Βικιπαίδεια:Υποψήφια προς προβολή λήμματα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
  Προβεβλημένα λήμματα   Υποψήφια   Αρχείο συζητήσεων   Αφαίρεση προβεβλημένων   Αρχείο αφαίρεσης προβεβλημένων  

Στην παρούσα σελίδα καθορίζουμε ποια λήμματα θα επιλεγούν ως προβεβλημένα λήμματα, αντιπροσωπεύοντας το καλύτερο δείγμα δουλειάς στην Βικιπαίδεια. Δείτε πρώτα τα κριτήρια για το πώς πρέπει να είναι ένα προβεβλημένο λήμμα.

Σε περίπτωση που προτείνετε ένα λήμμα, γράψτε συνοπτικά του λόγους που σας οδηγούν στην επιλογή σας, αναφερόμενοι πιθανώς στην αρτιότητα, τη δομή, την αξιοπιστία, τη μορφή και την ουδετερότητα του λήμματος. Ιδιαίτερα αν απορρίπτετε μια υποψηφιότητα καλείστε επίσης να αναπτύξετε μια σχετική επιχειρηματολογία. Είναι προτιμότερο να μην συσσωρεύονται πολλά υποψήφια λήμματα προκειμένου να διεξάγεται ευκολότερα η διαδικασία της ψηφοφορίας και κριτικής. Υποψηφιότητες που μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη συναίνεση των χρηστών ώστε να αποτελέσουν ένα από τα προβεβλημένα λήμματα της Βικιπαίδειας απορρίπτονται (αλλά μπορούν να προταθούν εκ νέου). Όλες οι συζητήσεις υποψηφιότητας λημμάτων ως προβεβλημένα βρίσκονται στο αρχείο.

Κριτήρια[επεξεργασία κώδικα]

Πώς πρέπει να είναι ένα προβεβλημένο λήμμα:

 1. Πρέπει να είναι παράδειγμα καλής και ποιοτικής δουλειάς.
 2. Πρέπει να είναι καλογραμμένο, πλήρες, ακριβές, ουδέτερο και σταθερό. Δηλαδή:
  1. καλογραμμένο σημαίνει ότι ο λόγος του είναι στρωτός.
  2. πλήρες σημαίνει ότι το λήμμα καλύπτει ολόκληρο το θέμα χωρίς να παραλείπει σημαντικές πληροφορίες ή λεπτομέρειες.
  3. ακριβές σημαίνει ότι οι πληροφορίες που δίνονται στηρίζονται με συγκεκριμένα στοιχεία και παραπομπές.
  4. ουδέτερο σημαίνει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για την ακεραιότητα του λήμματος ως προς την ουδετερότητά του.
  5. σταθερό σημαίνει ότι το λήμμα δεν μεταβάλλεται σημαντικά από μέρα σε μέρα (εκτός από βελτιώσεις σύμφωνα με τα σχόλια των χρηστών).
 3. Πρέπει να πληροί το κριτήριο των παραπομπών σε πηγές έτσι ώστε το λήμμα να είναι αξιόπιστο και έγκυρο.
 4. Πρέπει να είναι συμβατό και ομοιόμορφο με την μορφή των υπόλοιπων λημμάτων της Βικιπαίδειας και λημμάτων παρόμοιου θέματος. Δηλαδή:
  1. να υπάρχει μια εισαγωγική παράγραφος όπου γίνεται περίληψη του θέματος.
  2. να είναι σωστά ιεραρχημένο με επικεφαλίδες.
  3. να υπάρχει ένας καλός αλλά όχι υπερβολικά μεγάλος πίνακας περιεχομένων.
 5. Να υπάρχουν εικόνες όπου χρειάζεται, με σωστές περιγραφές και χωρίς να παραβιάζουν πνευματικά δικαιώματα· χωρίς όμως να σημαίνει ότι οι εικόνες είναι απαραίτητες για ένα προβεβλημένο λήμμα.
 6. Πρέπει να έχει ένα λογικό μέγεθος, να είναι επικεντρωμένο στο θέμα χωρίς περιττές λεπτομέρειες.

