Βικιπαίδεια:Υποψήφια προς προβολή λήμματα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
  Προβεβλημένα λήμματα   Υποψήφια   Αρχείο συζητήσεων   Αφαίρεση προβεβλημένων   Αρχείο αφαίρεσης προβεβλημένων  

Στην παρούσα σελίδα καθορίζουμε ποια λήμματα θα επιλεγούν ως προβεβλημένα λήμματα, αντιπροσωπεύοντας το καλύτερο δείγμα δουλειάς στην Βικιπαίδεια. Δείτε πρώτα τα κριτήρια για το πώς πρέπει να είναι ένα προβεβλημένο λήμμα.

Σε περίπτωση που προτείνετε ένα λήμμα, γράψτε συνοπτικά του λόγους που σας οδηγούν στην επιλογή σας, αναφερόμενοι πιθανώς στην αρτιότητα, τη δομή, την αξιοπιστία, τη μορφή και την ουδετερότητα του λήμματος. Ιδιαίτερα αν απορρίπτετε μια υποψηφιότητα καλείστε επίσης να αναπτύξετε μια σχετική επιχειρηματολογία. Είναι προτιμότερο να μην συσσωρεύονται πολλά υποψήφια λήμματα προκειμένου να διεξάγεται ευκολότερα η διαδικασία της ψηφοφορίας και κριτικής. Υποψηφιότητες που μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη συναίνεση των χρηστών ώστε να αποτελέσουν ένα από τα προβεβλημένα λήμματα της Βικιπαίδειας απορρίπτονται (αλλά μπορούν να προταθούν εκ νέου). Όλες οι συζητήσεις υποψηφιότητας λημμάτων ως προβεβλημένα βρίσκονται στο αρχείο.

Κριτήρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πώς πρέπει να είναι ένα προβεβλημένο λήμμα:

 1. Πρέπει να είναι παράδειγμα καλής και ποιοτικής δουλειάς.
 2. Πρέπει να είναι καλογραμμένο, πλήρες, ακριβές, ουδέτερο και σταθερό. Δηλαδή:
  1. καλογραμμένο σημαίνει ότι ο λόγος του είναι στρωτός.
  2. πλήρες σημαίνει ότι το λήμμα καλύπτει ολόκληρο το θέμα χωρίς να παραλείπει σημαντικές πληροφορίες ή λεπτομέρειες.
  3. ακριβές σημαίνει ότι οι πληροφορίες που δίνονται στηρίζονται με συγκεκριμένα στοιχεία και παραπομπές.
  4. ουδέτερο σημαίνει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για την ακεραιότητα του λήμματος ως προς την ουδετερότητά του.
  5. σταθερό σημαίνει ότι το λήμμα δεν μεταβάλλεται σημαντικά από μέρα σε μέρα (εκτός από βελτιώσεις σύμφωνα με τα σχόλια των χρηστών).
 3. Πρέπει να πληροί το κριτήριο των παραπομπών σε πηγές έτσι ώστε το λήμμα να είναι αξιόπιστο και έγκυρο.
 4. Πρέπει να είναι συμβατό και ομοιόμορφο με την μορφή των υπόλοιπων λημμάτων της Βικιπαίδειας και λημμάτων παρόμοιου θέματος. Δηλαδή:
  1. να υπάρχει μια εισαγωγική παράγραφος όπου γίνεται περίληψη του θέματος.
  2. να είναι σωστά ιεραρχημένο με επικεφαλίδες.
  3. να υπάρχει ένας καλός αλλά όχι υπερβολικά μεγάλος πίνακας περιεχομένων.
 5. Να υπάρχουν εικόνες όπου χρειάζεται, με σωστές περιγραφές και χωρίς να παραβιάζουν πνευματικά δικαιώματα· χωρίς όμως να σημαίνει ότι οι εικόνες είναι απαραίτητες για ένα προβεβλημένο λήμμα.
 6. Πρέπει να έχει ένα λογικό μέγεθος, να είναι επικεντρωμένο στο θέμα χωρίς περιττές λεπτομέρειες.

Διαδικασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποβολή προτάσεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Ελέγξτε τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρoί ένα προβεβλημένο λήμμα.
 2. Προσθέστε στη πιο κάτω λίστα υποψηφιοτήτων την παράμετρο *[[Συζήτηση:ΟΝΟΜΑΛΗΜΜΑΤΟΣ/Υποψήφιο προς προβολή]] και αποθηκεύστε.
 3. Πατήστε στον «κόκκινο σύνδεσμο», ώστε να δημιουργηθεί η σχετική σελίδα συζήτησης.
 4. Τοποθετήστε το όνομα του λήμματος ως υποεπικεφαλίδα στην καινούργια σελίδα. Ακολούθως γράψτε τους λόγους για τους οποίους πιστεύετε πως το συγκεκριμένο λήμμα θα πρέπει να καταχωρηθεί στα προβεβλημένα λήμματα της Βικιπαίδειας. Υπογράψτε με τις τέσσερις περισπωμένες και αποθηκεύστε τη σελίδα.
 5. Προσθέστε το πρότυπο {{Υποψήφιο προς προβολή}} στη σελίδα συζήτησης του λήμματος.

Καλό θα ήταν αυτός που υποβάλει μια πρόταση να μην έχει σημαντική συμμετοχή στην συγγραφή του λήμματος, έτσι ώστε να μην υπάρχει συναισθηματική φόρτιση. Κάτι τέτοιο όμως είναι προαιρετικό, αποτελεί μια σύσταση και τίθεται στην ευχέρεια του χρήστη για το αν θα την ακολουθήσει.

Γνωμοδότηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν έχετε σκοπό να εκθέσετε την γνώμη σας υπέρ ή κατά μιας υποψηφιότητας, παρακαλείστε πρώτα να διαβάσετε προσεκτικά το σχετικό λήμμα.

 • Επιλέξτε την επιλογή "Επεξεργασία" δίπλα από τον τίτλο του υποψήφιου λήμματος.
 • Αν εγκρίνετε την υποψηφιότητα γράψτε {{Υπέρ}} και στη συνέχεια τους λόγους για την επιλογή σας.
 • Αν δεν εγκρίνετε την υποψηφιότητα, γράψτε {{Κατά}} και στη συνέχεια τους λόγους της επιλογής σας με πιθανές προτάσεις βελτίωσης.
 • Αν δεν έχετε αποφασίσει αλλά θέλετε να πείτε κάτι γράψτε {{Σχόλιο}} και την άποψή σας.
  • Αν θέλετε να ακυρώσετε την αρχική σας απόφαση, διαγράψτε την με <s>...</s>.

Το χρονικό όριο προαγωγής των λημμάτων σε προβεβλημένα είναι δύο μήνες. Για την τελική επιλογή ενός λήμματος απαιτείται κοινή συναίνεση. Σε περίπτωση που δεν συγκεντρώσει τουλάχιστον πέντε θετικές προτάσεις ή εκκρεμούν διαφωνίες για μεγάλο χρονικό διάστημα, απορρίπτεται (αλλά μπορεί να προταθεί εκ νέου). Όλες οι συζητήσεις υποψηφιότητας λημμάτων ως προβεβλημένα βρίσκονται στο αρχείο. Τέλος οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα να επεκτείνουν το χρονικό όριο σε συζήτηση αν κρίνουν ότι χρειάζεται και να αφαιρέσουν πάραυτα ένα προτεινόμενο λήμμα από την συζήτηση αν ξεκάθαρα και χωρίς αμφισβήτηση δεν καλύπτονται τα απαιτούμενα κριτήρια.

Η χρήση των παραπάνω προτύπων είναι προαιρετική. Σημασία έχει η άποψη που εκφράζεται και η οποία λαμβάνει υπόψη τα κριτήρια. Απόψεις που εκφράζονται με ένα απλό υπέρ ή κατά είναι πολύ πιθανό να μην ληφθούν υπόψη.

Υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Scream[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Symbol support vote.svg Υπέρ. Προτείνω το λήμμα προς προβολή, καθότι τηρεί τα σχετικά κριτήρια: επαρκέστατο, αξιόπιστο, τεκμηριωμένο και καλογραμμένο. —Estrella roja.svg ΖῷονΠολιτικόν(παρακαλῶ...) 12:16, 31 Ιανουαρίου 2015 (UTC)
Είθισται να περιμένεις λίγο ώστε να καταλαγιάσει το λήμμα (το λήμμα πρέπει να είναι σταθερό). Αν και δεν βλέπω κάποιο διορθοπόλεμο στο λήμμα, χθες προστέθηκε το 1/4 του περιεχομένου του. --C Messier 12:19, 31 Ιανουαρίου 2015 (UTC)
Από τις 28 Μάη του 2014 είχε να επεξεργαστεί (πλην 2 bots). Και πριν από αυτό είχε επεξεργαστεί 14 Ιουνίου 2013. Σταθερότατο είναι. Πράγματι προστέθηκε αρκετό περιεχόμενο αυτές τις 2-3 μέρες. Από την άλλη, όμως, δε βρίσκω κάποιον σοβαρό λόγο, οι χρήστες να το θυμηθούν τώρα και να αρχίσουν τον διορθοπόλεμο. Και θεωρώ πως τέτοια λήμματα δεν επιδέχονται συχνά πολλές επεξεργασίες, όπως π.χ. λήμματα πολιτικών, κομμάτων, ομάδων κ.λπ. Εν πάση περιπτώσει, μένω στην αρχική μου τοποθέτηση: έτοιμο προς προβολή. —Estrella roja.svg ΖῷονΠολιτικόν(παρακαλῶ...) 12:56, 31 Ιανουαρίου 2015 (UTC)
Αφού προστέθηκε αρκετό περιεχόμενο αυτές τις 2-3 μέρες δεν είναι σταθερό, αφού το περιεχόμενο άλλαξε αρκετά από μέρα σε μέρα, αν και δεν περιμένω να αλλάξει κάτι από εδώ και στο εξής είναι η αλήθεια. Προς το παρόν αναμονή θα τηρήσω στάση αναμονής (μέχρι να σταθεροποιηθεί, πχ. σε μήνα) και θα δω αν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα. --C Messier 14:11, 1 Φεβρουαρίου 2015 (UTC)
60 (περίπου) μέρες περάσαν από την τελευταία επεξεργασία του. Νομίζω, είναι έτοιμο προς κριτική! —Estrella roja.svg ΖῷονΠολιτικόν(παρακαλῶ...) 10:42, 3 Απριλίου 2015 (UTC)
 • Symbol support vote.svg Υπέρ. Αν και δεν είμαι φαν των θρίλερ, το λήμμα είναι καλογραμμένο, άρτιο με πολλές καλά τοποθετημένες παραπομπές. —Red rose 02.svgCorleoneμη τα μασάς!@ 23:28, 14 Φεβρουαρίου 2015 (UTC)

Αρχιμήδης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Symbol support vote.svg Υπέρ. Το διάβασα. Όχι απλά καλό, αλλά πάρα πολύ καλό! Άριστο... αξιολογότατο! —Red rose 02.svgCorleoneμη τα μασάς!@ 21:40, 16 Φεβρουαρίου 2015 (UTC)
 • Έχει δύο καταλόγους με εφερεύσεις. --C Messier 15:47, 25 Φεβρουαρίου 2015 (UTC)Έσβησα τον δεύτερο. Symbol support vote.svg Υπέρ. πληροί τα κριτήρια. --C Messier 13:48, 9 Μαρτίου 2015 (UTC)
 • Symbol support vote.svg Υπέρ. Πάρα πολύ καλό. Του αξίζει να προβληθεί, καθότι έχει στρωτή και καλή γλώσσα, επαρκές περιεχόμενο, και αξιόλογη επαλήθευση! —Estrella roja.svg ΖῷονΠολιτικόν(παρακαλῶ...) 23:13, 24 Μαΐου 2015 (UTC)
 • Symbol oppose vote.svg Κατά. Απλώς μια ακόμη μετάφραση αγγλικού λήμματος με κάκιστη διατύπωση. Περισσότερα στην σελίδα συζήτησης του λήμματος. Ignoto (συζήτηση) 15:15, 30 Ιουνίου 2015 (UTC)
 • Symbol oppose vote.svg Κατά. Η ανάγκη γλωσσικής επιμέλειας είναι κραυγαλέα P.a.a (συζήτηση) 20:44, 7 Ιουλίου 2015 (UTC)

Ανταρκτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Symbol support vote.svg Υπέρ. Αν και γενικά προτιμώ τα λίγο μεγαλύτερα άρθρα για αξιόλογα, εντούτοις αυτό για το μέγεθος του πιστεύω ότι έχει αρκετές παραπομπές και έχει ένα αρκετά πληρέστερο πρότυπο γενικών πληροφοριών από ότι η αγγλική έκδοση από την οποία προέρχεται.--Amblitude (συζήτηση) 23:01, 25 Μαρτίου 2015 (UTC)

