Βικιπαίδεια:Το πρώτο σου λήμμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Γράφοντας ένα λήμμα
Μάθετε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε ένα λήμμα.


Για να πειραματιστείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κοινόχρηστο Πρόχειρο - ή, αν είστε συνδεδεμένοι, το προσωπικό σας πρόχειρο ή τη σελίδα χρήστη σας.


Καλώς ήλθατε στη Βικιπαίδεια!

Αυτός είναι οδηγός για την έναρξη του πρώτου εγκυκλοπαιδικού σας λήμματος. Θα εξηγήσουμε μερικά από τα ΝΑΙ και ΟΧΙ, τι μπορείτε να κάνετε και τι πρέπει να αποφύγετε, και στη συνέχεια θα σας δείξουμε πώς να δημιουργήσετε ένα λήμμα. Όταν είστε έτοιμοι να αρχίσετε να γράφετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Οδηγό Λήμματος, για να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε το λήμμα και αυτός θα σας καθοδηγήσει σε αυτά τα βήματα. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν καθώς ασχολείστε με τη συγγραφή.

 1. Η Βικιπαίδεια καλύπτει ορισμένα είδη θεμάτων, ενώ άλλα όχι. Αν το θέμα είναι ή πιθανόν να είναι κατάλληλο για εγκυκλοπαίδεια, προχωρήστε. Αν δεν είστε σίγουροι ή το λήμμα αφορά εσάς ή κάτι που σχετίζεται ιδιαίτερα με εσάς, μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις εδώ.
 2. Μπορείτε να δημιουργήσετε νέο λήμμα αμέσως είτε έχετε λογαριασμό είτε όχι.
 3. Αν δεν έχετε κατά νου κάποιο συγκεκριμένο θέμα για να γράψετε ή θέλετε να πάρετε μια ιδέα για το τι ανάγκες υπάρχουν, μπορείτε να συμβουλευτείτε αυτή τη σελίδα
 4. Πριν ξεκινήσετε, προσπαθήστε να επεξεργαστείτε τα ήδη υπάρχοντα λήμματα, για να πάρετε μια ιδέα σχετικά με τον τρόπο γραφής και το περιβάλλον επεξεργασίας της Βικιπαίδειας. Σας συνιστούμε να περιηγηθείτε πρώτα στον οδηγό για νέους χρήστες, ώστε να μάθετε τα βασικά της επεξεργασίας. Επίσης κάντε πρώτα μια αναζήτηση στη Βικιπαίδεια για την περίπτωση που ένα λήμμα υπάρχει ήδη σχετικά με το θέμα που σας ενδιαφέρει, ίσως με διαφορετικό τίτλο. Αν το λήμμα υπάρχει ήδη, μπορείτε ελεύθερα να κάνετε εποικοδομητικές αλλαγές για να βελτιωθεί.
 5. Συγκεντρώστε αναφορές για να χρησιμοποιηθούν ως πηγές των πληροφοριών που θα προσθέσετε και για να αποδειχθεί η εγκυκλοπαιδικότητα του λήμματός σας. Οι αναφορές σε ιστολόγια, προσωπικές ιστοσελίδες, στο Facebook και το YouTube, καθώς και γενικά στα κοινωνικά δίκτυα είναι ακατάλληλες· χρειαζόμαστε αξιόπιστες πηγές. Υπάρχουν πολλά μέρη για να βρείτε τέτοιες πηγές, συμπεριλαμβανομένης της τοπικής βιβλιοθήκης σας, αλλά εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν διαδικτυακές πηγές, ξεκινήστε με αναζητήσεις σε βιβλία και αρχεία ειδήσεων και όχι με απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο. Πρέπει να λαμβάνετε επιπλέον μέτρα για να βεβαιωθείτε ότι τα λήμματα για ζώντα πρόσωπα στηρίζονται σε αξιόπιστες πηγές· λήμματα για πρόσωπα εν ζωή χωρίς αξιόπιστες πηγές μπορεί να διαγραφούν αμέσως, ειδικά αν περιλαμβάνουν αρνητικό ή αμφιλεγόμενο περιεχόμενο.
 6. Σκεφτείτε να ζητήσετε ανατροφοδότηση. Μπορείτε να ζητήσετε σχόλια σχετικά με τα λήμματα που θα θέλατε να δημιουργήσετε σε διάφορες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένης της σελίδας συζήτησης της σχετικής Βικιεπιχείρησης.
 7. Εξετάστε το ενδεχόμενο δημιουργίας του λήμματος πρώτα στον χώρο χρήστη σας. Ως εγγεγραμμένος χρήστης θα έχετε τον δικό σας χώρο χρήστη. Μπορείτε να ξεκινήσετε το νέο λήμμα εκεί, σε υποσελίδα, μπορείτε να το διαμορφώσετε με την ησυχία σας, να ζητήσετε από άλλους συντάκτες να σας βοηθήσουν και να το μετακινήσετε στο ενεργό τμήμα της Βικιπαίδειας μόνο τότε που θα είναι πραγματικά έτοιμο. Για να δημιουργήσετε τη δική σας υποσελίδα, δείτε εδώ. Όταν το νέο λήμμα είναι έτοιμο για δημοσίευση, μπορείτε να το μετακινήσετε στον κύριο χώρο λημμάτων. (Σημείωση: Ακόμη και στον χώρο χρήστη απαράδεκτα λήμματα (βλέπε παρακάτω) είναι δυνατόν να προταθούν για διαγραφή).

