Βιβλιοθήκη Τ.Ε.Ι. Σερρών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Σερρών[1] λειτουργεί από το 1985. Απευθύνεται στα μέλη του διοικητικού, εκπαιδευτικού και διδακτικού προσωπικού του Ιδρύματος, στους φοιτητές, στους φοιτητές από το εξωτερικό από προγράμματα ανταλλαγής (π.χ. ERASMUS) και σε εξωτερικούς χρήστες που δεν ανήκουν στα μέλη του Τ.Ε.Ι. αλλά χρειάζονται τις υπηρεσίες της βιβλιοθήκης. Σκοπός της είναι να υποστηρίζει και να προωθεί τις διδακτικές, εκπαιδευτικές και ερευνητικές διαδικασίες που πραγματοποιούν οι χρήστες, να καλύπτει τις πληροφοριακές ανάγκες όλης της κοινότητας που εξυπηρετεί μέσα από υπηρεσίες και πηγές πληροφόρησης, να αναβαθμίζει πολιτιστικά και πνευματικά τόσο τα μέλη της όσο και το Ίδρυμα και να εμπλουτίζεται βάσει των αναγκών των χρηστών της. Η πληροφορία που διαθέτει είναι τεκμηριωμένη σε έντυπο και μη υλικό και το προσωπικό της είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο για την σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση των χρηστών της όσο αφορά τη χρήση των υπηρεσιών της.

Η συλλογή της καλύπτει όλα τα γνωστικά αντικείμενα που διδάσκονται στις Σχολές που λειτουργούν στο Ίδρυμα και περιλαμβάνει βιβλία, περιοδικά, CD-ROMs, DVD-ROMs καθώς και άλλο οπτικοακουστικό υλικό, συνδρομές σε online βάσεις δεδομένων και ηλεκτρονικά περιοδικά, γενικό πληροφοριακό υλικό (εγκυκλοπαίδειες, λεξικά κ.λπ.), διδακτορικές διατριβές που εκπονήθηκαν σε άλλα Ιδρύματα του εσωτερικού και του εξωτερικού, διπλωματικές εργασίες προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Τ.Ε.Ι. ή άλλων Ιδρυμάτων, συγγράμματα και σημειώσεις μαθημάτων που διανέμονται στους φοιτητές του Τ.Ε.Ι. και υλικό υποστήριξης των ατόμων με ειδικές ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α.). Οργανώνει το υλικό της σύμφωνα με τους Αγγλοαμερικάνικους Κανόνες Καταλογογράφησης (AACR2), με τις Θεματικές Επικεφαλίδες της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου (LCSH), τον κατάλογο Θεματικών Επικεφαλίδων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος[2] και η ταξινόμηση γίνεται σύμφωνα µε το Διεθνές Δεκαδικό Σύστημα Ταξινόμησης Dewey (DDC).

Υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιβλιοθήκη για την κάλυψη των αναγκών των χρηστών της σε πληροφοριακό και ερευνητικό επίπεδο, διαθέτει τις εξής τοπικές και ηλεκτρονικές υπηρεσίες:

 • Υπηρεσίες Δανεισμού. Η βιβλιοθήκη δανείζει μέρος του υλικού της στα εγγεγραμμένα μέλη της που έχουν εκδώσει κάρτα δανεισμού.
 • Πληροφοριακό Τμήμα. Στο πληροφοριακό τμήμα που λειτουργεί, είναι συγκεντρωμένο το υλικό της που δε δανείζεται είτε γιατί είναι σπάνιο ή γιατί είναι αναντικατάστατο και διατίθεται μόνο για ανάγνωση και για φωτοτύπηση. Αποτελείται από εγκυκλοπαίδειες, περιοδικά, λεξικά, βιογραφίες, βιβλιογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό.
 • Τμήμα Διαδανεισμού. Μέσω αυτού του τμήματος γίνεται η διαδικασία διαδανεισμού που επιτρέπει στον χρήστη να έχει πρόσβαση σε υλικό άλλων βιβλιοθηκών εάν δεν διατίθεται στην ίδια.
 • Υπηρεσίες Πληροφοριακής Υποστήριξης. Η υπηρεσία αποτελείται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές με δωρεάν σύνδεση στο Διαδίκτυο, που παρέχονται είτε για την εκπόνηση εργασιών, είτε για τη μελέτη υλικού και την αναζήτηση διαθέσιμων πληροφοριών. Ο χρήστης μπορεί να έχει online πρόσβαση σε ηλεκτρονικά περιοδικά, σε Γκρίζα βιβλιογραφία, σε ηλεκτρονικό υλικό προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων και παράλληλα σε βάσεις δεδομένων.
 • Δημόσιος Κατάλογος (OPAC).[3] Παρέχεται η δυνατότητα αναζήτησης στον online κατάλογό της για τον εντοπισμό βιβλίων.
 • Υπηρεσίες Αναπαραγωγής Πληροφοριακού Υλικού. Στα φωτοαντιγραφικά μηχανήματα μπορεί να γίνει αναπαραγωγή μόνο του υλικού της βιβλιοθήκης και σε ιδιαίτερα περιορισμένο αριθμό φωτοτυπιών.
 • Υπηρεσίες Υποστήριξης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Η βιβλιοθήκη διαθέτει τεχνολογική υποδομή και υπηρεσίες που υποστηρίζουν τις ανάγκες των Α.Μ.Ε.Α. έτσι ώστε να τους δίνεται η δυνατότητα χρήσης των υπηρεσιών χωρίς κανέναν περιορισμό.
 • Αναγνωστήριο. Στο αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης ο χρήστης μπορεί να μελετήσει κάποιο τεκμήριο από τη συλλογή καθώς και πληροφοριακό υλικό που δεν δανείζεται.
 • Εκπαίδευση Χρηστών της Βιβλιοθήκης. Οργανώνει σεμινάρια εκπαίδευσης όλων των μελών της, ακόμα και των Α.Μ.Ε.Α. για όσο το δυνατό καλύτερη επιμόρφωση και χρήση της βιβλιοθήκης και των υπηρεσιών της.
 • Συλλογικός κατάλογος περιοδικών[4] σε ελληνικές βιβλιοθήκες (Ε.Κ.Τ.[5]). Παρέχεται η δυνατότητα ταυτόχρονης αναζήτησης σε καταλόγους ελληνικών βιβλιοθηκών, για τον εντοπισμό βιβλιογραφικών δεδομένων έντυπων και ηλεκτρονικών επιστημονικών περιοδικών.
 • Συλλογικός κατάλογος Ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (Σ.Κ.Ε.Α.Β.).[6] Παρέχεται ταυτόχρονη πρόσβαση σε καταλόγους Ελληνικών ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών.
 • Γκρίζα βιβλιογραφία ΑΡΤΕΜΙΣ[7]. Πρόκειται για τη συστηματική αρχειοθέτηση της πνευματικής παραγωγής των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της Ελλάδας.
 • Αργώ[8] - περιβάλλον πρόσβασης πηγών πληροφόρησης (Ε.Κ.Τ.). Παρέχεται δυνατότητα πρόσβασης σε διαθέσιμες πηγές πληροφόρησης (βάσεις δεδομένων, κατάλογοι βιβλιοθηκών κ.ά.).

Ωράριο λειτουργίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιβλιοθήκη λειτουργεί από Δευτέρα έως Πέμπτη τις ώρες 08:30-19:00 και την Παρασκευή τις ώρες 08:30-15:00. Κατά τη διάρκεια των διακοπών (Χριστούγεννα, Πάσχα, Καλοκαίρι), η Βιβλιοθήκη λειτουργεί 8:30-14:30, ενώ στις επίσημες αργίες είναι κλειστή.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]