Διαδικασία[επεξεργασία κώδικα]

Υποβολή προτάσεων[επεξεργασία κώδικα]

 1. Ελέγξτε τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρoί ένα προβεβλημένο λήμμα.
 2. Προσθέστε στη πιο κάτω λίστα υποψηφιοτήτων την παράμετρο *[[Συζήτηση:ΟΝΟΜΑΛΗΜΜΑΤΟΣ/Υποψήφιο προς προβολή]] και αποθηκεύστε.
 3. Πατήστε στον «κόκκινο σύνδεσμο», ώστε να δημιουργηθεί η σχετική σελίδα συζήτησης.
 4. Τοποθετήστε το όνομα του λήμματος ως υποεπικεφαλίδα στην καινούργια σελίδα. Ακολούθως γράψτε τους λόγους για τους οποίους πιστεύετε πως το συγκεκριμένο λήμμα θα πρέπει να καταχωρηθεί στα προβεβλημένα λήμματα της Βικιπαίδειας. Υπογράψτε με τις τέσσερις περισπωμένες και αποθηκεύστε τη σελίδα.
 5. Προσθέστε το πρότυπο {{Υποψήφιο προς προβολή}} στη σελίδα συζήτησης του λήμματος.

Καλό θα ήταν αυτός που υποβάλει μια πρόταση να μην έχει σημαντική συμμετοχή στην συγγραφή του λήμματος, έτσι ώστε να μην υπάρχει συναισθηματική φόρτιση. Κάτι τέτοιο όμως είναι προαιρετικό, αποτελεί μια σύσταση και τίθεται στην ευχέρεια του χρήστη για το αν θα την ακολουθήσει.

Γνωμοδότηση[επεξεργασία κώδικα]

Αν έχετε σκοπό να εκθέσετε την γνώμη σας υπέρ ή κατά μιας υποψηφιότητας, παρακαλείστε πρώτα να διαβάσετε προσεκτικά το σχετικό λήμμα.

 • Επιλέξτε την επιλογή "Επεξεργασία" δίπλα από τον τίτλο του υποψήφιου λήμματος.
 • Αν εγκρίνετε την υποψηφιότητα γράψτε {{υπέρ}} και στη συνέχεια τους λόγους για την επιλογή σας.
 • Αν δεν εγκρίνετε την υποψηφιότητα, γράψτε {{κατά}} και στη συνέχεια τους λόγους της επιλογής σας με πιθανές προτάσεις βελτίωσης.
 • Αν δεν έχετε αποφασίσει αλλά θέλετε να πείτε κάτι γράψτε {{σχόλιο}} και την άποψή σας.
  • Αν θέλετε να ακυρώσετε την αρχική σας απόφαση, διαγράψτε την με <s>...</s>.

Η χρήση των παραπάνω προτύπων είναι προαιρετική. Σημασία έχει η άποψη που εκφράζεται και η οποία λαμβάνει υπόψη τα κριτήρια. Απόψεις που εκφράζονται με ένα απλό υπέρ ή κατά είναι πολύ πιθανό να μην ληφθούν υπόψη.

Το χρονικό όριο προαγωγής των λημμάτων σε προβεβλημένα είναι δύο μήνες. Για την τελική επιλογή ενός λήμματος απαιτείται κοινή συναίνεση. Σε περίπτωση που δεν συγκεντρώσει τουλάχιστον πέντε θετικές προτάσεις ή εκκρεμούν διαφωνίες για μεγάλο χρονικό διάστημα, απορρίπτεται (αλλά μπορεί να προταθεί εκ νέου). Όλες οι συζητήσεις υποψηφιότητας λημμάτων ως προβεβλημένα βρίσκονται στο αρχείο.

Οι συζητήσεις υποψηφιότητες λημμάτων μπορούν να κλείνουν από οποιοδήποτε χρήστη, εφόσον το αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρο και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί εύκολα. Σε αμφιλεγόμενες περιπτώσεις το κλείσιμο μπορεί να γίνει από διαχειριστή. Οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα να επεκτείνουν το χρονικό όριο σε συζήτηση αν κρίνουν ότι χρειάζεται, και να αφαιρέσουν πάραυτα ένα προτεινόμενο λήμμα από την συζήτηση αν ξεκάθαρα και χωρίς αμφισβήτηση δεν καλύπτονται τα απαιτούμενα κριτήρια.

