Βικιπαίδεια:Πανεπιστημιακά Εγχειρήματα/dithua2012

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στοιχεία Μαθήματος[επεξεργασία κώδικα]

  • Ονομα μαθήματος, Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
  • Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος: Επίκ. Καθηγήτρια Χ. Σοφιανοπούλου

Τεχνική Βοήθεια[επεξεργασία κώδικα]

Για οποιαδήποτε τεχνική βοήθεια στα πλαίσια της εργασίας σας, μπορείτε να απευθυνθείτε στον χρήστη Vrlab ρώτα με, στη σελίδα συζήτησής του ή με email. Επίσης μπορείτε να ρωτήσετε άλλα μέλη της κοινότητας στην Αγορά.

Γενικές Οδηγίες[επεξεργασία κώδικα]

Μπορείτε να βοηθήσετε τους συμφοιτητές σας, συνεισφέροντας στα λήμματα με τα οποία ασχολούνται. Όταν ξεκινάτε να δουλεύετε ένα λήμμα, στείλτε μου το θέμα στο email για να το συμπεριλάβω στον παρακάτω κατάλογο ή κάντε το μόνοι σας (πατήστε επεξεργασία στην σελίδα αυτή και προσθέστε το άρθρο σας!). Μπορούν να δουλεύουν περισσότεροι από ένας φοιτητές σε κάποιο λήμμα. Μπορείτε να εργάζεστε με λήμματα που δεν υπάρχουν ακόμα ή να βελτιώνετε υπάρχοντα. Ένα καλό λήμμα μπορεί πάντα να γίνει καλύτερο. Αν θέλετε να γράψετε σχόλια ή ερωτήσεις εδώ, κάντε κλικ στο Συζήτηση, στο πάνω μέρος της οθόνης. Παρακαλώ να υπογράφετε τα σχόλιά σας στο χώρο συζήτησης με 4 περισπωμένες ~~~~ Παρακαλώ να παρακολουθείτε τις προσωπικές σελίδες συζήτησής σας και μην αγνοείται τα μηνύματα που σας αφήνουν άλλα μέλη της κοινότητας.

Κατάλογος φοιτητών και συνεισφορών[επεξεργασία κώδικα]

Username Κύρια άρθρα (τουλάχιστον 1)
Mele hua (συνεισφορές) ...
HuaStudent (συνεισφορές) ...
Kblack89 (συνεισφορές) ...
F.Alex (συνεισφορές) ...
Hellu (συνεισφορές) ...
Btsironis (συνεισφορές) ...
Amiero (συνεισφορές) ...
Giannakr (συνεισφορές) ...
Okangela (συνεισφορές) ...
Christos26 (συνεισφορές) ...

Οδηγίες προς "ναυτιλομένους"[επεξεργασία κώδικα]

   Τα Πέντε Θεμέλια
   Συχνές Ερωτήσεις
   Βοήθεια
   Εγκυκλοπαιδικότητα
   Πολιτική
   Αμμοδοχείο
   Εικόνες & Πολυμέσα

Ξεκινώντας τις συνεισφορές:[επεξεργασία κώδικα]

