Τρόκμοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Γαλατία κατά τη ρωμαϊκή περίοδο.

Οι Τρόκμοι ήσαν ένας εκ των τριών κελτικών λαών οι οποίοι, μαζί με τους Τολιστοβόγιους και τους Τεκτόσαγες, ίδρυσαν στην Ανατολία (Τουρκία) το Κοινό των Γαλατών, στη διάρκεια του 3ου αιώνα π.Χ..

Προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 279 π.Χ. ήταν η απαρχή της μεγάλης εκστρατείας, της οποίας ηγήθηκαν ο Βρέννος και ο Ακιχώριος. Ένα τμήμα του στρατού, υπό την ηγεσία του Βρέννου, κατέβηκε ως τις Θερμοπύλες και έφθασε ως τους Δελφούς, επικεφαλής στρατεύματος 65.000 ανδρών. Το άλλο τμήμα, υπό την ηγεσία των Λεονόριου και Λουτόριου διέσχισε τη Θράκη. Το στράτευμα αυτό διέβη τον Ελλήσποντο και έφθασε ως την Ανατολία, κατόπιν προσκλήσεως του Βασιλέα Νικομήδη Α΄ της Βιθυνίας, ώστε να πολεμήσει τον Αντίοχο Α΄, Βασιλέα των Σελευκιδών (278 π.Χ.). Ηττηθέντες από τον τελευταίο, οι Γαλάτες εγκαταστάθηκαν στα ορεινά υψίπεδα της Ανατολίας, μια περιοχή η οποία έλαβε, τότε, την ονομασία Γαλατία.

Οι Τρόκμοι φέρεται να ήσαν οι ισχυρότεροι εκ των μελών του Κοινού. Τα εδάφη τους ευρίσκονταν στα όρια μεταξύ της Καππαδοκίας και του Βασιλείου του Πόντου, στα ανατολικά αυτών των Τεκτόσαγων. Οι οχυρωμένες πόλεις τους ήσαν το Μιθριδάτιον, η Ποσδάλα και το Τάβιον.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Venceslas Kruta, Les Celtes, Histoire et Dictionnaire, Éditions Robert Laffont, coll. « Bouquins », Paris, 2000, ISBN 2-7028-6261-6.
  • John Haywood (intr. Barry Cunliffe, trad. Colette Stévanovitch), Atlas historique des Celtes, éditions Autrement, Paris, 2002, ISBN 2-7467-0187-1.

Εξωτερικός Σύνδεσμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]