Δημόσια Βιβλιοθήκη Αργοστολίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κοργιαλένειος βιβλιοθήκη
Χάρτης
Είδοςβιβλιοθήκη και μουσείο
Γεωγραφικές συντεταγμένες38°10′36″N 20°29′12″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Κεφαλονιάς
ΤοποθεσίαΑργοστόλι και Κεφαλονιά
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής1924[1]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος

Η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη Αργοστολίου ή Δημόσια Βιβλιοθήκη Αργοστολίου είναι ελληνική δημόσια βιβλιοθήκη[2]. Η βιβλιοθήκη συστεγάζεται με το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αργοστολίου.[3]

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη Αργοστολίου ιδρύθηκε το 1924, έπειτα από τη διαθήκη του Μαρίνου Κοργιαλένιου[4], που πήρε και το όνομα του, ο οποίος είχε αφήσει 4.000 λίρες για την ανέγερση της βιβλιοθήκης, 1.000 λίρες για την αγορά βιβλίων και 5.000 για τη συντήρηση της. Εποπτεύεται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων με κύριο σκοπό την πληροφοριακή εξυπηρέτηση όποιου επισκέπτεται την βιβλιοθήκη για τη χρήση των υπηρεσιών, των πηγών πληροφόρησης και των συλλογών που διαθέτει και παράλληλα, η προώθηση της έρευνας και η πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη των κατοίκων του τόπου. Μαζί με το Κοργιαλένειο Λαογραφικό Μουσείο και τις συστεγαζόμενες αρχειακές συλλογές του νομού Κεφαλληνίας φέρονται ότι «αποτελούν ένα σημαντικό πόλο επιστημονικής και πνευματικής δραστηριότητας με διεθνή εμβέλεια»[5].

Ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1925, ενώ το 1926 με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας συγχωνεύθηκε με την παλαιότερη Δημόσια Βιβλιοθήκη, η οποία λειτουργούσε στο Αργοστόλι από το 1887. Οι σεισμοί του 1953 κατέστρεψαν το κτίριο, όμως το βιβλιακό υλικό περισώθηκε και μεταφέρθηκε στα γιουγκοσλαβικά "τολ" που είχαν στηθεί πρόχειρα στην πόλη και κατόπιν στο κτίριο του Χαροκοπείου Ιδρύματος. Με την πάροδο του χρόνου, η βιβλιοθήκη εμπλουτίστηκε με υλικό και μηχανήματα από δωρεές φορέων αλλά και του Ελληνικού Κράτους και στελεχώθηκε με εξειδικευμένο προσωπικό. Η συλλογή της αρχικά συγκροτήθηκε από τη συλλογή των βιβλίων του Κοργιαλένιου και από τα βιβλία της παλαιάς βιβλιοθήκης.

Το Κοργιαλένειο Ίδρυμα και κατ επέκταση η βιβλιοθήκη έχασε μέρος των κεφαλαίων που του κληροδοτήθηκαν με τον αναγκαστικό Νόμο 1069/1938, ενώ με τον Νόμο 18/1944 έχασε και τις τραπεζικές του καταθέσεις. Στους νεότερους χρόνους μετά τους σεισμούς του 1953, ένα μεγάλο τμήμα από τα εναπομείναντα κεφάλαια φαίνεται πως δαπανήθηκαν για την ανοικοδόμηση του νυν κτιρίου αποσταθεροποιώντας πλήρως την οικονομική κατάσταση του Ιδρύματος. Σήμερα, τόσο το μουσείο, όσο και η βιβλιοθήκη εξαρτώνται από τις κρατικές επιχορηγήσεις[6], γεγονός που κατά καιρούς προβλημάτισε την εύρυθμη λειτουργία της[7]. Στις 15 Ιανουαρίου 2017 με απόφαση του Κοργιαλένειου Διοικητικού Συμβουλίου και λόγω των συνεχιζόμενων οικονομικών προβλημάτων το ωράριο της βιβλιοθήκης μειώθηκε σε τρεις ώρες καθημερινώς[8]. Ένα μήνα αργότερα μέλος του ΔΣ ανακοίνωσε ότι οι προσπάθειες του Κοργιαλένειου Ιδρύματος στην κατεύθυνση εξεύρεσης πόρων για τη συνέχιση της λειτουργίας της βιβλιοθήκης ήταν άκαρπες και αν δεν αλλάξει κάτι η βιβλιοθήκη θα πάψει να λειτουργεί[9].