Υποψηφιότητες[επεξεργασία κώδικα]

Μεσαίωνας[επεξεργασία κώδικα]

 • Symbol support vote.svg Υπέρ. Πρόκειται για ένα πλήρες λήμμα το οποίο ο συντάκτης του το έχει κεντήσει ψιλοβελονιά ως προς την έκφραση, πληρότητα και πηγές. Νομίζω πως είναι πραγματικά αξιόλογο, καθώς και πρόκειται για ένα από τα ζωτικά λήμματα. Gts-tg (συζήτηση) 13:18, 11 Ιουνίου 2015 (UTC)
 • Symbol opinion vote.svg Σχόλιο Κάπου είχα δει ότι άλλος ένας λόγος που το 1453 αποτελεί πιθανή ημερομηνία τέλους είναι η λήξη του εκατονταετούς πολέμου. --C Messier 13:41, 11 Ιουνίου 2015 (UTC)
 • Symbol support vote.svg Υπέρ. Ένα από τα περισσότερο αξιόλογα λήμματα που θα μπορούσαν να υπάρχουν. Σε ένα θέμα τόσο τεράστιο για ανάπτυξη το λήμματα κατορθώνει να συμπυκνώσει τα κυριότερα στοιχεία σε ένα συμπυκνωμένο αλλά πλήρως κατανοητό κείμενο. Θα ήθελα να αντικαταστήσω κάποιες παραπομπές με αντίστοιχες σε ελληνικές εκδόσεις των ίδιων βιβλίων ή σε άλλες αντίστοιχου κύρους, και πιστεύω ότι αυτό δεν το κάνει να θεωρείται ότι λήμμα βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση ή ότι δεν είναι ικανό να προβληθεί. --geraki (συζήτηση) 07:07, 21 Αυγούστου 2015 (UTC)
 • Symbol opinion vote.svg Σχόλιο: Θέλω να το διαβάσω πιο προσεκτικά, γιατί θέλω να πω την γνώμη μου για αυτό (θέλω να δω πιο προσεκτικά για παράδειγμα πως αναφέρεται το πάρα πολύ σημαντικό θέμα των ακραίων κλιματικών αλλαγών που επηρέασε πολύ σημαντικά τον χαρακτήρα διαφόρων πτυχών του Μεσαίωνα). Αλλά αρχικά, θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο. Μια παρατήρηση. Αν και ο Μεσαίωνας είναι μια περίοδος που αφορά την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, είναι επίσης μια περίοδο που αναπτύσσονται οι σχέσεις με την Κίνα. Και μη ξεχνάτε πως η απότομη διακοπή αυτών των εμπορικών σχέσεων οδηγεί στην ανάγκη της έλευσης της Εποχής των Ανακαλύψεων. Πώς γίνεται λοιπόν να μην αναφέρεται καθόλου η Κίνα και το εμπόριο με την Άπω Ανατολή; VJSC263IO (συζήτηση) 07:40, 21 Αυγούστου 2015 (UTC)
 • Symbol opinion vote.svg Σχόλιο το σχόλιο του VJSC263IO είναι πολύ εύστοχο και η ολότελη απουσία της Κίνας (ή ακόμα και της Ινδίας, καθώς και η πολύ σύντομη αναφορά για τους Μογγόλους) αποτελεί τρύπα. Θα πρέπει να γίνουν κάποιες σχετικές προσθήκες στο λήμμα. Διατηρώ το Υπέρ με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν οι προσθήκες αυτές (αν και έκανα την αρχική πρόταση για προβεβλημένο δεν είμαι ο συντάκτης του, ωστόσο θα προσπαθήσω κάποια στιγμή για τις προσθήκες, χωρίς αυτό να είναι βέβαιο). Επίσης ως σημείωση, το λήμμα αναφέρει τον Μεσαίωνα ως περίοδο της Ευρωπαϊκής ιστορίας, ωστόσο η επίδραση της Κίνας, Ινδίας (εμπόριο, επιστήμες) και Μογγόλων (επιρροή στην Ανατολική Ευρώπη) είναι αυτά που κατά τη γνώμη μου χρήζουν ανάπτυξης Gts-tg (συζήτηση) 09:20, 21 Αυγούστου 2015 (UTC)
Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Δεν ήταν τόσο σημαντικές οι σχέσεις με την Κίνα - δηλαδή περισσότερο σημαντικές από τις άλλες περιοχές - ώστε να χρειάζονται ιδιαίτερη ανάπτυξη, ούτε η λεγόμενη διακοπή σχέσεων έφερε κάποια ώθηση σε κάτι άλλο. Τουλάχιστον όχι τόσο σημαντικό ώστε να αναφέρεται στο παρόν λήμμα και όχι σε ένα άλλο. Οι εμπορικές σχέσεις ήταν γενικά με την Ανατολή, και το κύριο εμπόριο αφορούσε τοπικά, ευρωπαϊκά ή μεσογειακά προϊόντα. Είναι στη νεότερη ιστορία που έπαιξε σημαντικότερο ρόλο το εμπόριο με την Ανατολή, και όχι στο Μεσαίωνα. Οι επιδρομές των Μογγόλων στην Ανατολική Ευρώπη, δεν χρειάζονται περισσότερη ανάπτυξη από την μισή παράγραφο που ήδη έχουν. Αποτελούν ένα μόνο στιγμιότυπο σε μια περίοδο δέκα αιώνων, όπου χρειάζεται να καλυφθεί ένα τεράστιο περιεχόμενο από ένα πολύ ευρύ φάσμα θεμάτων που πρέπει να αναφερθούν, όχι μόνο γεγονότα αλλά ότι έχει να κάνει με τι ανθρώπινες δραστηριότητες, κοινωνικές, οικονομικές, και πνευματικές. Θεωρώ πολύ καλή την ισορροπία του λήμματος, αλλά και λόγω θέματος τόσο εύθραστη που αν τυχόν αναπτυχθεί ένα μέρος του παραπάνω από όσο πρέπει, αυτή η ισορροπία θα διαταραχθεί. -geraki (συζήτηση) 09:46, 21 Αυγούστου 2015 (UTC)
Έστω και έτσι να είναι, ένας Δρόμος του μεταξιού πρέπει να αναφέρεται (απουσιάζει), καθώς και Ινδικά/Αραβικά μαθηματικά και η έλευση τους στην Ευρώπη, σχετικά με τους Μογγόλους έκανα κάποιες μικροπροσθήκες (ιδιαίτερα σε ότι αφορά την εισαγωγή της πυρίτιδας στην Ευρώπη) οπότε μου φαίνεται οκ. Gts-tg (συζήτηση) 11:00, 21 Αυγούστου 2015 (UTC)
geraki, δεν θεωρώ πως χρειάζεται να έχει ιδιαίτερη μεγάλη ανάπτυξη η αναφορά τους. Απλά θεωρώ πως θα μπορούσαν να αναφέρονται, γιατί οικονομικά, πολιτιστικά και επιστημονικά είχαν κάποια επίδραση. Και με παραξένεψε που δεν υπήρχε καθόλου αναφορά για τον Δρόμο του μεταξιού, για παράδειγμα. VJSC263IO (συζήτηση) 11:23, 21 Αυγούστου 2015 (UTC)
 • Symbol opinion vote.svg Σχόλιο : Το λήμμα είναι μετάφραση εκ του αγγλικού και η άποψή μου (που αναπτύσσω δι’ ολίγων στην σελ. συζήτησής μου στις 25 Αυγούστου 2015) είναι ότι ως εκ τούτου δεν δικαιούται της διακρίσεως του προβεβλημένου.

