Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αγριόγατα της Νότιας Αφρικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αγριόγατα της Νότιας Αφρικής
Η Αγριόγατα της Νότιας Αφρικής με τα μικρά της, 1919
Η Αγριόγατα της Νότιας Αφρικής με τα μικρά της, 1919
Κατάσταση διατήρησης

Ελαχίστης Ανησυχίας (IUCN 3.1)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mamalia)
Τάξη: Σαρκοφάγα (Carnivora)
Οικογένεια: Αιλουρίδες (Felidae)
Υποοικογένεια: Αιλουρίνες (Felinae)
Γένος: Αίλουρος (Felis)
Είδος: Αγριόγατα
Υποείδος: Αγριόγατα της Νότιας Αφρικής
Τριώνυμο
Αγριόγατα της Νότιας Αφρικής - Felis silvestris cafra
Desmarest, 1822

Η αγριόγατα της Νότιας Αφρικής (Felis silvestris cafra), είναι ένα υποείδος της αγριόγατας (Felis silvestris), που απαντάται στη νότια και νοτιοανατολική Αφρική. Παλαιότερα θεωρείτο ότι ανήκε στην αφρικανική αγριόγατα (Felis silvestris lybica), αλλά αναγνωρίστηκε ως ξεχωριστό υποείδος βάσει γενετικής αναλύσεως. Τα μορφολογικά στοιχεία δείχνουν ότι τα δύο αφρικανικά υποείδη «χωρίζονται» στην περιοχή Τανζανίας - Μοζαμβίκης.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σώμα της αγριόγατας της Νότιας Αφρικής είναι σημαδεμένο με κάθετες ρίγες, που μπορούν να ποικίλλουν ανάλογα με το χρώμα της. Η ουρά της, έχει μαύρους δακτυλίους και μαύρο τελείωμα. Το πηγούνι και ο λαιμός, είναι λευκά και το στήθος, συνήθως, είναι πιο ανοιχτόχρωμα από το υπόλοιπο σώμα. Το κάτω μέρος των ποδιών της είναι μαύρο. Το χρώμα της συνήθως, είναι γκριζωπό με μαύρα σημάδια ή καστανόξανθο με λιγότερα μαύρα στίγματα. Εμφανισιακά, μοιάζει πολύ με την οικόσιτη γάτα, αλλά τα πόδια της είναι μεγαλύτερα. Το μήκος του σώματός της, κυμαίνεται μεταξύ 46 με 66,5 εκ., με μήκος ουράς 25 έως 36 εκ.. Το βάρος της κυμαίνεται μεταξύ 2,4 με 5,5 κιλά.

Κατανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αγριόγατα της Νότιας Αφρικής είναι ευρέως κατανεμημένη σε όλη την Αφρική, νότια του ισημερινού, αλλά όχι κατά μήκος των ακτών της Ναμίμπια. Η αγριόγατα ζει σε ένα ευρύ φάσμα οικοτόπων, που της προσφέρουν κάποιο είδος κάλυψης.

Οικολογία και συμπεριφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καλλιτεχνική απεικόνιση της αγριόγατας της Νότιας Αφρικής (1896)

Οι αγριόγατες της Ν. Αφρικής είναι σε μεγάλο βαθμό νυκτόβια ζώα, ενώ την ημέρα βρίσκουν κρησφύγετα όπου ξεκουράζονται. Είναι συνήθως μοναχικά, εκτός από την περίοδο του ζευγαρώματος. Προτιμά να κυνηγάει μικρά τρωκτικά, αλλά είναι σε θέση να προσαρμόσει την διατροφή της ανάλογα με τα θηράματα αλλά και την εποχή. Επιπλέον, μπορεί να κυνηγήσει μικρά θηλαστικά, πουλιά, ερπετά, αμφίβια, έντομα και άλλα ασπόνδυλα. Τα μεγαλύτερα θηράματα που μπορεί να κυνηγήσει είναι λαγοί, μεγάλα τρωκτικά και πουλιά στο μέγεθος Φραγκόκοτας.

Κατάσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κύρια απειλή για την αγριόγατα, είναι η τάση να διασταυρώνεται με κατοικίδιες γάτες, δημιουργώντας έτσι υβρίδια. Άλλες απειλές, είναι οι διώξεις από κυνηγούς, αγρότες, καθώς και η απώλεια οικοτόπων.