Αφρικανική αγριόγατα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αφρικανική αγριόγατα
Η Αφρικανική αγριόγατα
Η Αφρικανική αγριόγατα
Κατάσταση διατήρησης

Ελαχίστης Ανησυχίας (IUCN 3.1)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Σαρκοφάγα (Carnivora)
Οικογένεια: Αιλουρίδες (Felidae)
Υποοικογένεια: Αιλουρίνες (Felinae)
Γένος: Αίλουρος (Felis)
Είδος: Αγριόγατα
Υποείδος: Αφρικανική Αγριόγατα
Τριώνυμο
Felis silvestris lybica
Forster, 1780

Η Αφρικανική αγριόγατα (Felis silvestris lybica), είναι ένα υποείδος της Αγριόγατας που ζει στην Αφρική, από την Αραβική χερσόνησο έως την Κασπία θάλασσα. Επίσης αναφέρεται και ως Αγριόγατα της Εγγύς Ανατολής και δεν πρέπει να συγχέεται με την Αγριόγατα της Νότιας Αφρικής (Felis silvestris cafra).

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χρώμα της Αφρικανικής αγριόγατας είναι αμμώδες γκρι και μερικές φορές απαλό κίτρινο ή κόκκινο χρώμα. Τα αυτιά της είναι κοκκινωπά, με ανοιχτό κίτρινο γύρω από το πτερύγιο του αυτιού της. Οι ρίγες γύρω από το μάγουλο είναι μαύρες. Υπάρχει μια σκούρα λωρίδα κατά μήκος της σπονδυλικής της στήλης, τα πλευρά της έχουν πιο ανοιχτό χρώμα και η κοιλιά της είναι υπόλευκη. Η Αφρικανική αγριόγατα έχει κάποιες διαφορές με την Αγριόγατα της Ευρώπης όπως τα χρώματα στους ώμους, στη σπονδυλική στήλη, στην κατασκευή της ουράς της καθώς επίσης και στη γούνα της Αφρικανικής αγριόγατας που είναι μικρότερη από αυτή της Αγριόγατας της Ευρώπης.

Το μήκος των αρσενικών κυμαίνεται από 47 έως 59,7 εκ. το κεφάλι με το σώμα ενώ η μακριά ουρά από 26,7 έως 36,8 εκ. Το μήκος των θηλυκών είναι 40,6 έως 55,8 εκ με 24,1 έως 33,7 εκ. την ουρά. Τα περισσότερα αρσενικά και θηλυκά ζυγίζουν 3,2 έως 4,5 κιλά.

Διατροφή και Συμπεριφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αφρικανική αγριόγατα τρέφεται κυρίως με ποντίκια, αρουραίους και άλλα μικρά θηλαστικά. Όταν τους δοθεί η ευκαιρία τρώνε ψάρια, πουλιά, ερπετά, αμφίβια και έντομα. Η αγριόγατα πλησιάζει αργά αργά το θήραμά της, επιτίθεται και αρπάζει τη λεία της. Η αφρικανική αγριόγατα δραστηριοποιείται κυρίως κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος. Όταν θυμώνει αυξάνει τον όγκο της γούνας της (ανατριχιάζει), προκειμένου να τρομάξει τον αντίπαλο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας κρύβεται σε θάμνους. Η περιοχή του αρσενικού συμπίπτει με άλλων θηλυκών και όλοι μαζί υπερασπίζονται το έδαφός τους από εισβολείς. Το θηλυκό γεννάει από 2 έως 6 μικρά, με μέσο όρο τα 3 μικρά. Η Αφρικανική αγριόγατα γεννάει σε λαγούμια ή κοιλότητες στο έδαφος. Η κυοφορία κρατά 56-69 ημέρες. Τα μικρά γεννιούνται τυφλά και στηρίζονται στη μητέρα τους. Μένουν μαζί της 5 έως 6 μήνες και στον 6ο μήνα είναι γόνιμα.

Οικότοποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αγριόγατα της Σαρδηνίας

Η Αφρικανική αγριόγατα ζει σε όλη την Αφρική και σε μια περιοχή από την Αραβική χερσόνησο έως την Κασπία θάλασσα. Ζουν στο Μαρόκο, την Αλγερία, την Τυνησία, τη Λιβύη και την Αίγυπτο, κατοικούν επίσης στις σαβάνες της Δυτικής Αφρικής από τη Μαυριτανία στο Κέρας της Αφρικής, συμπεριλαμβανομένων τη Σομαλία, την Ερυθραία, την Αιθιοπία, το Τζιμπουτί, το Σουδάν και τη Νότια Αφρική. Ζουν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, αλλά και στην έρημο Σαχάρα.

Οι Αγριόγατες των μεσογειακών νησιών της Σικελίας, της Κορσικής και της Κρήτης πιθανόν κατάγονται από την Ευρωπαϊκή Αγριόγατα.