 • Symbol support vote.svg Υπέρ. Πληροί τα κριτήρια. Σημείωση: από τη στιγμή που ένα λήμμα είναι πλήρες, το μέγεθος δεν παίζει ρόλο. Κρίμα που έχει τόσους κόκκινους συνδέσμους. --C Messier 12:27, 26 Μαρτίου 2015 (UTC)

Λίθιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Symbol support vote.svg Υπέρ.Είναι ισάξιο των ήδη υπαρχόντων αξιόλογων λημμάτων χημείας. Έχει αρκετές παραπομπές, διαγράμματα και εικόνες.--Amblitude (συζήτηση) 07:49, 17 Απριλίου 2015 (UTC)

Symbol opinion vote.svg Σχόλιο Δεν είναι η κατάλληλη ώρα να το δω προσεχτικά, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι η εισαγωγή του, καταρχήν, θέλει ελάφρυνση (και δη αρκετή)... —Estrella roja.svg ΖῷονΠολιτικόν(παρακαλῶ...) 01:00, 19 Απριλίου 2015 (UTC)

Symbol opinion vote.svg Σχόλιο Εντυπωσιακό και σε πολύ καλό δρόμο λήμμα. Παρατηρήσεις:

 • Η εισαγωγή μπορεί να περιοριστεί σε μέγεθος, είναι πραγματικά τεράστια, ακόμη και σε σύγκριση με το λήμμα άργυρος, που είναι 2,5 φορές μεγαλύτερο.
 • Λείπουν τα μεταλλουργικά στοιχεία/μέθοδοι εξόρυξης (νομίζω)
 • Το διάγραμμα στην ενότητα Εφαρμογές θέλει χρωματική επεξήγηση.
 • Ίσως να γίνει μια μικρή αναφορά κάπου για πολιτιστικές αναφορές (τραγούδι από Nirvana και Evanescence).
 • Επίσης, θα ήθελα να δω κάπου το μηχανισμό δράσης ως θεραπεία για τις διπολικές διαταραχές, και αν το πιθανότερο είναι να μην είναι γνωστός. --C Messier 13:59, 26 Απριλίου 2015 (UTC)

Symbol opinion vote.svg ΣχόλιοΤο διάγραμμα επεξηγήθηκε, την εισαγωγή θα την περιορίσω σύντομα.--Amblitude (συζήτηση) 13:40, 14 Ιουνίου 2015 (UTC)

Βιρτζίνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Symbol support vote.svg Υπέρ. Θεωρώ ότι το άρθρο αυτό είναι ιδιαίτερα καλογραμμένο, με πολλές παραπομπές και το οποίο καλύπτει, γενικώς, όλες τις πτυχές της πολιτείας αυτής. Ευχαριστώ πολύ, --патриот8790Τενεκές 08:55, 19 Απριλίου 2015 (UTC)
 • Symbol opinion vote.svg ΣχόλιοΑγαπητέ φίλε, με τιμά που διάλεξες ένα άρθρρο που έχω δουλέψει πολύ για να έχει την όψη που έχει. Το θεωρώ πολύ καλό και εγώ αλλά λόγω προσωπικής ανάμειξης στη δημιουργία σε αυτή την ψηφοφορία δεν επιθυμώ να λάβω μέρος. Πιστεύω ότι το μόνο που λείπει πιθανόν στο άρθρο είναι έστω μια μικρή ενότητα ή παραπομπές που να το διαχωρίζει έστω ελάχιστα από το αγγλικό ώστε να έχει μια ιδιαιτερότητα. Επίσης, θέλει μια γενική εξέταση για απαλοιφη τυχόν μικρόν λαθών στη μετάφραση. Αλλά έστω η δεύτερη τροποποίηση αρκεί για να είναι αξιόλογο πιστεύω. --Amblitude (συζήτηση) 19:21, 20 Απριλίου 2015 (UTC)
Ίωνα εσύ ? SHysterical.gif --Fleur de lys (or).svg Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 19:26, 20 Απριλίου 2015 (UTC)
 • Εξακολουθεί να έχει συνακτικά/μεταφραστικά προβλήματα. --C Messier 09:49, 11 Ιουνίου 2015 (UTC)

