Βανέσα Αδαμοπούλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Βανέσα Αδαμοπούλου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 12  Δεκεμβρίου 1980
Αθήνα
Υπηκοότητα Ελλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσα Νέα ελληνική γλώσσα
Ομιλούμενες γλώσσες Ελληνικά
Σπουδές Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα τραγουδίστρια
ηθοποιός
συγγραφέας
μεταφράστρια
Οικογένεια
Σύντροφος Ιωάννης Παπαζήσης

Η Τρισεύγενη "Βανέσα" Αδαμοπούλου (γενν. 12 Δεκεμβρίου 1980)[1][2] είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός. Έγινε ευρύτερα γνωστή με το τραγούδι Πάνω στην τρέλα μου, που αποτελεί τη μουσική τίτλων της ταινίας Λούφα και παραλλαγή: Σειρήνες στο Αιγαίο. Ασχολείται με τη συγγραφή ιστορικών μυθιστορημάτων.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στα Βριλήσσια.[3] Είναι απόφοιτη του τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε μουσική, χορό και τραγούδι, με το οποίο ασχολείται επαγγελματικά. Το πρώτο της άλμπουμ σημείωσε σημαντική επιτυχία, εντάσσοντας την στις αναγνωρίσιμες ερμηνεύτριες του χώρου. Το δεύτερο προσωπικό της άλμπουμ δεν κάταφερε θα φέρει την αναμενόμενη επιτυχία. Έχει συνεργαστεί με γνωστούς καλλιτέχνες όπως ο Αντώνης Ρέμος, ο Γιάννης Πάριος, η Νατάσα Θεοδωρίδου και η Πέγκυ Ζήνα. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις, όπως σε μιούζικαλ και σε παιδικές σκηνές, ενώ συμμετείχε ως διαγωνιζόμενη σε τηλεοπτικές εκπομπές φιλανθρωπικού χαρακτήρα.[4]

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη συγγραφή ιστορικών μυθιστορημάτων και παιδικών βιβλίων. Το πρώτο της έργο, με τίτλο Αθώοι στον έρωτα, κυκλοφόρησε το 2011, ενώ το δεύτερο Από ζάχαρη και αλάτι, κυκλοφόρησε το 2017.[4] Έχει μεταφράσει και διασκευάσει έργα ξένων συγγραφέων, ένα εκ των οποίων έχει ανεβεί σε θεατρική σκηνή.[5]

Σύντροφός της είναι ο ηθοποιός Ιωάννης Παπαζήσης, με τον οποίο έχουν ένα υιό, τον Ιάσονα.[6]

Βραβεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2006
  • Άλμπουμ Πάνω στην τρέλα μου, μαζί με Γιώτα 7, χρυσός δίσκος (25.000 αντίτυπα και 100.000 digital downloads)[7]
  • Τραγούδι Πάνω στην τρέλα μου, μαζί με Γιώτα 7, μουσική Δημήτρης Κοντόπουλος, στίχοι Νίκος Γρίτσης, Βραβείο "Mad Video Music Awards": "Καλύτερο Video Clip από Ντουέτο" και "Καλύτερο Video Clip της Χρονιάς".[8]
    • Υποψηφιότητες: Τραγούδι Πάνω στην τρέλα μου, Βραβείο "Mad Video Music Awards": "Καλύτερο Video Clip από νέο καλλιτέχνη" και "Καλύτερο Video Clip Dance".
  • Άλμπουμ Πάνω στη τρέλα μου μαζί με Γιώτα 7, μουσική Δημήτρης Κοντόπουλος, στίχοι Νίκος Γρίτσης: "Μουσικά Βραβεία Αρίων" :"Καλύτερος δίσκος" στη κατηγορία "Μουσική για τηλεοπτική ή κινηματογραφική ταινία, θεατρική παράσταση ή ποίηση ή λογοτεχία".[9]
2007
    • Υποψηφιότητες: Θέλω ν'ακούσω την καρδιά σου, Βραβείο "Mad Video Music Awards": "Πιο Sexy Εμφάνιση σε Video Clip" και "Καλύτερο Video Clip από γυναίκα καλλιτέχνη".
    • Υποψηφιότητα: "Μουσικά Βραβεία Αρίων": "Καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος/η".[10][11]

