Βικιπαίδεια:Λογαριασμός ενός σκοπού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Λογαριασμός ενός σκοπού ( SPA ) (ή μεμονωμένου σκοπού ή ειδικού σκοπού) είναι ένας λογαριασμός χρήστη ή χρήστης IP του οποίου η επεξεργασία περιορίζεται σε μια πολύ στενή περιοχή ή σύνολο λημμάτων ή του οποίου οι επεξεργασίες σε πολλά λήμματα φαίνεται να έχουν κοινό σκοπό. Εάν βρίσκεστε σε αυτήν την κατάσταση και ορισμένοι συντάκτες αναφέρουν κάτι τέτοιο ή σας κατευθύνουν σε αυτήν τη σελίδα, επισημαίνοντας ότι κάνατε «λίγες ή καμία άλλη επεξεργασία εκτός αυτού του θέματος», σας ενθαρρύνουν να εξοικειωθείτε με τις οδηγίες της Βικιπαίδειας σχετικά με τις συγκρούσεις κινήτρων και την υπεράσπιση/προώθηση θεμάτων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, ενώ πολλοί λογαριασμοί ενός σκοπού αποδεικνύονται ότι είναι καλοπροαίρετοι συντάκτες με εξειδικευμένο ενδιαφέρον, ένας σημαντικός αριθμός φαίνεται να επεξεργάζεται για σκοπούς προώθησης ή προβολής της αγαπημένης του άποψης, κάτι που δεν επιτρέπεται .

Για αυτούς τους λόγους, οι έμπειροι συντάκτες εξετάζουν συχνά τις δραστηριότητες επεξεργασίας νέων συντακτών και λογαριασμών ενός σκοπού για να προσδιορίσουν εάν είναι εδώ για να δημιουργήσουν μια εγκυκλοπαίδεια (ίσως χρειάζονται βοήθεια και συμβουλές) ή εάν επεξεργάζονται για προώθηση, υπεράσπιση ή άλλες ακατάλληλες ατζέντες. Αν και η κοινότητα επιδιώκει να προσελκύσει νέους και καλά ενημερωμένους χρήστες που γνωρίζουν ένα συγκεκριμένο θέμα, η Βικιπαίδεια δεν είναι μια πλατφόρμα για προώθηση ή υπεράσπιση ζητημάτων.

  • Οι νέοι συντάκτες έχουν το δικαίωμα να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και ευγένεια. αλλά θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι, ενώ η ευγένεια και ο θερμός χαιρετισμός συνήθως εκφράζονται, μπορεί να υπόκεινται σε περισσότερο έλεγχο στα πρώτα στάδια της επεξεργασίας τους, καθώς άλλοι συντάκτες προσπαθούν να αξιολογήσουν πόσο καλά συμμορφώνονται με τα πρότυπα της Βικιπαίδειας.
  • Οι υφιστάμενοι συντάκτες πρέπει να υποθέτουν καλή πίστη σχετικά με τον λογαριασμό χρήστη, να ενεργούν δίκαια και ευγενικά και να μην δαγκώνουν τους νεοφερμένους. Να θυμάστε ότι κάθε συντάκτης στη Βικιπαίδεια ήταν καινούργιος κάποια στιγμή. Απαιτείται προσοχή όταν αντιμετωπίζονται οι λογαριασμοί ενός σκοπού για τις επεξεργασίες τους.

Το γενικό τεστ για ένα SPA είναι:

Ένας χρήστης που φαίνεται να επικεντρώνεται προφανώς σε ένα στενό σύνολο θεμάτων ή σκοπών, δημιουργώντας έναν εύλογο λόγο για τους χρήστες να αμφισβητούν εάν η επεξεργασία και τα σχόλιά τους φαίνεται να είναι: ουδέτερα, εύλογα απαλλαγμένα από προώθηση, υπεράσπιση και προσωπικές ατζέντες, γνωρίζει τους κανόνες του έργου, δεν χρησιμοποιεί ακατάλληλα ένα λογαριασμό, και στοχεύει στην οικοδόμηση μιας εγκυκλοπαίδειας.

