Βικιπαίδεια:Η Βικιπαίδεια στην εκπαίδευση/Συχνές Ερωτήσεις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η Βικιπαίδεια στην εκπαίδευση Εκπαιδευτικά Εγχειρήματα Πρεσβευτές της Βικιπαίδειας Οδηγίες για διδάσκοντες Συχνές Ερωτήσεις

Εδώ θα μπορείτε να κάνετε Ερωτήσεις για την Βικιπαίδεια στην Εκπαίδευση. Θα σας απαντήσει κάποιος από τους συμμετέχοντες στην προσπάθεια αυτή.

Γιατί να χρησιμοποιήσω τη Βικιπαίδεια ως εκπαιδευτικό εργαλείο;[επεξεργασία κώδικα]

Η Βικιπαίδεια είναι μια ευκαιρία για να διδαχτούν οι μαθητές/φοιτητές σας βασικές σύγχρονες δεξιότητες που οι περισσότεροι απ'αυτούς θα χρησιμοποιήσουν αργότερα στη δουλειά τους και στην προσωπική τους ζωή. Η Βικιπαίδεια είναι ένας πολύτιμος δημόσιος πόρος και εντός της τάξης οι μαθητές/φοιτητές μαθαίνουν πως να την χρησιμοποιούν σωστά. Με αυτήν την έννοια, τα προγράμματα σπουδών θα πρέπει να συμπεριλάβουν τη Βικιπαίδεια.

Εμπλοκή των μαθητών/φοιτητών[επεξεργασία κώδικα]

Χρησιμοποιώντας τη Βικιπαίδεια με για μια εργασία εντός της τάξης τα κίνητρα των μαθητών/φοιτητών και τα μαθησιακά αποτελέσματα διαφέρουν κατά πολύ, αλλά εκείνο που είναι μόνιμο είναι ότι οι φοιτητές δεσμεύονται περισσότερο με μια εργασία στη Βικιπαίδεια απ'ότι με μια παραδοσιακή εργασία. Ιδού μερικά από τα πλεονεκτήματα που αναφέρουν οι ίδιοι φοιτητές/μαθητές για τη χρήση της Βικιπαίδειας στην τάξη:

 • Το ευρύ κοινό — οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η δουλειά τους θα είναι ορατή από χιλιάδες μάτια.
 • Η χρησιμότητα της εργασίας — σε πολλούς μαθητές/φοιτητές αρέσει η ιδέα ότι η εργασία τους εξυπηρετεί έναν σκοπό, και δεν είναι κάτι που απλά βαθμολογήθηκε και ξεχάστηκε.
 • Ως στοιχείο στο βιογραφικό τους — καθώς κάποιοι μαθητές/φοιτητές προσθέτουν μια νέα δεξιότητα στο επαγγελματικό τους προφίλ.
 • Η ανατροφοδότηση — σε κάποιους από τους σπουδάζοντες αρέσει να δέχονται ερεθίσματα από ένα ευρύτερο περιβάλλον.
 • Η διαφορετική εμπειρία — σε μερικούς φοιτητές αρέσει μια εναλλακτική μορφή εργασίας και να μαθαίνουν νέα πράγματα.

Αποτελέσματα της μαθησιακής διαδικασίας[επεξεργασία κώδικα]

Οι μαθητές/φοιτητές μαθαίνουν σε μια ποικιλία δεξιοτήτων μέσα από την χρήση της Βικιπαίδειας στην τάξη, μερικές από τις οποίες είναι:

