Βικιπαίδεια:Το τέλειο λήμμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Εγχειρίδιο μορφής
Το τέλειο λήμμα
Βασική μορφή λήμματος

Το τέλειο λήμμα της Βικιπαίδειας...

 • ... δεν είναι κλεμμένο. Μπορεί μεν να είναι πλήρης αντιγραφή ή να περιέχει αντιγραμμένα τμήματα, αλλά μόνο όταν αυτό επιτρέπεται από όποιον έχει τα πνευματικά του δικαιώματα και με τον απαιτούμενο τρόπο (όπως για παράδειγμα από εγχειρήματα σαν τη Βικιπαίδεια σε όλες τις γλώσσες, τα οποία δημοσιεύονται με όρους GFDL και στα οποία η αντιγραφή επιτρέπεται αρκεί να αναφέρεται η πηγή και οι συντάκτες του λήμματος).
 • ... ξεκινά με τον ορισμό και τη σαφή περιγραφή του αντικειμένου του. Καλό είναι η πρώτη πρόταση να είναι πλήρης (Παράδειγμα: όχι «Έλληνας πρωθυπουργός. Γεννήθηκε κ.τ.λ.», αλλά «Ο Ταδόπουλος είναι Έλληνας πρωθυπουργός. Γεννήθηκε κ.τ.λ.»).
 • ... έχει εισαγωγή. Η εισαγωγή παρουσιάζει και εξηγεί το λήμμα και τη σημασία του με διαύγεια και ακρίβεια, χωρίς να μπαίνει σε πολλές λεπτομέρειες. Μια μικρή ή μεγάλη παράγραφος είναι αρκετή. Αν κάποιος βιάζεται, βρίσκει εκεί ό,τι χρειάζεται για τα κύρια σημεία.
 • ... είναι κατανοητό. Αν και αρκετά σαφές ώστε να μπορεί να κατανοηθεί, περιέχει όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες. Διερευνά και εξηγεί το θέμα σε βάθος, έτσι ώστε να κατανοηθεί τόσο από ειδικούς όσο και από απλούς ανθρώπους.
 • ... είναι σχεδόν αύταρκες. Συμπεριλαμβάνει κι εξηγεί όλη την απαραίτητη ορολογία, με τρόπο ώστε κάποιος να μπορεί να κατανοήσει εντελώς το αντικείμενο χωρίς να χρειαστεί να διαβάσει πολλά άλλα λήμματα.
 • ... διακλαδίζεται. Περιέχει εσωτερικούς συνδέσμους και συνδέσμους προς άλλα λήμματα, διαγλωσσικές συνδέσεις (interwikis), αλλά και εξωτερικό υλικό, που μπορεί να διευρύνουν το υπόβαθρο ή να εμπλουτίσουν το λήμμα ή να δώσουν σχετικές πληροφορίες, έτσι ώστε οι αναγνώστες να μπορούν εύκολα να καταλάβουν πού πρέπει να καταφύγουν για περισσότερες λεπτομέρειες.
 • ... μπορεί κανείς να το βρει. Περιέχει την κατηγορία ή τις κατηγορίες στην οποία/ες ανήκει, υπάρχουν ανακατευθύνσεις σε αυτό για γνωστές συντομεύσεις (π.χ. Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ΗΠΑ, αλλά και Η.Π.Α.) και εναλλακτικές ορθογραφίες που βρίσκονται σε χρήση (Χίλων, αλλά και Χείλων) και οι συντάκτες του φροντίζουν ώστε να αναφέρονται σε αυτό όσα λήμματα κρίνουν απαραίτητο [πατήστε στην ένδειξη «Συνδέσεις προς εδώ» στην εργαλειοθήκη (αριστερή στήλη, κάτω από την αναζήτηση για να δείτε αν υπάρχουν ήδη αναφορές σε αυτό)].
 • ... είναι απόλυτα ουδέτερο και αμερόληπτο. Γράφτηκε από μια εντελώς ουδέτερη οπτική γωνία. Παρουσιάζει τις αντίθετες απόψεις ή τις διαφωνίες λογικά και δίκαια, δίνοντας βάρος σε όλες τις πλευρές του θέματος χωρίς να παίρνει το μέρος κάποιας συγκεκριμένης ιδεολογίας ή άποψης. Οι πιο τεκμηριωμένες και αποδεκτές απόψεις τονίζονται και οι γνώμες της μειοψηφίας μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο, ενώ την ίδια στιγμή παρέχονται αρκετές πληροφορίες και βιβλιογραφία για τον αναγνώστη, ώστε να μπορέσει να διερευνήσει οποιαδήποτε άποψη.
 • ... έχει το σωστό μέγεθος. Το μέγεθος του λήμματος είναι όσο χρειάζεται για να δοθούν επαρκείς πληροφορίες και να αναλυθεί σε βάθος το αντικείμενό του, χωρίς την παρεμβολή περιττών λεπτομερειών ή πληροφοριών που θα ταίριαζαν καλύτερα σε ένα υπολήμμα, σχετικό λήμμα ή σε διαφορετικό Βικιεγχείρημα.
 • ... μεταδίδει επιστημονική γνώση. Είναι στηριγμένο σε γεγονότα και στοιχεία και θεμελιωμένο πάνω σε στέρεες επιστημονικές και λογικές αρχές.
 • ... είναι ακριβές και σαφές. Δεν περιέχει κενές γενικολογίες και μισές αλήθειες που μπορεί να προέρχονται από ελλιπή γνώση του θέματος.
 • ... είναι καλά τεκμηριωμένο. Όλα τα στοιχεία αντλούνται από αξιόπιστες και γνωστές πηγές, και ειδικά από εκείνες τις πηγές που είναι πιο προσβάσιμες και ενημερωμένες.
 • ... είναι ξεκάθαρο, γραμμένο έτσι ώστε να αποφεύγονται διφορούμενα νοήματα και παρανοήσεις. Ξεκινά με έναν ορισμό και ακολουθεί μια λογική δομή. Χρησιμοποιεί εύληπτες προτάσεις, γραμματική και συντακτικό.
 • ... συμπεριλαμβάνει πληροφοριακές εικόνες σχετικές με το θέμα, με μια επεξηγηματική λεζάντα στην καθεμιά. Μπορεί να περιλαμβάνει χάρτες, πορτρέτα, φωτογραφίες ή έργα τέχνης. Εικόνες αρκετές ώστε να κάνουν το λήμμα πιο ενδιαφέρον ή κατανοητό, αλλά όχι τόσες ώστε να αποσπούν την προσοχή από το κείμενο.
 • ... είναι συναρπαστικό. Χρησιμοποιεί εναλλαγές στη δομή και το μήκος των προτάσεων. Ο λόγος είναι περιγραφικός και ζωντανός, διατηρώντας τον εγκυκλοπαιδικό του τόνο.
 • ... χρησιμοποιεί σωστή γραμματική, ορθογραφία και κανόνες συντακτικού. Ακολουθεί όλους τους κανόνες της σύγχρονης ελληνικής γλώσσας.
 • ... δεν μπορεί να γραφτεί. Δεν πρέπει να αναρωτιέστε συνέχεια πώς μπορείτε να τελειοποιήσετε ένα λήμμα. Η τελειότητα, γενικότερα, είναι ένα άπιαστο ιδανικό. Η χαρά του να γράφουμε και να συνεισφέρουμε έγκειται στο ότι δεν απαιτείται τελειότητα.