Θα μπορούσε όμως να αξιώσει αυτή την διάκριση αν έπαυε να είναι απλή μετάφραση : Το αγγλικό λήμμα δείχνει (παραδόξως) να έχει καθολική θεώρηση του ευρωπαϊκού Μεσαίωνα, συμπεριλαμβάνοντας το Βυζάντιο -τον Μεσαιωνικό Ελληνισμό κατά Παπαρρηγόπουλον. Περιθωριακά μεν, το περιλαμβάνει όμως. Το ελληνικό λήμμα θα μπορούσε να εμπλουτιστεί με συντομότατες αναφορές σε αντίστοιχα με την υπόλοιπη Ευρώπη θέματα και ονόματα του Βυζαντίου –ψηφιδωτά, μικρογραφίες, τρούλος, Εικονομαχία, Φώτιος, ιστορικοί, κοινωνική διάρθρωση και μεταβολές, μοναχισμός κττ. Επί τέλους, μόνο ο Ιωάννης ο Γεωμέτρης είναι αξιομνημόνευτος από την βυζαντινή διανόηση ;

Αυτό βέβαια αφού υπάρξουν διευκρινίσεις και αναθεωρήσεις των λεγομένων του αγγλικού λήμματος :

 • «Οι βασιλείς έγιναν η κεφαλή συγκεντρωτικών εθνικών κρατών, μειώνοντας την εγκληματικότητα και τη βία» - Εθνικά κράτη ούτε κατά διάνοιαν στον όποιο Μεσαίωνα. Κι όσο για την εγκληματικότητα και τη βία…
 • «ο Κωνσταντίνος επανίδρυσε την πόλη του Βυζαντίου» - Ίδρυσε νέα πόλη στην θέση της παλαιάς.
 • «Η επανάκτηση της ιταλικής χερσονήσου…από τον Ιουστινιανό αποτελεί τη μοναδική, και προσωρινή, εξαίρεση» - Το 1025 η Βυζαντινή Αυτοκρατορία κατείχε το μεγαλύτερο μέρος της νότιας Ιταλίας (βλ. σχετ. εικόνα στο παραπάνω λήμμα).
 • «Η ελληνική γλώσσα παρέμεινε η επίσημη γλώσσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας» -Κατά τον πρώιμο Μεσαίωνα ! Πώς παρέμεινε «η επίσημη γλώσσα» αφού δεν ήταν ώς τότε ; Η νομοθεσία του Ιουστινιανού π.χ. συντάχθηκε όλη πλην «Νεαρών» στα Λατινικά.
 • «Στην Ανατολική Αυτοκρατορία παρατηρήθηκαν στενές σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας, με τα διάφορα θεολογικά ζητήματα να αποκτούν πολιτική σημασία με τρόπο που δεν συνέβη στη Δύση». – Χωρίς νόημα. Με ποιους ν’ αναπτύξει «στενές σχέσεις» ο πάπας ; με τους Λομβαρδούς ή τους ακόμη πιο μακρινούς Φράγκους ;
 • «Στην αγγλοσαξονική κοινωνία η απουσία παιδιών-ηγεμόνων σήμαινε και πιο περιορισμένο ρόλο για τις βασιλομήτορες, αν και αυτό αντισταθμιζόταν από τον εξέχοντα ρόλο που έπαιζαν οι ηγουμένισσες των μοναστηριών». - ;;;
 • «οι διαφορές έγιναν περισσότερες από τις ομοιότητες μεταξύ τους» (μεταξύ της Ανατολικής και της Δυτικής Εκκλησίας) – Ιστορικό και δογματικό λάθος. Οι δογματικές και διοικητικές διαφορές ήταν ελάχιστες και επουσιώδεις. Στο Σχίσμα οδήγησαν οι πολιτικές διαφορές. Η σωστή διατύπωση είναι : «Οι λίγες διαφορές απέκτησαν μεγαλύτερη βαρύτητα από τις πολλές ομοιότητες».
 • «Υπήρχαν αρκετές διαφορές ανάμεσα στη νεοϊδρυθείσα Καρολίγγεια Αυτοκρατορία τόσο με την παλαιά Δυτική όσο και με τη σύγχρονή της Βυζαντινή Αυτοκρατορία» – Υπήρχαν μόνο διαφορές.
 • «Ο Γουλιέλμος Α' ο Κατακτητής … δημιούργησε ένα ισχυρό κράτος με εκτάσεις κι από τις δύο πλευρές της Μάγχης, το οποίο επιβίωσε με διάφορες μορφές μέχρι το τέλος του Μεσαίωνα» –Από ό,τι μας λέει η μέχρι σήμερα ειδησεογραφία, το κράτος αυτό, με μία από τις «διάφορες μορφές», επιβιώνει ακόμα.
 • «Υπό τον Λουδοβίκο τον Θ' το βασιλικό κύρος έφτασε σε νέα ύψη, τέτοια που ο βασιλιάς έγινε ρυθμιστής διαφορών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κατά συνέπεια αγιοποιήθηκε από τον Πάπα Βονιφάτιο Η'» - Ο Λουδοβίκος Θ' αγιοποιήθηκε για τον υποδειγματικό του βίο και χαρακτήρα και για τις δύο σταυροφορίες των οποίων ηγήθηκε. Διαιτητές δεν αγιοποιούνται ακόμα.