 • Ψηφιακή εγγραματοσύνη — καθώς οι μαθητές/φοιτητές μαθαίνουν να αναγνωρίζουν την προκατάληψη και την φανατικά διακείμενη άποψη μιας ομάδας. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά την Βικιπαίδεια, οι σπουδαστές/φοιτητές μαθαίνουν να αναγνωρίζουν εάν και πότε ένα λήμμα είναι αξιόπιστο ή όχι.
 • Κριτική σκέψη — σε αντίθεση με πολλές άλλες σχολικές/φοιτητικές εργασίες οι οποίες απαιτούν ένα κείμενο δομημένο με επιχειρηματολογία, η πολιτική της Βικιπαίδειας για ουδέτερη οπτική γωνία βοηθά τους σπουδαστές να αντιλαμβάνονται τη σχολική ύλη με έναν νέο τρόπο.
 • Επεξηγηματική γραφή — οι μαθητές/φοιτητές ασκούνται σε ένα στυλ γραφής εγκυκλοπαιδικής σύνοψης.
 • Συνεργασία — οι μαθητές/φοιτητές εργάζονται από κοινού με άλλους για να αναπτύξουν υψηλής ποιότητας εγκυκλοπαιδικά λήμματα.
 • Κοινοτική πρακτική — μερικοί μαθητές/φοιτητές βρίσκουν μια ομάδα ανθρώπων μέσα στη κοινότητα της Βικιπαίδειας που εργάζονται και αποκτούν γνώσεις πάνω στο ίδιο γνωστικό πεδίο.
 • Συστηματική ανασκόπηση κειμένων — οι μαθητές/φοιτητές αποκτούν μεγάλη εμπειρία βρίσκοντας και συνοψίζοντας κατάλληλες πηγές για το θέμα τους.
 • Παράθεση — οι μαθητές/φοιτητές μαθαίνουν πως να παραπέμπουν και να χρησιμοποιούν σωστά αξιόπιστες πηγές.
 • Online εθιμοτυπία — στο σημερινό περιβάλλον της κυριαρχίας της πληροφορικής, είναι σύνηθες να εργάζεται κανείς με ανθρώπους που μπορεί ποτέ να μη συναντήσει προσωπικά. Οι μαθητές/φοιτητές αποκτούν αυτή τη βασική δεξιότητα.
 • Wikimarkup — οι μαθητές/φοιτητές μαθαίνουν τα βασικά του κώδικα και της εργασίας με τα wikis.
 • Κατανόηση πνευματικών δικαιωμάτων — οι μαθητές/φοιτητές μαθαίνουν τα βασικά για τις ελεύθερες άδειες.
 • Συμμετέχοντας σε μια ψηφιακή και online συλλογικότητα — οι μαθητές/φοιτητές αγκαλιάζουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα μεγάλης κλίμακας γνωστικό εγχείρημα ως ισότιμοι και να αντιμετωπίζουν τα ιδιαίτερα εμπόδια που σχετίζονται με αυτού του είδους τη συμμετοχή σε ένα ψηφιακό και online περιβάλλον.

Προκλήσεις[επεξεργασία κώδικα]

Οι εργασίες στη Βικιπαίδεια είναι μια επιβράβευση, αλλά αποτελούν από πολλές απόψεις μεγαλύτερη πρόκληση απ'ότι οι παραδοσιακές εργασίες.

 • Απαιτήσεις από μαθητές/φοιτητές — οι μαθητές/φοιτητές συνήθως θεωρούν ότι οι εργασίες στη Βικιπαίδεια αποτελούν μεγαλύτερη πρόκληση σε σχέση με παρόμοιες παραδοσιακές εργασίες επειδή σε αυτές δεν απαιτείται μόνο να κάνουν κάποια έρευνα και να γράψουν γι'αυτήν, πράγμα που γίνεται συνήθως, αλλά να μάθουν επίσης πως λειτουργεί η Βικιπαίδεια και πως να ακολουθήσουν τους κανόνες και τις νόρμες που έχει για να γράφεις. Κι επειδή τέλος αισθάνονται ότι αυτά που διακυβεύονται είναι πολύ περισσότερα γράφοντας δημόσια.
 • Σχεδιάζοντας εκ των προτέρων — οι εργασίες στη Βικιπαίδεια θα πρέπει να σχεδιάζονται καλά πολύ νωρίτερα, από την στιγμή που χρειάζεται λίγο περισσότερος χρόνος για να γίνει ο συντονισμός με την κοινότητα της Βικιπαίδειας (ο οποίος, για καθηγητές που είναι νέοι στη χρήση της Βικιπαίδειας στην τάξη, είναι όρος ουσιαστικός για ένα επιτυχημένο πρόγραμμα).
 • Ρυθμός — Οι μαθητές/φοιτητές έχουν μικρότερη προσαρμοστικότητα στο ρυθμό της δουλειάς τους, από τη στιγμή που κάποια κριτικά σημεία που εμπλέκουν την ανάδραση της κοινότητας της Βικιπαίδειας δεν θα έχουν αποτέλεσμα αν γίνουν βιαστικά ή αναβληθούν για την τελευταία στιγμή.

Γιατί κάποιος εκπαιδευτικός θα πρέπει κατά προτίμηση να ζητήσει τεχνικούς βοηθούς από την κοινότητα[επεξεργασία κώδικα]

Δείτε τη σχετική απάντηση στην αντίστοιχη σελίδα του Outreach, όπου εξηγούνται οι λόγοι γιατί οι έμπειροι συντάκτες της κοινότητας είναι οι πλέον κατάλληλοι για να σας συνδράμουν στη χρήση της Βικιπαίδειας ως εκπαιδευτικού εργαλείου εντός της αίθουσας διδασκαλίας.