Βικιπαίδεια:Διαγλωσσικές συνδέσεις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στο λογισμικό Mediawiki, οι διαγλωσσικές συνδέσεις (αγγλ. interlanguage links, συντμ. interlangs) είναι συνδέσεις από μια σελίδα σε εκδόσεις της σε άλλες γλώσσες σε ένα πολύγλωσσο εγχείρημα. Για παράδειγμα, μια διαγλωσσική σύνδεση μπορεί να υπάρχει μεταξύ λημμάτων της Ελληνικής και της Αγγλικής Βικιπαίδειας ή του Αγγλικού και Γερμανικού Βικιλεξικού. Ο όρος που έχει επικρατήσει για τις διαγλωσσικές συνδέσεις είναι interwikis, αν και αυτός περιγράφει την γενικότερη έννοια του συνδέσμου μεταξύ διαφορετικών wikis, τα οποία μπορεί να είναι διαφορετικά εγχειρήματα (βλ. Ονοματολογία). Στη Βικιπαίδεια στην ελληνική και στις άλλες γλώσσες, οι διαγλωσσικοί σύνδεσμοι προσφέρονται από το κεντρικό αποθετήριο των Wikidata, όπου γίνεται η καταχώρηση και συντήρησή τους, και εμφανίζονται αυτόματα μέσω του λογισμικού. Για λεπτομέρειες δείτε Βικιπαίδεια:Wikidata.

Οι διαγλωσσικές συνδέσεις εμφανίζονται σε ένα πλαίσιο σε μια ή δύο άκρες της ιστοσελίδας ανάλογα με το skin που έχετε επιλέξει στις προτιμήσεις σας: στο Monobook στα αριστερό, στο Κλασικό στην κορυφή και το κάτω σημείο, κτλ. (Το προεπιλεγμένο skin είναι το Monobook). Το πλαίσιο έχει επικεφαλίδα άλλες γλώσσες και περιέχει μια λίστα με τα ονόματα κάθε γλώσσας για την οποία υπάρχει έκδοση του λήμματος ή της σελίδας σε έκδοση της Wikipedia σε άλλη γλώσσα.

Ονοματολογία[επεξεργασία κώδικα]

Στην αγγλική γλώσσα για την διαγλωσσική σύνδεση χρησιμοποιείται ο όρος interwiki/s. Ο όρος έχει περάσει ως γλωσσικό δάνειο στην Ελληνική Βικιπαίδεια ως ιντερβίκι/α. Σύμφωνα με το en:Wikipedia:Interlanguage links, interwiki links είναι οι σύνδεσμοι προς άλλα wiki, μια γενικότερη έννοια.

Διαγλωσσικές συνδέσεις μέσα στο κείμενο μιας σελίδας[επεξεργασία κώδικα]

Μέσα στο κείμενο μιας σελίδας, μια απευθείας σύνδεση σε κάποια ξενόγλωσση σελίδα μπορεί να γίνει με την εισαγωγή μίας άνω και κάτω τελείας και του κωδικού της γλώσσς-στόχου πριν το όνομα της σελίδας-στόχου - π.χ. το [[:nl:Hond]] μας δίνει το nl:Hond, και πατώντας το σύνδεσμο μεταβαίνουμε στο λήμμα Hond της ολλανδικής Βικιπαίδειας.

Δείτε επίσης[επεξεργασία κώδικα]