Στις 13 Ιουνίου 2015 έκανα κάποιες διορθώσεις στο (ελληνικό) λήμμα. Κατά την πρόσφατη ανάγνωση βρήκα και αρκετά άλλα διορθωτέα. Αλλά δεν είναι υποχρέωση του κρίνοντος να διαβάζει και να ξαναδιαβάζει το λήμμα. Είναι του συντάκτη. Και πολλά από τα λάθη είναι μορφής όμοιας με εκείνα που είχαν επισημανθεί και σε άλλα λήμματα. Τέλος, ένα λήμμα που προτείνεται ως προβεβλημένο πρέπει να επιδέχεται ελάχιστες μόνο διορθώσεις.--Ignoto (συζήτηση) 22:50, 28 Αυγούστου 2015 (UTC)

Symbol opinion vote.svg Σχόλιο από όσο καταλαβαίνω η ιδιότητα του προβεβλημένου δίνεται σε ένα λήμμα επειδή είναι αξιόλογο/πλήρες κτλ, και όχι ως ανταμοιβή προς τον συντάκτη. Η όποιαδήποτε ικανοποίηση και αναγνώριση λαμβάνει ο συντάκτης υπάρχει αλλά είναι έμμεση, δεν είναι ο στόχος να ανταμοιφθεί ο συντάκτης, το θέμα είναι να υπάρχει περιεχόμενο το οποίο κρίνεται ότι όντως είναι αξιόλογο, άσχετα από το που προέρχεται, είτε είναι μετάφραση είτε όχι, π.χ. θα μπορούσε ένα προβεβλημένο λήμμα να στηρίζεται 90% στα περιεχόμενα ενός βιβλίου στα ελληνικά (εφόσον τα περιεχόμενα του θα ήταν διαθέσιμα υπό ελεύθερη άδεια χρήσης). Gts-tg (συζήτηση) 23:43, 28 Αυγούστου 2015 (UTC)


 1. Πράγματι, η ιδιότητα του προβεβλημένου δίνεται σε ένα λήμμα επειδή είναι αξιόλογο/πλήρες κτλ, και όχι ως ανταμοιβή προς τον συντάκτη. Απευθύνεται περισσότερο στον αναγνώστη (του προτείνει), και τους συντάκτες άλλων λημμάτων ως υπόδειγμα λήμματος.
 2. Ένα λήμμα που προτείνεται ως προβεβλημένο πρέπει να επιδέχεται ελάχιστες μόνο διορθώσεις, και πράγματι το συγκεκριμένο λήμμα παρά το ότι πρόκειται για λήμμα πάνω σε ένα θέμα τόσο τεράστιο για ανάπτυξη, κατορθώνει να συμπυκνώσει τα κυριότερα στοιχεία σε ένα συμπυκνωμένο αλλά πλήρως κατανοητό κείμενο, και να να επιδέχεται ελάχιστες μόνο διορθώσεις.
  1. "δεν είναι υποχρέωση του κρίνοντος να διαβάζει και να ξαναδιαβάζει το λήμμα". Δεν είναι υποχρέωση κανενός να διαβάζει και να ξαναδιαβάζει το λήμμα. Το κάνουν μόνο όσοι θέλουν να το κρίνουν ή να το διορθώσουν.
  2. Χρειάστηκε υποθέτω λιγότερος χρόνος για να διορθώσει κάποιες από τις παραπάνω παρατηρήσεις από όσο χρειάστηκε να παρατεθούν εδώ. Δεν τις θεωρώ όλες αναγκαίες, και δυσκολεύομαι να κάνω διορθώσεις σε σημεία που στηρίζονται από παραπομπές.