Οι ενδείξεις ότι ο χρήστης φαίνεται να επεξεργάζεται κατάλληλα και συνεργατικά για να προσθέσει γνώσεις σε μια εξειδικευμένη περιοχή μπορεί να υποδηλώνει ότι ο χρήστης είναι πιθανό να είναι συντάκτης με προτιμώμενη εστίαση και επομένως δεν είναι SPA. Αντίθετα, η απόδειξη ότι ένας χρήστης επεξεργάζεται επίσης για να προσθέσει προωθητικές, υποστηρικτικές ή μη ουδέτερες προσεγγίσεις ή ότι έχει προσωπικό ή συναισθηματικό ενδιαφέρον για την περιοχή εστίασής του, πιθανώς με περιορισμένο ενδιαφέρον για καθαρή επεξεργασία, είναι πιο πιθανό να υποδεικνύει ότι τα είδη των ανησυχιών που περιγράφονται στην εισαγωγή ενδέχεται να ισχύουν για τον χρήστη.

Επισήμανση SPA[επεξεργασία κώδικα]

Ετικέτες κατά τη λήψη αποφάσεων[επεξεργασία κώδικα]

Στην κοινοτική λήψη αποφάσεων, οι λογαριασμοί ενός σκοπού που είναι ύποπτοι για astroturfing ή στοίβαξη ψήφων μπορεί μερικές φορές να προστεθεί μια ετικέτα ή σημείωση μετά το όνομά τους ότι ο συντάκτης «έχει κάνει λίγες ή καθόλου άλλες τροποποιήσεις εκτός αυτού του θέματος»), ως βοήθεια για όσους συζητούν ή κλείνουν τη συζήτηση. Αυτές οι ετικέτες δεν αποτελούν επίσημη πολιτική της Βικιπαίδειας και ενδέχεται να ληφθούν υπόψη ή να μην βασίζονται στην κρίση και τη διακριτική σας ευχέρεια. Εάν έχετε επισημανθεί ως SPA, μην το εκλάβετε ως επίθεση στην επεξεργασία σας. Μερικοί χρήστες απλώς βρίσκουν ευκολότερο να συζητήσουν ζητήματα όταν είναι ξεκάθαρο τι κάνουν οι νέοι συντάκτες.
Πριν προσθέσετε μια τέτοια σήμανση, βεβαιωθείτε ότι το κάνετε εύλογα. Συμβουλευτείτε το γενικό τεστ και την ενότητα «Ποιους να μην επισημάνετε» παρακάτω, για να αποφασίσετε εάν ο συντάκτης είναι πραγματικά SPA. Λάβετε υπόψη ότι η επισήμανση μπορεί να εκληφθεί ως προσβολή ή κατηγορία στον επισημασμένο συντάκτη — χρησιμοποιήστε τη με προσοχή. Εάν μια επισήμανση είναι δικαιολογημένη, θα πρέπει να περιορίζεται σε μία παρουσία ανά λογαριασμό ενός σκοπού ανά νήμα συνομιλίας για να ενημερώνονται οι αναγνώστες σε αυτό το νήμα. Η προσθήκη μιας επισήμανσης μετά από κάθε σχόλιο ενός λογαριασμού ενός σκοπού σε ένα νήμα είναι περιττή και πιθανόν να εκληφθεί ως ανταγωνιστική.

Ποιους να μην επισημάνετε[επεξεργασία κώδικα]

Ακολουθεί μια λίστα με συνήθεις κακές χρήσεις της επισήμανσης λογαριασμού ενός σκοπού. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείτε οτιδήποτε εμπίπτει στις παρακάτω κατηγορίες ως απόδειξη για την εγγύηση μιας ετικέτας SPA.

Χρονολόγιο επεξεργασιών: Το συνολικό χρονοδιάγραμμα επεξεργασίας ενός συγκεκριμένου χρήστη θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη πριν από την τοποθέτηση μιας ετικέτας SPA στις επεξεργασίες του συγκεκριμένου χρήστη. Μόνο ένα πλήρες ιστορικό επεξεργασίας θα επιτρέψει τη δίκαιη εξέταση των προθέσεων αυτού του συντάκτη. Παραδείγματα χρηστών των οποίων οι επεξεργασίες δεν πρέπει να επισημαίνονται ως αυτές ενός SPA περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Χρήστες με διαφοροποιημένο ιστορικό επεξεργασίας που υποδεικνύει ότι ο χρήστης έμεινε ανενεργός για μεγάλο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια επανήλθε με επεξεργασίες ενός θέματος. Λάβετε υπόψη ότι ένα χρονικό κενό στο ιστορικό επεξεργασίας μπορεί να αποτελεί απόδειξη ότι το άτομο μπορεί να έχει παραπεμφθεί στη Βικιπαίδεια από εξωτερική πηγή (δείτε WP:MEATPUPPET), αλλά αυτό δεν αποτελεί απόδειξη ότι ο λογαριασμός είναι SPA.
  • Χρήστες που είναι καθιερωμένοι συντάκτες των οποίων η τρέχουσα εστίαση είναι σε ένα μόνο θέμα. Από τη στιγμή που ένας επεξεργαστής έχει εδραιωθεί με ένα μεγάλο, διαφοροποιημένο ιστορικό επεξεργασίας, αυτοί οι χρήστες είναι ευπρόσδεκτοι να επεξεργάζονται μεμονωμένα θέματα για εκτεταμένες περιόδους χωρίς οι επεξεργασίες τους ή οι λογαριασμοί τους να εγγυώνται την ετικέτα SPA.

