Βερθόλδος Β΄ του Κατσενελεμπόγκεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βερθόλδος Β΄ του Κατζενελεμπόγκεν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση12ος αιώνας
Θάνατος1217[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΣταυροφόρος
Βαρόνος (Φερές)
Θυρεός

Ο Βερθόλδος Κάτσενέλεμπογκεν ή Κατσενελλενβόγεν[2] (γερμανικά : Berthold von Katzenellenbogen ή Katzenelnbogen, ορθή ελλην. απόδοση Μπέρτολντ φον Κάτσενελλενμπόγκεν) ήταν Γερμανός ιππότης, βαρώνος των Φερών στην Θεσσαλία[3] και αντιβασιλέας του Βασιλείου της Θεσσαλονίκης. Είχε πάρει μέρος στην Δ΄ Σταυροφορία και ακολούθησε τον Βονιφάτιο τον Μομφερρατικό στην κατάκτηση της Μακεδονίας και την ίδρυση του Βασιλείου της Θεσσαλονίκης, καθώς και στην κατάκτηση της Θεσσαλίας.

Γεννήθηκε πριν το 1183, γιος του Βερθόλδου Α΄ του Κατσενελενμπόγκεν, κόμη του Κατσενελενμπόγκεν.

Το 1202 έλαβε μέρος με τους Σταυροφόρους στην πολιορκία της Ζάρα, και το 1204 στην πολιορκία και κατάληψη της Κωνσταντινούπολης, όπου ήταν αυτός που πρότεινε το κάψιμο και λεηλασία της πόλης. Αναφέρεται ότι ήταν ο πιο υψηλόβαθμος από τους Γερμανούς ιππότες και ήταν ο άτυπος αρχηγός τους. Ακολούθησε τον Βονιφάτιο στην κατάκτηση της Θράκης, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Το 1205 μετά την κατάκτηση της Θεσσαλίας ο Βονιφάτιος την μοίρασε σε φέουδα. Στον κόμη, όπως αναφέρεται, Βερθόλδο έδωσε τις Φερές και την γύρω περιοχή.[2]

Το 1205 στάλθηκε από τον πάπα να μεσολαβήσει μεταξύ του Κιλικιανού βασιλείου και του Πριγκιπάτου της Αντιόχειας χωρίς να καταφέρει κάτι. Το 1206-1207 βρέθηκε στο Βασίλειο της Ιερουσαλήμ και το 1209 επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη όπου έγινε καστράρχης των Σερρών.

Τα επόμενα χρόνια ήταν αντιβασιλέας του ανήλικου Δημητρίου του Μομφερρατικού και φαίνεται να απόκτησε μεγάλο πλούτο. Τελευταία φορά αναφέρεται το όνομα του σε επιστολή του 1217 και πιθανολογείται ότι πέθανε λίγο μετά στην γενέτειρά του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 28  Μαρτίου 2015.
  2. 2,0 2,1 Μίλλερ-Λάμπρου, σελ 53
  3. Κωνσταντίνου Αθανασίου Οικονομόπουλου, Η Λάρισα και η Θεσσαλική Ιστορία, τόμος Γ΄ Αρχειοθετήθηκε 2013-11-14 στο Wayback Machine., Λάρισα 2008, σελ 67

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]