Κατάλογος ηγεμόνων της Καππαδοκίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αυτό το άρθρο απαριθμεί τους σατράπες των Αχαιμενιδών και τους ελληνιστικούς βασιλείς της Καππαδοκίας, μίας αρχαίας περιοχής στην κεντρική Μ. Ασία.

Σατράπες της Καππαδοκίας, π. 380–331 π.Χ.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σατραπεία της Καππαδοκίας στην αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών.

Η σατραπεία της Καπαδοκίας ήταν μία σατραπεία (επαρχία) της αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών μέχρι την κατάκτησή της από τον Μεγάλο Αλέξανδρο το 331 π.Χ.

Ανεξάρτητοι πρίγκιπες της Καππαδοκίας, 331 π.Χ.–δεκαετία 250 π.Χ.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο μέχρι τότε σατράπης Αριαράθης Α΄ κατάφερε να διατηρήσει τον έλεγχο της περισσότερης ή ολόκληρης της Καππαδοκίας, ως ανεξάρτητος πρίγκιπας που πρωτοστατούσε στην αντίσταση κατά των κατακτητών, ακόμη και μετά την κατάκτηση των Περσών από τον Μεγάλο Αλέξανδρο. Ωστόσο το 322 π.Χ. σταυρώθηκε από τον Περδίκκα, στρατηγό τού Αλέξανδρου και (μετά το τέλος τού Αλεξάνδρου) αντιβασιλιά.

  • προσωρινή καταστολή της ανεξαρτησίας, κυβερνήτες της Μακεδονικής Αυτοκρατορίας κατείχαν τη χώρα
    • κυβερνήτης ο Ευμένης
    • διάδοχος ο Αντίγονος (Α΄), πρώτος σατράπης της Φρυγίας και μετά αντιβασιλιά. Σκοτώθηκε στην Ιψό το 301 π.Χ.

Ο Περδίκκας έδωσε την Καππαδοκία στον Ευμένη, τον πρώην γραμματέα τού Μ. Αλέξανδρου. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της αστάθειας των συνεχιζόμενων εμφυλίων πολέμων μεταξύ των στρατηγών του Αλεξάνδρου, σκοτώθηκε ο Ευμένης και στη συνέχεια σκοτώθηκε ο αντιβασιλιάς Αντίγονος (Α΄).

Ο υιοθετημένος γιος τού Αριαράθη Α΄, ο Αριαράθης Β΄, κατάφερε να εξασφαλίσει εκ νέου μέρος της κληρονομιάς του, δηλαδή την Άνω Καππαδοκία γύρω από τη Μαζάκα, και έγινε πρίγκιπας της Καππαδοκίας (ενώ αποδεχόταν την επικυριαρχία των Σελευκιδών). Η Κάτω Καππαδοκία χάθηκε για πάντα στο βασίλειο του Πόντου, που εμφανίστηκε από το 301 π.Χ. στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και ανακηρύχθηκε βασίλειο περί το 281 π.Χ.

Βασίλειο της Καππαδοκίας, δεκαετία 250 π.Χ.–17 μ.Χ.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πιθανώς συνεχίζοντας για λίγο υπό την αδύναμη επικυριαρχία των Σελευκιδών, ο τίτλος αναγνωρίστηκε ως "βασιλιάς":

Οικογενειακό δένδρο βασιλέων της Καππαδοκίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]