Επεξεργασίες από έναν ένα χρήστη σε ένα ενιαίο ευρύ θέμα: Κατά τον προσδιορισμό λογαριασμών μεμονωμένων σκοπών, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τι μετράει ως μια διαφοροποιημένη ομάδα επεξεργασιών. Για παράδειγμα, θέματα όπως "αράχνες", "διατροφή", "μπέιζμπολ" ή "γεωμετρία" είναι διαφοροποιημένα θέματα από μόνα τους. Εάν ένας χρήστης επεξεργάζεται μόνο ένα ευρύ θέμα (όπως "αράχνες"), αυτό δεν σημαίνει ότι ο χρήστης είναι SPA (αν και η επεξεργασία μόνο της σελίδας Αβικουλάρια μπορεί). Ορισμένα πολύ ευρεία αλλά εξειδικευμένα ακαδημαϊκά θέματα μπορεί να φαίνονται στενά σε συντάκτες με ελάχιστη ή καθόλου γνώση του πεδίου -- εάν δεν είστε σίγουροι τι αποτελεί εξειδικευμένο θέμα, τότε ίσως είναι καλύτερο να αναφέρετε αυτό το γεγονός όταν ισχυρίζεστε ότι ένας συγκεκριμένος λογαριασμός είναι SPA ή για να μην τοποθετήσετε μια τέτοια ετικέτα εξαρχής.

Έλλειψη σελίδας χρήστη ή υπογραφής: Ενώ πολλοί λογαριασμοί ενός σκοπού δεν διαθέτουν σελίδες χρήστη, αυτό δεν αποτελεί λόγο για τον προσδιορισμό ενός ατόμου ως SPA. Ορισμένοι καθιερωμένοι χρήστες που επεξεργάζονται λήμματα για διάφορα θέματα δεν έχουν σελίδες χρήστη. Επιπλέον, ακόμη και οι πιο έμπειροι συντάκτες ξεχνούν περιστασιακά να υπογράψουν τα σχόλιά τους.

Θέμα εκτός περιοχής SPA: Ένας συντάκτης μπορεί να χαρακτηριστεί ως SPA σε ένα δεδομένο θέμα, αλλά μην επισημάνετε άλλες επεξεργασίες ότι ανήκουν σε ένα SPA εάν οι επεξεργασίες αφορούν μια πραγματικά άσχετη σελίδα. Η ετικέτα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε σελίδες που σχετίζονται με τον «μονό σκοπό» του λογαριασμού μίας χρήσης.

Αριθμός επεξεργασιών: Ένας χρήστης δεν πρέπει να επισημανθεί ως SPA μόνο και μόνο επειδή έχει λίγες επεξεργασίες. Ενώ όλοι οι χρήστες με μία μόνο επεξεργασία είναι εξ ορισμού SPA, οι χρήστες με μόλις πέντε ή και 10 επεξεργασίες δεν είναι απαραίτητα SPA, ακόμη κι αν αυτές οι επεξεργασίες αφορούν ένα μόνο θέμα ή φαίνεται ότι προωθούν έναν «μονό σκοπό». Πιο σημαντικό από τον αριθμό είναι το περιεχόμενο αυτών των επεξεργασιών. Η επισήμανση ενός νέου λογαριασμού ως SPA μετά από πολύ λίγες επεξεργασίες μπορεί να ερμηνευθεί ότι δαγκώνει τους νεοφερμένους.