Υπενθυμίσεις[επεξεργασία κώδικα]

 1. Αν το λήμμα δεν είναι αποδεκτό, θα διαγραφεί γρήγορα. Η Βικιπαίδεια έχει σελίδα νέων λημμάτων, όπου χρήστες ελέγχουν νέα λήμματα λίγο μετά τη δημιουργία τους.
 2. Λήμματα που δεν πληρούν τις κατευθυντήριες γραμμές εγκυκλοπαιδικότητας και δεν αναφέρουν αξιόπιστες δημοσιευμένες πηγές είναι πιθανόν να διαγραφούν.
 3. Μη δημιουργείτε σελίδες για τον εαυτό σας, την εταιρεία σας, το συγκρότημά σας ή τους φίλους σας, ούτε σελίδες διαφήμισης, που είναι προσωπικά δοκίμια ή άλλα λήμματα που δεν θα βρίσκατε σε εγκυκλοπαίδεια.
 4. Να είστε προσεκτικοί σχετικά με τα ακόλουθα: αντιγραφή από άλλους, αμφιλεγόμενο περιεχόμενο, παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Αναζητήστε ένα υπάρχον λήμμα[επεξεργασία κώδικα]

Η Βικιπαίδεια έχει ήδη 234.341 λήμματα. Πριν από τη δημιουργία ενός λήμματος, προσπαθήστε να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει ήδη λήμμα για το ίδιο θέμα, ίσως με λίγο διαφορετικό όνομα. Ψάξτε για το λήμμα αυτό και ελέγξτε την πολιτική ονοματοδοσίας λημμάτων πριν δημιουργήσετε το πρώτο σας λήμμα. Αν ένα λήμμα σχετικά με το θέμα σας υπάρχει ήδη, αλλά νομίζετε ότι κάποιοι θα μπορούσαν να ψάξουν για αυτό με διαφορετικό όνομα ή άλλη ορθογραφία, μάθετε πώς να δημιουργήσετε ανακατευθύνσεις σε εναλλακτικούς τίτλους. Η προσθήκη αναγκαίων ανακατευθύνσεων είναι ένας καλός τρόπος να βοηθήσετε τη Βικιπαίδεια. Επίσης, θυμηθείτε να ελέγξετε το αρχείο διαγραφών του λήμματος, προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία λήμματος που έχει ήδη διαγραφεί. (Σε ορισμένες περιπτώσεις, το θέμα μπορεί να είναι κατάλληλο ακόμα και αν είχε διαγραφεί στο παρελθόν. Η προηγούμενη διαγραφή μπορεί να συνέβη επειδή περιελάμβανε παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, το λήμμα δεν εξηγούσε τη σημασία του θέματος ή για άλλους λόγους που αφορούν το περιεχόμενο μάλλον παρά την καταλληλότητα του θέματος).

Αν η αναζήτηση δεν βρίσκει το λήμμα, προσπαθήστε να διευρύνετε την έρευνά σας, για να βρείτε ήδη υπάρχοντα λήμματα που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν το θέμα του λήμματός σας. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να γράψετε λήμμα σχετικά με ένα μέλος συγκροτήματος, μπορείτε να ψάξετε για το συγκρότημα και στη συνέχεια να προσθέσετε πληροφορίες σχετικά με το θέμα σας ως ενότητα εντός του ευρύτερου λήμματος.

