Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αντάλμπερο Γ΄ του Μετς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αντάλμπερο Γ΄ του Μετς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1010
Θάνατος13  Νοεμβρίου 1072[1]
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαθολικός ιερέας
καθολικός επίσκοπος[2]
Οικογένεια
ΓονείςΦρειδερίκος του Λουξεμβούργου και Irmentrude van de Wetterau
ΑδέλφιαΊμιτσα του Λουξεμβούργου
Ογίβη του Λουξεμβούργου
Γκίζελμπερτ του Λουξεμβούργου
Ερρίκος Ζ΄ της Βαυαρίας
Φρειδερίκος Α΄ του Λουξεμβούργου
Ερμάνος Α΄ του Γκλάινμπεργκ
ΟικογένειαΟίκος του Αρντέν
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαεπίσκοπος του Μετς (1047–1072)[2][3]

Ο Αντάλμπερο Γ΄ (γερμ.: Adelbero, γαλλ.: Adalberon, περίπου 1010 - 13 Νοεμβρίου 1072) ήταν χριστιανός επίσκοπος του Μετς. Προερχόταν από τον Οίκο του Αρντέν

Ήταν γιος του Φρειδερίκου κόμη του Μόζελγκαου και της συζύγου του, που ίσως είχε το όνομα Ερμεντρούντε κόμισσα του Γκλάιμπερκ. Ο Αντάλμπερο Α΄ επίσκοπος του Μετς ήταν μεγάλος θείος του και ο Αντάλμπερο Β΄ επίσκοπος του Μετς ήταν εξάδελφος του πατέρα του.

To 1047 διαδέχθηκε τον θείο του Ντήτριχ Β΄ επίσκοπο του Μετς. Διακρίθηκε για την ευσέβειά του, τη μόρφωσή του, το συνετό τρόπο διοίκησης της επισκοπής και την πολιτική του επιρροή. Ήταν διδάσκαλος του Μπρούνο του Έγκουισχαϊμ-Ντάγκσμπουρκ, που έγινε επίσκοπος της Τουλ το 1026. Το 1049 ήταν παρών στη Συνέλευση στη Βορμς, που οργανώθηκε από τον Ερρίκο Γ΄ των Σαλίων της Γερμανίας, όπου αποφασίστηκε ο Μπρούνο να είναι ο υποψήφιος της Γερμανίας για την παπική καθέδρα. Αυτός εκλέχθηκε από το λαό της Ρώμης δια βοής (by acclamation) ως πάπας με το όνομα Λέων Θ΄.

Ο Αντάλμπερο Γ΄ ήταν παρών το 1050 στη Σύνοδο της Ρώμης, όπου αγιοποιήθηκε ο Γεράρδος επίσκοπος της Τουλ. Από τον Ερρίκο Δ΄ της Γερμανίας (γιο του Ερρίκου Γ΄) του παραχωρήθηκε η κομητεία του Σααρμπρύκεν. Ο Αντάλμπερο Γ΄ απεβίωσε το 1072 σε ηλικία 62 ετών.

  1. www.deutsche-biographie.de/sfz52563.html. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 metz-catholique.fr/l-eglise-en-moselle/generalites-chiffres-eveques/eveques/39-eveques. Ανακτήθηκε στις 23  Ιανουαρίου 2016.
  3. WIAG-Pers-EPISCGatz-04521-001.
  • "Adalbero III of Luxembourg". Biographisch-Bibliographisches Kirchenlexikon (BBKL) (in German).
  • Eugen Ewig (1953), "Adalbero III., Bischof von Würzburg", Neue Deutsche Biographie (NDB) (in German), 1, Berlin: Duncker & Humblot, p. 41; (full text online)
  • Adolf Schinzl, Alberdingk Thijm (1875), "Adalbero I.", Allgemeine Deutsche Biographie (ADB) (in German), 1, Leipzig: Duncker & Humblot, p. 52 (Also describes Adalbero III)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]