Symbol opinion vote.svg ΣχόλιοΜπορείς να τα επισημάνεις εάν μπορείς? Θα ρίξω μια ματιά για να διορθώσω όσα βρω.--Amblitude (συζήτηση) 12:34, 13 Ιουνίου 2015 (UTC)

Symbol oppose vote.svg Κατά. Πρώτον, δεν καταλαβαίνω γιατί να δικαιούται του χαρακτηρισμού «Προβεβλημένο» ένα μεταφρασμένο λήμμα. Όλη η δουλειά έγινε στο πρωτότυπο λήμμα (σύνθεση, έρευνα πηγών κτλ.), και ξαφνικά μια απλή μετάφραση διεκδικεί την ίδια διάκριση. Πήρε δηλαδή ο Μαλρώ το Γκονκούρ για την «Ανθρώπινη Μοίρα», να δικαιούνται βραβείου και όλοι όσοι την μετέφρασαν !
Δεύτερον και σπουδαιότερον, η εν λόγω είναι κακή μετάφραση, με παρανοήσεις, κενά, πολύ κακή απόδοση στα Ελληνικά και χρησιμοποίηση της περίεργης αγγλοελληνικής διαλέκτου που κυριαρχεί στα εκ της Αγγλικής μεταφραζόμενα λήμματα. Όσο για τις παραπομπές, Ερυθρά Θάλασσα. Με δυο λόγια, το λήμμα χωλαίνει σοβαρά. Περισσότερα στην σελίδα Συζήτησής του. Ignoto (συζήτηση) 16:32, 3 Ιουλίου 2015 (UTC)

Symbol opinion vote.svg Σχόλιο Όπως το αντιλαμβάνομαι σημασία έχει η ποιότητα και πληρότητα της πληροφορίας ενός λήμματος για να προταθεί για προτεινόμενο, και όχι η πηγή προέλευσης των πληροφοριών του (από έρευνα του συντάκτη δλδ ή μετάφραση) η οποία δεν θα πρέπει να παίζει κάποιο ρόλο, προτεινόμενο γίνεται κάτι γιατί θεωρείται πως ο αναγνώστης θα αποκομίσει μια πολύ καλή ιδέα για το όλο θέμα και θα απολαύσει την ανάγνωση του λήμματος. Όσο για τη μετάφραση γενικότερα δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς απαιτείται και από τη πλευρά του μεταφραστή αρκετή δουλειά, όπου η δουλειά στην ουσία είναι να ξαναγράψει/ξανασυνθέσει όλες τις πληροφορίες στη νέα γλώσσα κάνοντας παράλληλα έρευνα για το τι αντιστοιχεί που και πως μπορεί να μεταφερθεί, τι να αφεθεί απ'έξω και τι παραπάνω να μπεί μέσα, καθώς και αν υπάρχουν να τοποθετήσει επιπρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το θέμα και τη γλώσσα για την οποία μεταφράζει το λήμμα. Σχετικά με τη σημείωση περί βραβείων, υπάρχουν φυσικά και βραβεία μετάφρασης. Τώρα σχετικά με το δεύτερο σημείο (όχι καλή μετάφραση), τα αίτια της μάλλον είναι η αστοχία ως προς την ποιότητα της μετάφρασης και την έλλειψη έρευνας ως προς την απόδοση όρων, εκφράσεων κτλ, σαν να πέρασε δλδ μόνο το πρώτο χέρι μετάφρασης όπου απλώς έγινε μια απόδοση των όρων. Όμως, για την αγγλοελληνική διάλεκτο (που όντως υπάρχει και εισχωρεί σιγά σιγά παντού) πολλοί είναι αυτοί που ζουν εξωτερικό και δεν χρησιμοποιούν ελληνικά κάθε μέρα (αυτό βέβαια δε σημαίνει πως δεν πρέπει να επισημαίνεται, όπως γίνεται εδώ σε περίπτωση όπου κάτι δλδ πάει για προτεινόμενο) . Gts-tg (συζήτηση) 08:20, 16 Ιουλίου 2015 (UTC)

