Βικιπαίδεια:Το πρώτο σου λήμμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Γράφοντας ένα λήμμα
Μάθετε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε ένα λήμμα


Για να πειραματιστείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κοινόχρηστο Πρόχειρο - ή αν είστε συνδεδεμένοι, το προσωπικό σας πρόχειρο ή τη σελίδα χρήστη σας.


Καλώς ήλθατε στη Βικιπαίδεια!

Αυτός είναι ένας οδηγός για την έναρξη του πρώτου εγκυκλοπαιδικού λήμματός σας. Θα εξηγήσουμε μερικά από τα ΝΑΙ και ΜΗ, και στη συνέχεια θα σας δείξουμε πώς να δημιουργήσετε ένα λήμμα. Όταν είστε έτοιμοι να αρχίσετε να γράφετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Οδηγό Λήμματος για να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε το λήμμα - αυτός θα σας καθοδηγήσει σε αυτά τα βήματα. Εδώ είναι μερικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσει κατά μήκος του δρόμου:

  1. Η Βικιπαίδεια καλύπτει ορισμένα είδη των θεμάτων και άλλα όχι. Αν το θέμα είναι πιθανό να είναι κατάλληλο για μια εγκυκλοπαίδεια, προχωρήστε. Αν δεν είστε σίγουροι, ή το λήμμα είναι για εσάς ή κάτι που είναι στενά συνδεδεμένο με εσάς, μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις εδώ.
  2. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα νέο άρθρο άμεσα είτε έχετε ένα λογαριασμό είτε όχι.
  3. Πριν ξεκινήσετε, προσπαθήστε να επεξεργαστείτε υπάρχοντα λήμματα για να πάρετε μια ιδέα για το γράψιμο και για τη χρήση του περιβάλλοντος επεξεργασίας της Βικιπαίδειας - σας συνιστούμε να κάντε πρώτα μια περιήγηση στον οδηγό για νέους χρήστες για να μάθετε τα βασικά της επεξεργασίας. Επίσης κάντε πρώτα μια αναζήτηση στη Βικιπαίδεια για την περίπτωση που ένα λήμμα υπάρχει ήδη σχετικά με το θέμα, ίσως με διαφορετικό τίτλο. Αν το λήμμα υπάρχει ήδη, να αισθάνεστε ελεύθεροι να κάνετε εποικοδομητικές αλλαγές για να βελτιωθεί.
  4. Συγκεντρώστε αναφορές για να χρησιμοποιηθούν ως πηγές των πληροφοριών που θα προσθέσετε και για να αποδειχθεί η εγκυκλοπαιδικότητα του θέματος του λήμματός σας. Οι αναφορές σε blogs, προσωπικές ιστοσελίδες, το Facebook και το YouTube είναι ακατάλληλες - χρειαζόμαστε αξιόπιστες πηγές. Υπάρχουν πολλά μέρη για να βρείτε αξιόπιστες πηγές, συμπεριλαμβανομένης της τοπικής βιβλιοθήκης σας, αλλά εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν διαδικυακές πηγές, ξεκινήστε με αναζητήσεις σε βιβλία και αρχεία ειδήσεων και όχι μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο. Πρέπει να λαμβάνονται επιπλέον μέτρα για να βεβαιωθείτε ότι τα λήμματα για τα πρόσωπα που ζουν έχουν αξιόπιστες πηγές - λήμματα για ανθρώπους που ζουν χωρίς αξιόπιστες πηγές μπορεί να διαγραφούν άμεσα, ειδικά αν περιλαμβάνουν αρνητικό ή αμφιλεγόμενο περιεχόμενο.
  5. Σκεφτείτε να ζητήσετε ανατροφοδότηση. Μπορείτε να ζητήσετε ανατροφοδότηση σχετικά με τα λήμματα που θα θέλατε να δημιουργήσετε σε μια σειρά από τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένης της σελίδας συζήτησης της σχετικής Βικιεπιχείρησης.
  6. Εξετάστε το ενδεχόμενο δημιουργίας του λήμματς πρώτα στο χώρο του χρήστη σας. Ως εγγεγραμμένος χρήστης, θα έχετε το δικό σας χώρο χρήστη. Μπορείτε να ξεκινήσετε το νέο λήμμα εκεί, σε μια υποσελίδα, μπορείτε να το φέρετε σε μορφή, με την ησυχία σας, να ζητήσετε από άλλους συντάκτες για να σας βοηθήσουν στο έργο σε αυτό, και μόνο να το μετακινήσετε στο "ζωντανό" τμήμα της Βικιπαίδειας τη στιγμή που είναι έτοιμο να πάει. Για να δημιουργήσετε τη δική σας υποσελίδα, δείτε εδώ . Όταν το νέο λήμμα είναι «έτοιμο για δημοσίευση", μπορείτε να το μετακινήσετε στον κύριο χώρο λημμάτων. (Σημείωση. Ακόμη και στον χώρο του χρήστη, απαράδεκτα λήμματα (βλέπε παρακάτω) είναι δυνατόν να προταθούν για διαγραφή.)


