Βικιπαίδεια:Εκπαιδευτικά Εγχειρήματα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ακαδημία του Πλάτωνος: Μωσαϊκό από την Πομπηία

Ο καθένας είναι ευπρόσδεκτος εδώ. Αν είστε καθηγητής ή φοιτητής σε κάποιο Ελληνικό πανεπιστήμιο, σας ενθαρρύνουμε να χρησιμοποιήσετε τη Βικιπαίδεια ως εκπαιδευτικό μέσο στο μάθημά σας, επιδεικνύοντας πώς λειτουργεί στην πράξη ένα συμμετοχικό εγχείρημα ανοικτού περιεχομένου. Η Αγγλική έκδοση της Wikipedia χρησιμοποιείται συχνά για αυτό το σκοπό από Αγγλόφωνα πανεπιστήμια, όπως φαίνεται εδώ. Αυτές οι προσπάθειες έχουν ως αποτέλεσμα την εκπαίδευση των φοιτητών στα αντίστοιχα αντικείμενα, την καλλιέργεια της ψηφιακής εγγραματοσύνης και τον εμπλουτισμό των άρθρων της Βικιπαίδειας. Το πλεονέκτημα της Βικιπαίδειας σε σχέση με τις κλασσικές φοιτητικές εργασίες είναι ότι οι φοιτητές εμπλέκονται σε μια ζωντανή συλλογική προσπάθεια και η συνεισφορά τους παραμένει στο διαδίκτυο για τους υπόλοιπους χρήστες.

Η συγκεκριμένη σελίδα αποσκοπεί στην παροχή οδηγιών και σχεδίων μαθημάτων για τα πανεπιστημιακά εγχειρήματα και στην παρουσίαση των εγχειρημάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη ή ολοκληρώθηκαν, ώστε να αποτελέσουν μια δεξαμενή ιδεών και δημιουργικού διαλόγου. Το 2010 το Ίδρυμα Wikimedia εξέφρασε την επίσημη υποστήριξή του για την αξιοποίηση της Βικιπαίδειας στην ακαδημαϊκή διδασκαλία και διευκόλυνε τη δημιουργία μιας ομάδας εθελοντών στους οποίους μπορείτε να απευθύνεστε για την παροχή τεχνικής βοήθειας. Αν δεν υπάρχει ακόμα διαθέσιμος εθελοντής και θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη Βικιπαίδεια στο μάθημά σας, μπορείτε να απευθυνθείτε για βοήθεια στην Αγορά.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα, κατόπιν συνεννοήσεως στην Αγορά ή το http://wikimedia.gr/wiki, να σας βοηθήσουν χρήστες του εγχειρήματος να οργανώσετε ένα εργαστήριο για τους φοιτητές/σπουδαστές με στόχο την εξοικείωσή τους με τη Βικιπαίδεια.

Γενικές Κατευθύνσεις[επεξεργασία κώδικα]