Πλανητική κατοικησιμότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Symbol support vote.svg Υπέρ. Θεωρώ πως το λήμμα είναι σε αρκετά καλή κατάσταση ώστε να γίνει υποψήφιο προς προβολή, έχει πληρότητα περιεχομένων, πηγών/παραπομπών, και εικόνων, έχουν επίσης μεταφραστεί οι κύριες εικόνες στα ελληνικά (svg) καθώς και έχουν προστεθεί επιπλέον εικόνες, και η μετάφραση του κυρίως κειμένου έχει γίνει βάσει των περιεχομένων του προβεβλημένου λήμματος στο en:wiki. Από την άποψη της θεματολογίας, θεωρώ πως το συγκεκριμένο είναι ένα σημαντικό θέμα το οποίο όμως έχει πάρα πολύ μικρή κάλυψη και περιγραφή στην ελληνική γλώσσα, και η ενδεχόμενη αποδοχή του λήμματος ως προβεβλημένου, θα βοηθήσει στην ενημέρωση του κοινού και τη δημιουργία ενδιαφέροντος για την έρευνα σχετικά με την ενδεχόμενη ύπαρξη ζωής σε άλλους πλανήτες. Gts-tg (συζήτηση) 13:43, 22 Μαΐου 2015 (UTC)
 • Symbol support vote.svg Υπέρ. Είναι πραγματικά ένα πολύ καλό λήμμα! Καλογραμμένο, με εκτενές περιεχόμενο και άκρως ικανοποιητική επαλήθευση. Του αξίζει να προβληθεί. —Estrella roja.svg ΖῷονΠολιτικόν(παρακαλῶ...) 12:00, 25 Μαΐου 2015 (UTC)
 • Symbol support vote.svg Υπέρ. Πληροί τα κριτήρια. --C Messier 11:56, 11 Ιουνίου 2015 (UTC)

Ανθρώπινα δικαιώματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Symbol support vote.svg Υπέρ. Βάσει των κριτηρίων. Δεν γνώριζα τίποτε για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έμαθα πάρα πολλά. — Dionysusσυζήτηση 03:05, 27 Μαΐου 2015 (UTC)

Symbol opinion vote.svg Σχόλιο Βασικά, είναι πάρα πολύ καλό το λήμμα, από κάθε άποψη. Η γλώσσα του είναι πάρα πολύ καλή, όπως και το περιεχόμενό του. Ενώ και η επαλήθευσή του είναι, επίσης, άκρως ικανοποιητική. Σίγουρα του αξίζει να είναι υποψήφιο προς προβολή... Μία και μόνο ένσταση έχω: αναφέρει κάπου την Υγεία; Είναι και μεγάλο μπορεί να μου ξέφυγε... Αν παρατήρησα καλώς, τότε αυτό είναι μία σημαντική έλλειψη. Θα ήθελα, ως συνήθως, να ακούσω κι άλλες απόψεις, μέχρι να σχηματίσω μία δική μου, ολοκληρωμένη...
Estrella roja.svg ΖῷονΠολιτικόν(παρακαλῶ...) 09:51, 27 Μαΐου 2015 (UTC)

Καθένας έχει δικαίωμα σε ένα βιοτικό επίπεδο ικανό να εξασφαλίσει στον ίδιο και στην οικογένειά του υγεία και ευημερία, και ειδικότερα τροφή, ρουχισμό, κατοικία, ιατρική περίθαλψη όπως και τις απαραίτητες κοινωνικές υπηρεσίες. 'Εχει ακόμα δικαίωμα σε ασφάλιση για την ανεργία, την αρρώστια, την αναπηρία, τη χηρεία, τη γεροντική ηλικία, όπως και για όλες τις άλλες περιπτώσεις που στερείται τα μέσα της συντήρησής του, εξαιτίας περιστάσεων ανεξαρτήτων της θέλησής του.

— Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Άρθρο 25.1
Όχι, το Δικαίωμα στην υγεία, όπως και τα εξίσου πολύ σημαντικά Δικαίωμα στην εργασία, Δικαίωμα στην τροφή, Δικαίωμα στην κατοικία, Δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη και Δικαίωμα στην εκπαίδευση, αναφέρονται μεν στην πρώτη παράγραφο της εισαγωγής, αλλά δεν αναπτύσσονται σε ιδιαίτερη υποενότητα. Παρ' όλ' αυτά, άμεσα ή έμμεσα, βρίσκονται σε πολλά σημεία του λήμματος. Βλ., π.χ., Ανθρώπινα δικαιώματα#Πρόσβαση σε νερό.
Κατά τη γνώμη μου, όχι απαραίτητα σωστή, όλα αυτά τα δικαιώματα συνοψίζονται στο Δικαίωμα στη ζωή:

Κάθε άτομο έχει δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την προσωπική του ασφάλεια.

— Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Άρθρο 3
Θα μπορούσε ίσως να προστεθεί μία νέα υποενότητα με τίτλο Δικαίωμα σε επαρκές βιοτικό επίπεδο, και έπειτα εκεί να προστεθούν ως υποενότητές της το Δικαίωμα στην υγεία και τα υπόλοιπα σχετικά προαναφερθέντα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα (πρβλ. Ανθρώπινα δικαιώματα#Ταξινόμηση). Ή, ακόμη καλύτερα ίσως, η υποενότητα Ανθρώπινα δικαιώματα#Ουσιώδη δικαιώματα να χωριστεί σε τρεις κύριες υποενότητες: Ατομικά και πολιτικά δικαιώματα (από Ανθρώπινα δικαιώματα#Δικαίωμα στη ζωή έως και Ανθρώπινα δικαιώματα#Ελευθερία του λόγου), Οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα (Δικαίωμα στην υγεία κ.λπ.) και Δικαιώματα σε δημόσιο διάλογο (ως έχει). Δηλαδή, σύμφωνα πάντα με τη σειρά στην Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κάπως έτσι:
6 Ουσιώδη δικαιώματα
6.1 Aτομικά και πολιτικά δικαιώματα
6.1.1 Δικαίωμα στη ζωή
6.1.2 Ελευθερία από τη δουλεία
6.1.3 Ελευθερία από βασανιστήρια
6.1.4 Δικαίωμα σε δίκαιη δίκη
6.1.5 Δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή
6.1.6 Δικαίωμα μετακίνησης
6.1.7 Ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας
6.1.8 Ελευθερία του λόγου
6.2 Οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα
6.2.1 Δικαίωμα στην εργασία
6.2.2 Δικαίωμα σε επαρκές βιοτικό επίπεδο
(Δικαίωμα στην υγεία, Δικαίωμα στην τροφή, Δικαίωμα στην κατοικία, Δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη, Δικαίωμα στην ασφάλιση κ.λπ.)
6.2.3 Δικαίωμα στην εκπαίδευση
6.2.4 Δικαίωμα συμμετοχής στον πολιτισμό
6.3 Δικαιώματα σε δημόσιο διάλογο
6.3.1 Πρόσβαση σε νερό
6.3.2 Σεξουαλικός προσανατολισμός και προσδιορισμός φύλου
6.3.3 Αναπαραγωγικά δικαιώματα
6.3.4 Τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών
6.3.5 Εμπόριο
6.3.6 Δικαίωμα οπλοφορίας
6.3.7 Μελλοντικές γενιές

Όπως και να έχει, κανείς δεν απαγορεύει την περαιτέρω βελτίωση ενός προβεβλημένου λήμματος. Βικιπαίδεια:Προβεβλημένα λήμματα: «Παρόλο ότι τα λήμματα που υπάρχουν εδώ είναι ορισμένα από τα καλύτερα, πάντα μπορεί να υπάρξει βελτίωση, οπότε μη διστάζετε να τα συμπληρώνετε.»Dionysusσυζήτηση 03:08, 28 Μαΐου 2015 (UTC)

Σχιζοφρένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Symbol support vote.svg Υπέρ. Μετάφραση του αντίστοιχου λήμματος στα αγγλικά, καλή μετάφραση. --C Messier 09:47, 11 Ιουνίου 2015 (UTC)

Μεσαίωνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Symbol support vote.svg Υπέρ. Πρόκειται για ένα πλήρες λήμμα το οποίο ο συντάκτης του το έχει κεντήσει ψιλοβελονιά ως προς την έκφραση, πληρότητα και πηγές. Νομίζω πως είναι πραγματικά αξιόλογο, καθώς και πρόκειται για ένα από τα ζωτικά λήμματα. Gts-tg (συζήτηση) 13:18, 11 Ιουνίου 2015 (UTC)
 • Symbol opinion vote.svg Σχόλιο Κάπου είχα δει ότι άλλος ένας λόγος που το 1453 αποτελεί πιθανή ημερομηνία τέλους είναι η λήξη του εκατονταετούς πολέμου. --C Messier 13:41, 11 Ιουνίου 2015 (UTC)