  • Κάθε λήμμα περιλαμβάνει στην κορυφή το σύνδεσμο «Επεξεργασία». Προτού αρχίσεις να δημιουργείς και να επεξεργάζεσαι άρθρα, επισκέψου αρκετές σελίδες, κάνε κλικ στο «Επεξεργασία» και πάρε πολύτιμες ιδέες για το πώς γίνεται τι. Πολύ χρήσιμοι θα φανούν οι οδηγοί για Νέους Χρήστες και Επεξεργασίας Άρθρων.
  • Μπορείς να πειραματιστείς άφοβα στο Αμμοδοχείο χωρίς καμία απολύτως επίπτωση. Ακόμη όμως κι αν κάνεις κάτι λανθασμένα στις «επίσημες σελίδες», υπάρχει πρόνοια για την αποθήκευση παλιών εκδόσεων που πολύ εύκολα μπορούν να επανέλθουν όταν χρειάζεται, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς ή να διστάζεις.
  • Αναζήτησε στην Βοήθεια την απάντηση σε ό,τι απορία έχεις, καθώς και στην Κατηγορία:Βικιπαίδεια. Αν δεν σε καλύψει αυτό μην διστάσεις να απευθυνθείς στην Αγορά της κοινότητας, ή και σε κάποιον άλλον χρήστη προσωπικά, αφήνοντας μήνυμα στην προσωπική σελίδα συζήτησής του.
  • Για ενστάσεις, απορίες και προτάσεις αναφορικά με το περιεχόμενο κάποιας σελίδας μπορείς να αφήσεις μήνυμα στη «Συζήτησή» του, κάνοντας κλικ στο σχετικό σύνδεσμο ψηλά στη σελίδα. Μπορείς να υπογράφεις τις παρατηρήσεις σου χρησιμοποιώντας τρεις περισπωμένες, έτσι: ~~~. Αν βάλεις τέσσερις θα προστεθεί και η ημερομηνία και ώρα. Πάντα να υπογράφεις στις σελίδες συζήτησης, ποτέ μην υπογράφεις στα άρθρα, η συνεισφορά σου σε κάθε άρθρο θα φαίνεται στο ιστορικό του.
  • Όταν νιώσεις ετοιμότητα για να δημιουργήσεις ένα λήμμα από το μηδέν, ακολούθησε τις οδηγίες του σχετικού οδηγού. Μπορείς να αντλήσεις έμπνευση από τα Προτεινόμενα Θέματα. Αν δεν σε ενδιαφέρει κάτι από εκεί, είσαι ελεύθερος να ασχοληθείς με το θέμα που επιθυμείς.
  • Ρόλος των διαχειριστών της Βικιπαίδειας είναι η επόπτευση της εύρυθμης λειτουργίας του εγχειρήματος, η διαφύλαξη της πολιτικής και η προστασία από βανδαλισμούς. Η σελίδα τους θα είναι το μέρος που θα καταφεύγεις σε περιπτώσεις όπου η βοήθεια της Αγοράς υπήρξε ανεπαρκής, ή για πολύ τεχνικά ζητήματα. Οι διαχειριστές, βάσει των καθηκόντων τους καλούνται να λάβουν πολλές δύσκολες αποφάσεις τη μέρα, π.χ. φραγή βάνδαλων χρηστών, διαγραφή σελίδων που δεν καλύπτουν τα κριτήρια εγκυκλοπαιδικότητας σε συμφωνία με την Πολιτική του εγχειρήματος.

Τρεις σημαντικοί κανόνες:[επεξεργασία κώδικα]

Ακολουθούν τρεις πολύ σημαντικοί κανόνες στους οποίους δίνεται ιδιαίτερη προσοχή:

  • Κάθε νέο λήμμα ή επεξεργασία πρέπει να τεκμηριώνεται αναφέροντας τις Πηγές των πληροφοριών που προστέθηκαν. Αυτό συμβάλλει στην αξιοπιστία του εγχειρήματος και διευκολύνει την περαιτέρω έρευνα των αναγνωστών.
  • Διαγράφονται άμεσα λήμματα που αποτελούν πιστή αντιγραφή ή ελαφρά παράφραση περιεχομένου άλλων ιστοσελίδων, βιβλίων και άλλων εντύπων. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση που ο ίδιος ο κάτοχος της ιστοσελίδας-πηγής διαθέσει το περιεχόμενό της προς κοινή χρήση ή ενημερώσει τους διαχειριστές με e-mail. Ωστόσο επιτρέπεται ελεύθερα η μετάφραση κειμένων από ξενόγλωσσα άρθρα της Βικιπαίδειας (με σχετική αναφορά της πηγής στο τέλος).
  • Τα καινούρια άρθρα πρέπει να καλύπτουν κάποια ελάχιστα κριτήρια Εγκυκλοπαιδικότητας. Αυτά είναι προϊόν συζήτησης της ελληνόφωνης Βικιπαίδειας, επιδέχονται αμφισβήτηση με ώριμη συζήτηση στη σελίδα τους ή στην Αγορά και δεν συνάδουν πάντα με εκείνα της αγγλόφωνης ή άλλης βικιπαίδειας. Την εγκυκλοπαιδικότητα των άρθρων ενισχύει η παράθεση έγκριτων πηγών. Άρθρα που κρίνονται μη-εγκυκλοπαιδικά τίθονται σε ψηφοφορία για Διαγραφή.

(Οι οδηγίες αυτές είναι από το μήνυμα καλωσορίσματος νέων βικιπαιδιστών του χρήστη:Atlantia)

Εδώ υπάρχουν μερικοί έξτρα οδηγοί για την wikipedia στα Αγγλικά.

Item Preview Level Description Download
Editing reference sheet
Beginner This one-page quick reference helps you to remember the most frequently used wiki markup commands. PDF
Welcome to Wikipedia brochure
Beginner "Welcome to Wikipedia" gives you a basic introduction into contributing to Wikipedia. You will learn how to create a Wikipedia user account, how to start editing, and how to communicate with other contributors. You will also learn how articles evolve on Wikipedia and how to rate the quality of an existing article. The "Welcome to Wikipedia" brochure contains 17 pages and an additional quick reference that helps you to remember the most frequently used wiki markup commands. PDF
Ten Simple Rules for Editing Wikipedia
Beginner "Ten Simple Rules for Editing Wikipedia" is an editorial published in PLoS Computational Biology that gives advice for scientists (also relevant to other scholars and experts) on how to effectively contribute to Wikipedia. PDF