Γιατί η χρησιμοποίηση της Βικιπαίδειας είναι ωφέλιμη για τους φοιτητές;
Σε σχέση με τις παραδοσιακές γραπτές εργασίες, η αξιοποίηση της Βικιπαίδειας έχει πολλά πλεονεκτήματα. Οι φοιτητές:
  • εμπλέκονται σε έναν ζωντανό διάλογο με μια κοινότητα συντακτών και για αυτό ενεργούν πιο υπεύθυνα για την εργασία τους συνολικά
  • κάνουν συνεισφορές που είναι πιθανόν να συνεχίσουν να βελτιώνονται από άλλους χρήστες, μετά το τέλος του εξαμήνου
  • βελτιώνουν την ικανότητά τους να γράφουν τεκμηριωμένα και με παραπομπές, ώστε να μην μπορούν να αμφισβητηθούν οι απόψεις τους από άλλους χρήστες
  • βελτιώνουν την ικανότητά τους να σκέφτονται κριτικά και να ελέγχουν την ορθότητα των πηγών
  • μαθαίνουν να λειτουργούν σε ένα συνεργατικό περιβάλλον που διέπεται από κανόνες και πολιτικές αλλά και ανθρώπινες σχέσεις
  • κατανοούν πώς γράφονται τα άρθρα της Βικιπαίδειας. Αυτό τους βοηθά να κατανοήσουν ποιος είναι ο σωστός τρόπος να χρησιμοποιούν ακαδημαϊκά την Βικιπαίδεια
  • καλλιεργούν την ψηφιακή τους εγγραμματοσύνη (κάτι που μπορούν να αναφέρουν στο βιογραφικό τους)
  • κατανοούν ότι δεν υπάρχουν μόνο για να καταναλώνουν γνώση, μπορούν και να την παράγουν
Γιατί η χρησιμοποίηση της Βικιπαίδειας είναι ωφέλιμη για την κοινότητα της Βικιπαίδειας;
Η κοινότητα ωφελείται γιατί:
  • δημιουργείται περιεχόμενο
  • περισσότεροι άνθρωποι καλλιεργούν συντακτικές ικανότητες στην Βικιπαίδεια και μπορούν να γίνουν μακροπρόθεσμοι συντάκτες και
  • περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν τον τρόπο που γράφεται η Βικιπαίδεια και την αξιοπιστία της και μπορούν να χρησιμοποιούν το περιεχόμενό της με πιο ενήμερο τρόπο.
  • η ιδέα της ανοιχτότητας και της συνεργατικής δημιουργίας μεταφέρεται στην ακαδημαϊκή κοινότητα.
Γιατί η χρησιμοποίηση της Βικιπαίδειας είναι ωφέλιμη για τον Καθηγητή;
Ο Καθηγητής κερδίζει με πολλούς τρόπους από την αξιοποίηση της Βικιπαίδειας στην εκπαίδευση, και συγκεκριμένα:
  • λαμβάνει βοήθεια στη διδασκαλία του από την κοινότητα των χρηστών.
  • έρχεται σε άμεση επαφή με ένα νέο παράδειγμα συνεργατικής δημιουργίας.
  • μπορεί να συνεργαστεί με άλλους Καθηγητές στον τομέα του για τη συνεργατική δημιουργία περιγράμματος μαθημάτων.
  • συμμετέχει στη συνδιαμόρφωση του εγχειρήματος της Βικιπαίδειας και στην προαγωγή της Ελληνικής εγκυκλοπαίδειας
  • εξασφαλίζει ότι η εργασία του φοιτητή του περιέχει καλά τεκμηριωμένο περιεχόμενο που αποκλείεται να είναι προϊόν αντιγραφής (plagiarism)
Σχέδιο δράσης (απολύτως προαιρετικό-προς διευκόλυνση των εκπαιδευτικών)
Φάση Α': Προπαρασκευαστική 1. Ανεύρεση χρηστών της κοινότητας που μπορούν να σας βοηθήσουν (Αγορά)
2. Στοχοθεσία για τους μαθητές. Αξιοποιήστε την εμπειρία των χρηστών για να ελέγξετε εάν οι στόχοι είναι πραγματοποιήσιμοι.
3. Δημιουργία σχεδίου εργασίας / χρονοδιαγράμματος / λίστα με καθήκοντα ή άρθρα
Φάση Β': Μάθημα 4. Εξοικείωση με τη Βικιπαίδεια. (Αν προσκαλέσετε κάποιον ομιλητή εκτός του ιδρύματός σας, θα δημιουργηθεί πιο θετικό κλίμα)
5. Εκτέλεση και παρακολούθηση όλων των φάσεων και λειτουργία στη Βικιπαίδεια (ενθάρρυνση, επίλυση προβλημάτων κτλ)
Παραδείγματα Παράδειγμα Α: Παράδειγμα Β: Παράδειγμα Γ:
Φάση Γ': Συμπεράσματα 6. Αξιολόγηση του εργαστηρίου (λήξη μαθήματος, ανατροφοδότηση από μαθητές κτλ)



(Παρακαλώ αντικαταστήστε πρώτα τον ΤΙΤΛΟ με τον τίτλο του εγχειρήματός σας!!!)

Κατάλογος Εγχειρημάτων σε Ελληνικά Πανεπιστήμια[επεξεργασία κώδικα]

Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Ψυχολογίας, Κοινωνιολογία Ι[επεξεργασία κώδικα]

Αξιοποίηση της Βικιπαίδειας σε προσθετική εργασία του εαρινού εξαμήνου 2010-2011 με αντικείμενο τη δημιουργία ή εμπλουτισμό άρθρων στη θεματολογία της Κοινωνιολογίας. Υπεύθυνος Καθηγητής: Αναπλ.Καθηγητής Κ.Κοσκινάς Υπεύθυνος προσθετικής εργασίας: Αλέξης Μπράϊλας, Υποψήφιος Διδάκτορας, [1].