Να θυμάστε ότι αν το λήμμα δεν είναι αποδεκτό, θα διαγραφεί γρήγορα. Η Βικιπαίδεια έχει σελίδα νέων λημμάτων, όπου χρήστες ελέγχουν νέα λήμματα λίγο μετά τη δημιουργία τους.


Αναζητήστε ένα υπάρχον λήμμα[επεξεργασία κώδικα]

Η Βικιπαίδεια έχει ήδη 137.763 λήμματα. Πριν από τη δημιουργία ενός λήμματος, προσπαθήστε να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει ήδη ένα λήμμα για το ίδιο θέμα, ίσως με λίγο διαφορετικό όνομα. Ψάξτε για το λήμμα αυτό, και ελέγξτε την πολιτική ονοματοδοσίας λημμάτων πριν δημιουργήσετε το πρώτο σας λήμμα. Αν ένα λήμμα σχετικά με το θέμα σας υπάρχει ήδη, αλλά νομίζετε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ψάξουν για αυτό κάτω από κάποιο διαφορετικό όνομα ή ορθογραφία, μάθετε πώς να δημιουργήσετεανακατευθύνσεις σε εναλλακτικούς τίτλους. Η προσθήκη αναγκαίων ανακατευθύνσεων είναι ένας καλός τρόπος για να βοηθήσετε τη Βικιπαίδεια. Επίσης, θυμηθείτε να ελέγξετε το αρχείο διαγραφών του λήμματος προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία ενός λήμματος που έχει ήδη διαγραφεί. (Σε ορισμένες περιπτώσεις, το θέμα μπορεί να είναι κατάλληλο ακόμα και αν έχει διαγραφεί στο παρελθόν. Η προηγούμενη διαγραφή μπορεί να ήταν επειδή ήταν μια παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, το λήμμα δεν εξηγούσε τη σημασία του θέματος, ή για άλλους λόγους που απευθύνονται στο περιεχόμενο μάλλον αντί της καταλληλότητας του θέματος.)

Αν η αναζήτηση δεν βρίσκει το θέμα, προσπαθήστε να διευρύνετε την αναζήτησή σας για να βρείτε τα υπάρχοντα λήμματα που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν το θέμα του λήμματός σας. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να γράψετε ένα λήμμα σχετικά με ένα μέλος ενός συγκροτήματος, μπορείτε να ψάξετε για το συγκρότημα και στη συνέχεια να προσθέσετε πληροφορίες σχετικά με το θέμα σας, ως μια ενότητα εντός του ευρύτερου λήμματος.