Χειρισμός και συμβουλές[επεξεργασία κώδικα]

Εάν είστε σε μια συζήτηση με κάποιον που επεξεργάζεται έτσι που φαίνεται να είναι λογαριασμός ενός σκοπού[επεξεργασία κώδικα]

Τα κοινοτικά πρότυπα όπως το μη δάγκωμα των νεοφερμένων ισχύουν για όλους τους χρήστες. Να είστε ευγενικοί. Εστιάστε στο θέμα, όχι στο άτομο . Εάν αντιμετωπιστούν δίκαια, οι νεοφερμένοι μπορεί να εμπλακούν περισσότερο με την πάροδο του χρόνου. Επισημάνετε τους χρήστες ως SPA μόνο εάν ταιριάζουν πραγματικά στις παραπάνω οδηγίες επισήμανσης. Ακόμη και αν ακολουθούνται οι οδηγίες επισήμανσης, χρησιμοποιήστε την ετικέτα μόνο εάν εξυπηρετεί πραγματικά έναν εποικοδομητικό σκοπό στο πλαίσιο που χρησιμοποιείται.

Εάν είστε νεοεισερχόμενος ή επεξεργάζεστε ως λογαριασμός ενός σκοπού, η καλή επεξεργασία βάσει πολιτικής πιθανότατα θα σας κερδίσει γρήγορα τον σεβασμό. Ζητήστε βοήθεια από άλλους καθώς μαθαίνετε. Οι ίδιες πολιτικές ισχύουν για εσάς όπως και για όλους τους άλλους, αν και η φήμη σας και τα στοιχεία σας αναπόφευκτα θα ληφθούν υπόψη στις συζητήσεις από ορισμένους έμπειρους συντάκτες.

Εάν εργάζεστε με λογαριασμό ενός σκοπού[επεξεργασία κώδικα]

Εάν δημιουργήσετε έναν λογαριασμό για έναν μόνο σκοπό, μην επιλέξετε όνομα χρήστη που να σχετίζεται με το θέμα που επεξεργάζεστε. Η υιοθέτηση ενός τέτοιου ονόματος χρήστη μπορεί να οδηγήσει ορισμένους συντάκτες να υποθέσουν ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, προκαλώντας περιττό δράμα.[1][2]

Εάν επιθυμείτε να συνεχίσετε να εργάζεστε ως SPA, αξιοποιήστε τα δυνατά σημεία αυτού του ρόλου, ιδιαίτερα όσον αφορά τις πηγές. Να είστε πρόθυμοι να αγοράσετε ή να δανειστείτε βιβλία και άρθρα σχετικά με το θέμα που έχετε επιλέξει. Αναζητήστε διεξοδικά πληροφορίες στο διαδίκτυο. Κάντε σημειώσεις που σας υπενθυμίζουν από πού προέρχονται οι πληροφορίες σας, ελέγξτε προσεκτικά την αξιοπιστία και την ουδετερότητά τους . Αναπαραγωγή του με τη μορφή παραπομπών .

Το κύριο μέλημα της κοινότητας είναι ότι οι επεξεργασίες από λογαριασμούς ενός σκοπού έρχονται σε αντίθεση με τις πολιτικές ουδετερότητας και υπεράσπισης της Βικιπαίδειας. Πράγματι, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχουν σαφείς συγκρούσεις κινήτρων. Η προσοχή που λαμβάνεται σε αυτούς τους τομείς θα θεωρηθεί ως ένδειξη καλής επιμέλειας.

Άλλα πράγματα υπόψη[επεξεργασία κώδικα]

Ενώ ένας νέος χρήστης χωρίς ιστορικό επεξεργασιών που εκτελεί αμέσως εργασίες που απαιτούν φαινομενικά ένα επίπεδο δεξιότητας επεξεργασίας πέρα από έναν αρχάριο (όπως η επεξεργασία σελίδων που δεν ανήκουν στον κύριο χώρο, η μεταφόρτωση εικόνων ή η συμμετοχή σε μια συζήτηση) μπορεί να είναι μια παράτυπη μαριονέτα, παραμένει πιθανό οι συνεισφορές ενός νέου χρήστη να είναι εναλλακτικά προϊόν ενός αδιάφορου τρίτου μέρους με προηγούμενη εμπειρία επεξεργασίας wiki που επιθυμεί να βελτιώσει το έργο της Βικιπαίδειας, ή μπορεί ακόμη και εργασίες, όπως η επεξεργασία σελίδων που δεν ανήκουν στον κύριο χώρο, η μεταφόρτωση εικόνων ή η συμμετοχή σε μια συζήτηση, να μην είναι τόσο δύσκολες όσο νομίζετε και δεν απαιτούν εκτενή εμπειρία ή πτυχίο βικιλογίας. Για το λόγο αυτό, οι δηλώσεις σχετικά με τα κίνητρα θα πρέπει να αποφεύγονται σχεδόν σε όλες τις περιστάσεις. Ο όρος θα πρέπει να χρησιμοποιείται περιγραφικά και δεν θα πρέπει να διαβάζεται υποτιμητικά εκτός εάν έχει καθοριστεί σαφώς μια διαταρακτική ατζέντα. Οι χρήστες θα πρέπει να ενημερώνονται για τις σχετικές πολιτικές και τις οδηγίες περιεχομένου με πολιτισμένο και ευγενικό τρόπο, ειδικά εάν έχει τοποθετηθεί μια ετικέτα στο σχόλιό τους.