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δισκογραφία
  • 2005, Λούφα και Παραλλαγή - Η μουσική και τα τραγούδια του Νίκου Περάκη, ‎CD-Άλμπουμ-Μουσική τίτλων, Epic
  • 2005, Βανέσα Αδαμοπούλου και οι Γιώτα 7 - Πάνω Στην Τρέλα Μου, CD-Single-Promo, Columbia
  • 2006, Θέλω ν΄ ακούσω την καρδιά σου, CD-Άλμπουμ, Sony BMG Music Entertainment-Columbia
  • 2006, Θέλω ν΄ ακούσω την καρδιά σου , CDr-Single-Promo-Smplr-Car, Sony BMG Music Entertainment
  • 2008, Μια στιγμή δυο ζωές, CDr-Single, Universal
  • 2009, 1 λεπτό, ‎CDr-Single, APS Music
Φιλμογραφία
Έτος Τίτλος Ρόλος Σκηνοθεσία Σημειώσεις Παραπομπές
2007 Λατρεμένοι μου γείτονες Ως Βανέσα, διαγωνιζόμενη σε μουσικό διαγωνισμό. Mega Channel,
Επεισόδιο 1ο
2007 Μια στιγμή δυο ζωές Τραγούδι τίτλων Mega Channel
2009 Chart show Your countdown Καλεσμένη Alpha TV
2011 Στην υγειά μας Καλεσμένη Νέα Ελληνική Τηλεόραση
2014 Your face sounds familiar Διαγωνιζόμενη ΑΝΤ1
Μυθιστορήματα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ποιο είναι το πραγματικό όνομα της Βανέσας Αδαμοπούλου;». backstage24.gr. 30 Απριλίου 2015. https://www.backstage24.gr/poio-einai-to-pragmatiko-onoma-tis-van/. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2018. 
  2. «Στοιχεία Εκλογικού Σώματος Ελλήνων Εκλογέων». Υπουργείο Εσωτερικών (Ελλάδα). http://www.ypes.gr/Services/eea/eeagr/eea.htm. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2018. 
  3. Ηλίας Μαραβέγιας. «Βανέσα Αδαμοπούλου: Σειρήνα που αιχμαλωτίζει». espressonews.gr. http://www.espressonews.gr/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF/espresso-girl/23673/%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CF%83%CE%B1-%CE%B1%CE%B4%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AE%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%B9%CF%87%CE%BC%CE%B1%CE%BB%CF%89%CF%84%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2018. 
  4. 4,0 4,1 «Βανέσα Αδαμοπούλου: Συγγραφέας από... πίστα». Πρώτο Θέμα. 288 Απριλίου 2014. http://www.protothema.gr/stories/article/374036/vanesa-adamopoulousuggrafeas-apo-pista/. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2018. 
  5. Μάριος Παϊτάρης (2013). «O συλλέκτης». episkinis.gr. http://www.episkinis.gr/2009-05-31-09-20-01/1017-2013-03-06-07-16-19. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2018. 
  6. «Βάπτιση στην ελληνική showbiz! Όλες οι λεπτομέρειες». fthis.gr. 11 Μαΐου 2016. http://www.fthis.gr/love/weddings/baptish-sthn-ellhnikh-showbiz-oles-oi-leptomereies. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2018. 
  7. Λευτέρης Κατσουλιέρης. «Μια στιγμή δυο ζωές». musiccorner.gr. http://www.musiccorner.gr/nees_kyklof/08/mia_stigmi.html. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2018. 
  8. «MAD VMA 2006: Δείτε τους νικητές της 3ης απονομής των βραβείων!». getgreekmusic.gr. 16 Αυγούστου 2016. https://www.getgreekmusic.gr/mad-vma-2006-nikites-vraveiwn/. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2018. 
  9. «Οι νικητές της 5ης απονομής των βραβείων Αρίων!». musiccorner.gr. 29 Μαρτίου 2006. http://www.musiccorner.gr/news/events/06/arion/winners.html. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2018. 
  10. «Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα Αρίων (αρχείο)». nooz.gr. 22 Οκτωβρίου 2007. https://web.archive.org/web/20160309120240/http://www.nooz.gr/page.ashx?pid=9&aid=105528. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2018. 
  11. «Μουσικά Βραβεία Αρίων 6η απονομή: Οι νικητές». madata.gr. 30 Οκτωβρίου 2007. https://www.madata.gr/free-time/8875.html. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]