναι,απλα αφηνει να ενοηθει ,βγαζει δικα του συμπερασματα και υποκριπτει το τι θελει να περασει και δεν αναφερει πηγες παρα ενα αρθρο απο τον ριζοσπαστη, με την ιδια λογικη μπορω να βαλω ενα αρθρο απο την εφημεριδα χρυση αυγη και το site της που να λεει το αντιθετο θα το γραψετε και αυτο;Και αυτο αποψη ειναι." Σύμφωνα με άλλες απόψεις αναγκάστηκε να πει το ΟΧΙ είτε λόγω της πίεσης από τον λαό, είτε λόγο του ότι ήταν αναγκασμένος. Άλλοι τονίζουν πως το ΟΧΙ ήταν προσχηματικό, καθώς ο Μεταξάς ήθελε απλώς να πέσουν μερικές τουφεκιές «για την τιμή των όπλων»"ανυπόγραφο σχόλιο .


Υπέρ Έχει πολλαπλές σημάνσεις έλλειψης πηγών και παραπομπών.Soccererer (συζήτηση) 00:24, 2 Μαρτίου 2019 (UTC)

ΣχόλιοΑν πρέπει να αφαιρεθεί το άρθρο ποιός κάνει την κυριολεκτική πράξη της αφαίρεσης; Και αν την κάνει μήπως τιμωρηθεί γιατί δεν είνα διαχειριστής; Ας ξεκαθαριστεί αυτό.Soccererer (συζήτηση) 22:58, 2 Μαρτίου 2019 (UTC)

Ιστορία των Εβραίων στην Ελλάδα[επεξεργασία κώδικα]

Υπέρ Υπέρ Το λήμμα είναι ελλειπέστατο όσον αφορά ειδικά τις παλαιότερες εποχές (Ρωμαϊκή, βυζαντινή) και γενικά έχει λίγες πηγές και μικρή έκταση. Απορώ πως πέρασε την αξιολόγηση. Είναι καιρός να υπάρχουν αυστηρά και καθαρά κριτήρια και ενδελεχή έλεγχος προτού γίνει ένα λήμμα αξιόλογο. Αν έχουμε π.χ. 10 άρθρα που αξίζουν την κορυφή, καλύτερα να χρίσουμε μόνο αυτά προβεβλημένα και να μην έχουμε 100 άρθρα αμφιβόλου ποιότητας.Soccererer (συζήτηση) 22:58, 24 Μαρτίου 2019 (UTC)

Υπέρτου αποχαρακτηρισμού από αξιόλογο, συμφωνώ με τον @Soccererer: Bλέπω οτι υπάρχουν αρκετά κενά στο σκέλος της τεκμηρίωσης. Για παράδειγμα

 • παραπομπή 3. [1]--> τριτογενής πηγή
 • παρ. 4 Chantraine, Pierre (1999 (β΄ έκδ.)). Dictionnaire étymologique de la langue grecque -->τριτογενής πηγή
 • Ενότητα Ρωμανιώτες:μεγάλο μέρος του κειμένου χωρίς πηγή.
 • Ενότητα Σεφαραδίτες:χωρίς πηγή.
 • Ενότητα Ελληνιστική περίοδος:1 πηγή (Αρκετα αξιόπιστη παντως)
 • Ενότητα Ρωμαϊκή περίοδος:2 παραγράφοι, εκ των οποίων η μια έχει πηγή.
 • Ενότητα Βυζαντινη περίοδος: 2 παράγραφοι εκ των οποίων η μια έχει πηγή, αμφιβόλου αξιοπιστίας [2]
 • Ενότητα Οθωμανική περίοδος:Οι πρώτες 3 παραγράφοι δεν εχουν πηγή. Η τέταρτη έχει μια πηγή, η οποία στηρίζει προφανως μια πρόταση, η οποία δίνεται με attribution. Η πέμπτη παράγραφος δεν έχει πηγή. Η έκτη παράγραφος έχει 2 παραπομπές. Στην πρώτη παραπομπή της εκτης παραγράφου, υπάρχει κείμενο το οποίο θα έπρεπε να ήταν σε σημείωση. Η δεύτερη παραπομπή της εκτης παραγράφου ειναι προς εφημερίδα του 1913.
 • Ενότητα Β παγκόσμιος και Ολοκαύτωμα: Θα μπορουσαν να υπάρχουν καλύτερες πηγές. Απο τις πηγές που παρατίθενται ξεχωρίζω την |"«Στο φως τα μυστικά των ναζί» του Μωυσή Κωνσταντίνη, πρόεδρου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, Αγγελιοφόρος, 28 Οκτωβρίου 2007· St. Bowman, The Agony of Greek Jews 1940-1945, Stanford University Press, California 2009." Επιπλέον, η τελευταία παράγραφος της συγκεκριμένης ενότητας, θα έπρεπε να εντασσόταν σε διαφορετική ενότητα.