Συγκεντρώστε πηγές[επεξεργασία κώδικα]

Συγκεντρώστε πηγές για τις πληροφορίες που θα γράψετε. Για να είναι αντάξιο της ένταξης σε μια εγκυκλοπαίδεια, ένα θέμα πρέπει να είναι αρκετά αξιοσημείωτο, και αυτή η εγκυκλοπαιδικότητα πρέπει να είναι επαληθεύσιμη μέσω αναφορών σε Βικιπαίδεια:αξιόπιστες πηγές.

Όπως σημειώνεται, οι πηγές που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι αξιόπιστες, δηλαδή, θα πρέπει να είναι πηγές που ασκούν κάποια μορφή εκδοτικού έλεγχου και έχουν κάποια φήμη για έλεγχο γεγονότων και ακρίβειας. Έντυπες πηγές (και διαδικτυακές εκδόσεις των εν λόγω πηγών) τείνουν να είναι οι πιο αξιόπιστες, αν και μερικές αποκλειστικά διαδικτυακές πηγές μπορεί επίσης να είναι αξιόπιστες. Παραδείγματα μπορεί να περιλαμβάνουν (αλλά δεν περιορίζονται σε αυτά) βιβλία που έχουν εκδοθεί από μεγάλους εκδοτικούς οίκους, εφημερίδες, περιοδικά, έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, ιστοσελίδες οποιονδήποτε από τα παραπάνω, καθώς και άλλες ιστοσελίδες που πληρούν τις ίδιες απαιτήσεις ως μια φημισμένη αξιόπιστη έντυπη πηγή.

Σε γενικές γραμμές, πηγές με κανένα εκδοτικό έλεγχο δεν είναι αξιόπιστες. Αυτές περιλαμβάνουν (αλλά δεν περιορίζονται σε αυτές) βιβλία που δημοσιεύτηκαν από εκδότες με έξοδα του συγγραφέα, αυτοδημοσιευμένα περιοδικά, τα blogs, τα διαδικτυακά forums, συζητήσεις usenet, BBS, ιστοσελίδες που επιτρέπουν τη δημιουργία άρθρων αυτοπροβολής, και άλλα παρόμοιους χώρους. Αν κάποιος μπορεί να δημοσιεύσει πληροφορίες χωρίς κανέναν άλλο να ελέγχει τις πληροφορίες, πιθανόν δεν είναι αξιόπιστες.

Για να το θέσουμε απλά, αν υπάρχουν αξιόπιστες πηγές (όπως εφημερίδες, περιοδικά, ή βιβλία) με εκτεταμένες πληροφορίες που δημοσιεύονται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα για ένα θέμα, τότε το θέμα είναι αξιοσημείωτο και πρέπει να αναφέρετε τέτοιες πηγές στο πλαίσιο της διαδικασίας της δημιουργίας (ή επέκτασης) το λήμμα στη Βικιπαίδεια. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε τέτοιες αξιόπιστες πηγές που παρέχουν εκτενείς και αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το προτεινόμενο θέμα σας, τότε το θέμα δεν είναι αξιοσημείωτο ή επαληθεύσιμο και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διαγραφεί. Έτσι, η πρώτη δουλειά σας είναι να πάτε να βρείτε αναφορές για να παραπέμψετε.

Υπάρχουν πολλά μέρη για να βρείτε αξιόπιστες πηγές, συμπεριλαμβανομένης της τοπικής βιβλιοθήκης σας, αλλά εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν διαδικυακές πηγές, ξεκινήστε με αναζητήσεις σε βιβλία και αρχεία ειδήσεων και όχι μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο.

Μόλις έχετε πηγές για το λήμμα σας, μπορείτε να μάθετε να τοποθετήσετε τις αναφορές στο άρθρο διαβάζοντας Παράθεση πηγών και Σύνταξη πηγών και παραπομπών. Μην ανησυχείτε πάρα πολύ για τη μορφοποίηση των παραπομπών σωστά. Θα ήταν σπουδαίο, αν το κάνατε αυτό, αλλά το κύριο ζήτημα είναι να βάλετε τις πηγές στο λήμμα, ακόμη και αν δεν είναι τέλεια μορφοποιημένες.