Συγκεντρώστε πηγές[επεξεργασία κώδικα]

Συγκεντρώστε πηγές για τις πληροφορίες που θα γράψετε. Για να είναι αντάξιο της ένταξης σε εγκυκλοπαίδεια, ένα θέμα πρέπει να είναι αρκετά αξιοσημείωτο και αυτή η εγκυκλοπαιδικότητα πρέπει να είναι επαληθεύσιμη μέσω αναφορών σε Βικιπαίδεια:αξιόπιστες πηγές.

Όπως σημειώνεται, οι πηγές που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι αξιόπιστες, δηλαδή πηγές που υπόκεινται σε κάποια μορφή εκδοτικού ελέγχου και έχουν καλή φήμη αναφορικά με τον έλεγχο των γεγονότων και της ακρίβειας των στοιχείων. Οι έντυπες πηγές (και διαδικτυακές εκδόσεις των εν λόγω πηγών) τείνουν να είναι πιο αξιόπιστες, αν και μερικές αποκλειστικά διαδικτυακές πηγές μπορεί επίσης να είναι αξιόπιστες. Παραδείγματα μπορεί να περιλαμβάνουν (αλλά δεν περιορίζονται σε αυτά) βιβλία που έχουν εκδοθεί από μεγάλους εκδοτικούς οίκους, εφημερίδες, περιοδικά, έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, ιστότοποι οποιωνδήποτε από τα παραπάνω, καθώς και άλλες ιστοσελίδες που πληρούν τις ίδιες απαιτήσεις με κάποια ευυπόληπτη έντυπη πηγή.

Σε γενικές γραμμές, πηγές χωρίς κανέναν εκδοτικό έλεγχο δεν είναι αξιόπιστες. Αυτές περιλαμβάνουν (αλλά δεν περιορίζονται σε αυτά) βιβλία που δημοσιεύτηκαν από εκδότες με έξοδα του συγγραφέα, αυτοδημοσιευμένα περιοδικά, ιστολόγια, τα διαδικτυακά φόρουμ, διαδικτυακές συζητήσεις, BBS, ιστότοποι που επιτρέπουν τη δημιουργία άρθρων αυτοπροβολής και άλλα. Αν κάποιος μπορεί να δημοσιεύσει κάπου πληροφορίες χωρίς κανέναν άλλον να τις ελέγχει, πιθανότατα οι πληροφορίες αυτές δεν είναι αξιόπιστες.

Για να το θέσουμε απλά, αν υπάρχουν αξιόπιστες πηγές (όπως εφημερίδες, περιοδικά, ή βιβλία) με εκτεταμένες πληροφορίες που δημοσιεύονται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα σχετικά με ένα θέμα, τότε το θέμα είναι αξιοσημείωτο και πρέπει να αναφέρετε τέτοιες πηγές στο πλαίσιο της διαδικασίας δημιουργίας (ή επέκτασης) του λήμματος στη Βικιπαίδεια. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε τέτοιες αξιόπιστες πηγές που παρέχουν εκτενείς και αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το προτεινόμενο θέμα σας, τότε το θέμα δεν είναι αξιοσημείωτο ή επαληθεύσιμο και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διαγραφεί. Έτσι, η πρώτη δουλειά σας είναι να βρείτε αναφορές για να παραπέμψετε.

Υπάρχουν πολλά μέρη για να βρείτε αξιόπιστες πηγές, συμπεριλαμβανομένης της τοπικής βιβλιοθήκης σας, αλλά εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν διαδικυακές πηγές, ξεκινήστε με αναζητήσεις σε βιβλία και αρχεία ειδήσεων και όχι με απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο.

Μόλις βρείτε πηγές για το λήμμα σας, μπορείτε να μάθετε να τοποθετείτε τις αναφορές στο λήμμα διαβάζοντας τις οδηγίες Παράθεση πηγών και Σύνταξη πηγών και παραπομπών. Μην ανησυχείτε υπερβολικά για τη μορφοποίηση των παραπομπών. Θα ήταν σπουδαίο αν το πετυχαίνατε αυτό, αλλά το κύριο ζήτημα είναι να βάλετε τις πηγές στο λήμμα, ακόμη και αν δεν είναι τέλεια μορφοποιημένες.