Τέλος, πιστεύω πως το λήμμα ίσως να έπρεπε να κάλυπτε, έστω και σε περιληπτικο βαθμό, την ιστορία του Αντισημιτισμού στην Ελλάδα, ενώ ίσως να έπρεπε να έγραφε μερικές προτάσεις για την σημερινή κατάσταση. Cinadon36μίλαμου 08:03, 25 Μαρτίου 2019 (UTC)

Ανδρέας Μιαούλης[επεξεργασία κώδικα]

Υπέρ Το συγκεκριμένο λήμμα, όταν ψηφίστηκε ως προβεβλημένο, πιθανώς αυτό να συνέβη σε μία περίοδο, όπου οι σχετικές πολιτικές του εγχειρήματος ήταν αρκετά πιο χαλαρές/ελαστικές επί των κριτηρίων... Σήμερα, βλέποντας το λήμμα, αυτό που μπορεί να παρατηρήσει κανείς, πέραν του σχετικά μικρού (βάσει συνολικού μεγέθους του λήμματος) αριθμού των εντός κειμένου παραπομπών, είναι η ακαταλληλότητα αρκετών εξ'αυτών, όπως πχ. πηγές των αρχών του προηγούμενου αιώνα, ξεπερασμένη ιστορικά βιβλιογραφία, βρετανικά έγγραφα αγνώστων λοιπών στοιχείων, καθώς και ένα παιδικό (!) βιβλίο (το οποίο πρόλαβα και αφαίρεσα μόλις χτες...)... Γενικότερα, πάντως, το λήμμα έχει μια προβληματική εικόνα, καθώς πέραν το θέματος των πηγών, οι λυρισμοί είναι ιδιαίτερα εμφανείς εντός αυτού... --Fleur de lys (or).svg Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 14:51, 2 Μαΐου 2019 (UTC)

Υπέρ Τείνω να συμφωνήσω με τον @Glorious 93:. Αν ξεκινήσουμε από τον πρόλογο, θα παρατηρήσουμε οτι δεν αποτελεί περίληψη του λήμματος, όπως θα έπρεπε. Για παράδειγμα, η τελευταία πρόταση της εισαγωγής, δεν βασίζεται στο κύριως λήμμα. Επίσης, ο ρόλος του στην επανάσταση του '21, υποαντιπροσωπεύεται στην εισαγωγή κατά την γνώμη μου.

Στην ενότητα "Πρώιμα χρόνια".

 • Παραπομπή Νο1 προς ιστοσελίδα sansimera.gr, η οποία δεν είναι και η καταλληλότερη για ιστορικά θέματα.
 • Παραπομπή Νο2 προς τριτογενή πηγή, χωρις να αναφέρεται εκδότης, ημερομηνία έκδοσης.
 • Παραπομπή Νο3-> Δημήτριος Σταμέλος, Ανδρέας Μιαούλης, εκδ. Εστία, Αθήνα 2003, σελ.44-45, ISBN 960-05-1089-X, Πολύ καλή πηγή. Ισως να έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την κατασκευή του λήμματος.
 • Παραπομπή Νο4 προς βιβλίο το οποίο τυποθηκε το 1882
 • Παραπομπή Νο5 Δεν παρατίθεται η χρονολογία έκδοσης του, αλλά ούτε και ο εκδότης. Με λίγο ψάξιμο στο google, το βιβλίο εκδόθηκε το 1946[3].

