Βαγγέλης Φιλιππής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Βαγγέλης Φιλιππής
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1960
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταποδοσφαιριστής

Ο Βαγγέλης Φιλιππής (γεν. 1960) είναι παλαίμαχος τερματοφύλακας που αγωνίστηκε στην Α΄ Εθνική. Τώρα εργάζεται ως προπονητής τερματοφυλάκων στον Πανιώνιο.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βαγγέλης Φιλιππής γεννήθηκε το 1960. Έγινε γνωστός αγωνιζόμενος ως τερματοφύλακας στον Πανελευσινιακό. Το καλοκαίρι του 1984 εντάχθηκε στον Πανιώνιο, σε ηλικία 24 ετών. Μαζί με τον Αντώνη Μανίκα απετέλεσαν ένα πολύ καλό δίδυμο τερματοφυλάκων. Έμεινε 3,5 χρόνια στους «κυανέρυθρους» κι ευτύχησε να βιώσει μεγάλες στιγμές με την ομάδα, σε πρωτάθλημα και κύπελλο και έζησε την έξοδο στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Καλύτερη χρόνια του στο σύλλογο της Νέας Σμύρνης ήταν η περίοδος 1986-87. Τη σεζόν εκείνη ο Πανιώνιος απέκλεισε διαδοχικά στο κύπελλο, την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό κερδίζοντας τους στην Νέα Σμύρνη κι αποκλείστηκε με ένα γκολ διαφορά από τον Παναθηναϊκό αν τον νίκησε 1-0 εντός έδρας. Την σεζόν εκείνη μαζί με τον Αντώνη Μανίκα είχαν αποκρούσει 12 πέναλτι συνολικά σε πρωτάθλημα και κύπελλο και δεν είχαν δεχθεί γκολ από την άσπρη βούλα. Οι εφημερίδες και η ΕΡΤ στην αθλητική της εκπομπή είχαν κάνει σχετικά αφιερώματα στους δύο τερματοφύλακες του Πανιωνίου για το κατόρθωμά τους.

Ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του στον Πανιώνιο ήταν την περίοδο 1985-86, η ισοπαλία 1-1 εναντίον της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Επίσης, το παιχνίδι στο ΟΑΚΑ με τον Ολυμπιακό μπροστά σε 60.000 κόσμο, στο οποίο ο Πανιώνιος ηττήθηκε πολύ δύσκολα με 4-3 και είχε αποκρούσει πέναλτι του Αναστόπουλου.

Το «μυστικό» των αποκρούσεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για την ικανότητα να αποκρούει συχνά πέναλτι ο Βαγγέλης Φιλιππής δεν διστάζει ν’ αποκαλύψει το μυστικό του:

"Στο πέναλτι προσπαθείς πάντα να ξεγελάσεις τον αντίπαλο, να τον αναγκάσεις να σουτάρει εκεί που θέλεις. Το μυστικό για να αποκρούσεις το πέναλτι, είναι να πεταχτείς με αυτοπεποίθηση στην γωνία που θα επιλέξεις να πέσεις, πολλές φορές σ’ αυτή που έχεις αντιληφθεί ότι θα σουτάρει ο αντίπαλος. Η αυτοπεποίθηση μετράει πάνω απ’ όλα, να αισθάνεσαι ότι έχεις το πάνω χέρι".

Προπονητής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2003 ο Φιλιππής έχει στον Πανιώνιο ένα άλλο πόστο, αυτό του προπονητή τερματοφυλάκων. Έργο του είναι η αλματώδης βελτίωση του Γιάροσλαβ Ντρόμπνι που ήρθε νέος στην ομάδα και διαπρέπει πλέον στα γήπεδα της Μπουντεσλίγκα. Επίσης, οι νεαροί Ντάριο Κρέσιτς και Χαράλαμπος Ταμπάσης, έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ σε σχέση με την αρχική τους παρουσία.

Παράλληλα με την δουλειά του στον Πανιώνιο, ο Βαγγέλης Φιλιππής διατηρεί ακαδημία ποδοσφαίρου στην Ελευσίνα.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονιές Σύλλογος Συμμετοχές Γκολ
ως το 1984 Πανελευσινιακός Γ΄ Εθνική
1984-85 Πανιώνιος 16 0
1985-86 Πανιώνιος 8 0
1986-87 Πανιώνιος 0 0
1987-88 (α΄) Πανιώνιος 0 0
1987-1988 Ε.Α.Ρ Γ Εθνική 0
1988-1989 E.A.P Β Εθνική 0
1989-1990(α) Πανελευσινιακός Γ Εθνική 0
1990-1992 E.A.P Β Εθνική 0

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αλέκου Παπαδόπουλου, «ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΦΙΛΙΠΠΗΣ: Ο δάσκαλος των τερματοφυλάκων…»

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]