Αριστείδης Βλάσσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αριστείδης Βλάσσης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Αριστείδης Βλάσσης (Ελληνικά)
Γέννηση1947
Ηράκλειο
Θάνατος26  Μαΐου 2015
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταζωγράφος
χαράκτης

Ο Αριστείδης Βλάσσης (1947 – 2015) ήταν Έλληνας ζωγράφος και χαράκτης. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Μαθήτευσε πλάι στο γνωστό ζωγράφο, Ανδρόγεω Αλεξανδρίδη. Έζησε στο Ηράκλειο μέχρι το 1994 κι έπειτα μετακόμισε στην Αθήνα, όπου έζησε και εργάστηκε έως το θάνατό του.

Παρουσίασε εικοσιτρείς ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε δεκαέξι ομαδικές. Έργα του υπάρχουν σε πολλές πινακοθήκες και ιδρύματα, όπως η Εθνική Πινακοθήκη, η Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου κ.ά. Το 1993 τιμήθηκε με το βραβείο Νίκος Καζαντζάκης. Το 1992, επανακυκλοφορεί με δικό του εξώφυλλο, ο δίσκος «Κόκκινα Φανάρια» του Σταύρου Ξαρχάκου. Έχει φιλοτεχνήσει εξώφυλλα σε «Μελέτες για το Παιδί» (Εκδόσεις ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ, 1991 &2001). Έχει εικονογραφήσει επίσης το αναγνωστικό για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας για τους Έλληνες της Αμερικής (Learning Greek – Μαθαίνουμε Ελληνικά, Θ. Παπαλοΐζου, 1984) καθώς και διάφορες ποιητικές συλλογές.

Έργο του Αριστείδη Βλάσση

Η αναπηρία, που τον είχε καθηλώσει σε αναπηρικό καρότσι, δεν εμπόδισε τη δημιουργία του. Πέθανε το Μάιο του 2015, ενώ τα έργα του παρουσιάζονταν στη Βασιλική Αγίου Μάρκου, στο Ηράκλειο.[1]









Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριστείδης Βλάσσης

Έσβησε ξαφνικά ο Αριστείδης Βλάσσης

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]