Στις επόμενες ενότητες, παρατηρώ οτι δεν αναγράφονται τα πληρη στοιχεία των παραπομπών (πχ χρονολογία, εκδότης) γεγονός αρεκτά προβληματικό και δεν συνάδει με τα κριτήρια για τα προβαλλόμενα λήμματα. Στο Βικιπαίδεια:Παράθεση πηγών/παράδειγμα μορφής διαβάζουμε Όμως σε κάθε περίπτωση, πρέπει να: παρουσιάζεται η απαραίτητη ποσότητα πληροφορίας (πχ συγγραφέας, εκδότης, χρονολογία).Επίσης υπάρχει ευρεία χρήση πρωτογενών (πχ π.13) ή τριτογενών πηγών. Μια ενότητα που νομίζω πως απουσιάζει ειναι η "κληρονομιά". Τέλος ο τόνος του λήμματος είναι ηρωϊκός (κυρίως στην ενότητα "Συμμετοχή στην επανάσταση του 1821") κάτι που δεν συνάδει με την αντικειμενικότητα που πρέπει να έχει ενα προβαλλόμενο αρθρο της ΒΠ.

Το λήμμα εχει πάρει το αστεράκι του προβαλλόμενου το 2007. Εκτοτε παρέμεινε σταθερό. [4] Ισως το αστεράκι να εμποδίζει την επεξεργασία του λήμματος. Cinadon36μίλαμου 10:40, 3 Μαΐου 2019 (UTC)

Κατ'αρχάς ο πρόλογος έχει εντελώς διαφορετική δουλειά από αυτή που πιστεύετε. Παρουσιάζει συνοπτικά το θέμα του λήμματος είτε με ορισμό(κυρίως) είτε με κάποια άλλη μέθοδο(π.χ παραγωγική) και είναι σύντομος. Η περίληψη γίνεται συνήθως στον επίλογο. Οπόταν αν γράφετε τα λήμματα έτσι , τα γράφετε λάθος, τελείως λάθος.--Veskon (συζήτηση) 11:28, 3 Μαΐου 2019 (UTC)


Ουδέτερος προς το Υπέρ. Το λήμμα είναι αρκετά καλό, τουλάχιστον από όσα λήμματα έχω διαβάσει για το 1821 είναι από τα καλύτερα. Αλλά είναι ανεπίτρεπτες πηγές από το σανσημερα. Αν κάποιος κάνει τη βρωμοδουλεια και βάλει σοβαρές πηγές καθώς θεωρώ ότι το λήμμα σώζεται δεν υπάρχει λόγος να φύγει από αξιόλογο. Δυστυχώς όμως το θεωρώ αρκετά δύσκολο να κάνει κάποιος ότι χρειάζεται. Αντικαθεστωτικός (συζήτηση) 13:13, 3 Μαΐου 2019 (UTC)

