Γεράσιμος Καλοκαιρινός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γεράσιμος Καλοκαιρινός
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Γεράσιμος Καλοκαιρινός (Ελληνικά)
Γέννηση1809
Κύθηρα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας

Ο Γεράσιμος (κατά κόσμον Αντώνιος Καλοκαιρινός) ήταν Έλληνας θεολόγος του 19ου αιώνα, ο οποίος διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος Ακαρνανίας και Αιτωλίας κατά τα έτη 1866-1887.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κατά κόσμον Αντώνιος Καλοκαιρινός γεννήθηκε στα Κύθηρα περί το 1809[1]. Ο πατέρας του, Δημήτριος, απέκτησε από δύο γάμους συνολικά 16 γιους και δύο κόρες[2]. Το 1830 εγκαταστάθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου ο αδελφός του, Ανδρέας, είχε εμπορική δραστηριότητα και είχε αποκτήσει μεγάλη περιουσία και εξέχουσα κοινωνική θέση[3].

Στην Κρήτη έγινε ιερομόναχος και τον Ιανουάριο του 1833 χειροτονήθηκε με τη φροντίδα του αδελφού του διάκονος από το Μητροπολίτη Κρήτης Μελέτιο, παίρνοντας το όνομα Γεράσιμος. Λέγεται δε ότι ο αδελφός του αγόρασε την περιοχή Μαλεβιζίου έναντι 90.000 γροσίων, προκειμένου να τον εγκαταστήσει ως Αρχιεπίσκοπο Κνωσού[2]. Το σχέδιο όμως αυτό απέτυχε και ο Γεράσιμος μετέβη στην Ελλάδα. Εκεί, εμφανιζόμενος ως Κρητικός, πέτυχε να πάρει υποτροφία από το Κράτος, με την οποία φοίτησε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών και στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Το θέμα της νομιμότητας της υποτροφίας αυτής έφτασε το 1856 στη Βουλή, όπου κατατέθηκε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Εκκλησιαστικών[4].

Τον Σεπτέμβριο του 1852 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον Αρχιεπίσκοπο Πατρών και Ηλείας Μισαήλ, ο οποίος και τον διόρισε Πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής Πατρών και Ηλείας. Το 1862 ο Μισαήλ εξελέγη Μητροπολίτης Αθηνών και εκεί τον ακολούθησε και ο Γεράσιμος.

Στις 5 Ιουνίου 1866 χειροτονήθηκε Αρχιεπίσκοπος Ακαρνανίας και Αιτωλίας. Απεβίωσε στο Μεσολόγγι στις 27 Νοεμβρίου 1887 σε ηλικία 78 ετών[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


τίτλοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Προκάτοχος
Θεόφιλος (Βλαχοπαπαδόπουλος)
Επίσκοπος Ακαρνανίας και Αιτωλίας
1866-1887
Διάδοχος
Παρθένιος (Ακύλας)