ΑΠΘ, Τμήμα Μαθηματικών, Μεταπτυχιακό στην Επιστήμη του Web, 2010-2011[επεξεργασία κώδικα]

Στα πλαίσια του μεταπτυχιακού και μιας διατριβής υλοποιήθηκε η ελληνική DBpedia που αντλεί τα κύρια δεδομένα της από την ελληνική βικιπαίδεια. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές στο πρώτο τους εξάμηνο (2010-2011) βοήθησαν στην οργάνωση, επικαιροποίηση και δημιουργία νέων προτύπων πληροφοριών (infoboxes) και στο δεύτερο εξάμηνο έκαναν την αντιστοιχία μεταξύ των μεταβλητών των προτύπων και της αντίστοιχης οντολογίας της DBpedia. Περισσότερα: Βικιπαίδεια:DBpedia και http://el.dbpedia.org. Υπεύθυνοι: Δρ Χαράλαμπος Μπράτσας (διδάσκων), Δημήτρης Κοντοκώστας (μετ. φοιτητής).

Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Ψυχολογίας, Κοινωνιολογία της Πολιτικής[επεξεργασία κώδικα]

Αξιοποίηση της Βικιπαίδειας σε προαιρετική εργασία του χειμερινού εξαμήνου 2011-2012 με αντικείμενο τη δημιουργία ή εμπλουτισμό άρθρων στην θεματολογία της Κοινωνιολογίας της Πολιτικής. Υπεύθυνος Καθηγητής: Αναπλ.Καθηγητής Κ.Κοσκινάς Υπεύθυνος προαιρετικής εργασίας: Αλέξης Μπράϊλας, Υποψήφιος Διδάκτορας, [2].

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ιατρική Σχολή, 2011[επεξεργασία κώδικα]

Στο επιλεγόμενο μάθημα Ιατρική Εκπαίδευση, μια εργασία των φοιτητών είναι να δημιουργήσουν ή να μεταφράσουν κατά ομάδες άρθρα ιατρικού περιεχομένου. Υπεύθυνοι: Δρ Χαράλαμπος Μπράτσας (διδάσκων), Κωνσταντίνος Σταμπουλής (βικιπαιδιστής). Σχετικά με το project. Παραχθέντα άρθρα.

ΑΠΘ, Τμήμα Μαθηματικών, Μεταπτυχιακό στην Επιστήμη του Web, 2011-2012[επεξεργασία κώδικα]

Ως άσκηση ζητήθηκε από τους φοιτητές η παραγωγή/μετάφραση ενός άρθρου με θέμα τα μαθηματικά και η τοποθέτηση σε περισσότερα άρθρα πλαισίων πληροφοριών για διασύνδεση με κωδικοποιήσεις των επιστημονικών θεματικών πεδίων. Υπεύθυνοι: Δρ Χαράλαμπος Μπράτσας (διδάσκων), Κωνσταντίνος Σταμπουλής (βικιπαιδιστής). Παραχθέντα άρθρα.

ΑΠΘ, Τμήμα Βιολογίας, ΠΜΣ Διατήρηση Βιοποικιλότητας και Αειφορική Εκμετάλλευση Αυτοφυών Φυτών (ΒΑΦ)[επεξεργασία κώδικα]

Στο πλαίσιο του μαθήματος "Χημική Βιοποικιλότητα", οι μεταπτυχιακοί φοιτητές αξιοποιούν γνώσεις που αποκομίζουν από διαλέξεις, βιβλιογραφική έρευνα και ομαδική εργασία, και συντάσσουν άρθρα στο γνωστικό πεδίο της χημικής ποικιλότητας των φυτών. Υπεύθυνος: Δρ. Σπύρος Γκέλης (διδάσκων). Παραχθέντα άρθρα


Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ιατρική Σχολή, 2012[επεξεργασία κώδικα]

Στο επιλεγόμενο μάθημα Ιατρική Εκπαίδευση, μια εργασία των φοιτητών είναι να δημιουργήσουν ή να μεταφράσουν κατά ομάδες άρθρα ιατρικού περιεχομένου που προτάθηκαν με κατάλογο προτεραιότητας. Υπεύθυνοι: Δρ Χαράλαμπος Μπράτσας (διδάσκων), Κωνσταντίνος Σταμπουλής (βικιπαιδιστής). Σχετική σελίδα

ΑΠΘ, Τμήμα Μαθηματικών, 2013[επεξεργασία κώδικα]

Αξιοποίηση της Βικιπαίδειας σε εργασία επιλεγόμενου μαθήματος εξαμήνου 2012-2013 με αντικείμενο τη δημιουργία ή μετάφραση λημμάτωνστην θεματολογία των μαθηματικών. Σελίδα εγχειρήματος.

Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Μεταπτυχιακό Κοινωνικών Πληροφοριακών Συστήματα, 2015[επεξεργασία κώδικα]

Έρευνα σχετικά με τη συμμετοχή στη Βικιπαίδεια. Σελίδα εγχειρήματος Υπεύθυνοι: Τζάνα Όττερμπαχερ (διδάσκουσα), Ιωάννης Πρωτονοτάριος (μετ. φοιτητής/βικιπαιδιστής)

Κατάλογος Εγχειρημάτων σε Ελληνικά Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα[επεξεργασία κώδικα]

ΤΕΙ Λάρισας, Τμήμα Τεχν. Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών[επεξεργασία κώδικα]

Στο πλαίσιο του μαθήματος Τεχνική Νομοθεσία για Μηχανικούς Πληροφορικής, ο υπεύθυνος καθηγητής Βασίλης Βλάχος σε συνεργασία με φοιτητές του τμήματος του συνέταξε πλήρες Βικιβιβλίο με τίτλο Τεχνική Νομοθεσία Για Μηχανικούς Πληροφορικής και το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του μαθήματος. Πρόκειται για μια καινοτόμα προσπάθεια, όπου οι φοιτητές γράφουν οι ίδιοι το εγχειρίδιο πάνω στο οποίο θα εξεταστούν στη συνέχεια. Η προσπάθεια αυτή διακρίθηκε με την Ψηφιακή Σφραγίδα Καλής Πρακτικής από την πρωτοβουλία Μάθηση 2.0.


ΤΕΙ Λάρισας, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων[επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για μια προσπάθεια υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του καθηγητή του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Κου Γεώργιου Μπλάνα, που ξεκίνησε με ένα workshop στις 26 Μαΐου 2012 στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Διοίκησης και Οικονομίας που έλαβε χώρα στο ΤΕΙ Λάρισας. Ανατέθηκε σε τελειόφοιτους του τμήματος να επιφορτώσουν τις εργασίες τους στα Βικιβιβλία. Οι εργασίες αυτές μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά τόσο ως προς τη μορφή τους (ύφος, δόκιμη γλωσσική έκφραση, συστηματική και ορθή χρήση παραπομπών, συμβάσεις χρήσης συντομογραφιών, αποφυγή αντιγραφής από τις πηγές κλπ) όσο και σε ότι αφορά το περιεχόμενο τους. Ελπίζουμε να συνεχιστεί η προσπάθεια με πιο συστηματικό τρόπο από την επόμενη χρονιά είτε από τους ίδιους είτε από μια νέα φουρνιά φοιτητών.

Κατάλογος εγχειρημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση[επεξεργασία κώδικα]

24ο Γυμνάσιο Αθηνών[επεξεργασία κώδικα]

1η Περίοδος[επεξεργασία κώδικα]