Η βιβλιοθήκη σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα αποτελείται από τεκμήρια που αφορούν όλο το φάσμα της ανθρώπινης γνώσης, επτανησιακή συλλογή με τεκμήρια που έχουν εκδοθεί στα Επτάνησα ή έχουν ως αντικείμενό τους τα Επτάνησα, επιστημονικές μελέτες και πρακτικά συνεδρίων σχετικά με τα Επτάνησα, λογοτεχνικά έργα και τουριστικούς οδηγούς που αφορούν τα νησιά, περιοδικές εκδόσεις που έχουν εκδοθεί ή εκδίδονται ή αφορούν τα Επτάνησα καθώς και οπτικοακουστικά μέσα με επτανησιακή θεματολογία. Το βιβλιακό υλικό της αποτελείται από περίπου 62.000 τόμους. Φέρεται πως είναι η τρίτη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη σε εθνικό επίπεδο και διαθέτει πολλά, σπάνια κείμενα και χειρόγραφα που χρονολογούνται από το 1535 εντεύθεν[10]. Είναι μία από τις βιβλιοθήκες-φορείς που παρέχουν, μέχρι σήμερα, ψηφιακό περιεχόμενο στην ψηφιακή βιβλιοθήκη για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό Europeana[11].

Η ταξινόμηση του υλικού της έχει γίνει σύμφωνα με το Διεθνές Δεκαδικό Σύστημα Ταξινόμησης Dewey (DDC). Το σημαντικότερο τμήμα της συλλογής της και αυτό που παρουσιάζει το περισσότερο ενδιαφέρον είναι το Τοπικό Ιστορικό Αρχείο Κεφαλληνίας, το οποίο στεγάζεται στο ισόγειο της και αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά για τον τόπο και την χώρα. Το συνολικό αρχείο επιμερίζεται στις ακόλουθες συλλογές:

  • Επτανησιακή Συλλογή, η οποία περιλαμβάνει βιβλία και έντυπα που εκδόθηκαν στα Επτάνησα ή έχουν περιεχόμενο σχετικό με τα Επτάνησα ή γράφτηκαν από Επτανησίους ή μονογραφίες που αφορούν επτανησίους.
  • Δανειστική Συλλογή. Περιλαμβάνει τα βιβλία (παιδικά, λογοτεχνικά κ.ά.) που δανείζει η βιβλιοθήκη στα μέλη της.
  • Πληροφοριακή Συλλογή. Αποτελείται από εγκυκλοπαίδειες, λεξικά και άλλα χρηστικά βιβλία, τα οποία δε δανείζονται παρά μόνο για επιτόπια χρήση εντός του χώρου της.
  • Συλλογή Περιοδικών. Περιλαμβάνει όλες τις μη επτανησιακές περιοδικές εκδόσεις (όχι σε πλήρεις σειρές) και είναι κυρίως λογοτεχνικά και επιστημονικά περιοδικά των 19ου και 20ού αιώνα.
  • Συλλογή Παλαίτυπων. Αποτελείται από τις εκδόσεις πριν το 1800 που διαθέτει η Βιβλιοθήκη.
  • Συλλογή Χειρογράφων. Αποτελείται από συλλογές χειρογράφων αλλά και μεμονωμένα χειρόγραφα.
  • Γενική Συλλογή. Περιλαμβάνει βιβλία και έντυπα όλων των θεματικών κατηγοριών και πολλές εκδόσεις του 19ου αιώνα.
  • Οπτικοακουστική Συλλογή. Περιλαμβάνει δίσκους βινυλίου και CD-ROMs.

