Αμφιστεγίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμφιστεγίνα
Το είδος Amphistegina gibbosa
Το είδος Amphistegina gibbosa
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Πρώτιστα (Protista)
Υπερσυνομοταξία: Ριζωτά (Rhizaria)
Συνομοταξία: Τρηματοφόρα (Foraminifera)
Ομοταξία: Σφαιροθαλάμια (Globothalamea)
Τάξη: Ροτάλιδα (Rotaliida)
Οικογένεια: Αμφιστεγινίδες (Amphisteginidae)
Γένος: Αμφιστεγίνα
(Amphistegina)

d' Orbigny, 1826

Η αμφιστεγίνα (λατινική και επιστημονική ονομασία Amphistegina) είναι βιολογικό γένος θαλάσσιων μονοκύτταρων ευκαρυωτικών οργανισμών (βασίλειο: πρώτιστα), που ανήκουν στα τρηματοφόρα[1]. Το στρωματογραφικό εύρος των απολιθωμάτων αμφιστεγίνας εκτείνεται από την Ηώκαινο μέχρι την Ολόκαινο εποχή, με γεωγραφική κατανομή σε όλη την υδρόγειο. Το κέλυφος έχει ασύμμετρο αμφίκυρτο τροχοσπειροειδές σχήμα. Οι θάλαμοι στους οποίους χωρίζεται το εσωτερικό του είναι πολλοί, ευρείς αλλά μικρού ύψους, έντονα καμπυλωμένοι προς τα πίσω στην περιφέρεια, ώστε να σχηματίζουν προεκτάσεις θαλάμων. Η κοιλιακή («ομφαλοφόρος») πλευρά φέρει ακτινικές γραμμές, παρόμοιες με εκείνες του γένους Asterigerina. Το τοίχωμα του κελύφους έχει ασβεστολιθική σύσταση και η επιφάνειά του φέρει μικροσκοπικές οπές, αλλά ως γενικό σύνολο είναι λείο. Η περιφέρεια σχηματίζει γωνιώδη γραμμή, σαν τρόπιδα. Το άνοιγμα είναι κατά βάση μια σχισμή στο άκρο της κοιλιακής πλευράς, πλαισιωμένη από χείλος.[2]

Οι Loeblich & Tappan συμπεριέλαβαν[3] το 1964 το γένος Amphistegina σε ομώνυμη οικογένεια, τις αμφιστεγινίδες (Amphisteginidae), μαζί με τα συγγενικά γένη Boreloides, Eoconuloides και Tremastegina.

Η αμφιστεγίνα ζει μεν και στις εύκρατες θάλασσες, ωστόσο προτιμά τα θερμά και αβαθή νερά (συναντάται σε βάθη μικρότερα των 30 μέτρων), ζώντας κυρίως στον θαλάσσιο βυθό ανάμεσα στην ακτή και σε κάποιον κοραλλιογενή ύφαλο ή υφάλους. Το κέλυφός της είναι αρκετά σκληρό σε σύγκριση με πολλά άλλα πιο εύθραυστα κελύφη τρηματοφόρων, κάτι που της επιτρέπει να επιβιώνει σε πολύ ταραγμένα από κυματισμο νερά.[4]

Απολιθώματα αμφιστεγίνας έχουν ανακαλυφθεί και στην Ελλάδα, συγκεκριμένα (μεταξύ άλλων περιοχών):


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Short Treatise on Foraminiferology». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Ιουνίου 2017. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2023. 
  2. Loeblrich & Tappan 1988. Modern Foraminifera: Αρχειοθετήθηκε 2012-06-16 στο Wayback Machine.
  3. Treatise on Invertebrate Paleontology, Part C, Protista 2(2)
  4. «The most common foram of Hawaii»

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το ομώνυμο λήμμα στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 5, σελ. 256

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Triantaphyllou, Maria; Dimiza, Margarita; Hallock, Pamela; Koukousioura, Olga (Απρίλιος 2012). «Observations on the Life Cycle of the Symbiont-Bearing Foraminifer Amphistegina Lobifera Larsen, an Invasive Species in Coastal Ecosystems of the Aegean Sea». Journal of Foraminiferal Research 42 (2): 143-150. doi:10.2113/gsjfr.42.2.143.