Από τον Οκτώβριο του 2011 ξεκίνησε στο 24ο Γυμνάσιο Αθηνών, ως πρόγραμμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων, η δράση "Γράφω σε μια Διαδικτυακή Εγκυκλοπαίδεια - Βικιπαίδεια" με υπεύθυνο συντονιστή τον διευθυντή του. Σκοπός ήταν - και παραμένει - η εξοικείωση μαθητών του Σχολείου όχι μόνο στη χρήση της Βικιπαίδειας αλλά και η εθελοντική συμμετοχή τους στη δημιουργία και επεξεργασία λημμάτων στη Βικιπαίδεια. Πριν την έναρξη δημιουργίας ή επεξεργασίας πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια εξοικείωσης των μαθητών με το Βίκι στο Εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου με τη συμμετοχή της καθηγήτριας Πληροφορικής (η οποία και υποστήριξε το πρόγραμμα). Ως εκπαιδευτικοί στόχοι τέθηκαν η μάθηση σωστής γραφής πληροφοριών με τεκμηρίωση (πηγές), που οδήγησε στην έρευνα/αναζήτηση πηγών στη Βιβλιοθήκη και στο Διαδίκτυο και την ορθή επιλογή τους, ο εμπλουτισμός γνώσεων των μαθητών σε συγκεκριμένους τομείς (Βιολογία - Γεωγραφία) αλλά και η ελεύθερη έκφρασή τους σε θέματα που δεν εντάσσονται στο αναλυτικό πρόγραμμα των Γυμνασίων, όπως μουσικοί και τραγουδιστές, θέματα αυτοκινήτου και της ιστορίας του, αμιγώς πολιτιστικά θέματα όπως η πηλιορείτικη αρχιτεκτονική και το τρενάκι του Πηλίου (Ελλάδα), αρχιτεκτονικές δημιουργίες εκτός Ελλάδας, όπως το κτίριο Κράισλερ, θέματα αθλητισμού (ποδόσφαιρο) κτλ. Επιπλέον, τονίστηκε το εθελοντικό των συνεισφορών και η δυνατότητα / θέληση των μαθητών να παραμείνουν συντάκτες της ΒΠ και να τη διαδώσουν σε φίλους τους και μετά τη λήξη του προγράμματος. Πλήρη κατάλογο των λημμάτων και επεξεργασιών μπορεί να δει ο αναγνώστης εδώ. Τουλάχιστον δύο από τους συμμετέχοντες παραμένουν ενεργοί και μετά τη λήξη του προγράμματος, συντάσσοντας και επιμελούμενοι λήμματα μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα με το εθελοντικό πνεύμα της ΒΠ δεν έγινε καμία αξιολόγηση / βαθμολόγηση των ενεργειών των συμμετεχόντων, ούτε επηρεάστηκε στο ελάχιστο η βαθμολογία τους. Πρόθεση του συντονιστή είναι το πρόγραμμα να συνεχιστεί και την επόμενη σχολική χρονιά και να διαδοθεί και σε άλλα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης με κατάλληλες παροτρύνσεις και, όπου χρειάζεται, και εκπαίδευση των εθελοντών συναδέλφων και μαθητών. --Ttzavarasσυζήτηση 06:53, 11 Ιουλίου 2012 (UTC)[απάντηση]

2η Περίοδος[επεξεργασία κώδικα]

Το σχολικό έτος 2012 - 2013 το ίδιο πρόγραμμα επαναλαμβάνεται, με συμμετοχή άλλων μαθητών. Επίσημα το πρόγραμμα ξεκίνησε από τις 17 Οκτωβρίου 2012 με ενημέρωση - εκπαίδευση των μαθητών στο wiki και την πολιτική της Βικιπαίδειας. Οι πρώτες συνεισφορές αναμένονται το επόμενο δεκαήμερο. Σε συνεννοήσεις βρισκόμαστε και με άλλα σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου να έχουμε συνεισφορές και συνεργασίες μεταξύ των ομάδων Βικιπαίδειας στα σχολεία. --Ttzavarasσυζήτηση 21:04, 18 Οκτωβρίου 2012 (UTC)[απάντηση]

Εσπερινό Γυμνάσιο Αργοστολίου[επεξεργασία κώδικα]

Δραστηριότητες[επεξεργασία κώδικα]

Οι μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου Αργοστολίου και των Λυκειακών τάξεων συνεισφέρουν στη Βικιπαίδεια από το 2007. Κατά τη σχολική χρονιά 2006-07, δημιουργήθηκαν 10 νέα λήμματα στο πλαίσιο εργασίας για το μάθημα της Τεχνολογίας (Α΄ Λυκείου) με θέμα τις ΑΠΕ (ενδεικτικά, αιολική ενέργεια), και περίπου άλλα τόσα δημιουργήθηκαν ή εμπλουτίστηκαν στο πλαίσιο της γραπτής εργασίας Β΄ Τετραμήνου στο μάθημα της Πληροφορικής (ενδεικτικά, εμπλουτίστηκε το λήμμα πρόβατο από συνεισφορά μαθητή με επάγγελμα βοσκός). Κατά τη σχολική χρονιά 2009-10 και στο πλαίσιο εργασίας με τίτλο "Τα Αιολικά Πάρκα της Κεφαλονιάς" δημιουργήθηκαν νέα λήμματα στην Κατηγορία Αιολικά Πάρκα Ελλάδας. Το 2010-11 εμπλουτίστηκε το λήμμα Ελιά με υλικό που δημιούργησαν οι μαθητές στο πλαίσιο περιβαλλοντικού προγράμματος και δημιουργήθηκε το λήμμα Μουσείο Ελιάς Πυλάρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το βίντεο που δημιούργησε μαθητής για το λήμμα Ελιά χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια από άλλο χρήστη στο λήμμα Νοέμβριος καθώς και στο αντίστοιχο λήμμα για την Ελιά της τουρκικής Wikipedia.


