Αμερικανικός εξαιρετισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Γερμανός καθηγητής Ζίγκλιντε Λέμκε υποστηρίζει ότι το Άγαλμα της Ελευθερίας «σημαίνει αυτή την αποστολή προσηλυτισμού ως τη φυσική προέκταση της αμερικανικής αίσθησης του εαυτού του ως εξαιρετικού έθνους».[1]

Αμερικάνικος εξαιρετισμός (American exceptionalism) ονομάζεται το σύνολο τριών υπερεθνικιστικών ιδεών που κυριαρχεί σε ορισμένα στρώματα των ΗΠΑ.

Ιδέες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη ιδέα είναι ότι η ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών εκ των πραγμάτων διαφορετική από αυτή των άλλων εθνών.[2] Έτσι, ο αμερικάνικος εξαιρετισμός πηγάζει από την ανάδυση της Αμερικάνικης Επανάστασης. Ο αμερικάνικος εξαιρετισμός αναπτύσσει μία μοναδική αμερικάνικη ιδεολογία, τον "Αμερικανισμό", ο οποίος βασίζεται στην ελευθερία, την ισότητα, την ατομικότητα, το ρεπουμπλικανισμό, τη δημοκρατία, και την ελευθερία των συναλλαγών στις επιχειρήσεις. Αυτή η ιδεολογία από μόνη της συχνά αναφέρεται ως ο "Αμερικάνικος εξαιρετισμός".[3]

Η δεύτερη ιδέα είναι ότι οι Η.Π.Α. έχει τη μοναδική αποστολή να αλλάξει τον κόσμο. Όπως το έθεσε ο Αβραάμ Λίνκολν στην Ομιλία στο Γκέτισμπεργκ το 1863, οι Αμερικανοί έχουν το καθήκον να εξασφαλίσουν το ότι "η διακυβέρνηση του λαού, από τον λαό, για τον λαό δεν θα εκλείψει από τη γη."

Τέλος, η τρίτη ιδέα είναι ότι η ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών και το καθήκον τους, τις κάνουν ανώτερες από τις άλλες εθνικότητες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Winfried Fluck· Donald E. Pease· John Carlos Rowe (2011). Re-framing the Transnational Turn in American Studies. University Press of New England. σελ. 207. 
  2. American Exceptionalism: A Double-Edged Sword. Seymour Martin Lipset. New York, N.Y.: W.W. Norton & Co., Inc. 1996. Page 18. .
  3. Lipset, American Exceptionalism, pp. 1, 17–19, 165–174, 197

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]