Αχλαδίτσα Αργολίδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°24′19″N 23°16′57″E / 37.40528°N 23.28250°E / 37.40528; 23.28250

Αχλαδίτσα
Αχλαδίτσα is located in Greece
Αχλαδίτσα
Αχλαδίτσα
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΠελοποννήσου
ΔήμοςΕρμιονίδας, Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης Αργολίδας
Δημοτική ΕνότηταΕρμιόνης
Δημοτική ΚοινότηταΘερμησίας
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΠελοπόννησος
ΝομόςΑργολίδας
Υψόμετρο5 μέτρα
Πληθυσμός
Μόνιμος73
Έτος απογραφής2021
Πληροφορίες
Παλαιά ονομασίαΔάρδιζα

Η Δάρδιζα (ή αλλιώς Αχλαδίτσα) ανήκει στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ερμιόνης του Δήμου Ερμιόνης και απέχει 3 χιλιόμετρα από την Ερμιόνη.

Η Αχλαδίτσα διαθέτει πολλές μικρές παραλίες όπως το Πόρτο Αλεπού ή Κρόθι, την Πούπουλου Ακτή, τα Λιμανάκια και των Μεταλλείων, με σπουδαιότερη την ίδια την παραλία της Δάρδιζας η οποία είναι από τις μεγαλύτερες, τις καθαρότερες, παρά αυτά, όχι από τις οργανωμένες του Δήμου Ερμίονης . Περιβάλλεται από τους λόφους Κρόθι, Δίδυμοι Λόφοι, Μαυροβούνι ή Καρακάσι και Αλατοβούνι ή Αλασόρος ενώ στο μέσο του κόλπου Ντάρντιζας βρίσκεται η βραχονησίδα Χελωνονήσι. Εντός του κόλπου της Ντάρντιζας, λόγω του σεισμογενούς παρελθόντος της περιοχής, έχουν σχηματιστεί διάφοροι ορμίσκοι, όπως των Μεταλλείων, της Ηρεμίας, του Χελωνονησίου, της Μέδουσας, του Ναυγίου και της Δάρδιζας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν τη δημιουργία του παραθεριστικού οικισμού, η Δάρδιζα κατοικούνταν από εργάτες, μεταλλωρύχους των μεταλλείων της Δάρδιζας, στην περιοχή ακόμα υπάρχουν οι εγκαταστάσεις των παλαιών Μεταλλείων. Η ράμπα που φόρτωνε τα φορτηγά πλοία με τα υλικά του υπεδάφους αποτελεί σημαντικό μνημείο του οικισμού (οι εγκαταστάσεις κτίσθηκαν από την εταιρεία Μποδοσάκη κατά τις δεκαετίες του 1950 και 1960). Άλλα σπουδαία κτίσματα του οικισμού είναι ο Άσπρος Μόλος, κτισμένος από αρχοντική οικογένεια σαν ευεργέτημα στους ψαράδες της Ερμιόνης αλλά και το βλάχικο εκκλησάκι της Παναγίας, ενώ υπάρχουν αλλά δύο εκκλησάκια του Αγίου Χαράλαμπου και του Αγίου Νικόλαου (ιδιόκτητο). Στο βυθό της θάλασσας βρίσκονται διάσπαρτες αρχαιότητες, απομεινάρια ανθρώπων που προσπάθησαν σε παλαιότερες εποχές να εκμεταλλευτούν το πλούσιο μετάλλευμα της περιοχής. Η περιοχή αναφέρεται από το Στράβωνα και τον Παυσανία, χωρίς όμως πολλές λεπτομέρειες.

Σύλλογοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος έχει αναλάβει δράση ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος «ΔΑΡΔΙΖΑ» και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος «ΑΧΛΑΔΙΤΣΑ». Ο σύλλογος «ΔΑΡΔΙΖΑ» έχει επίσης κληροδοτήσει τον θεσμό των κολυμβητικών αγώνων που πραγματοποιούνται στη παραλία της Δάρδιζας κάθε καλοκαίρι τον Αύγουστο. Στον οικισμό οικολογική και λαογραφική δράση έχουν αναλάβει τόσο οι πολίτες όσο και η εθελοντική ομάδα "ΑΝΤΙΡΡΥΠΟΣ"[1][νεκρός σύνδεσμος] που δρα υπέρ της φύσης σε συνεργασία πολλές φορές με άλλες οικολογικές οργανώσεις.

Πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οικισμός πρωτοαναγνωρίστηκε το 1920 και έκτοτε έχει καταγράψει σημαντικές αυξομειώσεις στον πληθυσμού του χωρίς να υπάρχει κάποια τάση.

Ιστορική εξέλιξη πληθυσμού
Έτος Πληθ.   ±%  
1920 5 —    
1940 31 +520.0%
1971 155 —    
1981 52 −66.5%
1991 49 −5.8%
2001 159 +224.5%
2011 135 −15.1%

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]