-geraki (συζήτηση) 09:43, 29 Αυγούστου 2015 (UTC)


Μιλάμε για υποψήφιο προς προβολήν λήμμα. Έχουμε νομίζω σ’ αυτή την περίπτωση το δικαίωμα απλώς και μόνο να το κρίνουμε και δη κατά τον χρόνο της υποβολής. Οι υποδείξεις περί διορθώσεων είναι περιττές στον συγκεκριμένο χρήστη που διορθώνει ασταμάτητα. Η σελίδα αυτή είναι για να πούμε την γνώμη μας για το λήμμα, ο δε «περισσότερος χρόνος» που διέθεσα για ν’ αναφέρω τις παρατηρήσεις μου ήταν δικός μου χρόνος και πιστεύω ότι έκανα την καλύτερη χρήση του.
Ως προς τα διαλαμβανόμενα στο αγγλικό πρωτότυπο : Όντως τα σημεία που επεσήμανα στηρίζονται σε παραπομπές. Αλλά τί να κάνουμε λοιπόν ; ή το πρωτότυπο λήμμα τα απέδωσε λάθος ή λένε ανακρίβειες (τουλάχιστον) οι συγκεκριμένοι συγγραφείς. Να δεχτούμε ότι οι Πανδέκτες γράφηκαν στα Ελληνικά ή ότι δεν κατείχαν οι Βυζαντινοί την Κάτω Ιταλία επί Βασιλείου Β΄ ; Δεν είναι «αναγκαίες» παρατηρήσεις αυτές και είναι σωστό να «προτείνουμε στον αναγνώστη» λήμματα με τέτοιες ανακρίβειες και τόσες γνώμες διατυπωμένες με τόση ευκολία, και να τα «προβάλλουμε ως υπόδειγμα» ;
Για την ελληνική μετάφραση τώρα : δεν είναι καλή, τουλάχιστον τόσο ώστε ν’ αξίζει διάκριση. Το λήμμα κρίνεται ως έχει κατά την υποβολή της υποψηφιότητάς του. Και είναι πολύ σωστό το ότι «πρέπει να επιδέχεται ελάχιστες μόνο διορθώσεις». Έκανα κάποιες διορθώσεις στις 13 Ιουνίου και κάνω και ορισμένες άλλες από την δεύτερη ανάγνωση. Καθόλου «ελάχιστες» δεν είναι και καθόλου δικαιολογημένα τα μεταφραστικά-γλωσσικά λάθη για ένα υποψήφιο προς προβολήν λήμμα. Αφήνω που υπάρχουν σημεία που αδυνατώ να κατανοήσω, πόσο λιγότερο να διορθώσω, τα οποία αναφέρω στην σελ. συζήτησης του λήμματος, κεφ. «Διευκρινίσεις-Επαναδιατυπώσεις».
Γνώμη μου είναι συνεπώς ότι τόσο ως προς την ελληνική μετάφραση, όσο και ως προς το περιεχόμενο, το συγκεκριμένο λήμμα υστερεί. --Ignoto (συζήτηση) 00:33, 30 Αυγούστου 2015 (UTC)


Symbol support vote.svg Υπέρ. Πράγματι πολύ καλό λήμμα! Πρέπει να το προβάλουμε. Και για να μη τα λέμε συνέχεια, μπορούν να γίνουν προσθήκες σε ένα ήδη προβεβλημένο λήμμα. Για αυτό κιόλας δεν τα κλειδώνουμε... Γλώσσα. Περιεχόμενο. Τεκμηρίωση. Δε στερεί σε τίποτα, με μία πρώτη ανάγνωση! —Estrella roja.svg ΖῷονΠολιτικόν(παρακαλῶ...) 21:51, 7 Οκτωβρίου 2015 (UTC)

Symbol support vote.svg Υπέρ. Έκτακτο λήμμα, από τα λίγα. Από τα καλυτερα που έχω διαβάσει.ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη Stelios2267 (συζήτησησυνεισφορά) .