Το 2012-13 "τρέχουν" δυο ερευνητικές εργασίες με προοπτικές σημαντικών συνεισφορών στη Βικιπαίδεια. Η Α' Λυκείου εκπονεί εργασία με τίτλο "Άγρια χλωρίδα της Κεφαλονιάς: επιβίωση και απόλαυση". Ήδη στο Wikimedia Commons έχει δημιουργηθεί gallery με τίτλο Wild flora of Kefalonia, Greece το οποίο θα εμπλουτίζεται συνεχώς με φωτογραφικό υλικό (άποψη δέντρου ή θάμνου - άποψη καρπού, φύλλου ή άλλου εδώδιμου μέρους του φυτού - φωτογραφία προϊόντος "μεταποίησης"), με σκοπό αργότερα να γραφούν νέα σχετικά λήμματα ή να εμπλουτιστούν υπάρχοντα στη Βικιπαίδεια. Το project της Β΄ Λυκείου εκπονεί εργασία με τίτλο "Τα 365 χωριά της Κεφαλονιάς: μύθος ή πραγματικότητα;". Δείτε το σχετικό gallery Villages in Kefalonia, Greece. Στις 21 Φεβρουαρίου 2013 οι εργασίες μας προβλήθηκαν στην παγκόσμια κοινότητα των εγχειρημάτων Wikimedia, με σχετική ανάρτηση στο Wikimedia Foundation Global Blog: δείτε την εδώ. Το Σάββατο 18 Μαΐου 2013 έγινε η παρουσίαση της δουλειάς μας σε υπαίθρια εκδήλωση σε κεντρικό πεζόδρομο του Αργοστολίου. Στην εκδήλωση με τίτλο "Μικροί-Μεγάλοι, Ελάτε να Χαρούμε το Νησί μας", εκτός από το μπουφέ με εδέσματα φτιαγμένα από υλικά της άγριας χλωρίδας, υπήρχε οθόνη που πρόβαλε φωτογραφίες από τις δυο εργασίες που έχουν μεταφορτωθεί στα Wikimedia Commons (σύνολο περίπου 300 φωτογραφίες). Επιπλέον, υπήρχε "σταντ" με τυπωμένες φωτογραφίες και "διαγωνισμό γνώσεων" (το κοινό κλήθηκε να ταιριάξει υλικά άγριας χλωρίδας με φαγητά, και να μαντέψει ποια ήταν τα εικονιζόμενα χωριά). Δείτε σχετικό βίντεο εδώ. Σημείωση: οι τελευταίες λεπτομέρειες προστέθηκαν ως πιθανή "έμπνευση" πρωτότυπου και διασκεδαστικού τρόπου ένταξης της Βικιπαίδειας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση--Saintfevrier (συζήτηση) 06:24, 3 Ιουλίου 2013 (UTC)[απάντηση]

Τη σχολική χρονιά 2014-15 ασχοληθήκαμε για πρώτη φορά με το "Βικιλεξικό" (Wiktionary). Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο ερευνητικής εργασίας στην Α' Λυκείου δημιουργήθηκε η κατηγορία Κεφαλονίτικο ιδίωμα και προστέθηκαν 50 λήμματα. Επειδή ο χρόνος που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν πολύ λίγος (περίπου 1 ώρα/εβδομάδα) περιοριστήκαμε σε γενικές γραμμές στην απόδοση ερμηνείας, ωστόσο η κοινότητα βοήθησε ώστε να εμπλουτιστούν ορισμένα λήμματα με στοιχεία γραμματικής και ετυμολογίας. Μελλοντικά προγραμματίζουμε τον περαιτέρω εμπλουτισμό της κατηγορίας μέσω δράσεων στην Κεφαλονιά, καθώς και τη σύνδεση τυχόν λημμάτων που χρησιμοποιούνται και σε άλλα νησιά του Ιονίου και/ή άλλες περιοχές. --Saintfevrier (συζήτηση) 17:17, 11 Ιουνίου 2015 (UTC)[απάντηση]