@Αντικαθεστωτικός: Εδώ θεωρώ πως το θέμα δεν είναι μόνοι οι πηγές και η ποιότητά τους (σάιτ χρονολογιών ή συγγραφικά έργα των αρχών του 19ου αιώνα/τελών του 18ου αιώνα), αλλά και το γενικότερο ύφος μέσα στο οποίο είναι γραμμένο το όλο κείμενο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό το λινκ που παρέθεσα παραπάνω σχετικά με την παραπομπή ως πηγή τεκμηρίωσης προς παιδικό (!) βιβλίο, πράγμα τουλάχιστον ανεπίτρεπτο για λήμμα εγκυκλοπαίδειας και μάλιστα το οποίο θέλει να φέρει τον χαρακτηρισμό του προβεβλημένου... Ουσιαστικά εάν ποτέ γίνει η "βρωμοδουλειά" όπως αναφέρεις, τότε το λήμμα θα έχει αλλάξει σε τέτοιο βαθμό, όπου θα πρέπει ουσιαστικά να περάσει από νέα διαδικασία ψήφισής του ως προβεβλημένου καθώς ουδεμία σχέση θα έχει με το λήμμα όπως αυτό ψηφίστηκε το 2007, οπότε και η τελευταία ουσιαστικά δεν θα μπορεί να λογίζεται ως έγκυρη (θα έκανες ποτέ test drive ένα συγκεκριμένο αυτοκίνητο για να καταλήξεις, τελικά, με ένα τελείως διαφορετικό ? θα έκανες ποτέ κριτική σε μία ταινία, χωρίς να έχεις δεις αυτή την ίδια, αλλά μία άλλη ?)... --Fleur de lys (or).svg Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 13:32, 3 Μαΐου 2019 (UTC)

Σχόλιο Το μεγαλύτερο μέρος του λήμματος είχε προστεθεί από εμένα σε μια εποχή που τα κριτήρια δεν ήταν τόσο αυστηρά. Αυτή τη στιγμή παρουσιάζει αρκετά προβλήματα ως προς τις πηγές ενώ απουσιάζει σύγχρονη βιβλιογραφία. Συνεπώς με την παρούσα μορφή που έχει δεν μπορεί να παραμείνει αξιόλογο, θα πρότεινα, όμως, αν δεν υπάρχει αντίρρηση, να δοθεί κάποια προθεσμία - μέχρι αρχές Ιουνίου- για να προσπαθήσω να το επιμεληθώ και βάσει των αλλαγών να επανατοποθετηθούν οι ανωτέρω χρήστες.--Diu (συζήτηση) 13:26, 3 Μαΐου 2019 (UTC)

Υπέρ της πρότασης του Diu. Μπορώ να βοηθήσω πιστεύω. Από εκεί και πέρα είναι δευτερεύον αν θα είναι αξιόλογο το λήμμα τότε. Το βασικό είναι να λυθούν κάποια από τα προβλήματα του α)λογοτεχνικό ύφος β)υπερβολές γ)προσωποκεντρικό λήμμα. Αν υπάρχει θέληση το λήμμα θα γίνει πολύ καλό. Επαναλαμάνω ότι δεν έχω διαβάσει καλύτερο λήμμα για αγωνιστές του 1821. π.χ το λήμμα για τον σημαντικότερο Κολοκοτρώνη έχει μαύρα χάλια. Αντικαθεστωτικός (συζήτηση) 14:28, 3 Μαΐου 2019 (UTC)
Ως τον Σεπτέμβρη Diu, είναι ευλογο χρονικό διαστημα, για να μην πιεστείς πριν τις διακοπές. Αυτό που θα εισηγουμουν επίσης,αφου θα εχεις τις πηγές μπροστά σου, ειναι να μην είναι το λήμμα μια ξερή παράθεση γεγονότων, αλλά να προσθέσεις και άλλα σχόλια (κρίσεις, εξηγήσεις, αναλύσεις κτλ) τα οποία ισως συναντήσεις στις Αξ. Πηγές. Cinadon36μίλαμου 16:52, 3 Μαΐου 2019 (UTC)

Μπορώ να βάλω αξιόλογες πηγές εάν υπάρξει χρόνος. Το λήμμα είναι γενικώς αρκετά καλό.--Veskon (συζήτηση) 13:28, 3 Μαΐου 2019 (UTC)

Μυκηναϊκός πολιτισμός[επεξεργασία κώδικα]