Υπηρεσίες της βιβλιοθήκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιβλιοθήκη διαθέτει τις εξής υπηρεσίες για να καλύψει τις ανάγκες των μελών της:

  • Αναγνωστήριο - Πρόσβαση στις Συλλογές. Ένας κατάλληλος χώρος αναγνωστηρίου διατίθεται στους χρήστες που επιθυμούν τη μελέτη υλικού και λειτουργεί όλες τις ώρες που είναι ανοιχτή.
  • Δανειστικό Τμήμα. Μέσω του δανειστικού τμήματος, τα εγγεγραμμένα μέλη της μπορούν να δανειστούν υλικό της και η εγγραφή γίνεται δωρεάν από την ίδια.
  • Βιβλιοστάσιο. Είναι η αίθουσα όπου φιλοξενεί τη συλλογή της και η πρόσβαση είναι ελεύθερη για τους χρήστες που θέλουν να αναζητήσουν τεκμήρια της.
  • Υπηρεσίες Καταλόγου - Βοηθήματα. Η πρόσβαση στον ηλεκτρονικό κατάλογο της βιβλιοθήκης πραγματοποιείται μόνο από τα τερματικά που διαθέτει.
  • Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης. Στο κέντρο πληροφόρησης λειτουργούν ηλεκτρονικοί υπολογιστές με πρόσβαση στο Διαδίκτυο και πηγές πληροφόρησης για την αναζήτηση πληροφοριών.
  • Αίθουσες εκδηλώσεων. Διαθέτει δύο αίθουσες που τις παραχωρεί σε άτομα τα οποία θέλουν να πραγματοποιήσουν πνευματικές και επιστημονικές εκδηλώσεις με εξαίρεση τις κομματικές.
  • Φωτοτύπηση-Αναπαραγωγή Υλικού. Παρέχεται η δυνατότητα φωτοτύπησης – αναπαραγωγής υλικού που δεν μπορεί να δανειστεί.
  • Μελέτη Πιάνου. Δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές και μουσικούς να μελετούν στο μικρό πιάνο της αίθουσας συναυλιών της.
  • Εκπαιδευτικές Επισκέψεις. Σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της δέχεται εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων και άλλων φορέων.
  • Απομακρυσμένοι Χρήστες. Για τους απομακρυσμένους χρήστες που δεν μπορούν να επισκεφτούν την βιβλιοθήκη, αποστέλλει φωτοτυπημένο υλικό από τις συλλογές της.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. vivl-argost.kef.sch.gr/vivliothiki_istorika.php.
  2. «Κοργιαλένειος Δημόσια Βιβλιοθήκη Αργοστολίου». Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2015. 
  3. «Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αργοστολίου». Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2015. 
  4. «Κληροδότημα Μαρίνου Κοργιαλένου». korgialenio.gr. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2015. 
  5. Τουμασάτος, Η. «Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο». ΥΠΠΟ: Οδυσσέας. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2015. 
  6. Λειβαδά, Ευρυδίκη (25 Νοεμβρίου 2011). «Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη και Μουσείο - Λουκέτο στο Μουσείο». εφ. Το Βήμα. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2015. 
  7. Κατσίγερας, Μιχάλης (29 Μαΐου 2003). «Θα κλείσει η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη;». εφ. Η Καθημερινή (έντυπη). Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2015. 
  8. «Κοργιαλένειος: Οικονομικά προβλήματα οδήγησαν στη μείωση του ωραρίου λειτουργίας». www.kefalonitikanea.gr. Ανακτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2017. 
  9. «Δυστυχώς κλείνει η Κοργιαλένειος». www.kefalonitikanea.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2017. 
  10. «Κοργιαλένειος βιβλιοθήκη». εφ. Ο Κεφαλονίτης (διαδικτυακή έκδοση τοπικού τύπου). Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2015. [νεκρός σύνδεσμος]
  11. «Europeana: Η μεγαλύτερη και δημοφιλέστερη ψηφιακή βιβλιοθήκη για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό». Γραφείο τύπου ΥΠΠΘ: Ανακοίνωση Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας. 17 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2015. [νεκρός σύνδεσμος]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μανούσος Μανούσακας, «Εκθέσεις περί των εν Κεφαλληνία και Ζακύνθω βιβλιοθηκών και αρχείων μετά τους σεισμούς του 1953», Δελτίον της Ιστορικής κι Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, τομ.ΙΑ , σσ.43-58