Μουσείο Ελιάς Πυλάρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°18′28.73″N 20°33′26.86″E / 38.3079806°N 20.5574611°E / 38.3079806; 20.5574611

Μουσείο Ελιάς Πυλάρου
Mouseio Elias Pylarou Night.JPG
Είδοςμουσείο
Γεωγραφικές συντεταγμένες38°18′29″N 20°33′27″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Πυλαρέων και Δήμος Σάμης
ΤοποθεσίαΜακριώτικα Κεφαλονιάς
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής2010

Το Μουσείο Ελιάς Πυλάρου βρίσκεται στον οικισμό Μακρυώτικα, στην Πύλαρο της Κεφαλονιάς. Στεγάζεται στο κτίριο του παλιού ελαιοτριβείου Αγίου Δημητρίου, το οποίο προσφέρθηκε δωρεάν από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου προκειμένου να δημιουργηθεί το μουσείο. Οι εργασίες της αναστήλωσης χρηματοδοτήθηκαν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κοινοτικής Πρωτοβουλίας «Leader Plus», ενώ τα εγκαίνια του μουσείου έγιναν στις 17 Ιουλίου 2010.

Ιστορία του κτιρίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το διώροφο κτίριο του ελαιοτριβείου κτίστηκε περίπου στα μέσα του 19ου αιώνα. Ύστερα από τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953 στο νησί της Κεφαλονιάς, ο όροφος του κτιρίου κατέρρευσε. Σήμερα σώζονται η εξωτερική πέτρινη σκάλα, το μεσοπάτωμα καθώς και τα φουρούσια του μπαλκονιού, ως μάρτυρες για την ύπαρξη του επάνω ορόφου. Λειτούργησε ως τη δεκαετία του ’60 με οικοτεχνικό χαρακτήρα και εξυπηρετούσε τη μικρή τοπική κοινωνία.

Το μουσείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο μουσείο έχουν κρατηθεί τα αρχικά στοιχεία του κτιρίου και του εξοπλισμού. Στο χώρο του μουσείου υπάρχουν σήμερα οι μυλόπετρες, η λίμπα, οι στάσεις, τα τσόλια και ακόμη και τα πλιθάρια που αποθήκευαν λάδι. Χρησιμοποιήθηκε στο δάπεδο πέτρα Φάλαρης και συντηρήθηκαν με επιμέλεια τα κινητά μέρη.

Το μουσείο είναι επισκέψιμο καθ'όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ επισκέψεις στο Μουσείο Ελιάς Πυλάρου έχουν ενταχθεί στα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που πραγματοποιούνται στα σχολεία της Κεφαλονιάς αλλά και σε άλλες περιοχές.

Στο μουσείο λειτουργεί και κατάστημα αναμνηστικών ειδών και προϊόντων από ελαιόλαδο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δίμηνη ενημερωτική έκδοση του Δήμου Πυλαρέων "Πυλαρινά Νέα", Αρ. Φύλλου 103, Ιούνιος - Ιούλιος 2010.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ωράριο Λειτουργίας - Πληροφορίες[νεκρός σύνδεσμος]