Γκρίζος λύκος[επεξεργασία κώδικα]

Symbol support vote.svg Υπέρ.Εξαιρετική δουλειά--Στέλιοςπείτε μου 12:27, 4 Ιανουαρίου 2016 (UTC)

 • Symbol opinion vote.svg Σχόλιο Η περιγραφή του ζώου θα μπορούσε να γίνει με πιο επιστημονική γλώσσα, τα [sic] θα μπορούσαν να αλλάξουν με παραπομπές και άλλες μικροδιορθώσεις που απαιτούνται, κατά τα άλλα το λήμμα είναι σε πολύ καλό δρόμο. --C Messier 21:46, 25 Ιανουαρίου 2016 (UTC)
  • ΥΣ, και επίσης μια παραπομπή ανά παράγραφο τουλάχιστον είναι απαραίτητη κατά τη γνώμη μου, και ποτέ δεν κατάλαβα τη χρησιμότητα της ενότητας γενικά, από τη στιγμή που υπάρχει η εισαγωγή του λήμματος, και ίσως κάποιες επιπλέον λογοτεχνικές αναφορές, πχ. Τζακ Λόντον και Ασπροδόντης, ίσως και άλλες. --C Messier 21:53, 25 Ιανουαρίου 2016 (UTC)

Μάγκι Τζίλενχαλ[επεξεργασία κώδικα]

Symbol support vote.svg Υπέρ. Πρόκειται για μία πάρα πολύ καλή μετάφραση του αντίστοιχου αγγλικού ήδη προβεβλημένου λήμματος εκεί πέρα. Καλογραμμένο, με ωραία δομή και πλήρως τεκμηριωμένο. —Estrella roja.svg ΖῷονΠολιτικόν(παρακαλῶ...) 20:28, 28 Φεβρουαρίου 2016 (UTC)

Symbol opinion vote.svg Σχόλιο Όχι και τόσο καλή μετάφραση, θα έλεγα: "κυνηγώντας την απατηλή μητέρα της", "...αποκαλώντας το ρόλο το «δυσκολότερο, τρομακτικότερο ποτέ» ...", "Στην ταινία Πιο Παράξενο κι από Παράξενο! (Stranger than Fiction), η Τζίλενχαλ υποδυόταν το ερωτικό ενδιαφέρον του χαρακτήρα του Γουίλ Φέρελ" (και σταματώ εδώ). Θέλει ακόμη κάποια δουλίτσα πριν γίνει αξιόλογο. --Ttzavarasσυζήτηση 21:12, 28 Φεβρουαρίου 2016 (UTC)

Symbol opinion vote.svg Σχόλιο Η αλήθεια είναι ότι στις μεταφράσεις "quotes", καμιά φορά, "αυτοσχεδιάζεις" στην προσπάθεια σου να τα μεταφράσεις (ή τα μεταφέρεις επακριβώς)... Απλά δε μεταφράζονται εύκολα λέξεις... (π.χ. το fucking) Ας του ρίξω, λοιπόν, κι εγώ μία δεύτερη ματιά, γιατί η πρώτη, όπως διαπίστωσα, μπορεί και να λαθεύει. —Estrella roja.svg ΖῷονΠολιτικόν(παρακαλῶ...) 00:07, 29 Φεβρουαρίου 2016 (UTC)

Symbol opinion vote.svg Σχόλιο Το διάβασα για δεύτερη φορά. Και παραμένω στην άποψή μου. Έκανα, και κάποιες μικρές επεξεργασίες, ωστόσο. Παρόλα αυτά, αν υπάρχει κάποιο μελανό σημείο στο λήμμα είναι τα quotes, και όχι όλα, παρά ελάχιστα εξ αυτών. —Estrella roja.svg ΖῷονΠολιτικόν(παρακαλῶ...) 14:04, 1 Μαρτίου 2016 (UTC)