Καρλ Πόπερ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Symbol support vote.svg Υπέρ. Προτείνω το λήμμα προς προβολή, καθότι τηρεί τα σχετικά κριτήρια: επαρκέστατο, αξιόπιστο, τεκμηριωμένο και καλογραμμένο.--Κωστής (συζήτηση) 17:15, 23 Ιουνίου 2015 (UTC)

Symbol opinion vote.svg Σχόλιο Κωστή το λήμμα είναι όντως καλογραμμένο, παρουσιάζει όμως αρκετές ελλείψεις και δεν πληροί ουσιωδώς αρκετά από τα κριτήρια που τίθενται για να χαρακτηριστεί αξιόλογο. Και εξηγώ το γιατί:

 • Το λήμμα απαιτεί την προσθήκη περισσότερων παραπομπών καθώς με την παρούσα του μορφή δεν πληροί τα κριτήρια 2 (κριτήριο 2: Πρέπει να είναι καλογραμμένο, πλήρες, ακριβές, ουδέτερο και σταθερό) & 3 (κριτήριο 3: Πρέπει να πληροί το κριτήριο των παραπομπών σε πηγές έτσι ώστε το λήμμα να είναι αξιόπιστο και έγκυρο). Όσον αφορά το κριτήριο 2 όσο υπάρχει έλλειψη παραπομπών σε σημαντικές ενότητες δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε ακριβές ούτε ουδέτερο. Για παράδειγμα η ενότητα επτά (7) με τίτλο Η δυνατότητα κριτικής και η ανοιχτή κοινωνία έχει μόνο δύο παραπομπές παρ'όλο που σε αυτό αναπτύσσονται σημαντικές θεωρίες του έργου του. Αντίστοιχο πρόβλημα, σε μικρότερη όμως έκταση, αντιμετωπίζει και η ενότητα έξι (6) με τίτλο Η ανάπτυξη της γνώσης και η θεωρία των τριών κόσμων.
 • Επιπροσθέτως έχω αρκετές ενστάσεις ως προς το ύφος του κειμένου, το οποίο εκφράζεται με συγκεκριμένες λέξεις/φράσεις όπως π.χ. "Μπορούμε να πούμε", Στο σημείο αυτό είναι χρήσιμο να αναρωτηθούμε γιατί κ.α. Γενικά νοιώθω ότι παρουσιάζει αρκετά δασκαλίστικο ύφος παρά καθαρά εγκυκλοπαδικά διεκπαιρεωτικό (παροχή ξερής πληροφορίας).
 • Τέλος ζήτημα υπάρχει και με το κριτήριο τέσσερα (4). Δεν υπάρχει ενότητα για τα βιογραφικά του στοιχεία (οικογενειακά στοιχεία, παιδική ηλικία επαγγελματική/ακαδημαϊκή σταδιοδρομία). Όσες πληροφορίες περιέχονται στο λήμμα, για τα ακαδημαϊκά κυρίως, αναφέρονται σκόρπια. Επίσης θα έπρεπε να υπάρχουν ενότητες για την επιρροή που άσκησε και σε ποιους, όπως και ξεχωριστή ενότητα για την κριτική προς το έργο του. Οι δε ενότητες που μιλούν για το έργο του (δηλαδή όλες οι ενότητες του λήμματος) θα πρέπει να ενταχθούν ως υποενότητες σε κεντρική ενότητα με τίτλο το "το έργο του" ή κάτι άλλο.
 • Συμπερασματικά επειδή πρόκειται για καλή προσπάθεια θα σου πρότεινα να το υποβάλεις πρώτα στην διαδικασία της κριτικής με σκοπό να επαναπροταθεί βελτιωμένο (αν υπάρχει η πρόθεση και ο χρόνος από κάποιον βέβαια).--Diu (συζήτηση) 00:16, 24 Ιουνίου 2015 (UTC)

Θυλακίνος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Symbol support vote.svg Υπέρ. Πληροί τα κριτήρια. Gts-tg (συζήτηση) 19:15, 2 Αυγούστου 2015 (UTC)