Α.Σ. Μέγας Αλέξανδρος Τρίπολης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Α.Σ. Μέγας Αλέξανδρος Τρίπολης
Επίσημη ονομασίαΑθλητικός Σύλλογος Μέγας Αλέξανδρος Τρίπολης
Σύντομο όνομαΜέγας Αλέξανδρος Τρίπολης
Ίδρυση1997
Διάλυση2016
ΈδραΤρίπολη, Ελλάδα
Χρώματα          Γαλανό, Λευκό

Ο Αθλητικός Σύλλογος Μέγας Αλέξανδρος Τρίπολης[1], γνωστός και ως Μέγας Αλέξανδρος, ήταν ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1930 στην πόλη της Τρίπολης, στην περιοχή της Αρκαδίας. Ύστερα από πολλές δεκαετίες ανυπαρξίας, ο σύλλογος επανιδρύεται το 1997 με αυτή να θεωρείται η επίσημη χρονιά της ίδρυσης του συλλόγου. Ο Μέγας Αλέξανδρος είχε αγωνιστεί με αρκετούς χρωματικούς συνδυασμούς, με το γαλανό και το λευκό να αποτελούν τα επίσημα χρώματα του συλλόγου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δημιουργία του συνδέεται με το 7ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης, όπου ο νεαρός μαθητής Δημήτρης Κουμπούνης, μαζί με μια ομάδα συμμαθητών του, αποφάσισαν να ξεκινήσουν προπονήσεις υπό την καθοδήγηση του παλαίμαχου τερματοφύλακα του Παναρκαδικού, Τάκη Κουμπούνη, προκειμένου να δημιουργήσουν μια ποδοσφαιρική ομάδα.

Ο πρώτος φιλικός αγώνας της ομάδας πραγματοποιήθηκε το 1997, δύο χρόνια πριν τη συμμετοχή της στη Γ’ Κατηγορία. Οι προπονήσεις ξεκίνησαν στο γήπεδο του Αστέρα, και η ομάδα αργότερα χρησιμοποίησε το καταστατικό ενός ανενεργού σωματείου, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, για να δημιουργηθεί επίσημα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όλοι οι ποδοσφαιριστές, εκτός από τον τερματοφύλακα Βλάμη, παρακολούθησαν το ίδιο σχολείο, με 7 από αυτούς να ανήκουν στο ίδιο τμήμα. Η ομάδα επέλεξε το όνομα Μέγας Αλέξανδρος, και τη σεζόν 1998-99 πήρε μέρος στο πρωτάθλημα της Γ’ Αρκαδίας. Με εντυπωσιακές επιδόσεις, κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα με 7 νίκες, 2 ισοπαλίες και μόλις 1 ήττα.

Κάτω από την τεχνική ηγεσία του Τάκη Κουμπούνη, με τη συνδρομή του Τάσου Κοτσιρίλου και του Δημήτρη Σταυρόπουλου, ο σύλλογος ανέπτυξε ένα νεανικό σύνολο που εντυπωσίασε με το ποδόσφαιρό του.

Επιτυχίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την άνοδό του στη Β’ κατηγορία της Αρκαδίας την επόμενη αγωνιστική περίοδο (1999-00), ο Μέγας Αλέξανδρος κατέκτησε την 2η θέση στο πρωτάθλημα. Σημαντική στιγμή αποτέλεσε ο αγώνας-κλειδί με την ομάδα του Νεοχωρίου, όπου η ισοπαλία χωρίς τέρματα έδωσε στον Μέγα Αλέξανδρο το εισιτήριο ανόδου στην Α’ κατηγορία[2].

Η συμμετοχή στην Α’ κατηγορία προσέφερε στον σύλλογο την ευκαιρία να ανταγωνιστεί σε υψηλότερο επίπεδο, και παρά τις προκλήσεις, ο Μέγας Αλέξανδρος συνέχισε να παίζει με πάθος και αφοσίωση.

Παιδικές ομάδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός από την ανδρική ομάδα, ο Μέγας Αλέξανδρος επεκτείνεται και στις παιδικές κατηγορίες. Η παιδική ομάδα κατάφερε να κατακτήσει τα πρώτα της πρωταθλήματα στην ιστορία της, με εντυπωσιακές επιδόσεις. Ένα από τα σημαντικά επιτεύγματα ήταν η κατάκτηση του πρωταθλήματος τη σεζόν 1998-99 και το νικηφόρο παιχνίδι στον τελικό με 4-0 εναντίον του Πανθυρεατικού.

Ακολούθησαν άλλες επιτυχίες στις παιδικές κατηγορίες, με την ομάδα να επικρατεί στον τελικό και να κατακτά το τέταρτο πρωτάθλημά της στο Γήπεδο του Λεωνιδίου απέναντι στην Ελπίδα Τρίπολης.

Σύγχρονη ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ομάδα συνέχισε να ανταγωνίζεται σε διάφορες κατηγορίες της Αρκαδίας μέχρι τη διακοπή της λειτουργίας το καλοκαίρι του 2009, λόγω οικονομικών προβλημάτων[3]. Ωστόσο, τρία χρόνια αργότερα, το 2012, ο Μέγας Αλέξανδρος επανήλθε στον κόσμο του ποδοσφαίρου[4] για τέσσερα χρόνια πριν αποσυρθεί οριστικά το 2016.

Ο Μέγας Αλέξανδρος Τρίπολης αποτελεί σημαντικό κομμάτι της αθλητικής κληρονομιάς της Τρίπολης και της Αρκαδίας γενικότερα, με πλούσια ιστορία στο ποδόσφαιρο και τις ακαδημίες του να προσφέρουν ταλαντούχους ποδοσφαιριστές στην περιοχή.

Τίτλοι και διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]