Οι νέοι χρήστες που ενεργούν καλόπιστα επεξεργάζονται συχνά θέματα για τα οποία έχουν γενικό ενδιαφέρον. Τέτοιοι λογαριασμοί απαιτούν ιδιαίτερα ήπιο έλεγχο προτού κατηγορηθούν για οποιαδήποτε παραβίαση των επίσημων πολιτικών και των κατευθυντήριων γραμμών περιεχομένου. Πράγματι, ορισμένοι νέοι χρήστες μπορεί να αγνοούν ότι η επεξεργασία ενός μεμονωμένου θέματος κα η προσθήκη των δικών τους απόψεων, μπορεί να οδηγήσει σε κάποιους συντάκτες να δίνουν μικρότερη βαρύτητα στις ιδέες τους στις συζητήσεις λημμάτων.

Μπορεί να είναι χρήσιμο να αναφέρετε τις επίσημες πολιτικές σχετικά με τις μαριονέτες και ανθρωπομαριονέτες για καθοδήγηση σε τέτοια θέματα, ειδικά εάν νέοι χρήστες έχουν εγγραφεί στη Βικιπαίδεια ειδικά για να συμμετάσχουν σε μια συζήτηση ή αν έχουν συμμετάσχει κατόπιν αιτήματος άλλου χρήστη που θέλει βοήθεια σε συζητήσεις για ένα συγκεκριμένο λήμμα.

Μπορεί κανείς να σχηματίσει απόψεις για συντάκτες μόνο ως αποτέλεσμα των πράξεών τους. Με την πάροδο του χρόνου, ενδέχεται να διαφοροποιήσουν τις συνεισφορές τους. Οι χρήστες που συνεχίζουν να εργάζονται σε ένα στενό εύρος λημμάτων μπορεί να δυσκολεύονται να δημιουργήσουν αξιοπιστία στις συζητήσεις της κοινότητας, αν και η εκτεταμένη βελτίωση σε μια συγκεκριμένη ενότητα της Βικιπαίδειας δεν θα πρέπει να θέτει σε μειονεκτική θέση τις απόψεις των ειδικών. Όπως συμβαίνει με όλα τα λήμματα της Βικιπαίδειας, οι χρήστες πρέπει να αναφέρουν τα σχετικά επαληθεύσιμα δημοσιευμένα στοιχεία από αξιόπιστες πηγές για να υποστηρίξουν την οπτική γωνία τους. Αναπόφευκτα, ορισμένοι έμπειροι συντάκτες ενδέχεται να μην συμφωνούν με τις αναφερόμενες ερμηνείες κατά τη διάρκεια των συζητήσεων περιεχομένου. Παρακαλούμε μην αποθαρρύνεστε από τέτοιους συντάκτες. Τελικά, θα σας σεβαστούν, ειδικά αν θυμάστε ότι δεν είστε εσείς προσωπικά η πηγή, και ότι η εστίασή σας, ακόμη και η τεχνογνωσία, είναι καλύτερα να κατευθύνεται στην εύρεση και αναφορά ανεξάρτητων αξιόπιστων πηγών για τα λήμματα που επεξεργάζεστε.

Περισσότερες πληροφορίες εάν έχετε συνδεθεί με αυτήν τη σελίδα[επεξεργασία κώδικα]

Εάν είστε νέοι στη Βικιπαίδεια ή εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με τα κριτήρια σύνταξης της Βικιπαίδειας, διαβάστε πολύ προσεκτικά τις ακόλουθες σελίδες πολιτικής και πληροφοριών:

  1. «User talk:Virgin United - Wikipedia, the free encyclopedia». En.wikipedia.org. Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2014. 
  2. «User:Young Trigg - Wikipedia, the free encyclopedia». En.wikipedia.org. Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2014.