ΥπέρΕνώ λατρεύω τα ιστορικά θέματα, παρόλα αυτά πρέπει να επισημάνω ότι λήμμα δεν πληροί ούτε αντικειμενικά ούτε υποκειμενικά κριτήρια ποιότητας. Υπάρχουν παράγραφοι χωρίς ούτε μία παραπομπή και οι συνολικές πηγές είναι ελάχιστες, περίπου 20. Είναι δυνατόν αυτό τολήμμα να θεωρείται κορυφαίο σε ποιότητα στην ελληνική Βικιπαίδεια; Νομίζω είναι ντροπή να μην υπάρχουν αυστηροί κανόνες και διαδικασίες ανάδειξης των λημμάτων σε προβεβλημένα. Soccererer (συζήτηση) 17:09, 30 Μαρτίου 2019 (UTC)

 • Έτσι όπως είναι, έχει αρκετές ελλείψεις και δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια για να είναι προβεβλημένο άρθρο. Ενα προβληματικό σημείο αποτελεί εισαγωγή, δεν παρουσιάζει την περίληψη του λήμματος. Βλέπω επίσης πως η τελευταία ενότητα είναι χωρίς ουτε μια παραπομπή. Στην ενότητα "Γεωγραφία" υπάρχει μια σήμανση "Τα γεγονότα ή τα δεδομένα που περιγράφει το λήμμα έχουν μεταβληθεί και χρειάζεται ενημέρωση με πιο πρόσφατες πληροφορίες. Αίτιο: Έχουν βρεθεί πινακίδες γραμμικής Β΄ στη Λακωνία τα τελευταία χρόνια και ίσως ένα καινούριο ανάκτορο. Παρακαλούμε βελτιώστε το λήμμα ενημερώνοντάς το, μη ξεχνώντας να αναφέρετε και αξιόπιστες πηγές" η οποία υπάρχει εδώ και ένα χρόνο[5]. Στα θετικά του λήμματος, βλέπω όσοι το εχουνε συγγράψει εχουν πρόσβαση σε αξιόλογη βιβλιογραφία και υποθέτω πως αν ενδιαφερθούνε μπορουνε να κάνουνε ευκολα τις βελτιώσεις για να παραμείνει το λήμμα προβεβλημένο. Ωστόσο, βλέποντας απο το ιστορικό του λήμματος, ο κύριος λημματογράφος δεν είναι πλεον ενεργός [6] και έτσι δεν νομίζω οτι θα βελτιωθεί το λήμμα συντομα. Άρα συμφωνώ με τον Soccererer. Cinadon36μίλαμου 08:44, 2 Μαΐου 2019 (UTC)
 • Υπέρ λόγω των προβλημάτων που προαναφέρθησαν. Xaris333 (συζήτηση) 17:16, 2 Μαΐου 2019 (UTC)

Υπέρ Λόγω των προβλημάτων που αναφέρονται παραπάνω, ιδιαίτερα για τις παραπομπές. Μάλιστα ο κανονισμός για τα προβεβλημμένα λήμματα αναφέρει ξεκάθαρα την ύπαρξη επαρκής τεκμηρίωσης. Οι απόψεις του Cinadon36 με καλύπτουν ικανοποιητικά. Nikosgranturismogt (συζήτηση) 17:21, 2 Μαΐου 2019 (UTC)

Απόστολος Παύλος[επεξεργασία κώδικα]

Υπέρ Πιστεύω οτι το συγκεκριμένο λήμμα δεν πληροι τα κριτηρια για να ειναι προβαλλόμενο. Κυρίως: οι παραπομπές δεν ειναι σωστά γραμμένες, υπάρχουν μεγαλες ενοτητες χωρις παραπομπες και η γλώσσα δεν είναι στρωτή. Παραλείπεται επίσης η κριτική στον Απόστολο Παύλο. Δεν είναι ουδέτερο. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 11:27, 25 Νοεμβρίου 2017 (UTC)

Σχόλιο Το τί είναι και τί πιστεύει ο συγγραφέας του κάθε λήμματος νομίζω πως πλην εξαιρετικών περιπτώσεων ΔΕΝ θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη εφόσον η δουλειά είναι οκ, ως προς την ουδετερότητα. Μπορεί πάρα πολύ ωραία πχ. κάποιος Αριστερός να γράψει ένα ωραιότατο λήμμα Αριστερής θεματολογία, ένας οπαδός της Χ ομάδας ένα ωραιότατο λήμμα για την ομάδα του κ.ο.κ. ή και αντιστρόφως... Μην ξεκινάμε με στερεότυπα... --Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 11:31, 25 Νοεμβρίου 2017 (UTC)