Τη σχολική χρονιά 2015-16 τρέχει η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος Wikitherapy στην Α' Γυμνασίου με μαθητή που αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες και στο πλαίσιο του σχολικού μαθήματος "Βιωματικές Δράσεις". Τα αποτελέσματα του προγράμματος θα συνεκτιμηθούν με την παράλληλη διεξαγωγή Wikitherapy στο Κέντρο Ημέρας Αργοστολίου και θα δοθεί έμφαση στη σύνδεση της σχολικής κοινότητας με άλλες δομές που εξυπηρετούν την εκπαίδευση ατόμων με δυσκολίες στη μάθηση και σε κοινωνικές δεξιότητες. Τα αποτελέσματα θα καταγράφονται στη σελίδα του IEG (δείτε παραπάνω σύνδεσμο). Επιπλέον, στην Α' Λυκειου εμπλουτίστηκε περαιτέρω η κατηγορία Κεφαλονίτικο ιδίωμα και δημιουργήθηκε εφαρμογή για κινητό με κεφαλονίτικες λέξεις. Η Βιωματική δράση της Γ' Γυμνασίου είχε σαν θέμα τους σεισμούς της Κεφαλονιάς και στο χρονικό πλαίσιο δυο τριμήνων επεκτάθηκε το λήμμα Σεισμοί του Ιονίου το 1953, εμπλουτίστηκε με φωτογραφικό υλικό των μαθητών και δημιουργήθηκε gallery στο Commons με θέμα τα παλιά Βαλσαμάτα (σχετικός σύνδεσμος υπάρχει στο λήμμα) --Saintfevrier (συζήτηση) 11:33, 9 Ιανουαρίου 2016 (UTC)[απάντηση]

Παρουσιάσεις[επεξεργασία κώδικα]

  • Εργασία για τις ΑΠΕ που περιλαμβάνει τη συγγραφή 10 νέων λημμάτων (π.χ. Αιολική ενέργεια) στο ΙΤΕ/ΕΙΧΗΜΥΘ. (Πανεπιστημιούπολη Πατρών, Απρίλιος 2007)
  • Εργασία με τίτλο "Τα Αιολικά Πάρκα της Κεφαλονιάς" στο πλαίσιο του 4ου Εθνικού Συνεδρίου για τις ΑΠΕ "RENES 2010". Η εργασία περιλαμβάνει τη συγγραφή λημμάτων για τα τρία (τότε) αιολικά πάρκα του νησιού. (Μέγαρο Αθηνών, Μάιος 2010)
  • Το Εσπερινό Λύκειο Αργοστολίου παρουσιάζει το σεμινάριο "Η Ανοικτή Κοινότητα στο Σχολείο του Σήμερα", με θεματολογία που περιλαμβάνει τη συνεισφορά των μαθητών στα εγχειρήματα Wikimedia (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Δεκέμβριος 2011)
  • Η καθηγήτρια του σχολείου Μ. Θεοφιλάτου παρουσιάζει εργασίες των μαθητών μέσω Wikipedia workshop σε καθηγητές Δ/θμιας εκπ/σης της Ευρώπης στο Spice Summer Academy (Εθνική Τεχνική Βιβλιοθήκη Πράγας, Αύγουστος 2011)
  • Συμπαρουσίαση με τον Μ. Μαγιολαδίτη του ΣΔΕ Κέρκυρας στο CIE 2015 και θέμα την Πολιτιστική κληρονομιά των Ιονίων Νήσων (Πανεπιστήμιο Πειραιά, Οκτώβριος 2015)
  • Εκδήλωση "Νογάτε Κεφαλονίτικα;" σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας Ψυχικής Υγείας Αργοστολίου (Δημόσια Βιβλιοθήκη Αργοστολίου, Ιούνιος 2016)

Γυμνάσιο Καρλοβασίων[επεξεργασία κώδικα]

Σχολικό Έτος 2013 - 2014[επεξεργασία κώδικα]

Στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος «Λέσχη Ανάγνωσης Υπατία» που πραγματοποιήθηκε για 2η συνεχόμενη χρονιά στο Γυμνάσιο Καρλοβασίων, υλοποιήθηκε Εργαστήριο Ψηφιακής Δημιουργίας με θέμα την εκμάθηση στη Βικιπαίδεια από νεαρούς μαθητές. Πιο συγκεκριμένα, το εαρινό εξάμηνο του 2014, ολοκληρώθηκε σειρά 10 μαθημάτων με θέματα μεταξύ άλλων:

  • Ιδέα και φιλοσοφία μιας ελεύθερης, διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας, της Βικιπαίδεια.
  • Δημιουργία λογαριασμών νέων χρηστών.
  • Φιλοσοφία wikis.
  • Βασικές αρχές της αρχιτεκτονικής της HTML και των tags.
  • Περιβάλλον Visual Editor.
  • Βασικές εντολές μορφοποίησης λήμματος.
  • Επεξεργασία λήμματος σε προβολή κώδικα.
  • Προβολή ιστορικού, παρακολούθηση συνεισφορών άλλων βικιπαιδιστών.
  • Πολιτικές της Βικιπαίδεια.
  • Πνευματική ιδιοκτησία. Άδειες Creative Commons. Public Domain.
  • Χρήση προτύπων σε λήμματα.

Το Γυμνάσιο Καρλοβασίων, συμμετείχε στο 4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας Β.Αιγαίου, όπου παρουσίασε τη συνεισφορά του για λήμματα στη Βικιπαίδεια.

Αναλυτικές λίστες με τη δημιουργία και συνεισφορά λημμάτων μπορείτε να βρείτε στη σχετική σελίδα του εγχειρήματος: Γυμνάσιο Καρλοβασίων, Εργαστήριο Ψηφ.Δημιουργίας (2013-14) στη Βικιπαίδεια.

Σχολικό Έτος 2014 - 2015[επεξεργασία κώδικα]

Στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος «Εργαστήριο Ψηφιακής Δημιουργίας» που πραγματοποιείται για 2η συνεχόμενη χρονιά στο Γυμνάσιο Καρλοβασίων, υλοποιήθηκε Εργαστήριο Βικιπαίδειας με συνεισφορά από νεαρούς μαθητές. Αναλυτικές λίστες με τη δημιουργία και συνεισφορά λημμάτων μπορείτε να βρείτε στη σχετική σελίδα του εγχειρήματος: Γυμνάσιο Καρλοβασίων, Εργαστήριο Ψηφ.Δημιουργίας (2014-15). Συγκεντρωτικά πραγματοποιήθηκαν:

  • Εξελληνισμός, δημιουργία, επιμέλεια και επέκταση 25 λημμάτων. (έναντι των 4 κατά την περσινή πιλοτική ένταξη της λημματογράφησης στη Βικιπαίδεια στην εκπαιδευτική διαδικασία).
  • Δημιουργία 9 ατομικών σελίδων χρήστη – Βικιπαιδιστών. (ουσιαστικά ατομικό ηλεκτρονικό χαρτοφυλάκιο λημματογράφησης).
  • Ένταξη στο δίκτυο Σχολείο Βικιπαίδειας
  • Συμμετοχή εξ’ αποστάσεως στο 5ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη με παρουσίαση επιλεγμένων λημματογραφήσεων μαθητών.
  • Συμμετοχή στην Γιορτή της Βικιπαίδειας στο Γκάζι, με εξ’ αποστάσεως σύνδεση, στις 12/05/2015.
  • Συμμετοχή στην τελετή λήξης του Μαραθώνιου Βικιπαίδειας για την 25η Μαρτίου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, με εξ’ αποστάσεως σύνδεση, στις 18/05/2015.
  • 3ο βραβείο του Μαραθωνίου Βικιπαίδειας για την 25η Μαρτίου, στην ομάδα του Εργαστηρίου Ψηφιακής Δημιουργίας που εκπροσώπησε το Γυμνάσιο Καρλοβασίων για το λήμμα: Στρατοπολιτικόν Σύστημα Σάμου, μαζί το 2ο Γυμνάσιο Καισαριανής (Ελληνική Επανάσταση του 1821 στην Κρήτη) και το 2ο ΓΕΛ Κομοτηνής (Η Ελληνική Επανάσταση στη Θράκη).

Επιπλέον εκτός του πολιτιστικού προγράμματος ο εκπαιδευτικός Πληροφορικής, που ήταν υπεύθυνος για το πρόγραμμα (Δημήτριος - Αδαμάντιος Δρίτσας παρουσίασε επιμορφωτική ενότητα Βικιπαίδειας (3 συνεδρίες) στα πλαίσια σεμιναρίου εκπαιδευτικών υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και τον Σχολικό Σύμβουλο Πληροφορικής Β. Αιγαίου. (15/5/2015, 19/5/2015, 22/5/2015).