Ως προς το ίδιο το λήμμα τώρα, είναι εμφανές πως πάσχει σε μεγάλο βαθμό σε επίπεδο τεκμηρίωσης... Μεγάλα τμήματα είναι παντελώς "γυμνά" σε επίπεδο τεκμηρίωσης, ενώ ακόμη και οι παρατιθέμενες παραπομπές δεν είναι στο σύνολό τους "παραπομπές" με όλη την σημασία της λέξης, καθώς υπάρχουν, μεταξύ αυτών, και αρκετές σημειώσεις... --Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 11:35, 25 Νοεμβρίου 2017 (UTC)
Συμφωνώ και υπερθεματίζω γκλόριους. Απλά, ηθελα να πω οτι υπάρχουν ορισμένες προτάσεις που καταστρέφουν το NPOV του αρθρου, πχ το "Δυστυχώς..." ή "Όλα αυτά όμως δεν σημαίνουν ότι ο Απόστολος Παύλος δεν γνώριζε τη θρησκευτικότητα και τη θρησκεία των εθνικών, ή τη Μυθολογία τους και τις δημόσιες θρησκευτικές γιορτές του ελληνορωμαϊκού κόσμου...". Η αφήγηση του λήμματος είναι προβληματική. Σιγουρα οι χριστιανοι, κομμουνιστές, παναθηναϊκοι, ποδηλάτες, γατόφιλοι κτλ, ειναι περαν απο ευπροσδεκτοι για να γράψουν λημματα για τον ιησου, τον μαρξ, τον βαζέχα, τον γυρο της γαλλιας ή το ποιο ειναι καλύτερο κατοικίδιο. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 12:19, 25 Νοεμβρίου 2017 (UTC)

Κατά Μια χαρά καλό μου φαίνεται FaIvie (συζήτηση) 13:26, 25 Νοεμβρίου 2017 (UTC)

Πράγματι, υπάρχει θέμα με τις πηγές. Καλό θα είναι να λυθεί το ζήτημα σε εύλογο διάστημα, αλλιώς το λήμμα να αφαιρεθεί από τα προβεβλημμένα.--Texniths (συζήτηση) 08:02, 28 Νοεμβρίου 2017 (UTC)

Σχόλιο έως κάποιο βαθμό τεκμηριώνεται από τις αναφορές στα εδάφια της Καινής Διαθήκης μια και όλες οι πληροφορίες από εκεί είναι γνωστές, ωστόσο υπάρχει πρόβλημα έλλειψης παραπομπών/πηγών σε άλλα σημεία καθώς και πρωτότυπη έρευνα (=ελεύθερη εξαγωγή συμπερασμάτων του συντάκτη και παράθεση ως γνώση) σε κάποια σημεία όπως σημειώνεται παραπάνω. Από εκεί και πέρα βρίσκω εξαιρετικά προβληματικό το πως άνοιξε η πρόταση με τον χαρακτηρισμό Δεν είναι ουδέτερο, αφου γράφτηκε από Χριστιανό καθώς φαίνεται αντί το ότι δεν είναι ουδέτερο γιατί λείπουν ή μπήκαν τα τάδε και τάδε πράγματα. Ο χρήστης ανασκεύασε εν μέρει την τοποθέτηση του, αλλά θα παρακαλούσα να αφαιρέσει το επίμαχο κομμάτι από την πρόταση κατά το Βικιπαίδεια:Πολιτική κατά των διακρίσεων. Gts-tg (συζήτηση) 20:35, 28 Νοεμβρίου 2017 (UTC)

Το αφαίρεσα. Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 21:34, 28 Νοεμβρίου 2017 (UTC)